FOTBAL  »  Superliga  »  DOSARUL TRANSFERURILOR

Gică Popescu blocat la FRF » Noul Cod Penal aduce dureri de cap pentru inculpaţii de la ”Transferuri”

Popescu evită să facă orice comentarii pe
Popescu evită să facă orice comentarii pe "Dosarul Transferurilor" înainte de o sentință definitivă

Articol de - Publicat miercuri, 29 ianuarie 2014 00:00 / Actualizat miercuri, 29 ianuarie 2014 10:33

Dacă va dicta condamnări, instanţa va trebui ca, la pedeapsa cea mai mare, să adauge un surplus obligatoriu din sancţiunile mai mici. Ele nu se mai contopesc.

Azi este programat termenul cu numărul 65 la " Dosarul Transferurilor". Mai sînt de audiat 5 inculpaţi, fraţii Becali, Borcea, MM Stoica şi Pădureanu, rămîn de pus concluziile avocaţilor, aşa încît nu e exclus ca şedinţa de azi să fie ultima dintr-un şir început în 2008.

Există însă trei puncte care ar putea îngreuna situaţia celor 8 oficiali din fotbalul românesc dacă dosarul va ajunge dincolo de 1 februarie, cînd intră în vigoare Noul Cod Penal. Iar observaţiile au reieşit după ce Gazeta a consultat mai mulţi specialişti de top în domeniu.

1) Surplus obligatoriu din pedepsele mai mici

Ce spune actualul Cod Penal
Dacă există mai multe pedepse aplicate unei persoane, sancţiunile se contopesc: instanţa dictează pedeapsa cea mai mare, la care poate adăuga un spor în funcţie de celelalte infracţiuni mai mici. O decizie la latitudinea judecătorilor.

Noul Cod Penal
La pedeapsa cea mai mare, instanţa va fi obligată să adauge o treime din suma tuturor celorlalte pedepse mai mici! În cazul în care am lua exemplul lui Ioan Becali, cu sancţiunea cea mai mare (8 ani - înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave), judecătorii i-ar putea aplica o condamnare şi mai severă, deşi pedeapsa principală ar scădea.

Un calcul ipotetic ar arăta astfel:
- 5 ani pentru înşelăciune (acesta va fi maximul pentru această faptă, dispare înşelăciunea cu consecinţe deosebit de grave, pedepsită pînă la 20 de ani de închisoare)
- 1,9 ani pentru evaziune fiscală
- 2,9 ani pentru spălare de bani
- 2,9 ani pentru spălare de bani
- 2,9 ani pentru asociere în vederea comiterii infracţiunilor
TOTAL: 5 ani (pedeapsa cea mai mare) + 3,5 ani (1/3 din suma celorlalte condamnări) + 8,5 ani

2) Interdicţiile complementare intră imediat în vigoare

Actualul Cod Penal
Interzicerea unor drepturi, de tipul "nu mai poate reprezenta un club de fotbal", se suspendau dacă şi pedeapsa principală era una de închisoare cu suspendare

Noul Cod Penal
Interdicţiile complementare intră în vigoare imediat după ce sentinţa rămîne definitivă, chiar dacă decizia principală e închisoare cu suspendare. Altfel spus, dacă se vor menţine deciziile de acum, nici unul dintre cei 8 nu va mai putea activa în calitate de conducător/acţionar/agent pe perioada dispusă de instanţă! Lovitura ar fi în specail pentru Gică Popescu: ar ajunge în situaţia de a nu i se mai permite să candideze la şefia FRF!

3) Sentinţa de la Apel e executorie

Actualul Cod Penal
Părţile ar mai avea posibilitatea unei căi de atac la Înalta Curte. Inclusiv în situaţia în care sentinţa ar fi pronunţată pe 31 ianuarie, avocaţii pot declara recursul în sală, iar procesul va continua la ÎCCJ, indiferent de intrarea în vigoare a noului Cod Penal.

Noul Cod Penal
Cei 8 oficiali din fotbal ar pierde calea de atac la Înalta Curte. Decizia de la Apel devine executorie, iar dacă s-ar dicta condamnări, vinovaţii ar merge imediat în penitenciar. Ar mai avea la dispoziţie doar un recurs în casaţie, o cale de atac excepţională, aplicabilă în situaţii rare.

40 de ani de închisoare, condamnări nedefinitive cumulate, primiseră cei 8 inculpaţi din "Dosarul Transferurilor" la prima judecată de la Curtea de Apel: Popescu, Neţoiu şi Pădureanu aveau cîte trei ani cu suspendare

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (8)
romeverest
romeverest  •  29 Ianuarie 2014, 19:07

D-le Culea....nu ar fi bine sa pui mana pe Noul Cod, inainte de a scrie numai prostii ??? Oadata cu intrarea in vigoare a celor doua Coduri, pentru inculpatii cercetati inainte de intrarea in vigoare a acestora, va functiona principiul legii mai favorabile !! Daca incadrarea faptelor este mai favorabila in Noul Cod, se vor aplica acele pedepse, iar daca contopirea acestora va fi mai favorabila dupa vechiul Cod, se vor aplica acele prevederi !!! Informati-va inainte de a deveni penibili si a scrie numai tampenii !!!

kraus
kraus  •  29 Ianuarie 2014, 11:19

Bietul Gică, n-o să apuce să încălzească scaunul de la FRF. Alegerile se fac de pomană.

radianu
radianu  •  29 Ianuarie 2014, 10:55

gigel popescu sa faca bine si sa-si vada de afacerile lui paguboase! Nu are nici pregatirea,nici profilul moral sa devina sef la frf!

Vezi toate comentariile (8)
Comentează