FOTBAL  »  Superliga  »  INTERVIU

EXCLUSIV Leo Grozavu: „Am acasă două familii de refugiați. Erau șocați la început, nu le venea să creadă”

Leo Grozavu, împreună cu soţia şi cu doi câini ai familiei, în curtea casei de lângă Cluj (foto: Cristi Preda/GSP)
Leo Grozavu, împreună cu soţia şi cu doi câini ai familiei, în curtea casei de lângă Cluj (foto: Cristi Preda/GSP)

Articol de , - Publicat miercuri, 20 aprilie 2022 13:13 / Actualizat miercuri, 20 aprilie 2022 14:29

Leo Grozavu, 54 de ani, liber de contract după plecarea de la Sepsi, a acceptat un dialog deschis despre viața lui în afara meseriei de tehnician. Vegetarian, iubitor de animale, antrenorul găzduiește în prezent două familii de refugiați ucraineni și crede că războiul nu va face decât să crească răutatea dintre oameni.

- Domnule Grozavu, mai rare perioadele de stat acasă pentru dumneavoastră, cum e de când ați plecat de la Sepsi? 
- N-aș putea spune că nu-s obișnuit. Cred că de fiecare dată eu mi-am luat această perioadă de relaxare după un contract. Pentru că dacă îți dorești să stai în fenomen, stai. Apar mereu oferte. Important e ca acele oferte să te și motiveze. Să ai starea în care să simți că ești util. Cred că am ajuns însă la vârsta și experiența necesare să nu mai aleg în pripă. Să fiu animat doar de dorința de a pleca de acasă.

Vali Moraru a țipat în direct la primarul Voluntariului: „Nu mă cheamă Vlad! În Londra se întâmplă ca la noi?!”
FC Voluntari
Vali Moraru a țipat în direct la primarul Voluntariului: „Nu mă cheamă Vlad! În Londra se întâmplă ca la noi?!”

- Cum e acasă? 
- Foarte bine, mă simt foarte bine. Acasă e acasă. E mediul meu. Stau într-o zonă liniștită, mă simt foarte bine. De fiecare dată când vin, chiar și când sunt în activitate, mă relaxez foarte mult. Prefer să stau acasă decât să ies în oraș, în Cluj, să fac alte activități. 

- Vizavi e un lac foarte frumos, nu sunteți adeptul pescuitului? 
- Nu că nu-s adeptul, nu-s pescar. N-am fost niciodată. Dar asta nu înseamnă că nu-mi place ca loc. Unde văd apă, pădure, vegetație, mi se pare locul ideal pentru o casă. Așa am ales fără să ezit locația pentru un loc al meu.

Leo Grozavu: „Citesc beletristică, nu-s cinefil și îmi place să urmăresc și alte sporturi”

- De ce lângă Cluj, de ce în afara orașului? 
- De mult timp am rămas cu ideea asta. Încă de când jucam în Germania. Și la momentul respectiv locuiam în afara orașului. Și mă tot gândeam și acolo de ce preferă oamenii să stea în afara orașului. Cred că tocmai pentru această liniște. Nu se compară cu nimic. Sigur, activitatea e în zona centrală, acolo se învârte tot. Dar cred că dacă vrei relaxare, trebuie să ieși din acest tumultul al vieții cotidiene. Trebuie să fii altfel pentru a te reîncărca. Așa am decis să fac casă în afara orașului. Iar locul cred că e ideal. 

- Cum e omul Leo Grozavu în afara terenului, vestiarului, meciurilor. Nu vă știe deloc lumea altfel. 
- E și greu să mă cunoască. Nu-s tipul care să vorbească despre el. Nu-mi place să o fac. Cel mai bine ar fi să o facă alții, prieteni, familie, rude. Alții! Mie nu-mi place să vorbesc despre mine. Cred că sunt o persoană agreabilă. Sau cel puțin așa mă consider. 

- Ce pasiuni aveți? 
- Chiar dacă nu sunt în activitate, îmi place să fiu la curent cu tot ce se întâmplă în lumea fotbalului. Îmi place să mă uit și la alte sporturi. Îmi place să citesc. Citesc multă beletristică, dar și de specialitate. Nu sunt un cinefil ieșit din comun. Doar din când în când. În rest, activități care sunt în jurul sportului.

