FOTBAL  »  Superliga  »  REPORTAJ GSP

EXCLUSIV L-a propulsat pe Rareș Ilie în fotbalul mare, a încasat un milion de euro și ține să asigure: „Am toată structura necesară pentru performanță. Rareș este beton mental”

Mihai Trăistaru, alături de Dan Șucu și Daniel Niculae // foto: Facebook @ FC Rapid 1923
Mihai Trăistaru, alături de Dan Șucu și Daniel Niculae // foto: Facebook @ FC Rapid 1923

Articol de - Publicat joi, 11 august 2022 16:11 / Actualizat joi, 11 august 2022 16:57

Mihai Trăistaru, președintele lui ACS Juniorul, clubul de unde Rareș Ilie a ajuns la Rapid și apoi la Nice, explică: „La noi e despre muncă, atitudine, disciplină și răbdare. Dacă nu creștem bine copiii, dau greș când ajung în străinătate”.

Săptămâna trecută, Mihai Trăistaru, președintele ACS Juniorul, a fost recompensat de Rapid cu un milion de euro, după transferul lui Rareș Ilie în Franța

Spune că nu l-a schimbat deloc acest episod, „doar m-a motivat și mai mult, mi-a dat încredere că sunt pe drumul corect. Din Giulești am plecat la Brașov, să văd doi copii: unul din Galați, celălalt din Focșani. Deja m-am înțeles cu cluburile, am vorbit cu părinții, vor veni la noi. 

Nu sunt și nu mă simt ca un milionar. Eu am făcut mai mult de un milion demult, fiindcă am o firmă de transport. Fotbalul e doar o pasiune. La acest milion vom plăti impozite, deci rămâne mai puțin, iar toți banii îi voi reinvesti în copii, în club”.

Șoc la revelația startului de sezon din Liga 1! I-a anunțat pe jucători în vestiar că pleacă + Prima reacție
DEMISIE
Șoc la revelația startului de sezon din Liga 1! I-a anunțat pe jucători în vestiar că pleacă + Prima reacție

„Transferul lui Rareș Ilie mi-a adus notorietate”

Recunoaște că „transferul lui Rareș mi-a adus notorietate, dar nu asta vreau. Acum sună mai mulți părinți, cluburi care vor să colaboreze cu noi. Au înțeles că lucrăm serios și că așa se pot obține rezultate. Important e să aibă încredere în mine. Iar la mine e vorba despre muncă, atitudine, disciplină și, mai ales, răbdare!”

Trăistaru are planuri mari. În prezent, „Juniorul” are 6 terenuri închiriate pe 4 baze sportive diferite, unde își desfășoară activitatea 14 echipe, de la 6 la 19 ani, adică în jur de 280 de copii. 

Chiria lunară totală ajunge la 4.500 de euro. Cartierul general e la baza IOR, unde e chiriaș de 12 ani, locul în care a crescut și a jucat și Rareș Ilie de la 13 la 17 ani, când a ajuns la Rapid.

Patronul ACS Juniorul: „Domnul Șucu mi-a promis că va investi alături de mine”

Mihai povestește: „De câțiva ani tot încerc să iau o bază sportivă. Am vorbit cu cei de la IOR SA, mi s-a tot spus că nu aveau cadru legal să mi-o închirieze toată sau să mi-o vândă. 

Ultima dată mi-au cerut un milion de euro doar pentru terenul mare, fără vestiare și celelalte dependințe. Nu se poate să ceri atât! Am făcut și eu o ofertă, aștept un răspuns. Dacă nu, o să mai caut. 

Domnul Șucu mi-a promis că va investi alături de mine într-o bază. Vreau să am toții copii într-un loc, să-i pot observa, nu să alerg de la o bază la alta să văd antrenamentele. Că așa fac de ani de zile. 

Mă întreba cineva dacă nu ne poate ajuta Ministerul Sportului. Păi, ei nici nu au o situație clară cu bazele pe care le dețin. Iar multe sunt în paragină”.

