FOTBAL  »  Superliga  »  INTERVIU

EXCLUSIV Interviu-eveniment cu unul dintre cei mai cunoscuți străini din Liga 1: „Românii nu cresc cu banii investiți de maghiari la Sepsi?!” + Ce a remarcat în România: „Prea sensibili”

Mario Rondon lucrează foarte mult în sala de forță / Sursă foto: sportpictures.eu
Mario Rondon lucrează foarte mult în sala de forță / Sursă foto: sportpictures.eu

Articol de - Publicat luni, 19 septembrie 2022 16:00 / Actualizat luni, 19 septembrie 2022 16:11

Mario Rondon, atacantul de 36 de ani al lui Sepsi, a explicat ce stă la baza succesului în plan personal, dar și la formația covăsneană. Venezueleanul este de părere că Guvernul maghiar ajută și fotbalul românesc, prin investiția de la Sfântu Gheorghe, nu doar clubul local. 

Mario Rondon este unul dintre străinii care au adus calitate în Liga 1. Ajuns la 36 de ani, venezueleanul trage Sepsi după el

Formația din Sfântu Gheorghe, ai cărei fotbaliști străini locuiesc la jumătate de oră distanță, în cartierul Coresi din Brașov, are ca obiectiv play-off-ul, apoi atacarea podiumului.

După cel mai consistent scor din istoria grupării fondate în 2011, și scorul campionatului actual, 7-0 cu FC Botoșani, jucătorii și antrenorul Cristiano Bergodi au plecat, fiecare, într-o minivacanță de trei zile, să-și viziteze familiile. Rondon e singur în România, soția este alături de cei doi copii, fată și băiat, la Porto, mai ales că a început școala.

Mario Rondon: „Sunt mult mai atent la potențialul meu fizic acum comparativ cu ceea ce făceam la 20 de ani”

Autor a două goluri sâmbătă seară, Rondon savura ieri înainte de prânz un sandvici, o cafea și un juice de portocale, înainte de a-și petrece timpul liber la sala de forță din complex! 

„Asta fac eu în timpul liber. Sunt mult mai atent la potențialul meu fizic acum comparativ cu ceea ce făceam la 20 de ani. Și dacă le transmit tinerilor ceva o fac pentru a-i responsabiliza, să nu piardă timpul, să obțină tot ceea ce mai bun de la ei", a spus sud-americanul, într-o limbă română aproape perfectă.

Mario Rondon: „Sepsi are un stil cunoscut în toată România”

- Mario, cifrele le știm deja, care e atmosfera la Sepsi după acest 7-0 istoric
- Da, am intrat în istoria clubului. Important este că acest club a avut încredere în mine, vreau să lupt pentru ca Sepsi să fie sus.

- Care este obiectivul tău personal? 
- Să ajut echipă să intre în play-off. Apoi? Să facem o figură frumoasă, să jucăm bine, Sepsi are un stil cunoscut în toată România, are stilul lui Bergodi, un joc pozitiv, cu mingea, cu pase, cu mișcare. Așa-mi place și mie.

- Poate Sepsi să se gândească și la titlu? 
- Hai să mergem din săptămână în săptămână, de la meci la meci! Să fim mai buni mâine decât azi. Sepsi are mulți tineri, are nevoie și de experiență. Prima dată - play-off-ul. Apoi, cerul este limita, corect? (râde)

Cum pune Rondon presiune pe colegii tineri

- Tu ai mai jucat în Liga 1 la Gaz Metan și la CFR. Ce este diferit la Sepsi? 
- La CFR e diferit, este mai mare presiunea. Fiecare antrenament, fiecare joc. Și la Sepsi e un pic de presiune. Totuși, nu se simte la fel ca la Cluj. Eu, ca jucător mai experimentat, pun presiune pe copii, altfel e relaxare.

- Mai contribui și tu cu presiune pe colegi? 
- Da, e normal. O fac spre binele lor și al echipei, sper să priceapă asta. E presiune pozitivă. Eu aștept mai mult și de la mine, și de la ei.

- Sepsi poate deveni o trupă de top în România, la nivelul lui CFR? 
- Da. Sigur. Are condiții, are stadion, terenuri bune de antrenament, jucători de calitate.

Mario Rondon: „Românii nu cresc cu banii investiți de maghiari la Sepsi?!”

- Te enervează expresiile aruncate spre voi la meciurile din țară, acele reacții xenofobe? 
- Nu e bine deloc. Fotbalul trebuie să fie ceva frumos. Care e problema că Sepsi este ajutată din afară. Manchester City sau PSG de unde au atâția bani? Și câțiva patroni străini nu sunt la cluburile din afară?! Dacă un guvern pune bani să sprijine un club, este pentru acel club, nu pentru țară! Jucătorii români nu cresc cu acești bani?! Calitatea fotbalului din România nu crește cu acei bani?! Păun merge la naționala României acum, da?! Din ce bani crește?!

