FOTBAL  »  Superliga  »  AFACERE

EXCLUSIV Interviu cu „cel mai mare ratangiu din Liga 1”: 4 ani fără gol marcat, transferat pe două cisterne de motorină, ajuns în afaceri cu clătite! Povești geniale pentru GSP

Articol de - Publicat luni, 15 iunie 2020 15:04

Fostul mijlocaș al Brașovului, Vasile Ghindaru, 42 ani, a demarat o afacere cu clătite în centrul orașului de la poalele Tâmpei. În spatele lui, stă o carieră sinuoasă, cu titlul neoficial de „cel mai mare ratangiu al campionatului”, patru ani fără gol marcat, transferuri ratate la Rapid, Steaua și Kiev, plus o dublă istorică împotriva lui Inter Milano. Și opt ani de muncă în construcții în Irlanda.

În mijlocul centrului istoric al Brașovului, aproape de Piața Sfatului, o mică terasă la care se servesc diferite sortimente de clătite îi face să tresară pe clienții microbiști sau apropiați de lumea fotbalului. La tejghea apare deseori o figură familiară în orașul de la poalele Tâmpei, un nume care, în anii '90-2000, făcea parte din galeria copiilor teribili și neliniștiți ai Ligii 1: Vasile Ghindaru.

  • Fost mijlocaș de la FC Brașov, Astra, Petrolul, U Cluj sau Chiajna, Vasile Ghindaru și-a pus ghetele în cui în 2012, a lucrat apoi șapte ani în Irlanda, iar la începutul acestui an, chiar înainte de declanșarea pandemiei, a revenit acasă spre a se lansa în business-ul cu gust dulce-sărat.
  • A făcut-o împreună cu nepotul său, Cătălin, care i-a lansat ideea de a pune pe picioare în țară afacerea „Extrabite", un brand pe care l-a dezvoltat întâi în Olanda, iar acum l-au adus în România.

Vasile Ghindaru: „S-au dus de mult banii din fotbal"

„Urmează să deschidem alte locații în noul mall din Brașov, la Mediaș, la Sibiu, la Cluj, avem în vizor și Bucureștiul după ce vom prinde rădăcini", spune Ghindaru. Iar planul e ca partea de food să fie mult mai extinsă, cu pește, kebab sau mâncare tradițională olandeză.

„Va fi o investiție de circa 250.000 de euro", estimează Ghindaru. Râde când e întrebat dacă sunt și ceva bani rămași din perioada de fotbalist: „S-au dus de mult ăia! Nu prea am fost strângător. Dacă aveam mintea de acum, poate mă învârteam și eu în afaceri cu imobiliare, de exemplu. Dar când ești tânăr îți stă capul mai mult la o mașină mișto, la o fată frumoasă, la o petrecere în club".

„Autocarul ne oprea direct în față la discoteca «No problem»"

Își aduce aminte că "prin 2002 îmi cumpărasem un Hyundai Coupe trăsnet. Era unicat în Brașov. Mă făleam cu el. Iar la discoteca «No problem», în mare vogă în acei ani, aveam masa noastră, a fotbaliștilor, încadrată permanent de doi bodyguarzi. De multe ori, când veneam din deplasare, autocarul ne ducea direct acolo. O nebunie! Era printre cele mai tari cluburi din țară”.

E aceeași perioadă în care Ghindaru a ratat transferuri spectaculoase: Steaua, Rapid, Dinamo Kiev. Fiecare are în spate câte un story. 


„Eu apucasem să semnez cu Rapidul, Brașovul negocia cu Steaua. Nea Mircea Lucescu mi-a dat și vreo 2.000 – 3.000 de dolari să plec în vacanță, după care să vin la pregătiri cu Rapid. Dincolo, m-a căutat însă Pițurcă, ne-am întâlnit la hotelul Lido din București și am bătut palma. Oricum, m-aș fi dus și gratis în Ghencea, fiindcă era clubul meu de suflet. Până la urmă, a picat însă totul, pentru că Brașovul a ținut sus prețul și nu s-a mai putut face tranzacția” 
- Vasile Ghindaru

Cum l-a înjurat din greșeală pe Pițurcă: „Dă-te dracu’! Lasă vrăjeala!"

