FOTBAL  »  Superliga  »  GSP LIVE

EXCLUSIV // VIDEO De ce nu se impun tinerii fotbalişti din România » Sfat pentru „perlele” din Liga 1: „Au nevoie de educație”

Octavian Popescu
Foto: Imago
Octavian Popescu Foto: Imago

Articol de GSP - Publicat joi, 03 februarie 2022 12:40 / Actualizat joi, 03 februarie 2022 13:51

Invitat în această dimineață la GSP LIVE, Ionuț Rada, fost fundaș la FCSB, Rapid sau CFR Cluj, a vorbit despre problema educației fotbaliștilor din România.

Rada este de părere că nivelul scăzut al fotbalistului român în momentul în care pleacă din România se datorează educației precare de care tinerii au parte la echipele de club, unde sunt încurajați să neglijeze studiile în fața fotbalului.

Laude pentru transferul surprinzător făcut de Becali: „Era obligatoriu ca FCSB să aibă un asemenea jucător”
FCSB
Laude pentru transferul surprinzător făcut de Becali: „Era obligatoriu ca FCSB să aibă un asemenea jucător”

Fostul fundaș consideră că echipele de club ar trebui să se implice mai mult în viitorul jucătorilor de perspectivă.

„Sunt conducători la aceste cluburi care ar putea să se implice și mai mult. Am auzit la MM Stoica care spunea: «Uite, am încercat cu jucătorii să le aducem cursuri de engleză să-i ajutăm să învețe». Nu trebuie să te rogi de jucător. În momentul în care vii la un club cum e FCSB, cum e CFR Cluj trebuie să urmezi niște pași. 

Exact cum e la Juventus. Mulți spun că atunci când ajungi la Juventus este total diferit față de orice alt club din Serie A. Un jucător când intră pe ușă la un club important din Liga 1 trebuie să simtă asta. Nu doar la nivel salarial. Trebuie să simtă că urmează niște reguli din care nu are voie să iasă. Nu cred că este un mesaj ok pentru jucător. 

Poate ai terminat un liceu sau ai terminat o facultate, asta nu înseamnă că trebuie să fi pe primul loc acolo. Dar jucătorii au mult timp la dispoziție în care pot să studieze, să facă cursuri, dar asta prin echipă. Dacă tu ca și club te implici în organizarea timpului unui jucător, cu siguranță că îl va ajuta foarte mult, a declarat Rada la GSP Live.

Ionuț Rada: „Ca să fii fotbalist profesionist trebuie să ai și responsabilități”

Rada nu este de părere cu concepția că fotbalul și școala nu pot fi făcute împreună și chiar dă un exemplu de program pe care fotbaliștii îl pot urma.

„Pe lângă cele 3 ore petrecute la antrenament, mai poate sta încă o oră la cursuri. O să zică «E timpul meu, vreau să mă relaxez». Mulți zic «Ori școală, ori fotbal». Nu există așa ceva. Poți să faci fără nicio problemă ambele lucruri. Ai antrenament de la 10:00, se termină pe la 13:00 cu tot cu recuperare, ai masa de prânz, te odihnești o oră, două, apoi au timp de gestionat. 

Fie că se relaxează, fie că pot citi o carte, fie că poți participa la cursuri. Ca să fii fotbalist profesionist trebuie să ai și responsabilități, nu ai numai obligații din partea clubului să te plătească.

Trebuie să știi cum să te comporți cu suporterii, cu presa, trebuie să știi cum să-ți respecți imaginea ta de jucător, să știi că faci parte dintr-un club cu istorie. Când ieși pe stradă trebuie să știi cum să te comporți, trebuie educați și oameni din club ar putea face lucrul ăsta”, a mai precizat fostul fundaș.

Ionuț Rada, sfat pentru vedetele din Liga 1

Rada a ținut să le dea un sfat și lui Ianis Stoica, Claudiu Petrila sau Octavian Popescu, 3 dintre cei mai buni tineri din campionatul românesc.

„Ianis Stoica, Petrila, Tavi Popescu sunt jucători de care s-a vorbit și se vorbește frumos. Vedem calități deosebite, dar nu o să aibe șanse de reușită într-un fotbal mare. Ne dorim pentru ei și spunem «Ar putea să valoreze, ar putea să reușească».

Dar dacă ei nu înțeleg și cluburile la care sunt nu înțeleg că pentru a cere și a ajunge acel jucător să valoreze și să joace, nu doar să facă pasul. Îmi aduc aminte de o declarație a lui Wenger care zice: «Între 18-21 de ani, media este undeva la 76% în care jucătorii care debutează la echipele lor de seniori. 

După 21-22 de ani merg pe o pantă descendentă». Pentru că apucă să debuteze, le crește salariul, lumea vorbește de ei și se mulțumesc cu acele lucruri. Vedem și la Rashford, jucător cu explozie foarte mare. A avut acel bum, după care toată lumea se aștepta să meargă în continuare. 

Nu e ușor deloc dacă nu e cineva să aibă grijă de ei să le transmită că încă nu au făcut nimic. Nici Petrila, nici Popescu, nici Stoica. Au marcat niște goluri, dar încă sunt în perioada de adaptare. Acum vine pericolul pentru ei, vine faima, vin banii, vin «prietenii» care te pot trage în jos, vin ofertele de la impresari”, a concluzionat Rada.

Trebuie să aibă grijă de educație. Asta e marea problemă. Cum reușim cu acești jucători cu mare potențial să-i creștem atât fizic cât și mental ca atunci când fac pasul să continue drumul, nu să o ia în jos
-Ionuț Rada

VIDEO Ionuț Rada, sfat pentru tinerii din România: „Nu au realizat nimic! Acești jucători au nevoie de educație

Citește alte știri din Liga 1:

Dinamo și-a adus fundaș central! „Câinii” l-au prezentat azi pe jucătorul care nu a mai evoluat din august 2021!

Presiune din interior pentru Reghecampf la Craiova: „Mă mir că încă rezistă pe baricade!” » Oltenii i-au găsit înlocuitor deja: „Poate fi o soluție”

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (6)
861553623922104
Gigel Borcanel  •  03 Februarie 2022, 20:09

Dar ei sunt educați de mici, de la 11 ani, cu whiskey și manele. Dacă ascultă muzică clasică se moleșesc.

2373090662702614
Constantin Mosnegutu  •  03 Februarie 2022, 17:17

De unde educatie la astia crescuti numai cu manele si cu ***?

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

demolarii
demolarii  •  03 Februarie 2022, 15:42

Motivul e simplu: Burleanu, Stoichita și Vochin stiu sa explice , dar nu sunt capabili să înțeleagă situatia și să creeze un sistem real de dezvoltare. Iar J Ștefan e ocupat cu politica....

Vezi toate comentariile (6)
Comentează