FOTBAL  »  Superliga  »  INTERVIU

EXCLUSIV Dezvăluiri din interiorul LPF: „Știți cât e media salarială în Liga 1? Cluburile au pierdut surse de finanțare”

Justin Ștefan a vorbit despre problemele financiare din Liga 1 / Sursă foto: GSP
Justin Ștefan a vorbit despre problemele financiare din Liga 1 / Sursă foto: GSP

Articol de , , - Publicat luni, 28 februarie 2022 17:55 / Actualizat luni, 28 februarie 2022 18:08

GSP publică azi a doua parte a dialogului cu Justin Ștefan, secretarul general al LPF, în care sunt analizate problemele financiare din Liga 1 și soluțiile pe care forul le gândește. Ștefan respinge ideea garantării unui procent al salariilor la început de sezon fiindcă „e complicat de obținut scrisoare de garanție bancară”.

- Domnule Ștefan, se tot vorbește de varianta garantării, din drepturile TV, a unui procent pentru bugetul de salarii. Ar fi nevoie de acordul cluburilor sau LPF și FRF pot decide fără consultare?
- Dacă vreți această discuție financiară, trebuie să vorbim și de ce se întâmplă în fotbalul european. Din păcate, n-am văzut în spațiul public discutându-se cifre din zona fotbalului european. 

Și asta ne duce către concluzii eronate fiindcă e normal să analizăm într-un context. Avem trei elemente: fotbalul european, contextul economic setat de pandemie și sistemul din Liga 1 din momentul venirii noastre aici, 2013, până în prezent. Când am venit, numărul cluburilor în insolvență era foarte ridicat, șapte!

Ușor, ușor lucrurile s-au așezat pe un făgaș normal pentru că situația economică a permis lucrul acesta. Ulterior au început să apară iar probleme, dar în contextul pandemiei și al problemelor generate de pandemie, dar și în contextul fotbalului european. Și acum să vă spun de ce m-a deranjat povestea cu „Fotbalul românesc este în faliment”.

Justin Ștefan, despre problema fotbaliștilor neplătiți din Liga 1: „Prea catolici suntem cu cluburile! Jucătorii să fie mai responsabili când semnează!”
LPF
Justin Ștefan, despre problema fotbaliștilor neplătiți din Liga 1: „Prea catolici suntem cu cluburile! Jucătorii să fie mai responsabili când semnează!”

- De ce?
- Uitați-vă pe cifrele din fotbalul european. Pierderile de venituri în anul 2021, pe un studiu UEFA pe 700 de echipe, sunt de 7 miliarde de euro. În ceea ce privește numărul echipelor aflate în insolvență sau faliment, acestea sunt 52.

Dacă ne uităm la procentul european și la ce se întâmplă în fotbalul românesc, suntem fix în marja procentului european. Deci la nivel de ansamblu e o criză, nu putem afirma că ne aflăm în faliment cu fotbalul românesc.

Apoi, numărul de spectatori pierduți din tribune după ce s-au deschis stadioanele este de peste 200 de milioane! În ceea ce privește engagement-ul din social media (n.r. comentarii, aprecieri, distribuiri) a scăzut. Asta arată că publicul s-a distanțat de fenomentul fotbalistic. Cum se creează obișnuința se crează și efectul contrar. Pandemia a avut acest efect.

Justin Ștefan: „Media salarială în Liga 1 este de 150.000 de euro per echipă! Cluburile au pierdut surse de finanțare”

- Vreau să ne spuneți... 
- Avem două cluburi cu probleme majore, Clinceni și Gaz Metan. Se mai discută și de Dinamo, dar acolo e un management care poate scoate lucrurile la liman. Îl avem pe domnul Zăvăleanu, practician în insolvență, sau pe domnul Mureșan.

Acolo cred că trebuie discutat de latura sportivă. În ceea ce privește media procentului de salarii din total venituri, datele pe 2014-2020 în fotbalul românesc spun așa: între 58% și 71%.

La nivel european, cifra este 60%. Asta ne arată că fotbalul românesc nu e dezechilibrat. Am și făcut o medie despre nivelul salariilor și valoarea acestora raportată la cele 16 cluburi. Este de 150.000 de euro per echipă.

- Pe lună? 
- Da! Dezechilibrul cluburilor cu probleme n-a venit de aici!

- Dar de unde? 
- A fost generat de pierderea unor surse de finanțare.

- Deci, garantarea unui procent al salarilor nu e o soluție, indiferent din ce sursă ar fi garanția?
- Trebuie să fim realiști. Pentru că în realitate este inaccesibilă această metodă pentru mulți acționari!

- De ce?
- Ar însemna să ai nevoie de o scrisoarea de garanție bancară. Dar scrisoarea de garanție bancară se eliberează doar dacă vii cu cash colateral sau cu bunuri pe care le folosești să garantezi acea emitere a scrisorii de garanție. Trebuie să acceptăm că nu avem posibilitatea de a merge în zona de scrisori de garanție.

Citește și alte știri de actualitate:

VIDEO EXCLUSIV LPF vrea să implementeze modelul spaniol: „În momentul în care ai făcut asta, nu poți înregistra alți fotbaliști”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (6)
dumitru82drugan
dumitru82drugan  •  01 Martie 2022, 09:46

Nu trebuie nici macar ascultat acest jurist sportiv fost angajat la FCSB care a pierdut toate litigiile clubului fiind dat afara de cioban si datorita faptului ca are un caracter si exprimare golaneasca !

bogdan.iacob
bogdan.iacob  •  01 Martie 2022, 02:31

Precizare: Toate citatele sint luate dintr-unul sau altul dintre cele cel putin trei (!!!) articole publicate de catre trioul de jurnalisti sub titulatura de "a doua parte a dialogului cu Justin Stefan". Am dat link-urile intr-un comentariu anterior pentru cei ce vor sa verifice.

bogdan.iacob
bogdan.iacob  •  01 Martie 2022, 02:22

Iar eu nu vreau sa sponsorizez fotbalul. Poate ca si CFR Cluj *** responsabilitatea (inclusiv) penala niste persoane, pe cind la Voluntari (ca exemplu de club public) banii publici se duc pe fotbal LEGAL. Pai atunci sa se legalizeze si *** daca e facut pentru sport???!!!... Sa revin la intrebarile pentru Justin Stefan pe care jurnalistii GSP nu le-au formulat. Ultima. Promit! Nu ca n-ar mai fi inca zeci, dar... Mai am si alte treburi. Deci... Zice LPF-istul nostru cu referire la fotbalisti: "Tu când semnezi cu cineva trebuie să fii mai responsabil și să vezi dacă merită să te duci la un club pe 7 lei, unde există un risc privind stabilitatea..." Pacat ca jurnalistul GSP nu a gasit de cuviinta sa-l intrebe pe ipochimen: "Cum va permiteti sa fiti atit de arogant?"... PS Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu nu va dati osteneala sa-mi multumiti. Pastrati sugestiile mele pentru urmatorul interviu luat lui Burleanu. Sa vedeti ca Burleanu o sa va trimita pentru raspunsuri la LPF. Si o luati de la cap cu un nou moment jurnalistic de weekend.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (6)
Comentează
Close