FOTBAL  »  Superliga  »  CUPELE EUROPENE

10 ani fără Champions League? Campioana României, misiune imposibilă spre grupe: cu cine ar putea juca CFR Cluj sau FCSB

Articol de , , - Publicat joi, 17 martie 2022 14:33 / Actualizat joi, 17 martie 2022 14:48

Reprezentanta României în Champions League va fi cap de serie doar în primele două tururi preliminare, după care pentru a accesa grupele e nevoie să elimine două echipe din categoria Steaua Roșie, Dinamo Zagreb, Olympiakos, Slavia Praga.

Campioana României va avea o misiune grea spre foarte grea în tentativa de a prinde un loc în grupele Champions League. Nu însă și imposibilă pentru că indiferent de numele adversarelor, acestea nu provin de la granzii Europei. Sunt campioane din țări care nu trimit echipă direct în grupe. Indiferent că pe primul loc în Liga 1 va termina CFR sau FCSB, traseul va fi în mare cam același.

Cum arată traseul de Champions League pentru România, după dispariția cluburilor din Rusia și Ucraina » Marea beneficiară + clasamentul coeficienților
COEFICIENT UEFA
Cum arată traseul de Champions League pentru România, după dispariția cluburilor din Rusia și Ucraina » Marea beneficiară + clasamentul coeficienților

Motivul e faptul că FCSB a tot pierdut din coeficientul foarte bun pe care l-a avut până acum 3-4 ani și care i-ar fi permis, dacă și l-ar fi păstrat, să fie în urna capilor de serie poate chiar în play-off-ul UCL. 

Acum însă, clubul lui Becali a ajuns să fie depășit chiar și de CFR. Între cele două nu e însă diferență majoră: clujenii au 19.500, cei de la FCSB 17.500. E un nivel care asigură statut de favorită în primele două tururi preliminare, fix situația din vara trecută a ardelenilor, care au jucat cu Borac Banja Luka și Lincoln. La fel ar fi și acum, cu adversare de genul The New Saints, Zalgiris, Shamrock Rovers, Vikingur, Klaksvikar.

Lucrurile s-ar complica în turul 3 și, dacă ar ajunge acolo, în play-off. Pe lista virtuală a formațiilor care ar putea fi adversare pentru campioana din Liga 1 se află:

ȚARACAMPIOANACOEFICIENT
SERBIASteaua Roșie / Partizan Belgrad44.000 / 24.500
GRECIAOlympiakos Pireu41.000
CEHIAViktoria Plzen / Slavia Praga31.000 / 51.000
CROAȚIADinamo Zagreb49.500
AZERBAIDJANQarabag25.000
SUEDIAMalmo23.500
BULGARIALudogoreț23.000
MOLDOVASheriff Tiraspol22.500

15,7 milioane de euroe bonusul oferit de UEFA exclusiv pentru participarea în grupele Ligii Campionilor

Totuși, campioana României va avea câteva imense avantaje, față de toate celelalte participante din Liga 1 în cupele europene:

  • Dacă va ajunge în turul 2 în Ligă, atunci va avea mereu o plasă de siguranță în cazul în care va fi eliminată. De exemplu, pierde în turul 2 în UCL, ajunge în turul 3 din Europa League, pierde aici, ajunge să dispute play-off-ul de Conference League. În schimb, echipele care vor intra direct în Conference vor părăsi imediat Europa, la prima „dublă" pierdută.
  • Dacă trece de primele două tururi în UCL, în care va fi cap de serie, atunci va avea asigurată cel puțin prezența în grupele Conference League, nivel pe care celelalte formații românești îl vor putea atinge doar dacă vor trece de 4 tururi preliminare
  • E singura care are șanse să joace în grupele UCL sau Europa League. Celelalte 3 vor lua startul direct în primul tur preliminar din Conference League

Exemplul e Sheriff Tiraspol

Ceea ce încearcă de ani buni România și nu mai reușește, să-și ducă echipa campioană în grupele UCL, a bifat Republica Moldova în actualul sezon. Sheriff Tiraspol, o grupare care nu are un buget mai mare decât CFR Cluj, a pornit în vara trecută, exact ca și formația de pe primul loc din Liga 1, din primul tur preliminar. 

3 milioane de euroe recompensa pe care o oferă forul continental pentru orice echipă care se califică în grupele Conference League

Avea la acea oră un coeficient de 14.500, asemănător cu cel al CFR-ului. În primele două tururi a fost cap de serie și s-a distrat: 5-0 cu Teuta (Albania) și 4-1 cu Alașkert (Armenia). În turul 3, fază în care CFR a fost eliminată de Young Boys, Șerif a dat și ea peste un cap de serie, Steaua Roșie Belgrad, pe care însă l-a scos: 1-1 la Belgrad, 1-0 la Tiraspol. Ulterior, Steaua Roșie avea să o umilească pe CFR în play-off-ul Europa League, 6-1 la general pentru sârbi.

