FOTBAL  »  Superliga  »  INSOLVENȚĂ

EXCLUSIV Insolvența, „groapa” fără fund unde dispar problemele financiare » Au votat un nou plan de reorganizare și scapă de 95% din datorii!

La Hermannstadt s-a votat un nou plan de reorganizare / foto: Arhivă GSP
La Hermannstadt s-a votat un nou plan de reorganizare / foto: Arhivă GSP

Articol de - Publicat marti, 08 noiembrie 2022 17:17 / Actualizat marti, 08 noiembrie 2022 18:35

La Hermannstadt s-a votat un nou plan de reorganizare, după ce diriguitorii clubului au ajuns la concluzia că nu-l pot respecta pe cel din martie, unde creditorilor li s-a promis marea cu sarea, numai ca echipa să poată să promoveze în Superligă.

După numai 6 luni de la aprobarea planului inițial de reorganizare al celor de la Hermannstadt, pentru ieșirea din insolvență, responsabilii clubului au ajuns la concluzia că nu pot îndeplini, așa că au pus la cale votarea unuia nou, în care, practic, s-ar scăpa cam de 95% din obligațiile asumate în planul inițial.

Hermannstadt scapă de 95% din datorii!

Și culmea, acesta a fost votat, deși trei din cele patru categorii de creditori ies mult pe minus, ba chiar pe ZERO. 

Adunarea Generală a creditorilor s-a reunit pe 26 septembrie, în mare grabă, pentru că pe 30 era data la care trebuia achitată o nouă tanșă din datoriile asumate prin planul inițial de reorganizare, o sumă în jurul a 1.000.000 de lei. 

Din 28 de milioane lei au scăzut la 11 milioane, iar acum vor să rămână doar 602.000 lei

La intrarea în insolvență, datoriile clubului sibian erau de 28.348.956 lei (aproximativ 6 milioane euro). Iar în planul de reorganizare aprobat în martie, societatea se angaja să returneze 10.926.100 lei, în jur de 39% astfel: 

  • creditorii garantați (jucători extracomunitari) să primească 20% din datorii (250.000 lei);
  • creditorii salariali (diverși angajați) - 100% (639.413 lei);
  • creditorii bugetari (bugetul de stat, taxe și impozite) - 100% (6.176.687 lei);
  • chirografarii (firme, servicii, majoritatea jucătorilor) - 20% (3.856.571 lei).

Niște estimări exagerat de optimiste, totul bazându-se pe promovarea ulterioară și atragerea de noi sponsori în Superligă. Surse din lumea fotbalului susțin că „de fapt, i-au păcălit fiindcă erau în criză de timp. 

Dacă nu se aproba planul de reorganizare, nu puteau promova. De aceea au anunțat că dau, de exemplu, la chirografari, cea mai defavorizată categorie într-o insolvență, 20% din datorii. Nu s-a văzut așa ceva în nicio situație de acest gen, de obicei ei primesc maxim 5%. Era de așteptat să nu poată respecta acest plan”. 

Cum marea parte a datoriilor erau către investitorii clubului, Ștefan Băcilă și Claudiu Rotar, care aveau de primit cam 16 milioane de lei din datoria inițială, aceștia au convins marea majoritate a celor prezenți la adunarea Generală din septembrie să fie de acord cu noul plan de reorganizare. 

Inclusiv firmele, care, conform unor surse din apropierea clubului, ar fi controlate tot de ei. Astfel, creditorii garantați ar fi singurii care ar iesi în avantaj conform noului plan. 

Numai pe hârtie, fiindcă, un milion de lei de la această categorie s-a mutat la chirografari, astfel că lor a rămas să li se achite doar 252.042 lei. Creditorii salariali ar primi numai jumătate din cât s-a promis inițial, adică 350.000 lei. Iar două categorii, creditorii bugetari și chirografarii, n-ar mai lua nimic!!!

Conform noului plan, creanțele se vor reduce după cum urmează:

  • creditorii garantați (jucători extracomunitari) să primească 20% din datorii (252.042 lei);
  • creditorii salariali (diverși angajați) - 50,12% (350.000 lei);
  • creditorii bugetari (bugetul de stat, taxe și impozite) - 0%;
  • chirografarii (firme, servicii, majoritatea jucătorilor) - 0%.

3 jucători se opun, dar au șanse mici de succes

Datoria de 6.176.687 milioane lei către ANAF ar dispărea și ea!!! Unii s-au opus, printre ei și câțiva jucători precum Romario Pires, Joalisson sau Adae. 

Nume creditorValoarea creanței
Santos Pires Romario173.149 lei
Santos Oliveira Joalisson108.836 lei
Adae Bright98.942 lei

Au fost însă prea puțini ca să conteze. Foștii sau actualii fotbaliști români de la Hermannstadt n-au trimis pe nimeni să-i reprezinte. Iar pe 7 decembrie, judecătorul sindic ar urma să se pronunțe în legătură cu noul plan de reorganizare. 

ANAF și creditorii salariali au depus deja contestații, iar acestea se vor judeca mâine la Tribunalul Sibiu. 

Insolvența, „groapa” fără fund unde dispar problemele financiare » Au votat un nou plan de reorganizare și scapă de 95% din datorii!

