FOTBAL  »  Superliga  »  LUPTA LA TITLU

GSP a făcut două simulări pe lupta la titlu în Liga 1 » În ambele scenarii, aceeași campioană din trioul FCSB - CFR Cluj - Craiova!

CFR Cluj pare favorită în lupta la titlu din Liga 1
CFR Cluj pare favorită în lupta la titlu din Liga 1

Articol de , , - Publicat miercuri, 17 februarie 2021 13:53 / Actualizat miercuri, 17 februarie 2021 14:19

Programul ultimelor 7 etape o dezavantajează în mod clar pe FCSB, singura dintre candidatele la titlul de campioană care are de jucat cu nu mai puțin de 4 dintre primele 6 clasate, în vreme ce până în acest moment, cel mai mare procentaj de puncte, realizat exclusiv în disputele echipelor aflate pe loc de play-off, regăsește tot trupa din Gruia pe prima poziție.

FCSB sau CFR? Cine va fi campioana primelor 30 de etape și, automat, cine va fi formația care va intra de pe primul loc în play-off? Va reuși Craiova să răstoarne ierarhia și să-și continue trendul favorabil din ultimele două runde, în care a recuperat puncte importante în duelul de la distanță cu contracandidatele în lupta pentru titlu? 

Întrebările momentului în Liga 1, după ce lupta a fost relansată, mai ales datorită pașilor greșiți făcuți de CFR și FCSB, își pot găsi anumite răspunsuri, dar și previziuni pentru mai departe.

1. Cine va fi campioana sezonului regulat?

Primele 3 clasate, cele care și-au anunțat încă de la început ca obiectiv cucerirea campionatului, sunt și singurele care pot avea pretenții să intre de pe primul loc în play-off. Mai sunt de disputat 7 etape și orice e posibil, mai ales că există diferențe în programul pe care CFR, FCSB și Craiova îl mai au până la finișul sezonului regulat.

Cea mai avantajată, la prima vedere, e chiar campioana CFR. Deși are de disputat 4 meciuri în deplasare, inclusiv derby-urile cu FCSB și Craiova, pentru clujeni acest lucru pare a fi un avantaj fiindcă ierarhia Ligii 1 la confruntările din deplasare are o campioană fără dubii. CFR are o linie de clasament senzațională: 28 de puncte câștigate dintr-un maximum de 33, în vreme ce FCSB are strânse doar 20 din 36!!!

Clasamentul meciurilor în deplasare

  1. CFR 28 puncte (11 meciuri)
  2. Craiova 26 (12)
  3. UTA 22 (12)
  4. FCSB 20 (12)

Nu e singurul argument al CFR-ului. Trupa lui Edi Iordănescu nu mai are de jucat cu nicio altă formație din prima jumătate, în afara celor două derby-uri, în vreme ce pentru FCSB lucrurile stau fix pe dos. Moruțan și compania au de susținut meciuri doar împotriva echipelor aflate pe primele 9 locuri. De fapt, din zona actuală de play-off, FCSB va întâlni 4 dintre celelalte 5 echipe în ultimele 7 runde! Iar cea mai recentă astfel de dispută a fost una care s-a terminat dezamăgitor, 0-1 cu Clinceni, chiar pe Arena Națională!

Pentru FCSB, cele mai la îndemână jocuri sunt cele cu Chindia, UTA și Gaz Metan, echipe aflate imediat sub linia play-off-ului și care nu și-au luat gândul de la accesul în primele 6. În schimb, pentru CFR vor mai exista și dispute cu Poli Iași, FC Argeș și Dinamo, cu care ardelenii au bifat maximum de puncte în tur! Totuși, un atu al roș-albaștrilor ar fi raportul 4 la 3 al meciurilor acasă versus deplasare, la care se adaugă faptul că ambele rivale vor veni pe terenul FCSB-ului, unde trupa lui Petrea are un palmares foarte bun.

Clasamentul meciurilor acasă

  1. FCSB 28 puncte (11 meciuri)
  2. CFR 20 (12)
  3. Botoșani 19 (12)
  4. Clinceni 19 (12)
  5. Craiova 18 (11)

Programul ultimelor 7 etape din Liga 1

GSP a făcut două simulări pe lupta la titlu în Liga 1 » În ambele scenarii, aceeași campioană din trioul FCSB - CFR Cluj - Craiova!

De ce are miză imensă locul 1 la finalul sezonului regulat

1. În primul rând fiindcă în toate cele 5 ediții precedente disputate în acest sistem, titlul a fost câștigat de echipa care s-a impus în sezonul regulat, nu de formația care a adunat cele mai multe puncte în play-off. Fără excepție, Astra, Viitorul și de 3 ori consecutiv CFR au intrat de pe primul loc în partea a doua a sezonului și și-au pus la final medalia la gât.

2. Va fi al doilea sezon în care ierarhia de la finalul sezonului regulat va conta ca al doilea criteriu de departajare în cazul în care două sau mai multe echipe se vor afla la egalitate de puncte la finalul play-off-ului. Primul criteriu va fi cel al rotunjirii, după care cel al numărului de puncte realizat pe parcursul primelor 30 de etape.

