FOTBAL  »  Superliga  »  ARBITRAJ

Istvan Kovacs intră în istoria arbitrajului din România! Doar 3 „centrali” au mai bifat această performanță importantă

Articol de , - Publicat luni, 06 decembrie 2021 09:00 / Actualizat luni, 06 decembrie 2021 10:30

Meciul dintre FC Botoșani și Universitatea Craiova va fi unul cu o încărcătură specială pentru Istvan Kovacs. Arbitrul din Carei bifează, în această seară, o bornă importantă: 300 de meciuri „fluierate” în Liga 1. 

Arbitrul de 37 de ani va bifa o performanță de top pentru un „central” de la noi: partida cu numărul 300 în prima ligă! Doar Alexandru Tudor, Cristian Balaj și Sebastian Colțescu au mai reușit asta în întreaga istorie a arbitrajului românesc.

Povestea arbitrului Kovacs a început în apartamentul său din Carei, în 1996, la doi ani după ce „Generația de Aur” scotea România în stradă. „Stăteam în fața televizorului, analizam jocurile, luam decizii, iar asta l-a făcut pe tatăl meu să spună că în momentul când voi împlini vârsta minimă pentru a face cursul de arbitri, o să mă înscrie și o să devin arbitru”, povestește Istvan.

Inițial a practicat fotbalul, apoi, în paralel, s-a apucat și de arbitraj, după care a decis că e momentul să aleagă un singur drum: „Așa am luat arbitrajul în serios și m-am hotărât să îmi fac o carieră în acest domeniu”. A luat-o de jos, au început să se adune meciurile, dar și poveștile.

Liga a 3-a, Supercupa, Elita

În momentul în care „fluiera” la nivelul Ligii a 3-a, la jumătatea anilor 2000, Istvan își construise reputația unui arbitru extrem de corect. La o confruntare, oficialii echipei gazdă i-au rotunjit baremul cu 2 lei, motivând că nu au mărunt. După ce și-a numărat banii din plic, Kovacs s-a dus la un magazin din apropiere și s-a întors la stadion cu restul, pe care l-a lăsat pe masa din vestiarul arbitrilor.

Progresul său a fost rapid. În iulie 2007, la solicitarea lui Ionuț Lupescu, care era director general al FRF, Kovacs, deși era extrem de tânăr, nici nu împlinise 23 de ani, a fost delegat la Supercupa dintre Rapid și Dinamo, câștigată de giuleșteni la penalty-uri.

Delegarea m-a luat prin surprindere. Știu că în mare parte de acest meci ar putea depinde şi viitorul meu, însă mă voi descurca pentru că mă simt pregătit.

- Kovacs la momentul respectiv

Ulterior a fost promovat în Liga 1, debutul fiind consemnat pe 11 august 2007, la duelul dintre Poli Timișoara și Pandurii. Iar din 2010 a fost promovat pe lista FIFA, devenind acum al doilea cel mai bine cotat arbitru, în elita arbitrajului mondial, cu participări la Campionatul European, confruntări de top în Liga Campionilor și Europa League.

Zilnic fac antrenament și aici vreau să precizez că antrenamentul unui arbitru este ca și când un om merge la muncă, nu poți lipsi, indiferent de condițiile meteo. Și la -17 grade, și la plus 35 grade, și pe ploaie, și pe zăpadă.

- Istvan Kovacs, arbitru

TOP 10 PREZENȚE ARBITRI ALL-TIME ÎN L1

NumeNumăr meciuri
1. Alexandru Tudor381
2. Cristian Balaj341
3. Sebastian Colțescu331
4. ISTVAN KOVACS300
5. Ovidiu Hațegan289
6. Sorin Corpodean268
7. Nicolae Rainea267
8. Marius Avram246
9. Adrian Porumboiu239
10. Ion Crăciunescu230

Urmașul lui Anderco

Președintele AJF Satu Mare, Ștefan Szilagyi, este cel care l-a format și promovat pe Kovacs. „E un băiat modest, corect și eu, unul, spun că va ajunge departe în arbitraj. Cred că de la Otto Anderco încoace arbitrajul sătmărean n-a mai avut parte de o astfel de delegare la un derby Dinamo - Rapid”, a declarat Szilagyi în vara lui 2007, când Istvan a fost trimis să oficieze la Supercupa României. 

Otto Anderco, născut în 1935, a fost cel mai mare nume pe care l-a dat arbitrajul din Satu Mare. A fost arbitru FIFA timp de 10 ani, a oficiat la peste 170 de meciuri în Liga 1, în 1980 a fost tușier, în brigada lui Rainea, la finala Campionatului European, RFG - Belgia 2-1, și are și două finale de Cupă în palmares. Ultimii ani din viață i-a trăit la Centrul de Servicii Sociale „Sfântul Gheorghe” din Românaşi. A murit în primăvara lui 2019, la vârsta de 84 de ani.

Regretele lui Istvan Kovacs după momentul regretabil în care i-a spus lui Florinel Coman: „Dispari!”

Într-un interviu acordat pentru siteul FRF, Istvan a vorbit deschis despre greșelile și regretele carierei sale de până acum: „Există un moment pe care l-aș șterge cu buretele, atunci când am folosit o adresare nepotrivită la adresa lui Florinel Coman. Mi-am recunoscut greșeala, mi-am cerut scuze. Oricine cred că poate greși. Atunci când am greșit față de Florinel, am recunoscut și mi-am cerut scuze. Dar un astfel de comportament nu mă caracterizează nicidecum”. 

Faza s-a întâmplat în minutul 9 al meciului dintre Craiova și FCSB, la un duel între Coman și Kelici, jucătorul roș-albaștrilor a cerut un penalty, dar „centralul” nici nu a vrut să audă și i-a transmis acestuia: „Dispari”.

Ioan Igna, povești cu Kovacs și Hațegan: „M-am pus observator ca să-l urmăresc”

Citește și:

EXCLUSIV CFR CLUJ. Acord cu Neluțu Varga! Dan Petrescu scapă de clauza de 400.000 de euro, pentru a putea prelua „naționala”

Mourinho, conflict cu Diletta Leotta! Antrenorul Romei a refuzat să-i răspundă la întrebări » Cum a reacționat jurnalista

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (2)
chronic_6_0
chronic_6_0  •  06 Decembrie 2021, 13:50

Kovacs ***, era peste craciunescu si porumboiu la un loc

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

calugarul.pafnutie
calugarul.pafnutie  •  06 Decembrie 2021, 10:47

*** Daca nu era telecomandatul sistemului condus de deaconu, acum lucra în construcții. La Gigi Becali. Așa, ii face servicii ticăloase din teren! Dinamo nu te va uita niciodată, ***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează