FOTBAL  »  Superliga  »  STEAUA

Fotbalist de clasă, vedetă niciodată » Cum a ajuns Rusescu jucătorul de astăzi: "Gigi, ia-l, mă, şi p-ăsta!"

Rusescu are portretul perfect de anti-vedetă: serios, familist, duşman al cluburilor de noapte.
Rusescu are portretul perfect de anti-vedetă: serios, familist, duşman al cluburilor de noapte.

Articol de - Publicat vineri, 14 decembrie 2012 00:00 / Actualizat vineri, 14 decembrie 2012 01:44

Rusescu a ajuns la Urziceni, apoi la Steaua, datorită unor împrejurări favorabile, nefiind vreodată dorit cu adevărat.

Raul Rusescu (24 de ani) e cel mai bun marcator din Liga 1, ajungînd la 17 reuşite în cele 19 partide bifate de el în acest sezon. În plus, s-a remarcat şi în Europa League, unde a punctat de patru ori! Chiar şi aşa, Rusescu nu poate face pasul spre statutul de vedetă, nici măcar în ochii lui Gigi Becali, cunoscut fiind modul în care patronul îşi laudă fotbaliştii.

Spre deosebire de colegii săi, Chiricheş, Bourceanu sau Cristi Tănase, Rusescu n-a fost niciodată evaluat de finanţator la cîteva milioane de euro! Totuşi, n-ar fi exclus ca el să fie primul care pleacă în străinătate, avînd în vedere ce rol a jucat hazardul în cariera sa de fotbalist!

Fraţii Costea l-au trimis în Bărăgan
În 2005, pe cînd avea 17 ani, a fost luat de Unirea Urziceni, formaţie care la vremea respectivă activa în Liga a 2-a. A ajuns acolo din întîmplare, pentru că patronul ialomiţenilor, Dumitru Bucşaru, a dorit iniţial să-i transfere la Unirea pe fraţii Costea, atunci colegi cu Rusescu la CSM Rîmnicu-Vîlcea! Bucşaru a bătut palma cu vîlcenii şi i-a antamat pe cei doi, achitînd şi un avans de 50.000 de euro.

Numai că negocierile cu fotbaliştii au eşuat, amîndoi cerînd lefuri prea mari pentru cei de la Urziceni. Cum banii fuseseră deja cheltuiţi, Dumitru Bucşaru a trebuit să accepte să-l ia pe Rusescu în schimbul sumei oferite drept avans.

În umbra "Motanului"
În primul său sezon în Bărăgan, 2005-2006, în eşalonul secund a înscris de 9 ori în 10 meciuri, reuşind să impresioneze, însă la finalul campionatului, fiind considerat prea tînăr pentru a evolua în Liga 1, a fost pasat la Dunărea Giurgiu, tot în Liga a 2-a. A marcat de 13 ori în 31 de meciuri, dar n-a reuşit să-l convingă pe Dan Petrescu, care l-a trimis în vara lui 2007 la CS Otopeni.

Antrenorul de aici, Liviu Ciobotariu, nu l-a agreat şi a bifat doar 9 meciuri, marcînd totuşi de 4 ori! Dar soarta a decis să-i mai întindă o dartă mîna! În vara lui 2008 Steaua l-a transferat de la Urziceni pe Bogdan Stancu, iar Petrescu a fost nevoit să-l ia cu el în cantonament pe Rusescu pentru a completa lotul. A înscris 3 goluri în stagiul de pregătire din Scoţia şi a fost păstrat în lot de "Bursuc".

"Gigi, ia-l, mă, şi p-ăsta!"
În trei ani la Urziceni a înscris de 18 ori, dar n-a reuşit să se impună ca titular, fiind mai mereu folosit ca rezerva lui Bilaşco. În vara lui 2010, cînd Gigi Becali a bătut palma cu Bucşaru pentru Brandan, Bilaşco, Ricardo, Marinescu, Galamaz, Apostol şi Onofraş, patronul ialomiţenilor i l-a propus şi pe Rusescu, dar a fost refuzat de Becali. Un an mai tîrziu, Raul a profitat încă o dată de un transfer al lui Bogdan Stancu.