- Tu ai contribuit cu un gol decisiv în Supercupa câștigată de Sepsi în dauna CFR Cluj. Ce-ai simțit atunci? 
- Eu vreau să câștig, asta e mentalitatea mea. Mereu, fiecare meci, împotriva oricui. A fost o perioadă frumoasă la CFR, mulțumesc pentru tot!

Toată lumea zice că Sepsi a primit bani de la guvernul maghiar, ni se strigă că suntem unguri, dar, ca fapt divers, este o echipă cu mulți jucători români. Mai mulți ca la CFR Cluj, de exemplu. Și reprezintă România, corect? În cupele europene și peste tot în lume

- Mario Rondon, atacant Sepsi

6 goluriîn 16 meciuri a reușit sud-americanul pentru Sepsi

Cristiano Bergodi, interviu amplu pentru GSP: „Mamma mia, ce vă place caterinca! Sunteți fenomene” + Cum lucrează cu tinerii: „Trebuie să le spui ceva pozitiv, să nu se simtă loviți”
SEPSI
Cristiano Bergodi, interviu amplu pentru GSP: „Mamma mia, ce vă place caterinca! Sunteți fenomene” + Cum lucrează cu tinerii: „Trebuie să le spui ceva pozitiv, să nu se simtă loviți”

Rondon: „Cei de la CFR Cluj nu au fost corecți cu mine”

- Ai lăsat prieteni sau dușmani la Cluj
- Prieteni. Adversari doar când intrăm pe teren.

- Mai ești supărat de modul cum s-a dispensat CFR de tine? Ai avut și conflicte... 
- Nu mai contează. Subiectul e închis, nu vreau să fac reproșuri. Copilu, Șumudică... Consider că nu au fost corecți cu mine, mai bine să nu mai vorbim. Eu am fost corect tot timpul, am acordat respect. Dacă mi se vorbea în fața, așa, așa, așa, aș fi înțeles.

Interviu-eveniment cu unul dintre cei mai cunoscuți străini din Liga 1: „Românii nu cresc cu banii investiți de maghiari la Sepsi?!” + Ce a remarcat în România: „Prea sensibili”
Mario Rondon, în dreapta / Foto: Imago

14 goluriși 7 assist-uri a strâns Rondon pentru CFR, în 78 de meciuri

- Pe cine vezi luptându-se la titlu în acest sezon? 
- E un an echilibrat. Favorită? Uite, Farul are echipă bună, iar Hagi e Hagi, pune presiune pozitivă.

Eu, mercenar? Poți să zici. Dau totul pentru echipă, vreau să ajut, formația mea să aibă încredere în mine, iar eu pot marca și împotriva lui CFR, și a lui Gaz Metan, și a oricărei echipă pe unde m-a dus viața.

-  Mario Rondon, atacant Sepsi

Rondon: „Am semnat cu Sepsi și le-am dat gol”

- Un număr de goluri care să te împlinească în acest an la Sepsi? 
- Întotdeauna, trebuie să dai, să faci mai mult. Titlul de golgheter? Mai importantă e echipa, vreau să o ajut să crească.

- Contează experiența, „bătrânețea”, acum ești mai bun decât ai fi fost la 20 de ani, când, ca atacant, există o doză de egoism? 
- Da. Sportul e de echipă, nu ești singur, de capul tău. Și talentul ajută, gen Neymar sau Messi, să produci 2-3 goluri pe meci, însă fără echipă nu câștigi nimic. Și dacă ai lot puternic, unit, e mai ușor să dai gol.

- Ai vreo echipă în poarta căreia vrei să marchezi în mod special? 
- Îmi place să dau gol în fiecare meci. Aaa, dacă e vreo partidă cu un trofeu pe masă, atunci da, e și mai frumos. Cum a fost în Supercupă. Cu câteva zile înainte de a semna cu Sepsi, am vorbit cu cineva de la CFR Cluj să reluăm colaborarea. Mi-a zis „da”, „stai un pic, în 2-3 zile revin cu răspunsul”, nimic! Ce să mai aștept? Nu m-a sunat nimeni, am fost un pic supărat, am semnat cu Sepsi, am dat golul prin care clubul a câștigat Supercupa în dauna CFR-ului.

- N-or fi avut încredere în tine, anii... 
- Da, exact, or fi zis că la 36 de ani nu mai pot, că nu mai știu. Mă motivează lipsa asta de neîncredere. Eu mănânc sănătos, am un program sportiv, muncesc mult în afara terenului și sunt foarte motivat. Dani Alves sau Joaquin, fotbaliști de top, joacă și la 40 de ani.

4 trofeeare Rondon în România, trei cu CFR (două campionate și o Supercupă), unul cu Sepsi (Supercupa 2022)

Mario Rondon: „Românii au calitate, dar sunt prea sensibili”

- Ești mai atent la acum la aceste detalii decât în primii ani de carieră? 
- Da, normal. Există și mai multă informație, e normal să înveți, să pui în practică. Un jucător inteligent are grijă de el.