Ofertele de atunci erau atrăgătoare: „Steaua îmi pusese pe masă un contract pe cinci sezoane, cu 25.000 de dolari în primul an și câte 5.000 de dolari în plus la fiecare sezon ulterior, plus bonusuri consistente de performanță. Rapidul venise cu propunere pe trei ani și 40.000 de dolari la început și 50.000 de dolari în ultimul sezon".

Din peisaj nu lipsește și un episod amuzant: „Eram nedespărțit de Pele Buga și mai făceam glume între noi, dându-ne la telefon drept vreun impresar sau antrenor, care vrea să ne transfere. Și mă sună într-o zi Pițurcă, mă invită la București să discutăm dacă doresc să vin la Steaua. Știind poantele cu Buga, l-am luat tare. «Băi Pele, dă-te dracu’, lasă vrăjeala! Am treabă!». Și-am închis apelul, că eram într-o bancă. Revine imediat nea Piți, mi-am dat seama că nu e o farsă, mi-am cerut scuze și am fixat apoi întrevederea din Capitală".

„Dacă semnam cu Giovanni Becali, puneam mâna pe-o căruță de bani"

Dezamăgirea supremă a carierei a venit însă din Ucraina, în 2001: „Am mers la probe la Dinamo Kiev, am făcut deplasarea împreună cu Cernat. Am stat o lună acolo, dar a trebuit să mă întorc acasă, pentru că Niculaie, patronul Brașovului, a refuzat oferta de 600.000 de dolari de la ucraineni. Giovanni Becali, care-l reprezenta pe Cernat, mi-a zis să semnez cu el, că mă rezolvă și pe mine. Dar n-am vrut".

Explică motivul: „Lucram cu un alt agent, Arcadie Zaporojanu, și n-am dorit să dau dovadă de lipsă de caracter. Probabil că aș fi fost mai sus în carieră dacă eram mai șmecheraș, mai pervers. Oricum, am ratat contractul vieții mele la Kiev: ofertă pe 5 ani, 300.000 de dolari doar în primul sezon! Aș fi aranjat pe viață încă vreo trei generații după mine. Era o căruță de bani".

„Jumătate de tribună a întors spatele să nu vadă cum bat penalty"

Vasile Ghindaru a rămas în memoria Ligii 1 și printr-un alt reper: n-a reușit să marcheze niciodată vreme de patru ani, în perioada 1998-2002! Nici acum nu-și explică seceta acelei perioade: "Am trăit un coșmar. Pur și simplu, mingea nu intra în plasă. A fost ca un blestem. Stăteam treaz noaptea și mă întrebam ce să mai fac pentru a sparge ghinionul". 

Vraja s-a rupt la scurt timp după ce Ghindaru a ajuns de la FC Brașov la Astra în schimbul a două cisterne de motorină, o prăbușire dramatică a cotei de piață după ce, la un moment dat, valora în jur de un milion de dolari. Perioada respectivă a născut însă și episoade suprarealiste pe stadion.

„Jucam acasă cu Bacăul, meci important pentru evitarea retrogradării, și am primit un penalty chiar în ultimele minute. Am luat mingea să mă duc să execut, moment în care jumătate dintre spectatori s-au întors cu spatele la teren, căpitanul Bodea alerga după mine să mă oprească, iar patronul Ion Neculaie făcea semne disperate din tribună să nu bat eu. Până la urmă a tras Buga și a marcat".

FOTO. Imagini spectaculoase din cariera lui Vasile Ghindaru

+9 FOTO

„Ronaldo a făcut o «bicicletă» și a culcat trei fundași"

Ghindaru a fost parte însă și la momente de legendă pentru fotbalul brașovean. În toamna lui 2001, trupa de la poalele Tâmpei a dat piept în Cupa UEFA cu Inter Milano, care a venit la Brașov cu artileria grea: Ronaldo, Zanetti, Materrazzi, Emre, Seedorf. 