În schimb, Sheriff a trecut chiar și de play-off-ul Ligii, unde a dat peste alt nume important, Dinamo Zagreb, scor 3-0 la general. Nici măcar în grupe, formația din Tiraspol n-a cedat și a făcut 7 puncte într-o companie selectă, cu Real, Inter și Șahtior, obținând calificarea în primăvara Europa League. A încasat, doar din bonusurile UEFA, fără a pune la socoteală biletele de meci și cota de market pool, în jur de 25 de milioane de euro!

1singur play-off european a câștigat CFR din cele 4 disputate în ultimii 4 ani: a eliminat-o pe KuPS Kuopio (2020), dar a pierdut cu Dudelange (2018), Slavia Praga (2019) și Steaua Roșie Belgrad (2021)

Cine a eliminat campioana României în UCL, în ultimii 8 ani

CampioanaAdversar, scor generalFaza competiției
FCSB (2014)Ludogoreț, 1-1 (5-6 penalty-uri)play-off
FCSB (2015)Partizan Belgrad, 3-5turul 3
Astra (2016)Copenhaga, 1-4turul 2
Viitorul (2017)APOEL Nicosia, 1-4turul 3
CFR (2018)Malmo, 1-2turul 2
CFR (2019)Slavia Praga, 0-2play-off
CFR (2020)Dinamo Zagreb, 2-2 (5-6 penalty-uri)turul 2
CFR (2021)Young Boys Berna, 2-4turul 3

Se vor face 10 ani fără Champions League?

 Ultima dată când România a avut echipă în grupele Ligii a fost în sezonul 2013-2014. FCSB a reușit să acceseze grupele după ce a trecut în play-off de campioana Poloniei, Legia Varșovia, 1-1 la București și 2-2 în deplasare. Cu un an înainte, CFR ajunsese și ea între cele 32 de grupări, tot prin intermediul preliminariilor, după ce a reușit să o scoată din joc, în baraj, pe Basel. Au fost, de fapt, 8 ani consecutivi, 2006-2013, în care România a avut cel puțin o echipă în grupele UCL. 

Dacă în vară, campioana României nu va trece de cele 4 „duble" din Ligă, atunci vom bifa un deceniu fără Champions League. Precedenta perioadă de absență îndelungată a fost între 1996 și 2006 

6 iuliee data la care campioana României va disputa prima manșă din turul 1 preliminar Champions League în sezonul viitor, tragerea la sorți urmând să aibă loc pe 14 iunie

VIDEO Adio, Liga 1! Clubul nu mai poate primi licența pentru sezonul viitor » Dinamo, sigură de locul de baraj!

Citește și: 

Adio, Liga 1! Clubul nu mai poate primi licența pentru sezonul viitor » Dinamo, sigură de locul de baraj!

Manechinul! Rolul lui Toni Petrea la FCSB nu e nici măcar de secund » Un jucător dezvăluie pentru GSP: „Simte vânzoleală în spatele lui, se întoarce și întreabă «cine intră?»"

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (24)
1745flo
1745flo  •  17 Martie 2022, 23:27
Postat de dobrin pe 17 Martie 2022, 21:22

Cica "CFR sau FCSB"... ca si cum FCSB ar avea vreo sansa la titlu :))) Mai bine sa trimita pe Dinamo, ca ieri s-au implinit 20 de ani de pregatire de Liga Campionilor :)))

Au mai băgat și fcsb-ul în seamă? Obișnuitele penibilitati gsp-iste!

dobrin
dobrin  •  17 Martie 2022, 21:22

Cica "CFR sau FCSB"... ca si cum FCSB ar avea vreo sansa la titlu :))) Mai bine sa trimita pe Dinamo, ca ieri s-au implinit 20 de ani de pregatire de Liga Campionilor :)))

vasileroaita
vasileroaita  •  17 Martie 2022, 19:12
Postat de Razvan Mihailescu pe 17 Martie 2022, 18:08

Daca ai jucatori ca si Camora care la 11 m se ascunde dupa banca de rezerve ca si capitan in loc so bubuie sa rupa plasa, normal ca nu bati zagreb sa intri in grupe

Daca ai jucatori ca Adunatura Berceni, normal ca te elimina Karagandy!

Vezi toate comentariile (24)
Comentează