FOTBAL  »  Superliga  »  VIITORUL

INTERVIU Gică Hagi a făcut analiza echipei sale și a Ligii 1 înaintea startului sezonului » Detalii despre transferuri și despre meciul din Europa League

Articol de - Publicat vineri, 06 iulie 2018 19:14

Calificată în cupele europene pentru al treilea an consecutiv, FC Viitorul deschide oficial noul sezon în fotbalul românesc. Pe 12 iulie, băieții lui Hagi vor disputa, în deplasare, prima manșă din primul tur al Europa League.

Motiv pentru care constănțenii au fost primii care au încheiat pregătirea de vară, finalizată cu două săptămâni de cantonament în Polonia. Mulțumit de ceea ce a arătat echipa sa, "Regele" a anunțat că obiectivul rămâne o nouă prezență în play-off-ul Ligii 1. Din acel moment, orice este posibil. 

- Care sunt concluziile după pregătirea din această vară?
- Sunt mulțumit de condiții, de cum ne-am antrenat. Am adus mulți jucători în cantonament, să-i vedem, să-i cunoaștem mai bine. Scopul este să aducem jucătorii în cea mai bună formă. Lăsând la o parte unul sau două rezultate care ne-au arătat că mai avem de muncit, eu zic că arătăm destul de bine.

- Din ce în ce mai mulți jucători tineri în formula de start.
- Producem foarte mulți jucători, dar ideea este să facem o echipă competitivă, să jucăm un fotbal bun, să intrăm în play-off, să mulțumim lumea. Suntem încă în formare, la început de an competițional. Mai este timp, dar în mare sunt mulțumit. Au fost meciuri bune, dar și mai puțin bune. Faza ofensivă o facem destul de bine, mai avem de lucrat la aspectul defensiv. Când o să arătăm și fizic mai bine, cred că lucrurile o să fie așa cum ne dorim.

- Pregătiți niște jucători-surpriză pentru noul sezon?
- În fiecare compartiment am luat jucători tineri, mai sunt și acasă, la Academie. Am ținut cont și de finalul sezonului, când au jucat în finalele Campionatului Național de juniori și la loturile naționale. Am luat copii care meritau, dar vom continua să ne uităm în curtea noastră. O să-i vedeți pe parcursul sezonului, sigur vom propune jucători noi și în acest an.

- Cu Legia, ați început cu cea mai tânără tripletă ofensivă din istorie. Să ne așteaptăm la multe goluri marcate?
- Vom vedea cine va juca, nu am făcut încă echipa. Mai sunt mulți băieți, trebuie să avem o bancă foarte bună, un lot foarte bun. Probabil că o să apară și niște copii pe care lumea nu-i cunoaște încă, dar îi va aprecia.

- La doar 16 ani, Alexi Pitu este la al doilea cantonament cu echipa mare.
- Pitu este un jucător foarte tânăr, talentat, cu anumite calități de atacant, dar și de decar. Avem grijă să-l creștem bine, ne bucură foarte mult că face progrese și o să încercăm să-i dăm spațiu.

"Vedem cât îl putem ține pe Ianis!"

- Ați pierdut o piesă importantă, Cicâldău. Cât de mult vă afectează?
- Noi am rămas la fel, cu aceleași principii. Dacă un jucător are o bună oportunitate și hotărâm de comun acord că este bine și pentru el, și pentru club, suntem deschiși. Încercăm să promovăm jucători, să-i ducem cât mai sus, așa cum am promis de la început. Cred că era momentul ca el să facă acest pas. A fost dorit insistent de Craiova și este un pas bun. Craiova joacă un fotbal bun, are un stadion frumos și foarte mulți suporteri. Există toate ingredientele să crească și mai mult, depinde doar de el. A crescut în casă la noi, acum i-a fost greu să plece, dar așa este viața. Îi mulțumim pentru tot ce a făcut și îi urez multă baftă!