„Am pierdut cu 3-0 în ambele manșe, Iorga a avut o ocazie imensă să marcheze în turul de la Trieste, iar în retur Ronaldo brazilianul, un fotbalist imens, a făcut o «bicicletă» de a culcat trei fundași dintr-o mișcare", rememorează Ghindaru partidele de referință cu italienii. 

Mai are însă azi planuri fotbalistice, după ce s-a lansat în afacerea cu clătite? "Mă interesează să deschid o Academie în Brașov. Copiii au nevoie de un asemenea proiect mare în oraș și poate că în doi-trei ani încep să mă ocup serios și de acest plan".

Până atunci însă, îmbrăcat în echipament oranj, Vasile va trebui să răspundă din când în când, din spatele tejghelei, la întrebări de suporteri despre istoria marelui ratangiu, transferurile virtuale la Steaua, Rapid sau Dinamo Kiev, partidele cu Inter Milano sau golurile, câte vor fi fost ele, care au produs unde de bucurie printre fanii galben-negrilor. 

Și să promită că va încerca să se implice la nevoie în renașterea lui FC Brașov, clubul care a mângâiat dragostea de fotbal a zeci de generații de "stegari", pierdut însă acum în sertarele neputinței și dezinteresului! 

Opt ani în construcții la Dublin: „Am pus și spinarea la treabă"

Din 2012 până la începutul lui 2020, Vasile Ghindaru și-a câștigat pâinea în Irlanda, unde a lucrat în construcții: „Eram un fel de gestionar, preluam mărfurile, centralizam comenzile de materiale, dar nu m-am dat la o parte nici să pun spinarea la treabă". A și jucat la o echipă de amatori din Dublin, formată numai din români aflați la muncă pe insulă. 

„A meritat experiența de viață trăită în Irlanda. Înainte, nu prea eram atent cu cheltuirea banilor, știam că-mi intră la o anumită dată în cont, dar după ce am terminat-o cu fotbalul am dat peste o altă realitate și am devenit mult mai atent cu partea financiară", spune Ghindaru.

"Parai Mare" și "Parai Mic"

Frații Aurel și Vasile Ghindaru au intrat în folclorul fotbalului cu două porecle: „Parai Mare" și „Parai Mic". Aurel e cu 7 ani mai în vârstă decât Vasile. Ultimul dezvăluie geneza numelor de scenă: 

„Existau restanțe de vreo două luni la plata salariilor, iar patronul Brașovului, Ioan Neculaie, ne-a promis că se rezolvă dacă batem într-un meci important.  Nu mai știu dacă era cu Steaua sau cu Dinamo. Am obținut victoria, iar la final, în vestiar, fratele meu l-a întrebat pe boss «când ne dați paraii?». 

Lumea s-a amuzat și așa am ajuns «Parai Mare» și «Parai Mic»".Testat cu detectorul de minciuni în SingaporeTimp de un sezon și jumătate, Vasile Ghindaru a evoluat în liga singaporeză: „Am fost selectat în urma unui trial și a urmat cea mai exotică perioadă din viața mea. Și cu cel mai mare salariu din carieră, suportat jumătate de club, jumătate de federație. Eram între primii cinci cei mai bine plătiți jucători din campionat. 

Cea mai inedită experiență? Săptămânal, câte un jucător de la fiecare formație trebuia să treacă la Poliție prin testul cu detectorul de minciuni legat de lumea pariurilor, fiindcă acolo e o adevărată nebunie. Înainte cu vreo trei ani să ajung eu, fuseseră arestați doi jucători pentru implicare în trucarea unor partide prin mafia pariurilor. Sunt mai emotiv, nu înțelegeam la început despre ce e vorba și mă gândeam că va începe aparatul să piuie aiurea. N-am avut niciodată vreo problemă cu acest subiect".