Hermannstadt, un club ținut în viață de „aparate” și tertipuri financiare

Hermannstadt nu are doar vechile datorii de dinainte de intrarea în insolvență, ci și unele noi, curente, care nu sunt deloc mici. Legea insolvenței nu permite acest lucru, dar tertipuri pentru evitarea ei se găsesc mereu. 

De exemplu, asociații Băcilă și Rotar au înăbușit răzmerița jucătorilor, achitând de curând 3 salarii restante. Deocamdată este încă un alt împrumut către club. Nici primele de promovare, care sunt tot datorii curente, făcute după intrarea în insolvență, nu au fost achitate

„Planul vechi de organizare nu putea fi susținut”

Jucătorii așteaptă și nu cer încă intrarea în faliment a clubului. Administratorul judiciar, Marcu Maniu explică situația: 

Da, este adevărat că s-a votat un nou plan de reorganizare, pentru că cel vechi nu putea fi susținut. Am făcut asta ca să salvăm asociația, clubul. 

Era împosibil să achităm simultan și vechile datorii și cele curente. Legea însolvenței e clară, majoritatea decide. Iar majoritatea creditorilor au hotărât să nu mai solicite acele datorii. Datoriile curente nu sunt către jucători și salariați, ci sunt un împrumut acordat clubului de către domnii Băcilă și Rotar. Dar este posibil ca dânșii să renunțe și să le considere sponsorizări la echipă. E o situație dificilă, două categorii de creditoriau făcut deja contestație, dar noi sperăm ca acest nou plan să fie aprobat în decembrie

Până atunci, Hermannstadt rămâne artificial în viață, chiar dacă administratorul Maniu admite că „deocamdată nu intrăm în faliment pentru că nimeni nu a solicitat asta. Noi sperăm să nici nu se întâmple”. 

Echipa condusă de Marius Măldărășanu are un parcurs mult peste așteptări, chiar dacă în ultimele etape a înregistrat un recul serios. Chiar și așa, după 17 runde, nou promovata se menține pe locul 5, adică în zona play-offului. 

2,1 %din datoriile de dinaintea intrării în insolvență a celor de la Hermannstadt ar urma să fie achitate dacă noul plan de reorganizare va fi aprobat, adică ar plăti doar 602.042 lei din 28.348.956 lei.

VIDEO Cum arată stadionul din Sibiu » Imagini cu arena modernizată

Citește și alte știri de actualitate: 

EXCLUSIV Cornel Țălnar îl acuză pe Zăvăleanu: „Favorizează în mod grosolan Asociația Peluza Cătălin Hîldan”

EXCLUSIV Sorin Constantinescu, poveste incredibilă cu un patron din Liga 1 în cazinou: „Stătea în spatele bodyguardului și zicea: «Pune pe 17, 12, 15! Eu am fost la biserică și am jurat că nu mai pun mâna pe jetoane!»”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (23)
balotelli
balotelli  •  09 Noiembrie 2022, 11:55
Postat de catalin.palcu pe 09 Noiembrie 2022, 10:01

FC Nicu Badea nu e niciodata Dinamo. E o anomalie a naturii. Zero suporteri, zero interes , zero viitor. O echipa fara legitimitate infiintata de omul care a facut mai mult rau si decat Ianul

Un suporter sigur are, în persoana mea - lupul singuratic de la ACSFC. #cuBadeapânălamoarte. Până la moartea lui, desigur. După... îmi găsesc altă echipă... poate pe cea a ministerului.

balotelli
balotelli  •  09 Noiembrie 2022, 11:51
Postat de 88gore88 pe 09 Noiembrie 2022, 01:49

Iar combini bere cu votca? Ce treaba are FC Dinamo cu echipa lu' Badea?Sunt 2 societati diferite,datoriile se platesc separat,doar asocierea de nume te-a provocat sa pari istet?Ai de la mine 2 perechi de palme,si tu di colegul...

Eram pregătit. Am întors și celălalt obraz, pentru cea de-a doua pereche de palme, destinată colegului, care probabil nu mai intră pe articolu' ăsta. N-aveți treabă cu echipa lu' Badea, ci doar cu marca împrumutată de la el. Sunteți la mila lui, a donatorilor și a judecătorului sindic, care va mătura pe jos cu planu' vostru de reorganizare.

catalin.palcu
catalin.palcu  •  09 Noiembrie 2022, 10:01
Postat de balotelli pe 08 Noiembrie 2022, 22:09

Are dreptate. A zis "Dinamo - cu 3 insolvențe". Sunt 3 insolvențe, la fel cum sunt 3 echipe Dinamo. Echipa lui Badea din L4 e și ea în insolvență. Și e tot Dinamo. Dacă adăugăm cele 2 insolvențe ale celor din L2, care încă se numesc și ei Dinamo grație mărinimiei domnului Badea, rezultă fix 3 insolvențe. Așa că aștept să-i ceri scuze colegului pe care l-ai contrazis, cum ai procedat și în cazul meu - cu mult fair-play - în iunie, la 7 luni de la momentul în care m-ai făcut FCSB-ist.

FC Nicu Badea nu e niciodata Dinamo. E o anomalie a naturii. Zero suporteri, zero interes , zero viitor. O echipa fara legitimitate infiintata de omul care a facut mai mult rau si decat Ianul

Vezi toate comentariile (23)
Comentează