FOTBAL  »  Superliga  »  GSP LIVE

UPDATE Mărturia de la GSP Live deschide o anchetă! FRF s-a sesizat după dezvăluirile-șoc ale titularului din Viitorul - ASA Târgu Mureș 6-1: „Suna telefonul să bage toți la pariuri! Am vrut să ies la pauză” + Reacția clubului lui Hagi

Articol de - Publicat marti, 21 februarie 2023 12:09 / Actualizat marti, 21 februarie 2023 21:35

Fotbalist cu 288 de meciuri și 25 de goluri în Liga 1, Claudiu Voiculeț (37 de ani) a recunoscut în direct la GSP Live că meciul Viitorul - ASA Târgu Mureș 6-1, din play-off-ul sezonului 2015-2016, a fost aranjat. Fostul mijlocaș spune că a ieșit de pe teren în minutul 57 pentru a nu mai participa în partida regizată.

UPDATE ora 21:00: FRF s-a sesizat după dezvăluirile privind un aranjament la Viitorul - ASA Târgu Mureș 6-1

Într-un răspuns pentru Gazeta Sporturilor, forul condus de Răzvan Burleanu anunță că s-a sesizat în acest caz: „Federația Română de Fotbal precizează că a luat act de declarațiile jucătorului. Departamentul de Integritate al FRF a demarat deja o anchetă, urmând a se aplica procedura uzuală în astfel de cazuri".

--------------------------------------------------------------------

Știre inițială:

Invitat la GSP Live, Claudiu Voiculeț - fost fotbalist de Liga 1 la Farul, Internațional Curtea de Argeș, Pandurii, CFR Cluj și ASA Târgu Mureș, retras în urmă cu 6 ani - a acceptat în finalul emisiunii să discute despre subiectul meciurilor aranjate. 

Răspunsurile sale la întrebările moderatorului au fost absolut surprinzătoare:

VIDEO Aranjament la Viitorul - ASA Târgu Mureș 6-1 » Claudiu Voiculeț: „Suna telefonul să bage toți la pariuri”

Moderator: „Probabil te așteptai la întrebarea dacă ai jucat în meciuri trucate, dar nu te întreb asta. Îți spun doar că știu un meci trucat în care ai jucat. 
Voiculeț: „Eu știu foarte multe, dar din păcate asta a fost… Ce am urât cel mai mult pe pământul ăsta asta a fost. Am plecat de la Târgoviște, am prins opt meciuri în liga a doua. Se desființau, m-au promovat la prima echipă. Au fost opt meciuri…mna….(sugerează că au fost aranjate) opt meciuri. După care m-am dus la Constanța și am crezut că am scăpat”

Moderator: „Și?”
Voiculeț: „. Mi-am zis: «Mă, poate a fost pentru că era Liga 2. Oamenii sunt așa, dar poate nu o fi la fel peste tot». La Constanța a fost la fel. Și am avut și… (n.r. - se răzgândește și nu mai continuă). Dacă vrei să-i vezi care sunt (n.r. - blatiști), e foarte simplu să-i vezi. Dacă poate cineva să spună despre mine că am făcut… Am curaj să bag mâna în foc că eu nu am făcut niciodată.”

Moderator: „Eu știu un meci de la Târgu Mureș, nu de la Constanța. Un Viitorul - ASA 6-1. 
Voiculeț: „Aaaaaa. Am vrut să ies la pauză la meciul ăsta. Și am ieșit în minutul…nu mai știu (n.r. - Voiculeț a ieșit în minutul 57). Am mers cu echipa, nu mai știu cine era antrenor (n.r. - George Ciorceri). Ăla a fost, da. Suna telefonul cu o seară înainte ca să bage toți la…da..”

Moderator: „La pariuri?” 
Voiculeț: „Da.” 

Moderator: „Foarte mulți dintre jucătorii experimentați s-au dat loviți atunci. S-au suspendat, s-au accidentat. A fost trimisă o echipă de sacrificiu la meciul ăla.”
Voiculeț: „Da. Da. Asta e, mai sunt și din astea. Dar cred că se întâmplă peste tot. Eu am vrut să nu fiu eu implicat, atât. Restul…că se întâmplă, te enervezi. Am spus-o și atunci, e interviul. Am spus că am venit aici ca la…dacă știam, nu mergeam. Am mai făcut și atâta drum.” 

Moderator: „Motivul pentru schimbare care a fost? Ai spus că ești accidentat sau pur și simplu ai ieșit?” 
Voiculeț: „Păi, ce?! Atunci a fost chiar așa…Eu nu știu cum poți să faci și să te mai uiți în ochii cuiva după ce faci asta.” 