La cinci luni după ce "Motanul" a plecat de la Steaua la Galatasaray, adică în iulie 2011, Rusescu i-a luat locul în Ghencea, dar n-a fost anunţat ca un mare transfer. Ba chiar, după numai trei luni, a intrat în gura lui Gigi Becali: "M-am luat după MM Stoica şi după Sorin Cîrţu şi l-am luat. Bucşaru mă bătea şi el la cap: «Hai, mă, Gigi, ia-l şi pe ăsta, e de viitor!». Acum ce să fac eu cu Rusescu? Din iarnă, afară!". Dar Rusescu a crezut în soarta lui şi după numai un an a ajuns golgeterul Ligii 1 şi marea revelaţie a Stelei din acest sezon.

Lăudat de UEFA
Ieri, pe site-ul forului de la Nyon, a fost publicat un amplu material dedicat lui Raul Rusescu, care e prezentat precum un fotbalist cu un progres rapid, dar şi un băiat cuminte, lucru rar întîlnit la tinerii jucători: "Ar trebui să fie un model pentru tinerii fotbalişti din România, a marcat de 17 ori în 19 meciuri în prima ligă în acest sezon, e un model de profesionalism, e inteligent şi discret în afara gazonului. S-a căsătorit cu prietena pe care a avut-o încă din adolescenţă şi gîndul său e numai la fotbal".

Refuzat de Astra
În vara lui 2011, înainte de a ajunge la Steaua, Raul Rusescu a fost propus de Bucşaru lui Ioan Niculae, patronul de la Astra, însă acesta n-a fost interesat. "Am fost prost, puteam să-l iau, dar mi s-a părut prea scump. Cine ştia că va ajunge atît de bun?", a spus Niculae la DigiSport.

150 de mii de euro i-a plătit Gigi Becali lui Dumitru Bucşaru pentru Raul Rusescu în iulie 2011

"Rusescu e un jucător cu execuţii extraordinare. Cînd eram la Urziceni am spus că el e cel mai bun din lot. Ar putea juca la orice echipă din lume. Rusescu simte poarta ca nimeni altul" (Dan Petrescu, antrenor Urziceni)

"Rusescu are caracter, el avea 8.000 de euro pe lună şi eu nici nu ştiam, dar nu mi-a zis nimic. I-am făcut 10.000, cum au toţi. Păi, el dădea goluri pe bandă rulantă şi cîştiga mai puţin decît unii care nici nu jucau" (Gigi Becali, patron Steaua)

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (39)
jaguaarr
jaguaarr  •  15 Decembrie 2012, 12:18
Postat de thebluestlion pe 14 Decembrie 2012, 16:16

Nila in viata lui nu a recuperat o mingie sau facut faza defensiva =)))))

totusi e mai bun decat nikolic,nu il joaca bine reghe mijlocas stanga,acolo e tanase si sa mai aduca unu pe tembo ala e bun ca aripa..costea impins si ruse in spate

coreeanu
coreeanu  •  14 Decembrie 2012, 19:14
Postat de schenker pe 14 Decembrie 2012, 16:02

Vai de capul vostru, visati cu ochii deschsi.Vreti sa faceti PERLE din jucatori mediocri,numai ca joaca la steaua.Va credeti ziaristi la Hala Madrid(ziarul lui Real), nu le ajungeti nici la degetul mic.Mereu scrieti articole BOMBASTICE despre steaua.Numai un prost nu vede ca in Europa nimeni nu se ocupa de campionatul nostru, nici de steaua si jucatorii lor..Voi scrieti articole de doi bani sa va primiti salariul.

vezi ca e un articol despre Rusescu si pe UEFA.com, du-te sa le spui si alora ce prostii bombastice scriu.

thebluestlion
thebluestlion  •  14 Decembrie 2012, 16:16
Postat de plesan pe 14 Decembrie 2012, 15:36

Eu zic ca trebuie jucat titular si Costea jr alaturi de Rusescu ar fi un atac foarte bun amandoi fiind jucatori tehnici ,care alearga Costea facand si faza defensiva..FCSB

Nila in viata lui nu a recuperat o mingie sau facut faza defensiva =)))))

Vezi toate comentariile (39)
Comentează