FOTBAL  »  Superliga  »  RAPID

Veste URIAȘĂ pentru Rapid: aproape de a recupera baza ProRapid!

Articol de , , - Publicat luni, 11 aprilie 2022 11:00 / Actualizat luni, 11 aprilie 2022 14:23

Cantonamentul de la ProRapid, pe care George Copos l-a construit la cererea lui Mircea Lucescu, ar putea fi utilizat din nou de către Rapid, după mulți ani în care baza sportivă a fost abandonată, lăsată să se degradeze în ultimul hal.

Pro Rapidul aparține în momentul acesta de Ministerul Finanțelor și a rămas blocat în patrimoniul acestei instituții deși echipa de fotbal a încercat de cinci ani să îl redobândească.

Rapid s-ar întoarce acasă: care sunt condițiile

Surse din Clubul Sportiv Rapid, unul aflat în subordinea Ministerului Transporturilor, susțin că în perioada următoare complexul va fi transferat de la „Finanțe" la CS. Urmează să fie realizată întâi o evaluare a tuturor proprietăților care alcătuiesc Pro Rapid. Valoarea estimată ultima oară a fost de 5 milioane de euro, dar e nevoie de o actualizare înainte ca baza să fie predată în gestiunea CS Rapid.

Echipei de fotbal i-ar fi cu mult mai ușor să capete cantonamentul din momentul în care el va ajunge la Clubul Sportiv. FC Rapid are o relație chiriaș-proprietar cu CS și în privința stadionului nou construit.

IREAL! Gestul șocant făcut de un pilot rus. Apoi a izbucnit într-un râs isteric
KARTING
IREAL! Gestul șocant făcut de un pilot rus. Apoi a izbucnit într-un râs isteric

Legătura e bună între FC și CS, deci ar fi numai o formalitate ca giuleștenii să se întoarcă în locul în care Mircea Lucescu a construit a doua formație campioană din istoria lor.

Statul a plimbat baza ProRapid încontinuu

Pro Rapidul a fost inaugurat în 1998, după ce Lucescu se enervase că jucătorii locuiau separat, în niște garsoniere, și nu-i putea avea sub atenția lui așa cum și-ar fi dorit. La sfârșitul anilor '90, cantonamentul vișiniilor era cel mai modern din România.

Astăzi e nevoie de curaj ca să pătrunzi în bază. Ea a fost lăsată de izbeliște, vegetația a crescut din abundență și la întâmplare, s-au aciuat câini vagabonzi. Cum a ajuns într-un asemenea hal o proprietate valoroasă pentru sport?

Veste URIAȘĂ pentru Rapid: aproape de a recupera baza ProRapid!
Bălăriile au pus străpânire pe complexul modernizat de Copos în 1998 FOTO Sustinem Rapidul

În 2016, când clubul pe care-l conducea moldoveanul Valerii Moraru a intrat în faliment, Pro Rapidul a intrat în proprietatea Ministerului Finanțelor. A urmat un ping-pong jucat între instituții. Ministerul Transporturilor a refuzat la un moment dat să preia baza, apoi Primăria Sectorului 1 a încercat să o ia și nu a reușit.

Trebuie să pornească lucrările

Cum e situația în prezent? Ministerul Transporturilor a inițiat de curând "Proiectul de Hotărâre de Guvern privind înscrierea în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului a unor imobile aflate în domeniul public al statului și darea acestora în administrarea Clubului Sportiv Rapid". 

Adică toată baza sportivă din Bucureștii Noi să fie administrată sută la sută de către Clubul Sportiv, cel care deține și stadionul Giulești.

Știm că există un proiect de Hotărâre de Guvern, apoi predarea preluarea imobilelor se va face în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a hotărârii. Mai apoi, procesul este unul destul de complicat, dar nu ne încurcă cu absolut nimic. Apoi, urmează actualizarea valorilor de inventar a tuturor bunurilor primite
reprezentanții CS Rapid

Din momentul în care Clubul Sportiv va deveni proprietarul Pro Rapidului va mai dura un timp până când zona va putea fi folosită iar pentru sport, din moment ce starea cantonamentului e dezastruoasă acum și o să fie nevoie de bani investiți și de lucrări ample pentru reamenajarea facilităților.

Veste URIAȘĂ pentru Rapid: aproape de a recupera baza ProRapid!
Sigla de pe clădire s-au prăbușit pe asfalt FOTO Sustinem Rapidul

E nevoie de semnătura lui Ciucă

Conform unui document emis de Ministerul Finanțelor, toate proprietățile, inclusiv terenul de la baza Pro Rapid, au fost evaluate la data de 12 iunie 2018 de societatea Alfa Prospect RC SRL, la 24.565.221 lei, aproximativ 5 milioane de euro! "Valoarea actuală e cu mult mai mare. Asta vom afla doar după ce vom face toate evaluările, dar după primirea bazei de la statul român", mai spun cei de la CS Rapid, club condus de Vali Ionescu Caciureac, fosta vicecampioană olimpică de la Los Angeles. 

După ce a fost semnată Nota de fundamentare de către Sorin Grindeanu (ministrul transporturilor), Adrian Câciu (ministrul finanțelor) și Cătălin Predoiu (ministrul justiției), pe masa prim-ministrului Nicolae Ciucă a ajuns proiectul de Hotărâre de Guvern ce trebuie trecut printr-o ședință a Executivului. Când actul va fi semnat, promulgat și publicat în Monitorul Oficial, acela va fi momentul în care baza va intra în administrarea Clubului Sportiv Rapid.

Am și uitat de baza Pro Rapid! Baza e a statului, dar dacă cineva o va recondiționa, vom fi interesați să o folosim. Dar acum Pro Rapid nu mă interesează. Nu mă interesează pentru că este legată de stat. Şi eu nu vreau să fiu legat de stat. Nu, nu vreau să fac afaceri cu statul
Victor Angelescu, patronul Rapidului

Ce conține baza Pro Rapid:

Veste URIAȘĂ pentru Rapid: aproape de a recupera baza ProRapid!
Imagine cu baza Pro Rapid văzută de sus FOTO Google Earth
  • teren 41.300 mp, cu: teren de fotbal (14.635,16 mp), teren de antrenament fotbal (773 mp), teren de sport (2.216 mp), teren de tenis (2.669 mp), teren de volei (330,7 mp), teren de baschet (442 mp)
  • împrejmuire, drumuri și alei
  • un alt teren de 3.260 mp
  • clădire "Bază sportivă", S+P+1E, în suprafață construită la sol de 532 mp
  • tribune
  • magazie materiale sportive
  • stație pompe

Ce spune nota de fundamentare, prin care CS cere Pro Rapidul:

  1. "Obiectul general de activitate al Clubului Sportiv Rapid îl constituie organizarea și administrarea activității sportive prin selecția, pregătirea și participarea sportivilor de performanță la competițiile sportive interne și internaționale"
  2. "Misiunea de bază a Clubului Sportiv Rapid o constituie reprezentarea României și a Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, prin performanțe sportive, în competițiile sportive interne și internaționale, în mod special la Jocurile Olimpice, campionatele mondiale și europene, precum și promovarea imaginii instituției în societatea civilă prin participarea la activități sportive, precum și în cadrul evenimentelor speciale de relații publice"
Veste URIAȘĂ pentru Rapid: aproape de a recupera baza ProRapid!
Imagine de la un antrenament desfășurat la Pro Rapid acum 13 ani FOTO Arhiva GSP

Mai au două baze noi

Giuleștenii se vor descurca înainte să poată intra din nou la Pro Rapid. Ei l-au atras de curând alături de club pe Dan Șucu, iar proprietarul Mobexpert a achiziționat două baze sportive, Coresi și Constructorul, pentru care a plătit 5 milioane de euro. Prima este deja folosită de seniori și de juniori, a doua le va fi destinată doar copiilor. Rapidul încearcă să-și dezvolte un centru de tineret comparabil cu al Farului și să atragă cei mai buni tineri din București. Departamentul pentru juniori e condus de Vasile Maftei și de Gabi Răduță, fostul șef al tineretului de la Dinamo. Șucu spune că mai sunt în zonă baze abandonate

Eu am identificat vreo 12 părăsite doar în nordul Bucureștiului. Am încercat să mă asociez cu vreun proprietar și nu am reușit, așa că am hotărât să cumpăr două. Ce se întâmplă cu celelalte zece care sunt abandonate? Întrebați-l pe ministrul sportului!
Dan Şucu

Mobexpert va deveni sponsorul principal al echipei de seniori în sezonul următor, în care vișiniii speră să termine printre primii trei în anul în care clubul va împlini o sută de ani de la înființare. Și alte societăți mari li se vor alătura giuleștenilor: Altex, eMAG, BitDefender.

Rapid pregătește revenirea în elită » Daniel Niculae, în tribună alături de milionarul pe care Angelescu îl vrea acționar
UTA - RAPID 0-2
Rapid pregătește revenirea în elită » Daniel Niculae, în tribună alături de milionarul pe care Angelescu îl vrea acționar

Au vrut să îl transforme în mall

Cantonamentul devenit tradițional pentru giuleșteni a fost aproape să dispară de tot din fotbal. În urmă cu doi ani a existat un plan concret pentru transformarea în mall a bazei Pro Rapid. Construcțiile noi ar mai fi inclus un spațiu de afaceri și spații pentru birouri. A existat un PUZ propus de firma Vego, în care cantonamentul Rapidului era marcat drept "zona polilor de dezvoltare urbană: centre de afaceri, servicii publice, spații comerciale, spații publice, centre culturale".

