FOTBAL  »  Superliga  »  FCSB

Gigi Becali pune FCSB în fața celei mai tari provocări din Europa: „Cred că avem un mare avantaj în lupta pentru titlu!”

Articol de , - Publicat miercuri, 27 mai 2020 22:23

După accidentarea lui Valentin Crețu și îndepărtarea din echipă a lui Cristian  Bălgrădean și Harlem Gnohere, FCSB încearcă să câștige titlul cu un prim „11” cu o medie de vârstă pe care nici măcar Viitorul în 2017 și Ajax în 2019, ambele extrem de tinere, n-au avut-o când au luat campionatul. 

„Echipa mea e formată din tineri, CFR are mulți bătrâni. Se va juca într-un ritm infernal, ai mei sunt mai în putere, mai proaspeți, cred că avem un mare avantaj în lupta pentru titlu”. Argumentul îi aparține lui Gigi Becali. Și da, are dreptate!, nici măcar nu suportă comparație media de vârstă a primului „11”, dar chiar și a lotului, FCSB versus CFR! 

Roș-albaștrii, mai ales la nivel de formulă de start, propun chiar ceva ce aproape că nu a mai existat vreodată în Europa. O grupare să câștige un campionat având o medie de vârstă, a întreg primului „11”, de un pic peste 23 de ani. 

FCSB în acest final de sezon 

  • A. Vlad (21 ani) - Ov. Popescu (26), A. Miron (25), I. Cristea (25), Panțâru (24) - Olaru (22), Dr. Nedelcu (23), Oaidă (22) - Man (21), Fl. Tănase (25), Fl. Coman (22) 

23,2 anieste media de vârstă avută de FCSB în acest final de sezon

Formula e chiar șocantă pentru un club care își propune un astfel de obiectiv. Dar s-a ajuns aici în primul rând fiindcă Becali a strâns aproape tot ce era mai bun și mai promițător în Liga 1. Rând pe rând, Olaru, Moruțan, Man, Coman, Oaidă, Vlad, Panțâru au fost aduși, iar sumele plătite în schimbul lor au fost de ordinul milioanelor de euro. Apoi, Gigi i-a impus în echipă, i-a forțat să joace și astfel a ajuns să îndepărteze fotbaliști cu mare experiență. Exemple: Bălgrădean, Filip, Gnohere

În plus, ultima accidentare serioasă a mai scăzut și ea media de vârstă. Valentin Crețu rămăsese singurul trecut de 30 de ani ce avea asigurat un tricou de titular. În locul lui va trece Ovidiu Popescu, care e cu 5 ani mai mic decât fostul fundaș al celor de la Gaz Metan, iar la mijloc, pe poziția lui Popescu, va apărea Oaidă, care s-a născut aproape la un deceniu după Crețu!

Provocare incredibilă pentru FCSB

Totuși, provocarea pe care o încearcă latifundiarul și clubul său ar detrona chiar și exemple fabuloase din ultimii ani, de pe întreg continentul. Două au fost cluburile care au furnizat surprize de proporții, mizând pe o echipă-tip extraordinar de tânără, adică sub 24 de ani. 

Viitorul a devenit campioană în 2017, iar Gică Hagi s-a bazat, așa cum se întâmplă de regulă, pe jucători promovați din propria Academie. Dar nici măcar formula clasică a Viitorului din acel sezon nu a fost atât de mică de vârstă. 23,6 ani a fost media de atunci, cu aproape o jumătate de an peste cea pe care FCSB-ul o propune în ultimele 8 etape din play-off. 

VIITORUL, campioană în 2017 

  • Râmniceanu (27 de ani) - R. Benzar (25), Țâru (23), Boli (26), Cr. Ganea (25) - R. Marin* (21)/N. Roșu* (24), Dr. Nedelcu (20), Purece (25) - A. Chițu (26), G. Iancu (23), Fl. Coman (19) 

Exemplul Ajax Amsterdam

O altă echipă incredibil de tânără, care a uimit realmente fotbalul european, a fost Ajaxul sezonului precedent. În afara titlului pe care l-a câștigat de o manieră categorică în Olanda, trupa din Amsterdam a făcut un sezon fabulos de UEFA Champions League, unde a pierdut într-un mod dramatic accesul în finală. Echipa a conținut nu mai puțin de 5 titulari de cel mult 23 de ani, însă tinerii din acest adevărat Dream Team au avut în preajmă și 3 fotbaliști cu mare experiență: stoperul Blind, mijlocașul central Schone și atacantul sârb Tadici

Gigi Becali pune FCSB în fața celei mai tari provocări din Europa: „Cred că avem un mare avantaj în lupta pentru titlu!”

AJAX, campioană Olanda și semifinalistă UCL în 2019

  • Onana (23 de ani) - Veltman (27), De Ligt (19), D. Blind (29), Tagliafico (26) - De Jong (22), Schone (33) - Ziyech (26), Van de Beek (22), Neres (22) - Tadici (30)

25,3 anieste media de vârstă a echipei cu care Ajax a surprins Europa

Titlul din 2015, cu experimentații 

Roș-albaștrii au câștigat pentru ultima dată titlul de campioană în chiar sezonul dinaintea introducerii sistemului cu play-off și play-out. În 2014-2015, cu Gâlcă pe bancă, FCSB a terminat pe primul loc după unul dintre cele mai dramatatice finaluri de sezon din istorie. În acel campionat, formula de bază a conținut un singur jucător tânăr, Nicușor Stanciu, care avea 22 de ani. În rest, toți erau trecuți de 25-26 de ani. Printre ei, Arlauskis, Varela, Cristi Tănase, Keșeru, Prepeliță, Breeveld, Chipciu, Adi Popa. Media de vârstă trecea de 26 de ani! 