Moderator: „Tu ai dat pasa de gol la golul vostru. Ai tras de tine.” 
Voiculeț:(În lehamite). Am tras…mai bine nu trăgeam. A fost un moment, dar ca alea au mai fost multe. Singura diferență e că la celelalte am aflat după săptămâni sau luni. Altfel, se vorbește, se știe care, cum, dar asta e viața”. 

Partida indicată de Voiculeț s-a jucat acum aproape 7 ani, în a doua zi de Paște a anului 2016, în penultima etapă din play-off, și a fost câștigată clar de echipa lui Gheorghe Hagi cu 6-1. Ianis Hagi și Florin Tănase au reușit câte o dublă. 

Mărturia de la GSP Live deschide o anchetă! FRF s-a sesizat după dezvăluirile-șoc ale titularului din Viitorul - ASA Târgu Mureș 6-1: „Suna telefonul să bage toți la pariuri! Am vrut să ies la pauză” + Reacția clubului lui Hagi
Caseta meciului, din Gazeta Sporturilor

6-1fusese rezultatul unui alt meci disputat între Viitorul și ASA Târgu Mureș. Pe 2 mai 2015, cu fix un an înainte de partida suspectată de la Ovidiu, ASA o zdrobea pe Viitorul cu 6-1 la Târgu Mureș

Imediat după jocul pierdut la scor, Voiculeț și-a vărsat frustrarea la microfonul DigiSport: „A fost un meci penibil, chiar nu am cuvinte. O să-mi pară rău că am făcut deplasarea, și de Paște, am pierdut timpul. Acum, asta e, trecem și peste asta. O fi vorba și de bani, nu știu. 

Părerea mea e că ne facem noi de râs ca și fotbaliști și e păcat să vii, să te prezinți în halul ăsta. Chiar nu am cuvinte și sunt foarte dezamăgit. 10 ore cu autocarul, chiar am sperat”.

ASA s-a prezentat la Ovidiu fără mulți jucători importanți: Mutu, Marius Constantin, Javzici, Balaur și Ivan Gonzalez au acuzat probleme medicale, iar Gabi Matei, Pârvulescu, Gabi Mureșan și Țucudean au fost suspendați după cartonașele încasate în etapa precedentă, la 1-4 cu Astra. În schimb, în teren s-au aflat Stăncioiu, Brandan, Gorobsov și Voiculeț, ultimul cerând schimbare în minutul 57.

+2 FOTO

La două luni după joc, Prosport scria că partida figurează într-un raport cu meciuri suspecte depus în Parlamentul European de Federbet, o agenție italiană pentru monitorizarea pariurilor.

 Directorul agenției, Francesco Baranca, declara: „Vreau să precizez din start că nu acuzăm pe nimeni niciodată, doar studiem cifrele. Am mai spus-o, echipele sunt victimele comportamentului fotbaliștilor care truchează meciuri. Nu spunem că Viitorul e vinovată, spunem doar că cifrele sunt ciudate. Pot să spun că atunci când cifrele o iau razna, se întâmplă ceva”.

Cum s-au prăbușit cotele la Viitorul - ASA Tg. Mureș

Federbet detectase mișcări suspecte de cote. Pe 28 aprilie, cu 4 zile înainte de disputarea meciului, s-au afișat primele cote, așa zisele cote de deschidere. Viitorul avea cota 2.12, Târgu Mureș cota 3.76. 

La sfârșitul următoarei zi, vineri 29 aprilie, cota Viitorului scăzuse până la 1.75, în timp ce Târgu Mureș avea cota 4.97. În dimineața sâmbetei de 30 aprilie, cota Viitorului scade brusc până la 1.40, în timp ce Târgu Mureș a avut o schimbare violentă de cotă de la 4.97 la 9.91. 

Restul zilei și a duminicii, cotele au rămas relativ stabile. Singura diferență notabilă este cota ASA, care scăzuse în cursul serii de Paște, de la 9.91 a coborât la 6.45, încheind ziua cu un plus de un punct și jumătate față de dimineață. În dimineața zilei meciului, 2 mai, cota Viitorului era 1.565, egalul avea cota 4.18, iar cota Târgu Mureșului era 6.62. 

Într-o fereastră de 4 ore s-au petrecut cele mai mari mișcări de cote: Viitorul a ajuns la 1.38, Târgu Mureș la 10.73. Cotele au continuat să se miște conform trendului până la ora de disputare a meciului, iar vârfurile cotelor au fost atinse cu 10 minute înainte de lovitura de start. În acel moment, Viitorul avea cota 1.295, Târgu Mureș cota 10.91.