3. Pentru că echipa care va intra de pe primul loc va juca în primele 3 etape din play-off, în ordine, cu formațiile clasate pe 6, 5 și 4, dintre care două jocuri vor fi pe teren propriu, în vreme ce locurile 2 și 3 se vor întâlni între ele în runda a 3-a.

2. Cine e campioana meciurilor de play-off din actualul sezon?

În momentul de față există o ruptură, nu foarte mare, între primele 6 clasate și restul plutonului. Clinceni ocupă ultimul loc virtual de play-off și are 5 puncte peste ocupantele locurilor 7 și 8, Chindia și UTA. E foarte probabil ca acest avans să fie suficient pentru ca trupa de la marginea Bucureștiului să joace în premieră în play-off. De fapt, având în vedere că primele 6 clasate de acum se pot regăsi și în partea a doua a campionatului, un clasament realizat exclusiv pe baza punctelor din meciurile directe dintre aceste formații are o relevanță mare în ceea ce va urma în lunile aprilie și mai, când se vor disputa ultimele 10 runde.

Cum nu toate echipele au același număr de meciuri disputate, reperul îl reprezintă procentajul punctelor obținute din totalul celor puse în joc. Iar câștig de cauză are CFR Cluj, care trece chiar de 70%! Performanța trupei din Gruia e și mai valoroasă cu cât are al doilea cel mai mare volum de partide disputate dintre toate primele 6. A bifat 8 din cele 10 dispute și a strâns nu mai puțin de 17 puncte. Cele 7 pierdute sunt eșecul de la Botoșani și remizele de acasă cu Sepsi și Craiova. În rest, victorii pe linie. FCSB e la 55%, în vreme ce Craiova stă foarte prost: a luat un punct din 3 cu formațiile de play-off. Performera e Clinceni, care n-a adunat puncte doar cu echipele mici, ci a atins peste 50% din puncte și cu cele clasate pe primele 5 poziții.

GSP a făcut două simulări pe lupta la titlu în Liga 1 » În ambele scenarii, aceeași campioană din trioul FCSB - CFR Cluj - Craiova!

Avantajele echipelor care luptă pentru titlu în Liga 1

CFR Cluj

1.  Lotul

Are cel mai bun lot, cu cele mai multe soluții pe toate posturile. Cel mai bun argument e modul în care arată un "11" alcătuit din jucătorii de rezervă, comparativ cu ce propun rivalele

  • CFR, echipa de rezerve: Sandomierski - Susici, D. Ciobotariu, Ben Youseff, Latovlevici - Chipciu, Hoban, L. Aurelio - Rondon, Omrani, Pereira
  • FCSB, echipa de rezerve:  Straton - Crețu, Miron, Cristea, Panțâru - Vână, Simion, Oaidă - Buziuc, Vukusici, Ad. Niță
  • Craiova, echipa de rezerve: L. Popescu - Papp, Screciu, Acka, Vătăjelu - Căpățână, Bic, Fedele - A. Ivan, Mamut, Ofosu

2. Doi jucători noi de valoare

Vor apărea în echipă, în scurt timp, doi jucători de valoare, cu mare experiență, care vor aduce un mare plus: Bordeianu, luat împrumut din Arabia Saudită, dar mai ales islandezul de națională Runar Sigurjonsson, adus de la Astana. Cum ar putea arăta echipa în play-off, cu un singur jucător U21, având în vedere că Iordănescu jr. a apelat rapid la schimbarea celui de-al doilea fotbalist care să bifeze regula U21: Bălgrădean - Manea, Vinicius, Burcă, Camora - Itu, Bordeianu, Sigurjonsson - Deac, Debeljuh, Păun

FCSB

1. Opțiuni pentru Regula u21

Are, de departe, cele mai numeroase și valoroase opțiuni pentru a acoperi regula U21. De fapt, primul "11" pe care Becali îl dorește la startul play-off-ului conține mai mulți jucători U21 față de numărul celor născuți înainte de 1 ianuarie 1998?

FCSB: VLAD - Ov. Popescu, HARUȚ, Nedelcu, Radunovici - MORUȚAN, ȘUT, OLARU - OCT. POPESCU, Fl. Tănase, FL. COMAN

Craiova

1. Apar Camara și Koljic

a și în cazul CFR-ului, până la startul play-off-ului, Craiova va avea pregătiți să intre în primul "11" doi jucători de mare valoare: Camara și, mai ales, Koljici. Spaniolul a fost achiziționat recent, iar bosniacul a început să se antreneze după operația suferită. Cu ei în echipă, primul "11" ar arăta foarte ofertant:

 

Craiova: Pigliacelli - Vlădoiu, M. Constantin, Bălașa, Bancu - Mateiu, Nistor - Camara, Cicâldău, Baiaram - Koljici

De ce titlul are miză și mai mare în acest sezon

Apariția celei de-a treia competiții europene, Conference League, care va debuta din vară, dar și modificarea repartiției locurilor în competițiile continentale face ca titlul de campioană în Liga 1 să primească o valoare și mai mare decât avea în anii precedenți. În afara celei care se va clasa pe locul 1 la finalul campionatului, nici o altă echipă din România nu va mai putea accesa grupele Champions League sau Europa League în 2021-2022. Toate celelalte 3 reprezentante, inclusiv câștigătoarea Cupei României, vor lua startul direct în preliminariile Conference League, în turul 2! 