Iubitor de animale și vegetarian

- N-am avut cum să nu observ, cred că vă plac animalele. 
- Așa e! Suntem mari iubitori de animale. Toată familia. De la început am avut căței, mai nou pisici. Suntem mai mult salvatori. Am avut un singur cățel de rasă, a decedat în februarie, după 14 ani. Primul sosit în familie era. Dar de atunci au sosit și plecat foarte multe animale. Soția e mare iubitoare, participă la tot felul de campanii voluntare de sterilizare, de găsire a unui stăpân. Tot felul. Pentru pisici, căței și ce-o mai fi. 

- Și înțeleg că sunteți foarte atent și la ce mâncați. 
- M-am decis, influențat foarte mult de soție, recunosc asta, tocmai pentru că iubim animalele, să fiu vegetarian. Dacă iubim animalele, cum putem să mâncăm animale? Ne-am informat mult, am vizionat multe documentare, am aflat cât de importantă e alimentația pentru sănătate, așa am decis să avem un alt stil de viață. Mă simt foarte bine. Din acest motiv am optat pentru a mânca altfel. Cât timp mă simt bine, merită să merg mai departe pe acest regim.

- Vi se pare că tot ce se întâmplă schimbă omul, tehnologia, vremurile pe care le trăim? 
- Cred că nu întâmplător îmi pui întrebarea asta. Cred că și tu ești de acord cu asta. Din păcate pentru noi, pe măsură ce trec anii, parcă devenim tot mai răi. Fără să fiu dur. Relaționăm tot mai puțin. Uităm locurile de unde am plecat, lucrurile simple, prietenii din copilărie. Socializăm tot mai puțin. Lucru după care eu am tânjit mult când am fost în străinătate. Credeam că noi, românii, suntem altfel, mai apropiați. Din păcate, am devenit și noi niște roboței. Fugim într-o viteză amețitoare pentru a avea mai mult și mai mult. Nu mai știm altceva.

Leo Grozavu: „Războiul și pandemia ne arată că nu mergem în direcția corectă”

- Vă uitați la TV? 
- Foarte puțin. Nu sunt atras de nimic în afară de sport. Nu am mai văzut un jurnal de știri de mult timp. Filme prea puțin. Întâmplător mă mai prinde ceva în fața TV-ului. Politica nu mă atrage. De multe ori cred că mă încarcă negativ. Așa că mă detașez. Am văzut începutul războiului dintre Ucraina și Rusia. Apoi am refuzat să mă mai uit. Nici nu mai știu ce o să se întâmple. 

- Apropo de asta, vă gândeați că se poate ajunge la așa ceva? 
- Chiar nu! În 2022 nu. Aș fi pierdut dacă aș fi făcut un pariu. Nu credeam că se mai poate întâmpla așa ceva. 

- Ce simțeați când vedeați acele imagini cu refugiații? 
- Nu vreau să pozez în altceva. Vă zic ceva ce nu știe lumea. De la începutul războiului avem două familii de ucraineni. Cum eu am aici un fel de duplex, în partea cealaltă avem două familii. Casa mi-a permis să primesc. Stau la noi de la începutul războiului. N-am abordat subiectul până acum. Soția colaborează cu multe ONG-uri. Le-a zis că suntem dispuși, pentru cine nu are unde să meargă, nu are adăpost, să primim oameni la noi acasă. 

- Ați vorbit cu ei? 
- Da, în primele zile au fost foarte șocați. Le era greu, comunicau greu. Erau sub șocul trăit. Ei au fost printre primii ieșiți, altfel n-ar mai fi scăpat. Au văzut niște lucruri, au urmărit la știri, nu le venea să creadă. Ușor, ușor au devenit mai comunicativi. Doi dintre ei lucrează pentru o firmă din Polonia, sunt vorbitori de engleză și comunicăm. 

- Care credeți că vor fi urmările acestui război? 
- Am tot citit, sunt tot felul de prevestitori care spun că va veni apocalipsa, Al Treilea Război Mondial, război atomic, dar văd că în ultimii ani se tot întâmplă lucruri. A fost această pandemie care ne-a ținut doi ani sub teroare, acum avem aproape un război, ce pot să mai zic? E clar că nu ne îndreptăm spre direcția corectă. Probabil și tehnologia, și tot ce se întâmplă în lume ne fac să devenim mai nebuni.

Leo Grozavu, la un pas de tragedie

- Care e cel mai greu moment prin care ați trecut? 
- N-aș vrea să arăt a filosof. E clar că atunci când treci printr-un eveniment șocant vezi lucrurile altfel. O perioadă cel puțin. Am trecut niște cumpene. Am fost între a fi și a nu fi. O perioadă vezi lucrurile altfel. De un lucru simplu trebuie să te bucuri mai mult. Dar în tumultul ăsta care se petrece de multe ori uiți. Iar trebuie să se întâmple ceva ca să te regrupezi. 