- Cât estimezi că mai poți să duci la nivel de prima ligă? 
- Doi-trei ani. La nivel de top.

- Fotbalul românesc e în creștere sau în scădere? 
- Eu zic că este un campionat echilibrat, doar că jucătorii tineri trebuie să aibă mai multă minte. Să crească. Cei tineri sunt prea sensibili. Nu le poți spune anumite lucruri fiindcă se retrag, sunt un pic fricoși. Tot timpul trebuie să le vorbești pozitiv, să-i mângâi. Jucătorul român are multă calitate, foarte multă, dar dacă nu face antrenamentul zilnic, sută la sută, la meci nu va fi bine.

Interviu-eveniment cu unul dintre cei mai cunoscuți străini din Liga 1: „Românii nu cresc cu banii investiți de maghiari la Sepsi?!” + Ce a remarcat în România: „Prea sensibili”
Mario Rondon, la relaxare prin Brașov / FOTO: Eduard Apostol

Ce l-a sfătuit Rondon pe Olaru?

- E diferență mare între ce e acum și ce era acum 10 sau 20 de ani? 
- Da, da. Înainte antrenorul spunea „Faci asta, asta și asta, hai!”. Acum, trebuie să atingi coarda sensibilă, jucătorul e mai sensibil, iar dacă greșește, trebuie să-l pansezi... Pe mine m-a ajutat să am pe cineva care să-mi spună să fiu mai bun în fiecare zi, să bage tare în mine! L-am prins pe Olaru la Mediaș, îi ziceam multe, vedeam că la antrenamente nu dădea totul... Era și așa-și așa, or eu vedeam ce valoare are! Dă sută la sută! „Hai, copile, că tu poți la alt nivel!”. Și-acum e la FCSB, unul dintre cei mai buni din țară. Acum, sunt mândru de el.

- Există vreun fotbalist român care să-ți placă? 
- Au fost și sunt mulți. Uite, îmi place calitatea lui Ștefănescu, poate urca mai sus.

- Pe Olaru îl vezi mai sus de FCSB? 
- Da, da. „Dă mai mult, măi! Tu poți!”, îi spuneam. Important e să aibă mentalitatea de a fi cel mai bun. Și eu am ratat penalty la 0-0 cu Botoșani, am revenit repede, am dat două goluri, s-a terminat 7-0! Și dacă îți iese prost la început, trebuie să revii repede, să elimini eșecul.

- În ce campionat l-ai vedea pe Olaru? 
- În Spania, în Bundesliga, îl văd rezistând acolo. Are calitate mare.

Eu chiar îl înțeleg pe Gigi Becali, este patron, sunt banii lui, face ce vrea! Așa e el. Cere mai mult fiindcă investește. De aceea și jucătorii acceptă și doresc să meargă acolo, să fie la nivel înalt. Cui nu-i convine, nu se duce, e simplu.

- Mario Rondon, atacant Sepsi

Îi apreciez pe oamenii precum Hagi și Petrescu, care pun presiune, care cer întotdeauna mai mult și mai mult. Așa trebuie pentru a crește.

- Mario Rondon, atacant Sepsi

Citește și alte știri de actualitate: 

EXCLUSIV GAZETA Cristiano Bergodi, interviu amplu pentru GSP: „Mamma mia, ce vă place caterinca! Sunteți fenomene” + Cum lucrează cu tinerii: „Trebuie să le spui ceva pozitiv, să nu se simtă loviți”

EXCLUSIV Crescut în Franța, moldoveanul Postolachi dezvăluie ce l-a uimit în România: „Poate vouă, care locuiți aici, vi se pare banal”

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (6)
flob
flob  •  23 Septembrie 2022, 15:15
Postat de Iliebolojan pe 22 Septembrie 2022, 11:48

Vă doare adevarul ? L***

Care adevăr? Că *** asta este depășit de subiect dar își dă cu părerea? El este un mercenar. Sa își vadă de galbenii pe care ii primește.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Iliebolojan
Iliebolojan  •  22 Septembrie 2022, 11:48
Postat de flob pe 20 Septembrie 2022, 07:34

Vezi-ti tu de fotbal, nu ești tu în măsura sa îți dai cu părerea despre acest subiect. Au ajuns toți papagalii, care nici nu știau să arate Romania pe hartă, să își dea cu părerea. Ești depășit de situație, tu joaca-te cu bășica, i-ați banii și ***

Vă doare adevarul ? L***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

flob
flob  •  20 Septembrie 2022, 07:34

Vezi-ti tu de fotbal, nu ești tu în măsura sa îți dai cu părerea despre acest subiect. Au ajuns toți papagalii, care nici nu știau să arate Romania pe hartă, să își dea cu părerea. Ești depășit de situație, tu joaca-te cu bășica, i-ați banii și ***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (6)
Comentează