L-a propulsat pe Rareș Ilie în fotbalul mare, a încasat un milion de euro și ține să asigure: „Am toată structura necesară pentru performanță. Rareș este beton mental”
Trăistaru, cu un tricou al clubului său și câteva dintre trofeele câștigate

„M-a prins flama”

A început în urmă cu 14 ani, pe două terenuri sintetice, în parcurile Morarilor și Plumbuita. 

„Veneau copiii să se joace și am prins drag de ei. Am făcut un club, așa, din plăcere, apoi m-a prins flama și uite că am reușit! Am început cu puțini bani, cu 2-3 sponsori mici, însă am asigurat mereu cele mai bune condiții. 

Avem acum 30 de jucători, de la Liga 1 la Liga a 3-a. La toți am oprit un procent de 25% dintr-un viitor transfer. Deocamdată a făcut pasul doar Rareș, mai sunt mulți talentați. Rezultatele muncii noastre se vor vedea în timp”.

Cum a început colaborarea cu Rapid

Cu un an înainte de pandemie, Ovidiu Burcă a venit să urmărească grupele de U17 și U19 de la „Juniorul”. 

Trăistaru își amintește: „Eram bun prieten cu Ovidiu și m-a întrebat dacă nu vreau să duc acele grupe la ei, că Centrul lor de copii și juniori nu era așa bine dezvoltat. 

Am avut niște negocieri cu Victor Angelescu, care este un tip super, ne-am înțeles și le-am dat 16-17 juniori. A fost o rampă de lansare pentru copii, iar eu nu m-am gândit la câștig, ci să le fie lor bine. 

Tot din acel lot cu Rareș sunt acum la prima echipă Alexandru Despa, Andrei Ioniță, Cristi Ignat, toți de mare perspectivă”.

Le-a cerut antrenorilor să nu-i bage fiul pe teren dacă nu merită să joace! 

Mihai Trăistaru a fost primul care, în urmă cu 6-7 ani, le-a interzis părinților accesul la antrenamente sau să dea indicații la meciuri. Codul său e clar, zero compromisuri! Are și un argument puternic:

„Fiul meu, Antonio, a început fotbalul la mine la club. Le-am spus antrenorilor să nu-l bage mai mult decât merită, că și-ar bate joc de el și de mine. Copilul a încercat, n-a putut trece de un anumit nivel, s-a lăsat și s-a apucat de școală. 

A făcut Universitatea Bocconi din Milano, la management și economie internațională. Așa că niciun părinte nu mă va putea acuza că fac jocuri sau compromisuri. Le spun tuturor că n-am făcut asta nici pentru fiul meu”.

„Rareș Ilie, beton mental”

L-a propulsat pe Rareș Ilie în fotbalul mare, a încasat un milion de euro și ține să asigure: „Am toată structura necesară pentru performanță. Rareș este beton mental”
Placheta primită de la Rapid, alături de milionul de euro pe Rareș

Produsul de lux al ACS Juniorul este Rareș Ilie, vândut de Rapid la Nice pe 5 milioane de euro, bonusuri incluse. Trăistaru e convins că fostul său elev va confirma și în străinătate: 

„Am toată structura necesară, antrenori, preparator fizic, kinetoterapeut și psiholog. Lucrez cu Andreas Hniatiuc, care l-a ajutat foarte mult pe Rareș. I-a schimbat mentalitatea despre viață, despre fotbal, să nu clacheze în străinătate. Iar Rareș este acum beton din punct de vedere mental. 

Au venit niște ziariști francezi de la revista SO FOOT, să mă întrebe de el. În Franța toți se miră, cine este acest puști român cu tupeu?, în sens bun, fotbalistic. Are personalitate, fizic, talent, tehnică. Eu îl văd ca pe un posibil lider al naționalei în viitor, dar depinde de el. 

L-aș asemăna cu Cristi Chivu, la caracter. Când a plecat la Nice, i-am spus doar atât: «Capul jos și la muncă! Nu ai realizat încă nimic!»”