Cât costă clătitele la terasa lui Ghindaru

  • Clătite olandeze clasice (12 buc.) - 9,95 lei
  • Miniclătite cu arțar – 9,9 lei
  • Clătite olandeze cu Nutella (12 buc.) - 12,5 lei
  • Cu topping de căpșuni/Tofee/biscuiți/banane/cookies/cafea – 12,5 lei
  • Clătite sărate XL cu bacon, cașcaval, roșii – 16,5 lei
  • Clătite sărate XL cu ananas și nutella – 15 lei
  • Clătite sărate XL cu șuncă, cașcaval, ananas, roșii – 15 lei

„Cu un antrenor ca mine, Vasile n-are cum să greșească în acest business. A învățat deja multe lucruri, a trecut acum la un alt capitol din viața lui. Sunt sigur că vom reuși în această afacere"Cătălin Ghindaru, nepotul fostului fotbalist"
Vasile Ghindaru

„După ce am ratat transferul la Kiev, jumătate de an n-am mai fost bun de nimic. Îmi stătea gîndul numai la imensa șansă pe care o irosisem. Și s-a dovedit a fi singurul mare tren al carierei mele"
Vasile Ghindaru

„Cicâldău e jucătorul care-mi place cel mai mult din Liga 1. Mai sunt, apoi, Man și Coman la FCSB, Camora la CFR Cluj. Și cam aici se încheie lista!"
Vasile Ghindaru

„Sincer, n-am jucat niciodată într-un meci aranjat. Oricum, eu eram prea mic în vremea Cooperativei, nu mă băgau în seamă la 20, 21, 22 de ani. Peste ani, am prins însă niște discuții despre anumite partide, dar habar n-am avut ce se întâmpla la momentul jocurilor"
Vasile Ghindaru

CV Vasile Ghindaru

  • Data nașterii: 9 mai 1978, Brașov
  • Post: mijlocaș, atacant
  • A jucat la Victoria Bod ('95-'96), FC Brașov ('96-'98, '99-'01, '01-'02, '04), Astra ('01, '02-'03, '06), Petrolul ('03-'04, '05), FC Ghimbav ('05), U Cluj ('06-'08), Chiajna ('08-'09), Geylang United (Singapore, '10-'11), Poli Iași ('11)
  • Meciuri/goluri L1: 146/12
  • Meciuri/goluri cupe europene: 4/0

3e cel mai bun loc ocupat de Ghindaru în L1, în tricoul Brașovului, la finalul sezonului 2000-2001, clasare care a oferit ardelenilor șansa "dublei" din Cupa UEFA cu Inter Milano

VIDEO. Justin Ștefan despre banii din drepturile TV și împrumuturile statului către cluburi

Citește mai multe știri din Liga 1

FCSB e din nou de vânzare » Becali a anunțat pentru ce sumă renunță la club: „E inima românilor”

VIDEO Secretarul general al LPF recunoaște în direct 4 greșeli: „Când plec de la emisiune, voi face o adresă pentru schimbarea regulamentului”

Interviu-eveniment cu Stanislas Wawrinka, omul care „a spart” BIG 4: „Am ZERO regrete pentru Wimbledon și am trăit cel mai frumos sentiment din tenis ”. Ce spune despre dispariția reverului cu o mână

Ședință CHEIE la Rapid: Dan Șucu a luat deja decizia în cazul lui Cristiano Bergodi!


Comentarii (12)
davveire
davveire  •  15 Iunie 2020, 19:52
Postat de n_au pe 15 Iunie 2020, 18:03

Daaa.. Si la 42 de ani Ghindaru e peste Adrian Pietre. :))

il vrei la Rinamo ?

davveire
davveire  •  15 Iunie 2020, 19:52
Postat de badeadorian pe 15 Iunie 2020, 18:14

In cantonament s-ar manca numai clatite !!!

neah Badie , au plecat Alibec si Sarmaluta!

badeadorian
badeadorian  •  15 Iunie 2020, 18:14
Postat de malkin71 pe 15 Iunie 2020, 17:02

Ar face furori la Fcsb la ora actuala.

In cantonament s-ar manca numai clatite !!!

Vezi toate comentariile (12)
Comentează