- Care e momentul despre care vorbiți? 
- Eram jucător la Dinamo și a fost o perioadă plină de accidentări. După ce mi-am rupt piciorul, la scurt timp am avut o peritonită care m-a prins prin deplasare și n-am reușit să merg la timp la medic, am mai stat vreo 3 zile, iar când am ajuns la București am făcut o infecție urâtă. Era cât pe ce să dau în septicemie. Am tras vreo 7 luni după. 

- Aveți copii? 
- Da, un băiat.

 - Vă calcă pe urme? 
- Din păcate, nu! Mi-am dorit. Mai merge la fotbal, la nivel de amator. Face sport. Are un stil de viață sănătos. Nu m-a moștenit. A terminat facultatea de drept, e jurist. Lucrează pentru o multinațională. Vom vedea ce va fi. Pentru viitorul lui e important să facă ceea ce-și dorește. Nu e bine să impui unui copil ceva. Sunt părinți care țin sub orice formă vor ca toți copiii să ajungă mari campioni. Ceea ce e o greșeală. Nu e un lucru bun. Copilul e bine să fie sprijinit și ajutat, dar până la un punct. Nu să te bagi în viața lui, să-i impui, nu să faci presiuni. Fiecare face cum crede, până la urmă. 

- Sunteți împlinit? 
- În general, sunt o persoană foarte pretențioasă. Niciodată nu mă mulțumesc cu puțin. De fiecare dată vreau mai mult. Și în fotbal la fel. Am fost și voi continua să fiu așa. Îmi doresc tot mai mult, adică dacă azi am făcut un lucru, mâine trebuie să-l fac mai bine. Fără să fiu în competiție cu cineva. Trebuie să fim mai buni în fiecare zi. Sunt un perfecționist în multe momente, de asta în unele locuri nu am fost înțeles. Poate e defectul meu. Dar nu mă pot schimba la vârsta asta, fac anul acesta 55 de ani, am îmbătrânit, nici nu-mi vine să cred că am atâția ani. Mă consider în continuare tânăr totuși (râde)

2 ania jucat Grozavu în Germania, între 2000 şi 2002, la FC Saarbrücken

Mă consider o persoană destul de educată. Asta am primit-o de la părinții mei. Și cred că nu sunt ușor de impresionat. Însă în Germania am învățat ce înseamnă regula, disciplina. Oamenii au respect pentru natură și civilizație.

Din păcate pentru noi, nu suntem așa cum ar trebui. Chiar recent am văzut un eveniment care m-a tulburat. Eram în grădină și am văzut o mașină din care a fost aruncat un bidon de plastic. De parcă s-ar volatiza dacă stă pe pajiște. Aici greșim, nu e în regulă.

- Leo Grozavu

158 de meciuri şi 20 de goluria strâns Grozavu ca jucător în Liga 1, la Dinamo şi Ceahlăul

100% azi sunt diferit față de acum 10 ani. Experiența își spune cuvântul. Toate evenimentele te fac mai înțelept. Cred că e valabil pentru oricine. Acum 20 de ani credeam că le știu pe toate, iar când am intrat în antrenorat mi-am dat seama că am multe de învățat.

Nu știu ce voi face după fotbal. Nu am o pasiune ieșită din comun. Cred că fotbalul e pentru mine totul. Datorez totul fotbalului. În momentul de față, vreau să merg doar în locuri unde se poate face ceva. Așa gândesc azi, trebuie să mă miște ceva ca să iau geanta în spate și să plec la drum.

- Leo Grozavu

Leo Grozavu: „Am acasă două familii de refugiați. Erau șocați la început, nu le venea să creadă”

Citește și alte articole: 

Marica dezvăluie ce a pățit ca jucător în Liga 1: „M-am dus în magazin să cumpăr un tricou... Era mai scump ca la Barcelona!”

EXCLUSIV „De ce s-a insistat să se joace?” » Șefii lui FC Argeș reclamă condițiile horror de la Voluntari: „Deplorabil!”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (2)
gago747
gago747  •  20 Aprilie 2022, 16:11

Din modul de structurare al interviului, răuvoitorii ar putea spune că Leo Grozavu obișnuia să halească un cîine doi pe săptămînă, pînă cînd s-a iluminat și a devenit vegetarian. Și cum eu sînt răuvoitor prin definiție ... :D :D

dakesis
dakesis  •  20 Aprilie 2022, 15:40

baiat destept, pacat ca da cu pumnul:)

Vezi toate comentariile (2)
Comentează