FOTBAL  »  Superliga  »  INTERVIU

Verdictul lui Marcel Răducanu: „Ar trebui o revoluție în fotbalul românesc, dar cu cine s-o faci?” + „Becali își bate joc!”

Articol de - Publicat joi, 05 august 2021 13:45 / Actualizat joi, 05 august 2021 14:12

Fostul internațional român Marcel Răducanu, ex-Steaua și Borussia Dortmund, crede că „n-avem antrenori școliți pentru pregătirea copiilor”, iar patronii de cluburi „sunt interesați doar de business”. 

- Domnule Răducanu, cum se mai vede, de la Dortmund, „realitatea românească" a fotbalului?
- Care Dortmund, că toată săptămâna trecută am fost în țară, la Timișoara? Am organizat acolo o tabără cu copii din toată România. Vreo 26 au fost.

Răsturnare de situație în scandalul Chipciu - Șumudică! » Mijlocașul lui CFR Cluj a făcut anunțul oficial: „Iartă-mă, Mister”
CFR CLUJ
Răsturnare de situație în scandalul Chipciu - Șumudică! » Mijlocașul lui CFR Cluj a făcut anunțul oficial: „Iartă-mă, Mister”

Marcel Răducanu: „Ai văzut tu ceva?"

- Deci ați văzut meciurile echipelor noastre în cupele europene...
- Da, însă ce să vezi? Ai văzut tu ceva? Vreun jucător care să facă diferența? Vreun jucător cu viteză de reacție, de pătrundere? Nimic, nimic. Două, trei pase și cam atât.

- Care vi s-a părut mai penibilă? FCSB sau Craiova? Că Sepsi a avut totuși un adversar mai acătării...
- Steaua nu avea voie să ajungă la penalty-uri cu Karagandî, clar! Craiova și-a vândut cel mai bun om, pe Cicâldău, Moruțan a fost și el la un pas de plecare. Galatasaray e o adresă în Europa, dar în felul ăsta noi ne slăbim echipele.

2 titluriși 2 Cupe ale României are Marcel în palmares, toate cu Steaua

Marcel Răducanu:„Aduc numai «trompete»"

- Și atunci?
- Și atunci, cu cine mai joci?! De la copii și tineret nu prea vine nimic de calitate, iar din străinătate, patronii ăștia nu transferă decât "trompete". Adevărul e că ce fotbalist de valoare ar veni să joace în România?! Fotbalul românesc se află într-un mare impas.

Verdictul lui Marcel Răducanu: „Ar trebui o revoluție în fotbalul românesc, dar cu cine s-o faci?” + „Becali își bate joc!”
Marcel Răducanu

- Gică Hagi spune că e nevoie de-o revoluție...
- Probabil, el știe mult mai bine. Că e implicat în fotbalul românesc. Dar cu cine să faci revoluție? Jos, la copii și juniori, e tristețe mare. În primul rând, nu avem antrenori școliți care să se ocupe de ei. Uite, acum, la Timișoara, unul măcar n-a venit să urmărească antrenamentele mele, să vadă ce fac, cum lucrez cu copiii! Totuși, în urmă îmi aud vorbe: "Ce vrea și Răducanu ăsta?".

229 de meciuriși 94 de goluri a bifat Răducanu la Steaua, între 1972 și 1981

„Eu învăț și acum"

- Și ce le răspundeți?
- Că și eu, la 67 de ani, mai învăț de la alții. Și nu mi-e rușine. Fotbalul evoluează continuu, trebuie să fii mereu la curent cu noutățile. Și apoi, școala mea de la Dortmund n-ar fi rezistat pe piață dacă nu s-ar fi făcut treabă bună, dacă n-am fi ținut pasul cu schimbările din joc.

- Cum a fost cu copiii, la Timișoara?
- Copiii vor. Am făcut antrenamente ca la Dortmund, aceeași tematică, aceeași intensitate. S-au străduit, dar sunt departe de cerințele fotbalului de azi. Nu știu, nu pot să-mi dau seama ce au făcut ei la pregătiri, până acum, dacă unii nici să lovească mingea corect nu știu!