Veste URIAȘĂ pentru Rapid: aproape de a recupera baza ProRapid!
Scările care duceau la vestiarul echipei sunt distruse în totalitate FOTO Sustinem Rapidul

Clotilde Armand, acum primar al Sectorului 1, era atunci europarlamentar și s-a opus schimbării destinației acestei baze: "Pro Rapidul nu e important doar pentru istoria echipei de fotbal Rapid, ci contează pentru toți copiii din zonă. Acest PUZ este ceva apocaliptic, se propune creșterea populației din sector de la 250.000 de oameni la 850.000! În ultimii ani au dispărut încontinuu baze sportive din partea aceasta a Bucureștiului". Tot planul a fost respins de Tribunalul București. Au avut câștig de cauză cereri pe care le formulaseră Asociația "Salvați Bucureștiul" și Fundația Eco-Civică.

REPORTAJ URZICENI // Experimentul Bucșaru e încheiat » Urziceni - Roșiori, meci de Liga 4 cu țuică, suporteri toropiți de soare și bilete de pariuri

CITEȘTE ȘI:

Zeci de scaune distruse pe stadionul Giulești, abia inaugurat! » „Suporteri huligani
RAPID
Zeci de scaune distruse pe stadionul Giulești, abia inaugurat! » „Suporteri huligani" versus „E vina constructorului, le-a făcut prea fragile"
10 momente demne de menționat după primul meci oficial jucat de Rapid pe noua arenă din Giulești
RAPID
10 momente demne de menționat după primul meci oficial jucat de Rapid pe noua arenă din Giulești

EXCLUSIV: Anunțul momentului pentru Gigi Becali » Fotbalistul se întoarce la FCSB: „Direct atacant îl bag!”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (12)
ucluj2011
ucluj2011  •  12 Aprilie 2022, 10:28
Postat de paolo15 pe 12 Aprilie 2022, 06:20

Transfer gratuit=colhoz=comunism. Comunismul nu poate exista, pentru ca ne vrea pe toți egali, iar Dumnezeu nu ne-a creat pe toți egali. Este de ajuns sa citești câteva comentarii ca sa iti dai seama...

AM CITIT COMENTARIILE , TOCMAI DE ASTA AM SPUS CĂ ACEIA SUNT NIȘTE BĂGĂTORI DE SEAMĂ ȘI POSTACI HABARNIȘTI CARE NU ȘTIU CE VORBESC. NU ESTE GRATIS , ESTE DOMENIU PUBLIC , ȘI ESTE MULT MAI BINE AȘA DECÂT SĂ ZACĂ BAZĂ ÎN UITARE ȘI MIZERIE. DE CUMPĂRAT NU A VRUT SĂ O CUMPERE NIMENI SĂ FACĂ CEVA SIMILAR , IAR PENTRU A FACE ALTE BIROURI ȘI MALL-URI NU ȘI SA DAT PERMIS PENTRU CĂ TOATE AGENȚIILE DE MEDIU CARE SUNT NEGUVERNAMENTALE SAU OPUS (ȘI ASTA PE BUNĂ DREPTATE). LOCUL ȘI BAZA AU AJUNS UNDE TREBUIAU SĂ FIE DE MULT ȘI UNDE AU MAI FOST. ÎN SFÂRȘIT VA FI IAR P BAZĂ MODERNĂ DE CARE CINEVA SE VA ÎNGRIJI. CAAAARE ESTE PROBLEMA? MAI ȘI GÂNDIȚI ÎNAINTE DE A SCRIE. NU ESTE VORBA DE NICI UN COMUNISM AICI , DECÂT ÎN MINTEA VOASTRĂ A HATERILOR.

paolo15
paolo15  •  12 Aprilie 2022, 06:20
Postat de ucluj2011 pe 11 Aprilie 2022, 21:23

Excelent , în sfârșit se vrea NORMALITATE. Înscrierea în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului a unor imobile aflate în domeniul public al statului trebuia făcută de mult , și dată cuiva (în cazul ăsta CS Rapid) care ARE GRIJĂ de bază și de întreținerea acesteia. Restul... văd aici aceeiași băgători de seamă și postaci de carieră FCSBiști care urlă la Lună și debitează tot felul de inepții încercând să-și potolească furia și frustrarea postând tot felul de aberații. Dar este o țară liberă nu-i așa... fiecare poate să spună ce vrea.

Transfer gratuit=colhoz=comunism. Comunismul nu poate exista, pentru ca ne vrea pe toți egali, iar Dumnezeu nu ne-a creat pe toți egali. Este de ajuns sa citești câteva comentarii ca sa iti dai seama...

ucluj2011
ucluj2011  •  11 Aprilie 2022, 21:23

Excelent , în sfârșit se vrea NORMALITATE. Înscrierea în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului a unor imobile aflate în domeniul public al statului trebuia făcută de mult , și dată cuiva (în cazul ăsta CS Rapid) care ARE GRIJĂ de bază și de întreținerea acesteia. Restul... văd aici aceeiași băgători de seamă și postaci de carieră FCSBiști care urlă la Lună și debitează tot felul de inepții încercând să-și potolească furia și frustrarea postând tot felul de aberații. Dar este o țară liberă nu-i așa... fiecare poate să spună ce vrea.

Vezi toate comentariile (12)
Comentează