- Pot să mai apară plecări sau noi achiziții?
- Până la sfârșitul lui august, piața transferurilor este deschis. Pot să fie și plecări, dar și noi suntem atenți. Ideea mea este să nu ne slăbim, chiar dacă pleacă unul sau altul.

- Există oferte pentru jucătorii Viitorului?
- Există tatonări, discuții. Pentru jucătorii buni mereu există.

- S-a vorbit despre un interes al celor de la AS Roma pentru Ianis.
- Când un jucător muncește și o face bine, vin lucrurile frumoase. Așa s-a întâmplat și cu nominalizarea între cei mai buni 100 de tineri jucători din lume. El și Man sunt doi jucători foarte talentați care au intrat în acest top. Trebuie să ne mândrim cu ei, să avem grijă de ei și să-i creștem bine. Ianis arată foarte bine, ne bucurăm și vom vedea cât putem să-l ținem. Cu cât va juca mai mult cu noi, cu atât o face mai bine. Dacă vine o ofertă, vom analiza împreună și vom lua o decizie.

"Toți credem că suntem buni înainte de start"

- Va fi greu de gestionat faptul că Viitorul începe sezonul atât de repede?
- Mie îmi place când este greu. Nimic nu-i ușor în viață și nu mă sperie nimic. Trebuie să muncim mult, să dovedim că suntem o echipă bună. Muncă, muncă și iar muncă! Doar așa putem să devenim mai buni. Trebuie să aducem jucătorii cât mai repede într-o formă competitivă bună din toate punctele de vedere. Mentală, fizică, tehnică. Să poată face față.

- Debut în campionat cu o nou-promovată, Dunărea Călărași.
- Este o echipă nouă, care s-a descurcat foarte bine în liga secundă, cu un antrenor tânăr, bun și ambițios.

- Va fi un sezon dificil, echipele din frunte s-au întărit.
- Toate echipele se întăresc înaintea debutului campionatului. Toți credem că suntem buni înainte de start, toți vorbim frumos, dar vine presiunea, vin meciurile importante, cum gestionezi întreg sezonul și momentele importante. Încercăm să avem grijă și să facem un sezon bun. Primul obiectiv este să mergem din nou în play-off.

- Credeți că se va da lupta pentru titlu până în ultima etapă?
- La prima vedere, CFR și Steaua sunt valoroase, Craiova se mișcă bine. Mai sunt și noi, imprevizibili. Este încă devreme să vorbim, chiar dacă CFR se întărește, semnează mulți jucători. Vom vedea cât de valoroși sunt. Mai este mult timp, încă o lună și jumătate în care poți să aduci jucători. Sperăm să începem campionatul mai bine decât anul trecut. Cu o victorie în prima etapă, dar să vină și altele înapoi.

- Se vorbește despre o schimbare a sistemului competițional.
- Sunt lucruri care se vor discuta, doar propuneri, vom vedea ce se va decide când se vor întâlni conducătorii.

"Ne dorim mai mult în Europa"

- Pot luxemburghezii să vă pună probleme?
- Când crezi că ești favorit, când totul pare să te avantajeze, trebuie să fii foarte atent. Este important să pregătim meciurile foarte bine. I-am văzut deja pe luxemburghezi, au făcut progrese, dar suntem obligați să trecem de acest meci. Ne așteaptă două meciuri dificile, nu trebuie să dormim, ci să tratăm totul foarte serios!

- Al treilea an când le oferiți fanilor constănțeni să vadă meciuri de cupe europene pe viu. Vă așteptați să vină în număr cât mai mare?
- Sper ca în acest an să facem față mai bine în cupele europene. Am căpătat puțină experiență, avem o echipă frumoasă și ne dorim mai mult.

- Și juniorii mari joacă în cupele europene, în UEFA Youth League.
- Echipa arată bine și sperăm să depășim performanța pe care am obținut-o ultima oară, să trecem cât mai multe tururi. Trebuie să lupte pentru ei, pentru că-și fac o carte de vizită.

