FOTBAL  »  Superliga  »  DECIZIE

ANALIZĂ GSP Fotbalul a obținut ce a vrut! Consecințele anunțurilor făcute azi de Ionuț Stroe privind Liga 1

Echipele se pot antrena de vineri, anunțul fiind făcut Ionuț Stroe, ministrul Tineretului și Sportului. foto: Guliver/Getty Images
Echipele se pot antrena de vineri, anunțul fiind făcut Ionuț Stroe, ministrul Tineretului și Sportului. foto: Guliver/Getty Images

Articol de , - Publicat miercuri, 13 mai 2020 16:49

Ionuț Stroe, șeful MTS, a susținut că de vineri echipele pot reveni la antrenamente și s-ar putea respecta chiar termenul de 25 de mai, solicitat de UEFA, până la care să se anunțe în mod clar stabilirea unei date la care să se reia campionatul.

Vești bune pentru fotbalul românesc. Echipele se pot antrena de vineri, iar anunțul l-a făcut Ionuț Stroe, ministrul Tineretului și Sportului.

Nu s-a renunțat definitiv la regula din protocolul inițial, dintre MTS și Ministerul Sănătății, care băgase în ceață toate cluburile din Liga 1 și anume obligativitatea ca înainte de a reveni la pregătire, jucătorii să se izoleze, la domiciliu, împreună cu persoanele cu care locuiesc, timp de 14 zile, dar s-a introdus un punct care le permite formațiilor să revină imediat la antrenamente.

„În cazul în care structurile sportive consideră că este necesară reluarea imediată a antrenamentelor, sportivii și fiecare persoană absolut necesară pregătirii sportive vor fi testate pentru COVID-19 și examinate medical de 3 ori: la intrarea în baza de cantonament, în ziua a 7-a și în ziua a 14-a” este prevederea care le permite practic tuturor celor 14 cluburi să revină chiar din cursul zilei de vineri la antrenamente! 

Totuși, celelalte reguli rămân în vigoare, iar MTS a anunțat că se nu va face rabat de la respectarea lor.

  • 1. După ce s-a intrat în cantonament, jucătorii se vor pregăti în regim închis. Fie la baza respectivă, pentru cluburile care dețin cazare acolo, fie la o altă locație, aleasă de fiecare grupare în parte și care va fi folosită exclusiv de respectivul club. 
  • 2. Se va continua în acest regim închis de pregătire inclusiv după primele două săptămâni de antrenamente. Deși multe cluburi au contestat această măsură, în frunte cu Gică Popescu, care a susținut că „n-ai cum să-i ceri unui fotbalist să joace după o lună de cantonament, ar deveni o legumă”, Ionuț Stroe a fost azi extrem de ferm: „Normele actuale spun clar că rămân în cantonament echipele, în condițiile actuale. Eu înțeleg îngrijorările organizatorilor. Dacă lucrurile evoluează normal, putem relaxa măsurile. Dar azi, regula e clară. Cluburile trebuie să respecte carantinarea de 14 zile, iar dupa aceea, în funcție de evoluția lucrurilor, vom analiza”. 

„Voi cere Direcțiilor Sanitare Publice să monitorizeze și să controleze constant dacă se respectă aceste norme. La fel, LPF, FRF au posibilitatea să introducă în regulament sancțiuni pentru echipele ce vor încălca normele” -  Ionuț Stroe, ministru MTS

0 teste pozitivecu coronavirus au fost până acum la cele 3 echipe din Liga 1 care și-au testat deja jucătorii și antrenorii: FCSB, CFR, U Craiova

6 cluburidin cele 14 ale Ligii 1 dețin o bază în care se pot antrena, dar și caza: FCSB, Dinamo, CFR, U Craiova, Astra și Gaz Metan

2.500 de euroe costul aproximativ pe care un club trebuie să-l suporte la o testare pentru 40 de persoane

100.000 de euroe costul unui cantonament de 30 de zile pentru un club de Liga 1

Când se va decide data primei etape 

„Azi nu discutăm despre reluarea competițiilor” a fost un alt anunț ferm făcut de șeful MTS. Totuși, când s-ar putea da drumul fotbalului? "Facem evaluări și vom decide din două în două săptămâni viitoare eventuale măsuri”, a răspuns Stroe. Fotbalul e sub presiunea UEFA, care a cerut FRF să o informeze clar, până la 25 mai, ce dată s-a stabilit pentru reluarea Ligii 1. 

„Nu poate UEFA să intervină peste niște măsuri ale unui Guvern, dar putem să fim flexibili. Noi ne gândeam, aveam în plan, data de 1 iunie pentru a decide dacă anunțăm că stabilim că dăm drumul anumitor competiții. 

Dacă lucrurile vor evolua bine în următoarele 10-12 zile, atunci o putem face și pe 25 mai, mai ales dacă pentru Ligă și Federația de Fotbal e chiar necesar”, a mai spus ministrul.

Dacă se reia pe 12 iunie, ar fi timp pentru toate meciurile 

Cum ministrul Ionuț Stroe a anunțat că de mâine echipele pot intra în cantonament și să-și reia gradual pregătirea și cum toate cluburile au susținut că au nevoie de 4 săptămâni pentru a putea intra în competiție, cel mai probabil scenariu este cel în care Liga 1 va începe pe 12 iunie.

Cum 20 iulie e termenul impus de UEFA cu privire la echipele care trebuie anunțate ca participante în cupele europene, ar rezulta că întreg play-off-ul, dar și semifinalele și finala Cupei României trebuie disputate până atunci. 

Ar fi nevoie de 11 date disponibile: 8 runde în play-off, dubla din semifinalele și ultimul act al Cupei. Între 12 iunie și 20 iulie sunt 6 weekenduri și 5 date peste intermediare. Exact 11 date, însă ar însemna un ritm realmente infernal. De exemplu, echipele care vor disputa finala Cupei ar avea de susținut 11 partide în 36-37 de zile!

Ce se va întâmpla dacă un jucător va fi pozitiv

În urmă cu 10 zile, Stroe susținuse că „în cazul în care după ce se vor relua competițiile, un singur sportiv va fi depistat pozitiv, practic întreaga competiție va fi suspendată”. 

Azi, întrebat dacă își va mai menține punctul de vedere, a fost mult mai defensiv: „Atunci, mi-am exprimat o opinie personală, rămâne să analizăm cu fiecare disciplină sportivă în parte. Dacă mă întrebați despre fotbal, atunci e important și ce poziție vor avea Liga, Federația, depinde și câte cazuri vor fi, dacă va fi un focar, în concluzie, nu e ceva stabilit clar acum și pentru că mai avem timp să hotărâm când se vor relua competițiile”.

Cum ar arăta harta repunerii în mișcare a Ligii 1

  • 14 mai: ultima zi de stare de urgență 
  • 15 mai: se intră în cantonament, după ce au fost efectuate testele pentru COVID-19
  • 25 mai sau 1 iunie: se va anunța data la care va fi reluat campionatul 
  • 12 iunie: va avea loc prima etapă din play-off și play-out

VIDEO. Klaus Iohannis a vorbit despre ridicarea stării de urgență din România și măsurile care vor fi adoptate după 15 mai

Citește și alte știri despre Liga 1:

Ministrul Sportului, Ionuț Stroe, detalii despre reluarea Ligii 1: „Atunci vom avansa un calendar!”

FCSB. Becali, reacție savuroasă când a auzit că Andrei Chindriș e dorit de Valencia: „Aoleu! Barcelona nimic? Tată, pe mine mă cheamă Gigi Becali!”

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (1)
1401192300199411
Daniel Irimescu  •  13 Mai 2020, 17:55

Daca nu se gaseste in vaccination la anul football romanesc se ingroape. Cel Occidental mai rezista in an, doi. Deocamdata putem juca si fara copii de mingo chiar daca va dura 5 minute pina se repune mingea in joc. Apropos. Lectie de istoria. Valul doi al grupei spanìole a fost cel mai dur. Doamne Ajuta !

Vezi toate comentariile (1)
Comentează