Gigi Becali pune FCSB în fața celei mai tari provocări din Europa: „Cred că avem un mare avantaj în lupta pentru titlu!”

Viitorul și Ajax au vândut fantastic 

De fapt, scopul cu care Becali forțează toți jucătorii tineri e acela de a ajunge să le facă o cotă suficient de mare pentru a putea încasa în schimbul lor sume mare de la cluburi din Occident. La acest capitol, Viitorul și Ajax, care au performat cu echipe foarte tinere, au bifat din plin vânzări impresionante. Fiecare la nivelul ei de buget.

VIITORUL 

  • din echipa-tip din 2017, clubul lui Hagi a încasat sume bune pe aproape toți. Marile lovituri s-au numit Răzvan Marin, de pe urma căruia s-au încasat aproape 5 milioane de euro, de la Standard Liege, dar și procent după trecerea la Ajax, Florinel Coman și Nedelcu, cedați chiar la FCSB, dar și Ganea, vândut la Bilbao pentru un milion de euro 
  • în total, acea echipă campioană a adus în conturile Viitorului nu mai puțin de 13 milioane de euro! 

AJAX 

  • a performat la cu totul alt nivel, iar jucătorii ei foarte tineri, dar foarte valoroși, au fost repede reperați de marile forțe. De Ligt a ajuns la Juventus, De Jong la Barcelona, iar Ziyech va juca din vară la Chelsea 
  • în total, doar pentru cei 3, Ajax a încasat peste 215 milioane de euro.

28 de meciuriși 6 goluri a bifat Coman în sezonul în care Viitorul a devenit campioană și în care vârsta lui a fost de 19 ani

28 de meciuriși 6 goluri a bifat Coman în sezonul în care Viitorul a devenit campioană și în care vârsta lui a fost de 19 ani

25 de meciuriși 11 goluri are Coman în acest sezon de Liga 1, el împlinind, luna trecută, 22 de ani

1 singur fotbalist sub 25 de ania avut CFR în echipa de bază în campionatul trecut, pe Manea, care bifa regula U21

7 jucători sub 25 de aniva avea FCSB în formula-tip în actualul play-off: Vlad, Panțâru, Olaru, Nedelcu, Oaidă, Man și Coman

23,9 anie media de vârstă a primului "11" al Viitorului în acest moment, în care e luat în calcul inclusiv puștiul Louis Munteanu, atacantul de 17 ani

Cum stau liderii din marile campionate

Gigi Becali pune FCSB în fața celei mai tari provocări din Europa: „Cred că avem un mare avantaj în lupta pentru titlu!”

Ultima campioană a fost de categorie grea 

Și poate că cel mai puternic contraargument pentru ceea ce încearcă Gigi e modul în care au stat lucrurile chiar în Liga 1 în precedentele două sezoane. Titlul a fost acontat în mod clar de CFR, club care a propus o strategie situată la 180 de grade față de cea actuală a roș-albaștrilor. Fotbaliști maturi, chiar bătrâni, dar cu foarte mare experiență.

Gigi Becali pune FCSB în fața celei mai tari provocări din Europa: „Cred că avem un mare avantaj în lupta pentru titlu!”

 CFR, campioană în 2019: media de vârstă 29,3 ani

  • Arlauskis (31 de ani) - Cr. Manea (21), Vinicius (34), Boli (27), Camora (32) - Djokovici (29), Bordeianu (27), Culio (35) - C. Deac (33), Țucudean (28), Omrani (25) 

Altă poftă a lui Becali: echipă exclusiv din români 

În ultimii ani, Gigi și-a impus o altă regulă de la care se abate cu mare greutate: să nu mai aducă fotbaliști străini. Și ei au fost tot mai puțini, iar după ce Gnohere și Momcilovici au ieșit din calcule, iar situația lui Planici e extrem de controversată din perspectiva contractului, aproape sigur acest final de play-off o va găsi pe FCSB cu o formulă de start formată exclusiv din fotbaliști români. Iar singurul din afara României care va fi luat în calcul va fi grecul Soiledis, rezerva lui Panțâru pentru postul de fundaș stânga. 

VIDEO / Narcis Răducan rupe tăcerea despre perioada FCSB: „N-aș mai accepta să mă întorc!” 

Citește și alte știri despre fotbalul din Liga 1:

Gigi Becali vrea să ducă FCSB pe Ghencea, dar pune o condiție: „Dacă nu, nu joc!”

Screciu revine la CS Universitatea Craiova. Jucătorul fusese vândut cu 2 milioane de euro în urmă cu doi ani

BOOM economic într-un oraș din România » Investiție de 650 de milioane de euro: fabrica de anvelope se mută din Rusia

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (53)
1336223443148787
Ionita Sorin  •  28 Mai 2020, 18:27

Nu ne intereseaza acest articol care nu are ce cauta pe pagina echipei CFR CLUJ,nu incercat sa ne bagati pe gat non-stop articole despre Gigi si fcsb

ray51
ray51  •  28 Mai 2020, 18:19

Mieii tineri se 'taie' repede... S'asteptam, sa vedem, sa bifam, sa ne lamurim s'apoi vorbim.

antisistem
antisistem  •  28 Mai 2020, 16:50

***!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (53)
Comentează
Close