  • Baza sportivă IOR avea, în 1990, în jur de 5,3 hectare. Acum a mai răms doar ceva mai mult de un hectar unde se mai poate face sport. Restul suprafeței a fost înghițită de-a lungul anilor de diverși "rechini" imobiliari. Se pot vedea blocurile care sunt ridicate pe fostele terenuri de rugby și tenis ale bazei.
L-a propulsat pe Rareș Ilie în fotbalul mare, a încasat un milion de euro și ține să asigure: „Am toată structura necesară pentru performanță. Rareș este beton mental”
Unul dintre terenurile pe care se pregătesc copiii de la ACS Juniorul

Ce a mai spus Mihai Trăistaru

  • „Am 11 antrenori, toți licențiați. De la grupele de 14 ani în sus, au salarii de 1.000 de euro, să nu fie tentați să accepte atenții. Le-am spus să nu se facă de râs și dacă au nevoie de bani, să vină la mine”
  • „Am avut antrenori precum Virgil Andronache, Massimo Pedrazzini, Ilie Alexe, șeful academiei la FCSB, Florin Drăgan, secundul lui Marius Croitoru, Răzvan Farmache, Gigel Coman, foștii fotbaliști. Am încercat să mă înconjor numai de oameni de calitate. Am învățat mult de la Cornel Jurcă și Marcel Pigulea”
  • „Grila de formare pe care o luăm pe intern e foarte mică, 5.000 de lei. Iar FRF a lăsat cluburile de Liga 1, care au și echipe de Liga a 3-a, să plătească grilă de eșalon inferior. Adică să ne dea tot nouă în cap, cluburilor de copii și juniori”
  • „Visul meu e ca de la anul să iau un club de Liga a 3-a și să joc cu copii de 16-17 ani la seniori, să promovez la Liga a 2-a, cum a făcut Progresul Spartac. Dar trebuie să găsesc un sponsor puternic, care să vină alături de mine”
  • „Noi vrem să creștem aici oameni, apoi cu noroc, cu ajutor din partea familiei, cu muncă și mai ales cu răbdare, pot să ajungă și fotbaliști. La 14 ani le facem fișe amănunțite, inclusiv psihologice. Cine e de înaltă performanță rămâne, cine nu trece la grupa a doua. Unii părinți nu înțeleg, nu au încredere”
  • „Mai am un puști, Gabriel Gheorghe, poate mai bun ca Rareș Ilie. E internațional U17 ani, cam pe același profil. Deja am discutat cu cei de la Rapid, pentru el și pentru încă un copil foarte bun, Liviu Nenciu. Suntem aproape să parafăm actele”

350 de lei pe lunăeste cotizația la ACS Juniorul, în acești bani fiind asigurate și două seturi de echipament de joc

L-a propulsat pe Rareș Ilie în fotbalul mare, a încasat un milion de euro și ține să asigure: „Am toată structura necesară pentru performanță. Rareș este beton mental”
Alături de alte două talente gata să „explodeze”, Gabriel Gheorghe și Liviu Nenciu

Mai multe știri de actualitate: 

Șoc la revelația startului de sezon din Liga 1! I-a anunțat pe jucători în vestiar că pleacă + Prima reacție

Dan Șucu reacționează, după ce Gigi Becali l-a luat peste picior: „Trebuie să mai mănânce multă pâine ca să ia el de la mine. Poate îi cumpăr tot Rapidul cu 3 milioane!”

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (7)
magic4ever
magic4ever  •  12 August 2022, 16:48

Felicitari! Poate aduce si Burca niste tineri de perspectiva de la Juniorul la Dinamo...

therealreddog33
therealreddog33  •  12 August 2022, 11:17

De asta are nevoie fotbalul romanesc. Hagi avea dreptate, talent fotbalistic avem. Problema e: talentul e 5%, restul înseamnă dorința de a învăța și multa munca. Când o sa înțelegem asta și o sa avem vreo 50 de academii de fotbal cu principii sănătoase - pentru sceptici, nu e mult, ar însemna una pe județ și /sau pe sector al Bucureștiului - atunci o sa jucam iar fotbal la nivel bun. Și mai important, o sa ajutam copiii sa crească frumos. Felicitări pentru dl. Traistaru și pt articol!

AndreiLature
AndreiLature  •  12 August 2022, 08:43

Felicitări și mult succes pe viitor!

Vezi toate comentariile (7)
Comentează