FOTBAL  »  Superliga  »  LUPTA PENTRU TITLU

FOTO Îi mai ții minte? Ce mai fac Mendy, Fabrice Fernandes și alți 5 străini care au jucat pentru Dinamo la ultimul titlu luat de "câini"

Articol de - Publicat luni, 08 mai 2017 11:52

Dinamo se luptă pentru campionat la chiar 10 ani de la ultimul ei titlu, cucerit în urma sezonului 2006-2007.

Atunci, Dinamo a beneficiat de un start incredibil de campionat:

  • 13 victorii în primele 13 etape;
  • 18 partide câștigate din primele 20, cu doar două sincope (1-2 cu CFR Cluj și 1-1 la Urziceni, cu Unirea)
  • Succese împotriva rivalelor (1-0  cu Steaua, 4-0 la Craiova, 3-1 cu Rapid)

Lotul condus de Mircea Rednic a avut câțiva piloni importanți. 

Cu 47 de goluri împreună, Dănciulescu, Ganea și Niculescu au înscris, de exemplu, mai mult decât 13 din echipele din prima divizie, mai exact toate formațiile de la locul 6 în jos.

Pe final de campionat au venit și celebrele victorii din meciurile din deplasare cu Steaua (4-2, 7 aprilie) și Rapid (4-1, 22 aprilie).

Totuși, în afară de formația de bază, din care n-au lipsit Lobonț, Moți, Ștefan Radu, Pulhac, Ropotan, Adrian Cristea sau trioul amintit, în lotul lui Dinamo s-au regăsit și jucători mai puțin cunoscuți azi. 

Mulți dintre aceștia au bifat doar un meci în respectivul sezon.

11străini au jucat pentru Dinamo în sezonul 2006-07

Și, în afară de portarul bielorus Gaev (11 partide), fundașul ghanez George Blay (31 jocuri) și mijlocașii Ze Kalanga (Angola, 21 meciuri, 2 goluri) și Vranjkovici (bosniac, 9 partide), restul au apărut sporadic pe parcursul campionatului.

În lot la Campionatul Mondial
GLEN MOSS (portar, Noua Zeelandă) 
un meci în sezonul 2006-07

"Câinii" au folosit în acel sezon nu mai puțin de 5 goalkeeperi. Primul a fost exoticul Glen Moss, primul neozeelandez din istoria campionatului nostru.

A jucat într-un singur meci, cel de deschidere, 2-1 pe "Cotroceni" cu FC Național. A fost singura experiență europeană a celui ajuns la 34 de ani, participant la CM 2010 alături de "naționala" țării sale.

În prezent, omul cu 29 de selecții pentru All Whites e la Wellington Phoenix, locul 7 în A-League, prima ligă australiană în care joacă și echipa din Noua Zeelandă.

Patru ani în Indonezia
DENISS ROMANOVS (portar, Letonia)
un meci în sezonul 2006-07

Dacă Moss a început sezonul, Romanovs l-a încheiat. Folosit mai mult în liga a treia și a doua, la Dinamo II, letonul a încasat două goluri la 2-2 cu Ceahlăul, în etapa cu numărul 34.

La câțiva ani după titlu, Deniss a început un periplu indonezian: a jucat la patru echipe (Cenderawasih Papua, Arema, Pro Duta, Pelita Bandung Raya), cu penultimii reușind să câștige titlul.

În prezent, la 38 de ani, Romanovs continuă să apere la FC Riga, echipă fondată acum trei ani.

La Euro cu marea surpriză
MARIS SMIRNOVS (fundaș, Letonia)
un meci în sezonul 2006-2007

Conaționalul lui Romanovs, 40 ani acum, a stat mult mai puțin la Dinamo. Însă, în sezonul de succes, Smirnovs a jucat tot un meci, un 1-0 cu Jiul în februarie.

Cu doi ani și jumătate înainte, Maris fusese prezent la Campionatul European din Portugalia, acolo unde Letonia, condusă din teren de Verpakovskis, s-a calificat surprinzător, a fost aproape de surpriză cu Cehia (1-2, 1-0 la pauză) și a făcut un egal cu Germania (0-0).

S-a retras acum 7 ani, evoluând ultima oară la FC Tranzit, în țara natală.

Finalist în Cupa Angliei!
FABRICE FERNANDES (mijlocaș, Franța)
5 meciuri, 0 goluri

Cu un CV excelent până în 2006, francezul Fernandes a jucat rar la Dinamo. Acesta bifase echipe precum Rennes, Marseille, Fulham, Rangers, Bolton sau Southampton, la ultimii evoluând trei ani și jumătate, cu 91 de prezențe și 5 goluri. Unele deosebite, precum cel de mai jos.

 

În 2003, Fabrice a intrat în minutul 86 al finalei Cupei Angliei (Southampton - Arsenal 0-1), într-un meci în care au evoluat Henry, Bergkamp sau Pires, unicul marcator.

S-a retras după perioada dinamovistă, fiindcă la Le Havre (2008) și Doncaster (2012, trial după 4 ani de pauză) n-a jucat deloc. Are 37 de ani.

Doar prenume de fotbalist mare
LEO LERINC (mijlocaș, Serbia)
un meci, 0 goluri

Ajuns în Ștefan cel Mare ca fost jucător al Stelei Roșii, Lerinc, sârb de origine maghiară, n-a apărut decât în victoria cu Universitatea Craiova (4-0 în deplasare).

La fel ca Fernandes, mijlocașul, 41 de ani acum, s-a retras imediat după perioada Dinamo, jucând doar două meciuri la Vojvodina după ce a plecat din România.

Ajuns în Champions League!
JEAN-PHILIPPE MENDY (atacant, Franța)
9 meciuri, 0 goluri

Reținut de suporteri pentru golul înscris în grupele Europa League pe White Hart Lane, la 1-3 cu Tottenham, Mendy a avut un traseu ascendent.

A făcut parte din echipa lui Maribor care s-a calificat, mai multe sezoane la rând, în grupele Europa League și Champions League, totul culminând cu un egal, în 2014, în compania lui Chelsea, 1-1.

Acum, la 30 de ani, vârful evoluează în Emirate, la Baniyas.

Mediocru
SRETEN STANICI (mijlocaș stânga, Serbia)
un meci

Probabil un nume pe care nici mulți dintre dinamoviști nu-l mai țin minte, Stanici a venit de la Timișoara și n-a prins decât un meci la Dinamo, într-un 1-0 cu Pandurii.

Chiar dacă semnase un contract pe 5 ani!

Cu o carieră în care s-a remarcat doar la Rad Belgrad, fotbalistul ofensiv s-a retras în 2011, pe când avea doar 27 de ani.

Save

Save

Save

Mihai Neșu, adevărul despre divorț: „Vreau să știe lumea” » S-a spus că soția l-a părăsit în urma accidentului

L-a rugat să nu joace, fiindcă are o presimțire rea, dar el a marcat în poarta Romei! Așa că a schimbat abordarea: „Hai să mai facem copii”


Comentarii (7)
legoolas
legoolas  •  09 Mai 2017, 11:55

Ce fotbalist era Fabrice.

claudiu.h12
claudiu.h12  •  08 Mai 2017, 17:19

Articolu de mai sus e tocmai dovada ca baza echipei au fost jucatorii romani, restul... doar de umplutura adusi pe pile de impresari spagari. niculescu, danciulescu ,ganea , Lobonț, Moți, Ștefan Radu, Pulhac, Ropotan, Adrian Cristea sunt toti produsi de grupe de copii si juniori ai ecchipelor din romania, mult ca valoare peste aproape toti strainii de acum. Dar patronii romani cantinua sa aduca mercenari. Si romanii telespectatori sa arunce cu noroi in Hagi, singurul care misca ceva in acest sens .... asta e... țurco-mocirla romaneasca liga 1 continua...cu Burlan in frunte.

mariuss72
mariuss72  •  08 Mai 2017, 15:53
Postat de saviola2_8 pe 08 Mai 2017, 14:13

avea echipa super buna dinamo atunci! si n-a trecut mult de la ultimul titlu...doar zece ani:))

Daca te iau cu din astea, o sa te superi pe mine...deh, d'aia n-are ursul coada ;)

Vezi toate comentariile (7)
Comentează