FOTBAL  »  Superliga  »  DREPTURI TV

LIGA 1. EAD, societatea care deține drepturile TV, le lasă doar două opțiuni cluburilor

Dinamo și Poli Iași, două cluburi din play-out, două atitudini: „câinii
Dinamo și Poli Iași, două cluburi din play-out, două atitudini: „câinii" vor să joace, moldovenii nu

Articol de , , - Publicat miercuri, 20 mai 2020 09:52

Societatea care deține drepturile TV cere 10 milioane de euro și penalități. Cluburile din Liga 1 erau, oricum, la limita subzistenței, deci anularea sezonului le-ar priva de banii care le mai țin în viață.

Ideea lui Ciprian Paraschiv, de a nu mai juca în play-out, costă mai mult de 10 milioane de euro! Așa a calculat firma care deține drepturile TV pentru Liga 1. Societatea le-a trimis cluburilor și Ligii o scrisoare-avertisment: vrea banii înapoi și mai cere și calcularea unor penalizări dacă nu e repornit fotbalul.

Fotbal sau faliment în Liga 1

Amenințarea a apărut după ce Paraschiv, președintele lui Poli Iași, a propus ca turneul pentru salvarea de la retrogradare să fie anulat. Opt cluburi ar sta, dacă ar deveni o regulă ideea șefului ieșenilor, ele nu ar mai participa la continuarea campionatului. Dinamo era singura formație nehotărâtă, celelalte șapte din play-out îl urmaseră pe Paraschiv când el propusese să fie oprit campionatul, apoi „fidelii" s-au rărit, nu au rămas hotărâți să nu mai joace. 

Dacă le revine gândul acela, el ar fi unul extrem de scump. EAD, societatea care deține drepturile TV, vrea înapoi 10 milioane de euro din totalul de 28 de milioane, cât valorează un sezon întreg, și avertizează cluburile că ar putea urma penalități și renegocierea afacerii în sezonul următor.

Sumele au o greutate imensă în bugetul competiției, fiindcă toate echipele depind de banii din drepturile TV. 10 milioane de euro ar însemna mai mult de o treime din sursa principală a fotbalului românesc, deci tot campionatul ar scădea. Unele formații se chinuiau, oricum, să facă plățile, chiar și în vremea în care televiziunile plăteau fără probleme. 

Din vestul Europei, a pornit deocamdată campionatul din Germania. Marcel Răducanu a explicat cum a forțat Bundesliga restartul: „Cluburile mici, dependente de banii din drepturile TV, au insistat să fie repornit campionatul". În România, tocmai cluburile mici au propus să fie anulată stagiunea, deși ele pierd astfel milioane de euro!

„Cluburile și LPF sunt forțate să returneze o parte din totalul sumelor plătite cu titlul de avans aferente sezonului 2019-2020, constând în cel puțin 10 milioane de euro plus TVA, la care se vor adăuga și toate penalitățile la care EAD va fi îndreptățită" 
Pasaj din scrisoarea către cluburi 

„Fotbalul să își facă niște calcule și să continue competițiile dacă e rentabil. Dacă nu, nu obligă nimeni echipele să mai joace! Regulile pe care le-am stabilit sunt valabile doar pentru cazul în care campionatul va continua, însă nu e neapărat să continue!" 
Ionuț Stroe, ministrul TS

3,45 milioane de euroîncasează campioana din drepturile TV, un sfert din bugetul anual de care dispune CFR. O nou-promovată primește 1,4 milioane de euro

12 iuniee data la care ar trebui să fie reluată Liga 1

Au 5,5 milioane în avans

Cluburile din prima ligă sunt amenințate acum cu sancțiuni după ce au primit anticipat bani pentru meciuri pe care nu le-au mai jucat. 5,5 milioane de euro au încasat în avans din drepturile TV și ar trebui să mai primească două milioane de euro după restartul campionatului. 

EAD pomenește despre returnarea unei sume mai mari, 10 milioane de euro. Nici contractul pentru sezonul viitor, cu 28 de milioane, nu ar mai fi valabil.

Liga 2 și-a permis

Calculele economice din primul eșalon sunt mai complicate, în "B" s-a reușit anularea celor mai multe dintre meciuri cu acceptul televiziunilor. „Deținătorii drepturilor au fost de acord cu planul pe care l-am propus", a susținut Burleanu. 

Federația a rupt campionatul și a mai păstrat doar primele șase echipe într-un play-off pentru promovare, un turneu pornit cu punctele înjumătățite. Din L2 nu mai retrogradează nimeni, promovează primele două clasate, iar a treia joacă un baraj cu a 12-a din L1.

VIDEO Situația la zi a cluburilor din Liga 1

Citește mai multe știri din Liga 1:

Cele mai ciudate reguli din protocolul medical pentru reluarea campionatului

Gigi Becali e de acord să vândă doi fotbaliști la o adversară din Liga 1: „Unul, 500.000 de euro, celălalt, 300.000”

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (3)
dumitru82drugan
dumitru82drugan  •  20 Mai 2020, 15:30

Tandala si Strambul de la Iasi nu stiu cum sa iasa in evidenta au capusat clubul si banii de la primarie urmeaza falimentul

thebluestlion
thebluestlion  •  20 Mai 2020, 11:57

Ar trebui ca să se joace. O lună izolați (staff și jucători) și se joacă campionatul. Nu e mare chestie, nu știu ce naiba ne dăm atâta peste cap.

ray51
ray51  •  20 Mai 2020, 10:15

Toata echipele de Liga I ar putea sa joace. Cum? Tur-retur. La 2 zile distanta. Lovituri de la 11 m. Primii 11 jucatori de pe foaie vor executa lovituri alternative. Daca dupa executarea celor 11 duble rezultatul este egal, se va continua cu rezervele de pe foaie. Daca si dupa executarea acestor lovituri scorul este egal, se va consemna rezultatul de egalitate. Asta-i tot.

Vezi toate comentariile (3)
Comentează