„Becali își bate joc"

- Cornel Dinu spunea că sunt vreo sută de școli de fotbal în București, dar că antrenorii sunt, ca pregătire, la nivelul anilor '60. La nivelul unui Constantin Teașcă.
- Teașcă? L-am avut antrenor. Ar fi bine să fie măcar la nivelul lui, însă nu sunt! Și mai e ceva.

- Spuneți!
- Patronii de cluburi nu se pricep la fotbal. Pe ei îi interesează numai business-ul. Deci despre ce revoluție să vorbim? Exemplul lui Gigi Becali. Mie îmi place Moruțan, mi-a plăcut de când l-am văzut prima oară. E un fotbalist "de stradă", cum se spune. Numai că Becali își bate joc. Când joacă bine, e de 50 de milioane. Când joacă prost, îl desființează. Și așa procedează cu toți jucătorii. Păi, în felul ăsta, îi debusolezi complet, ce să mai înțeleagă?! Îi pui sub o presiune pe care n-o duc pe picioare.
 

6 ani,între 1982 și 1988, a jucat Marcel pentru Dortmund (163 meciuri/31 goluri). Și-a încheiat cariera la FC Zurich (1988-1990): 47 partide, 12 reușite

„De ce să stau 4-5 ore la ședințe?!"

- Cu FRF mai colaborați?
- Am înțeles că vor să colaborăm în continuare. O să mă sune Stoichiță, după Olimpiadă, să vorbim. Însă o să-i zic să nu mă mai cheme la ședințe, să stau patru, cinci ore în discuții. Locul meu e pe teren, acolo dau cel mai bun randament. Să-mi dea pe mână niște loturi, Under 16, Under 17, să le pregătesc. Acolo, da, pot să ajut cu expertiza mea. Nu din birou.

- Când mai veniți în țară?
- Cred că în septembrie. Tot pentru copii. Îmi doresc să-i văd altfel. La Timișoara am încercat să destind atmosfera, să mai fac glume cu ei. Nu știu, poate că e de vină și pandemia asta, poate că au stat prea mult pe smartphone și pe laptop, dar mi s-au părut prea închiși în ei, triști. Și sunt doar niște copii... 

21 de selecțiiși 3 goluri a adunat Răducanu în naționala României, în perioada 1976-1981

Citește și: 

Reghecampf își dăduse acordul să o preia pe FCSB: „Mi-a spus că vine să semneze”

Chipciu s-a împăcat cu Marius Șumudică și rămâne la CFR Cluj! Urmează anunțul oficial

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (9)
eterrna.terrra.nova
eterrna.terrra.nova  •  06 August 2021, 15:35
Postat de grid pe 05 August 2021, 22:23

Marcel Răducanu s-a declarat mereu disponibil să ajute copiii din România, dar a fost ignorat întotdeauna de trepădușii FRF - cea care clamează la alegeri că au în cap politici deștepte pentru centrele de juniori și de copii, că vor investi, bla, bla, bla. Singurul care a reușit ceva este Hagi, dar exclusiv pe banii lui.

Ce sa caute Raducanu acolo? El nu selectioneaza jucatorii pe pile sau spagi. Trebuie limitat nr jucatorilor straini la 3 si 20% din banii tv sa mearga catre academia clubului, campionat u21.

publicer
publicer  •  06 August 2021, 05:58

F bine a punctat si a radiografiat fotbalul nostru de chiftele. Sa ne referim strict la zona Brasovului care avea Tractorul,Metrom ,Icim,Sacele la div B si Fc Brasov in liga 1 a chiftelelor de azi. Marea majoritate a jucatorilor din Bv. Ce antrenori mai are sau a avut Brasovul in ultimii ani la copii si juniori? *** Nu e posibil ca un oras cu asa mare arie de selectie sa nu mai insemne nimic pe harta fotbalistica a tarii!!! Trist dar adevarat!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

grid
grid  •  05 August 2021, 22:23

Marcel Răducanu s-a declarat mereu disponibil să ajute copiii din România, dar a fost ignorat întotdeauna de trepădușii FRF - cea care clamează la alegeri că au în cap politici deștepte pentru centrele de juniori și de copii, că vor investi, bla, bla, bla. Singurul care a reușit ceva este Hagi, dar exclusiv pe banii lui.

Vezi toate comentariile (9)
Comentează