Campioana, în schimb, va merge în turul 1 preliminar din Ligă și, dacă trece de această fază, apoi, indiferent când va fi eliminată, va aluneca în Europa League, unde va avea posibilitatea să meargă în grupe, exact așa cum a făcut CFR în ultimele două ediții. Ultima apariție în grupele europene pentru FCSB datează abia din 2017-2018, cu Dică antrenor. De atunci, echipa a ratat 3 ani la rând accesul, eliminată de Rapid Viena, Guimaraes (ambele în play-off) și de Slovan Liberec (turul 3).

Cât au influențat clasamentul schimbările de antrenori de la CFR și Craiova

GSP a făcut două simulări pe lupta la titlu în Liga 1 » În ambele scenarii, aceeași campioană din trioul FCSB - CFR Cluj - Craiova!

Când se va juca derby-ul FCSB - CFR?

Meciurile directe între primele 3 clasate sunt programate să aibă loc chiar în ultimele 3 runde ale sezonului regulat. Primul va fi cel dintre FCSB și CFR, însă există deja o controversă în jurul acestui duel, care ar trebui să se joace în ultima etapă de dinaintea acțiunilor echipelor naționale de la finalul lunii martie: cea de tineret va merge la Campionatul European, iar cea antrenată de Mirel Rădoi va susține primele 3 jocuri din preliminariile CM 2022: cu Macedonia, Germania și Armenia. FRF a făcut o solicitare către LPF ca etapa din weekendul 20/21 martie să se joace cu o săptămână mai devreme, pentru ca măcar jucătorii din țară să fie la dispoziția selecționerilor timp de o săptămână înainte de reunirea oficială. 

Cel mai probabil însă, din lipsă de date disponibile, meciurile din acea rundă în care vor fi implicați jucătorii care urmează să fie convocați, printre care evident și FCSB - CFR, vor urma să aibă loc la mijlocul acelei săptămâni, însă și aici va fi o mare problemă. Atunci sunt programate jocurile retur din optimile de finală în Champions League și Europa League, iar meciurile din Liga 1 nu ar avea voie să se suprapună cu cele europene. În plus, nici televiziunile nu și-ar dori să programeze un derby FCSB - CFR la o oră care să nu fie în prim-time.

Reperele acestui final de campionat 

  • în weekend-ul 10/11 aprilie va avea loc ultima etapă din sezonul regulat
  • în weekend-ul 17/18 aprilie vor debuta play-off-ul și play-out-ul
  • în play-off sunt programate nu mai puțin de 4 etape intermediare, ultima chiar cea cu numărul 10, pe 27 maipe 27 mai sunt programate turul barajelor de promovare-retrogradare, dar și manșa unică dintre primele două clasate din play-out, adică semifinale pentru ultimul loc european
  • - pe 30 mai vor avea loc jocurile retur ale barajelor de promovare-retrogradare (locurile 13 și 14 din Liga 1 versus locurile 4 și 3 din Liga 2), dar și finala, de asemenea într-un singur meci, pentru ultima poziție de cupă europeană, între învingătoarea barajului dintre primele două clasate din play-out și ultimul loc eligibil de Europa din play-off, meci care se va juca pe terenul formației din play-off

VIDEO Ionel Dănciulescu căută explicații pentru criza de la FCSB

Citește mai multe știri din Liga 1: 

Edi Iordănescu, INCENDIAR: „Până acum m-am abținut, dar gata! O spun public, e strigător la cer!”

EXCLUSIV Gigi Becali, atacuri și jigniri după arbitrajele din Liga 1: „Sunteți nemernici! Nu mai tac. Vai de capul vostru, cu mizeriile voastre”

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (73)
mir21
mir21  •  17 Februarie 2021, 20:37

Un articol facut dejeaba, astia 3 care au scris articolul sunt niste *** unul este inca un adolescent intarziat care cred ***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

mir21
mir21  •  17 Februarie 2021, 20:35
Postat de joze_maurinio pe 17 Februarie 2021, 18:32

Cum naiba are Steaua meciuri usoare cu Chindia, Gazu si Uta, cand astea sunt infrangeri clare, poate iei cate un punct daca nu se baga Becaliotul. Restul, infrangeri clare.

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

joze_maurinio
joze_maurinio  •  17 Februarie 2021, 18:32

Cum naiba are Steaua meciuri usoare cu Chindia, Gazu si Uta, cand astea sunt infrangeri clare, poate iei cate un punct daca nu se baga Becaliotul. Restul, infrangeri clare.

Vezi toate comentariile (73)
Comentează