FOTBAL  »  Superliga  »  FCSB

Ionuț Chirilă la FCSB? Cine e antrenorul convins că poate salva echipa lui Becali: CV modest, câteva realizări la juniori și multe controverse

Ionuț Chirilă
Ionuț Chirilă

Articol de GSP - Publicat luni, 20 mai 2019 13:23

Aflat în plină căutare de antrenori pentru banca FCSB-ului, Gigi Becali a primit azi o variantă neașteptată. Ionuț Chirilă (53 de ani), tehnician liber de contract de doi ani, s-a autopropus la FCSB, în timpul emisiunii GSP Live, moderată de Costin Ștucan.

Cu o siguranță debordantă, Chirilă a pozat în salvatorul perfect pentru FCSB, echipă care nu a mai câștigat titlul în Liga 1 de 4 ani: „Steaua, cu de trei ori bani mai puțini, poate face de trei ori mai mare performanță! Semnez și garantez! Dacă sunt antrenor la Steaua, garantez cu credit de 500.000 de euro că iau titlul. Dacă pierd titlul, Gigi poate să-mi ia banii, iar eu îi restitui și toate salariile”, a fost declarația cu care Chirilă a uimit luni dimineața. 

CV de play-out

Ce-l recomandă, totuși, pe Ionuț Chirilă să tânjească la banca celui mai titrat club din România? De ce e atât de sigur că-l poate „îmblânzi” pe „devoratorul” de antrenori Gigi Becali?

La o primă analiză a CV-ului tehnicianului, Chirilă nu e posesorul unei experiențe considerabile. A antrenat la Electromagnetica, Focșani, Jiul Petroșani, UTA, Concordia Chiajna, CSM Poli Iași și ASA Târgu Mureș. De altfel, ASA a fost ultima echipă a fiului cronicarului Ioan Chirilă, fiind demis de ardeleni în aprilie 2017 pentru rezultate slabe.

Deși CV-ul lui nu e unul stufos și e presărat cu echipe de rang inferior, Chirilă a epatat mereu în intervențiile sale televizate pentru cunoștințele sale fotbalistice cu care a încercat mai mereu să le ia ochii oamenilor de fotbal.

Un episod celebru s-a petrecut în 2017, după plecarea de la ASA Târgu Mureș, când Chirilă a încercat să explice într-o emisiune schemele pe care le pregătea alături de foștii săi jucători. Adică tocmai cei care au livrat fără ezitări presei foile cu tacticile secrete ale antrenorului. (VIDEO AICI)

De altfel, foștii jucători de la Târgu Mureș l-au criticat dur pe Chirilă după plecarea de la echipă: „Ionuț Chirilă mi-a atras atenția din prima zi cu un ghiul imens. Credeam că are vreo poțiune magică în el și tot aveam impresia că jucăm cu toții în ultima parte din «Hobbitul»”.

Boost-ul Chiajna

Mandatul care i-a dat încredere lui Chirilă a fost cel de la Concordia Chiajna, cea mai longevivă experiență avută în carieră. A stat pe banca ilfovenilor din iunie 2013 până în martie 2014, formând o echipă în care erau prezenți jucători precum Neluț Roșu, Florin Purece sau Victor Râmniceanu, ajunși peste câțiva ani campioni cu Viitorul.

Tehnicianul a fost demis după 23 de meciuri și a acuzat că a fost scos din joc prin intermediul unei conspirații, punând declinul actual al Concordiei tocmai pe seama concedierii sale din 2014.

23 de meciuria petrecut Ionuț Chirilă la Chiajna: 7 victorii, 6 egaluri și 10 înfrângeri

„Hîldan, Petre, Tararache...”

Avântul la nivel declarativ al lui Chirilă provine și de la jumătatea anilor '90, când acesta s-a ocupat de juniorii lui Dinamo. Aproape fără excepție, Ionuț amintește cu mândrie că el e cel care a descoperit jucători precum Cătălin Hîldan, Mihai Tararache, Florentin Petre, Cezar Dinu, Laurențiu Lică sau Popistașu.

Experiența de la tineretul roș-albilor nu s-a materializat niciodată într-o aventură pe banca lui Dinamo, clubul său favorit. Punctul său maxim de la Dinamo s-a petrecut când Chirilă a ajuns să fie secundul lui Marian Bondrea, în 1996.

Acesta a mai cochetat și cu echipa de tineret a Rapidului, alături de care a devenit campion la finalul anilor '90,  o altă declarație celebră de-ale sale fiind că „a adus milioane de euro în conturile lui George Copos”.

Lucescu, idolul transformat în inamic

Crescut în preajma lui Mircea Lucescu, care a fost prieten cu Ioan Chirilă, Ionuț a încercat să „fure” meserie de la „Il Luce”. Până când admirația acestuia față de Lucescu s-a transformat într-un sentiment intens de repulsie.

În vara lui 2017, Chirilă a acordat un amplu interviu Gazetei Sporturilor, în care s-a plâns că a fost blocat în fotbal chiar de Securitate și Mircea Lucescu, gelos că acesta l-ar putea depăși în antrenorat pe fiul său, Răzvan.

Cele trei părți ale interviului, mai jos:

EXCLUSIV Interviu uluitor cu Ionuț Chirilă, partea I: “Lucescu nu a acceptat niciodată ca eu, fiul lui adoptiv, să-i fiu superior lui Răzvan. M-a blocat în fotbal”

EXCLUSIV Ionuț Chirilă: “Am fost dat afară de Securitate. Mircea Lucescu a influențat decisiv numirea unor antrenori incompetenți la Dinamo și Astra să-i țină locul cald lui Răzvan”. Episodul 2

Partea a treia a interviului, AICI!

 img 1346
Ionuț Chirilă s-a considerat întotdeauna blocat în fotbal de sistemul de relații al lui Mircea Lucescu

Vindea pantofi jucătorilor

În afara fotbalului, Ionuț Chirilă nu apare aproape deloc în lumina reflectoarelor. Acesta încearcă să ducă o viață departe de ochii presei, care a aflat însă că fratele mult mai cunoscutului Tudor Chirilă întreprinde o afacere cu pantofi. Accesorii pe care le vindea inclusiv jucătorilor din vestiar!

Ionuţ Chirilă este cel mai celebru vânzător de pantofi care a antrenat UTA. Este doar un instructor de fotbal” Ionuț Popa, despre Ionuț Chirilă, în urmă cu mai bine de 10 ani, după plecarea lui Chirilă de la UTA

Vezi și: VIDEO Ionuț Chirilă vrea să antreneze la FCSB: „Garantez titlul cu credit de 500.000 €” + „Becali te calcă pe cap, are instinct de anaconda”

AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (12)
10203839225041363
Vasi Mar  •  21 Mai 2019, 10:27

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

10210601915503182
Codin Gheorghe  •  20 Mai 2019, 21:58

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

433366400808613
Bodoni Andrei  •  20 Mai 2019, 17:38

Bună ziua domnule Chirilă, nu înțeleg raționamentul d voastră? De ce să plătiți juma toate de mil. Pentru ce? Să fii șeful fotbaliștilor de la Fish, cu banii aceștia descoperiți 10 jucători talentați de 16 20 ani si apoi mergeți cu ei alături la FCSB sau la Craiova sau Iași, ....

Vezi toate comentariile (12)
Comentează