Directorul ASA: „Și mie mi s-a părut ciudat”

După dezvălurile din media, Viitorul reacționa vehement acuzând o campanie de presă împotriva clubului: 

„Observăm că există o tendință din partea unui cotidian să speculeze și să regizeze implicarea clubului nostru în pariuri pe baza unei sesizări din partea FederBet (fluctuație de cotă la meciul FC Viitorul – ASA Tg. Mureș și doar atât). Constatăm cu părere de rău că toate aceste aberații au tenta de a strica și denigra imaginea clubului nostru, insinuând anumite practici necurate, și vin înaintea startului unui nou sezon competițional și înaintea debutului clubului nostru în cupele europene”.

În același comunicat de presă, clubul lui Hagi susținea că „Din PRINCIPIU clubul nostru nu a avut, nu are și nu va avea nicio colaborare sau parteneriat cu casele de pariuri”. Cinci ani mai târziu, Viitorul a semnat un contract de sponsorizare cu casa de pariuri Superbet.

Suntem onorați să avem Superbet că și partener al echipei de seniori a FC Viitorul Constanța. Este o nouă validare a modului în care viziunea noastră de creștere a unor valori sustenabile pentru sportul românesc este împărtășită de un brand românesc valoros.

- Gică Popescu, președinte Viitorul, în februarie 2021

În iulie 2016, la două luni după meciul suspect, Daniel Stanciu - directorul sportiv de la ASA Târgu Mureș  - îi acuza pe fotbaliștii care au ales să nu vină la Ovidiu: 

„Uitați-vă cu o etapă înainte la câte galbene și roșii am luat. De aia am făcut atunci urât și am zis că nu-i mai primesc pe unii. Și mie mi s-a părut ciudat, dar am pus-o pe seama Paștelui, urma să jucăm în a doua zi de Paște. Am fost obligat să legitimez copii, să-i duc la meciul cu Viitorul. De aia spun eu că pe Gorobsov, Brandan și Stăncioiu, orice s-ar întâmpla, nu pot să mă supăr. Au acceptat să vină să joace”.

În ciuda dezvăluirilor, FRF nu a deschis nicio anchetă în cei aproape 7 ani scurși de la acel meci.

UPDATE Comunicat Farul: „Clubul nostru nu va fi niciodată de acord cu astfel de practici necurate”

La câteva ore după publicarea articolului, gruparea de la malul mării a dezmințit acuzațiile lui Voiculeț prin intermediul unui comunicat de presă:

„Referitor la articolul publicat astăzi în Gazeta Sporturilor, clubul nostru a transmis, încă din data de 5 iulie 2016, printr-un comunicat, punctul de vedere oficial, așa cum de altfel se menționează inclusiv de autorul articolului de astăzi.

Așa cum am precizat și în data de 5 iulie 2016, vă rugăm să rețineți următoarele: - Clubul nostru NU a fost niciodată implicat și NU va fi niciodată de acord cu astfel practici necurate și a considerat întotdeauna că un meci trebuie câștigat numai pe terenul de fotbal ! - Suntem responsabili de afirmațiile noastre și NU putem fi răspunzători de declarațiile sau speculațiile altor persoane care nu au nicio legătură cu clubul nostru”, se arată în comunicatul emis de „marinari” pe site-ul oficial

Citește și: 

Dezvăluirile fotbalistului care a stat o lună la FCSB: „M-a vrut Pițurcă, dar a venit Ilie Dumitrescu și a zis că vrea să facă tiki-taka cu jucătorii de la Urziceni”

Un fotbalist cu peste 250 de meciuri în Liga 1 povestește două episoade incredibil: „Aveam o piatră la rinichi de 1,6 cm, dar doctorii spuneau că mă doare spatele de la bătrânețe”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (67)
Paksi
Paksi  •  22 Februarie 2023, 23:50

Se va face o comisie de anchetă care va trage de timp pină se va uita ! Că întotdeauna! Nu există echipe fără blat făcut. Fără excepție

rapid_forever_1923
rapid_forever_1923  •  22 Februarie 2023, 15:22

Sunt șocat...nu cred că un *** poate participa la așa ceva...:)

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

jabs
jabs  •  22 Februarie 2023, 13:34

Farul nu o fi (fost) implicat, dar cu ,,prinzipiile "lui Hagi, expuse in articol , mai poti spune ceva de Farul ?????

Vezi toate comentariile (67)
Comentează