"Jucătorul român trebuie să confirme"

- A fost o vară cu multe transferuri pentru jucătorii români în străinătate.
- Important este ca, ușor-ușor, jucătorul român să se consolideze pe piața externă, să ajungă la echipe bune, să joace și să confirme. Fiecare dintre ei trebuie să contribuie la cota jucătorului român, la respectul pe care trebuie să-l primească. Fiecare țintește și își dorește să meargă la echipe unde să joace.

- Urmează o perioadă importantă pentru naționale, atât cea de seniori, cât și cea de tineret. Meciurile Viitorului au fost urmărite de trimișii lui Cosmin Contra.
- Acesta este scopul lor, obiectivul lor, să vadă cât mai mulți jucători în perioada aceasta. Ne bucură că vin să vadă. Noi trebuie să ne pregătim și vom vedea ce va fi.

"Jocul Argentinei a fost sărac"

Înainte sferturilor de finală ale Campionatului Mondial din Rusia, Hagi a făcut o analiză a celor întâmplate, declarându-se decepționat de prestația Argentinei. "Ce am văzut la acest Mondial este că trebuie să joci colectiv foarte bine, cu jucători în formă, proaspeți, care pot duce ritmul jocului ridicat timp de 90 de minute.

Echipele care au arătat un fotbal iute au câștigat. Chiar dacă Brazilia nu a avut un ritm foarte bun, antrenorul i-a disciplinat pe jucători, joacă pragmatic, la rezultat, au mult talent și o mentalitate. Decepția rămâne jocul Argentinei. Nu cred că este doar Messi de vină. Jocul Argentinei a fost atât de sărac!

De multă vreme nu am văzut o echipă cu nume așa de mari să joace un fotbal atât de sărac! Probabil că jucătorii au fost obosiți, nu aveau un ritm foarte bun. Plus că au fost jucători argentinieni foarte buni care au rămas acasă sau nu au jucat mai deloc. Fiecare vede fotbalul în felul lui, dar când îi ai pe Dybala, Icardi sau Higuain și nu joacă lângă Messi... Mi-e greu să accept lucrul acesta, să nu joace deloc sau foarte puțin. Se făcea o echipă frumoasă.

Argentina era echipa cu cei mai mulți atacanți foarte buni. Automat, când ai mulți nouă foarte buni și doi decari foarte buni, trebuie să faci sistemul în funcție de ei. Trebuie să-i pui în teren, forța echipei să fie atacul, să rulezi 4-5 jucători în față într-un meci. Aici, cred că Argentina a adus prea puțin. În rest, mingea a adus-o bine din spate, dar în ultimii 30 de metri a fost previzibilă, lentă, fără să aibă forța de a marca multe goluri.

A mai fost Germania, probabil obosită de atâtea succese, și Spania, care a avut ghinion. Nu a făcut un fotbal extraordinar, dar când te elimină la penalty... Anglia a fost norocoasă, dar puternică, cu jucători tineri și valoroși.

Belgia confirmă, are o generație extraordinară, cum am fost noi în ‘94. Croația, talentată foc! Uruguay are un antrenor extraordinar, Profesorul cum îl numesc ei, care a știut să facă un sistem pliat pe jucătorii pe care-i are. Are doi nouari foarte buni, decar la fel, un romb la mijloc. A făcut totul foarte bine și echipa este puternică", a spus "Regele".

Amicale disputate de FC Viitorul în această vară:

5-0 cu Zimbru Chișinău
7-0 cu Daleszyce Spartacus
2-0 cu Stal Stalowa
0-4 cu Zaglebie Sosnowiec
2-1 cu Jagiellonia
3-2 cu Podbeskidzie Bielsko
2-5 cu Legia Varșovia
3-1 cu Radomiak Radom

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (2)
119504918941829
Gyr Gyr  •  07 Iulie 2018, 11:11

interesant titlu. si totusi ce spuneti ca a facut machidonul? a analizat? serios? inca un cuvint nou pentru el.

dora
dora  •  07 Iulie 2018, 10:18

Viitorul intra in forma abia dupa ce este eliminata din Europa...abia pe la sfaristul lunii august.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează