FOTBAL  »  Superliga  »  INTERVIU

EXCLUSIV Deținătorul drepturilor TV îi spulberă speranțele lui Dinamo: „Șanse de 0,0001% pentru 18 echipe în Liga 1”

FOTO: Imago +34   FOTO
FOTO: Imago

Articol de , - Publicat marti, 08 februarie 2022 08:23 / Actualizat marti, 08 februarie 2022 09:53

Orlando Nicoară, directorul eAD, firma care deține drepturile TV în Liga 1, declară că televiziunile n-ar fi de acord sub nicio formă cu revenirea la sistemul clasic de desfășurare a campionatului. 

  • Orlando Nicoară, arată cu degetul cluburile pentru lipsa de interes în privința atragerii spectatorilor și a sponsorilor. În plus, Susține că a propus LPF blocarea unui procent din drepturile TV pentru asigurarea salariilor jucătorilor 
  • Anunță achiziționarea a 3 dubițe Mercedes și Ford, în care vor fi realizate studiourile VAR începând din sezonul următor

- Domnule Nicoară, drepturile TV pentru Liga 1 sunt un business sau un act de caritate?
- Business, normal, de-asta am intrat în această afacere! A fost o pierdere până acum, abia anul trecut am reușit să echilibrăm cât de cât balanța. Sper ca până la finele contractului pe care îl avem cu LPF, vara lui 2024, să avem măcar un euro profit!

- Ce ar trebui să se întâmple pentru a face profit?
- Trebuie dezvoltat mai mult produsul în sine! Noi am preluat în 2017 contractul de la firma precedentă, de la maltezi, deci am construit un plan pe 7 ani! La momentul respectiv știam ce trebuie să facem pentru a crește, pentru atragere de spectatori, de schimbat imagine, marketing etc. Dar a venit pandemia, a dat totul peste cap și ne-a tras în jos. Nu putem să facem mai nimic! Meciurile ba sunt cu spectatori, ba cu porțile închise, ba cu 50 sau 30 la sută din capacitate. Sper să scăpăm de nebunia asta până la jumătatea acestui an!

- Suma de 28,5 milioane de euro pe an e prea mare?
- Dacă întrebați cluburile și Liga, vor spune că e prea mică. Dacă întrebați televiziunile, ele vor spune că e prea mare. Evident că noi, ca deținători de drepturi, ne-am asumat această sumă conștienți fiind că vor face profit!

DDB și-a pierdut răbdarea cu Stoican! Cu ce antrenor negociază în aceste momente
Botoșani - Dinamo 4-0
DDB și-a pierdut răbdarea cu Stoican! Cu ce antrenor negociază în aceste momente

„Sunt cluburi care nu înțeleg noțiunea de suporteri"

- Suma e de aproape 3 ori mai mare decât în Cehia, nu e ciudat?
- Înseamnă că LPF din România și-a făcut bine treaba. Cehia are o populație mai mică decât România, e un aspect important. Într-un fel sau altul, noi și televiziunile subvenționăm acest sport. Gândiți-vă că fotbalul e un fenomen la noi. De când suntem noi implicați, practic noi dăm banii, dar nu vedem schimbări. Aceasta e cea mai mare problemă! 

Cluburile nu înțeleg schimbările pe care trebuie să le facă și ce se întâmplă cu timpul liber al unei persoane. Când eu eram copil, mergeam la 8:00 dimineața la chioșc să prind singurul ziar de sport, că veneau doar 10 exemplare. 

Astăzi, un copil are acces la PlayStation, la Xbox, la Netflix, la o grămadă de posturi TV. Uite un exemplu la îndemână: finala CE de handbal masculin, Spania - Suedia. V-ați uitat în tribună să vedeți media de vârstă a spectatorilor? Aproape doar seniori. Tot sportul în general are o problemă să atragă tineretul la stadion, în săli. Avem o problemă, urmează să ajungă la pensie generația decrețeilor, pe cine pui în loc, pe post de consumator activ? Pe nimeni? Pentru că tinerii sunt atrași de altceva. Și atunci și produsul, dacă nu are impact, își pierde din anvergură, interes. 

- Și ce e de făcut?
- Toți ar trebui să-și pună întrebările astea. Obiectivul cluburilor acesta ar trebui să fie, de dimineața până seara, dar ce se întâmplă în realitate e total departe de drumul corect. Sunt cluburi care nu înțeleg noțiunea de suporteri, sunt cluburi care pur și simplu nu au suporteri. Sunt cluburi care nu înțeleg să cultive suporteri. Sunt cluburi care nu înțeleg că, în final, suporterul e cel care plătește pentru tot, tot, tot. 

El achită biletul de acces pe stadion. El plătește la un abonament de cablu, iar acești bani se duc în drepturile TV. Suporterul își achită și impozitele, cu care Primăriile, unele dintre ele, finanțează multe dintre cluburile noastre. Dacă suporterul susține, direct sau indirect, atunci hai să avem grijă de el, nu să-l ignorăm!

„De ce un meci ca Dinamo - FCSB nu s-a jucat pe Arena Națională?"

- Credeți că nu există această cultură în România...
- Nu! Cu câteva excepții, dar foarte mici, răspunsul e nu!

- Și dacă lucrurile vor funcționa așa în continuare, ce anticipați că se va întâmpla în viitor cu contractul de drepturi TV, cu sponsorizările?
- Hai să facem o statistică să vedem câte cluburi de Liga 1 au sponsor principal pe piept! Au apărut agențiile de pariuri, care au adus mulți bani în fotbal, ăsta e un lucru pozitiv, dar la un moment dat numărasem 7 echipe care nu aveau sponsor!

 O societate mare vrea să-și asocieze imaginea cu ceva credibil, cu ceva care are expunere. Exemplu: acum două etape, Rapid - UTA, pe Arena Națională, stadion frumos, gazon perfect, atmosferă, suporteri care cântă. Așa, da, atragi sponsori! Apoi, a doua zi, m-am uitat la Dinamo - FCSB. Care, teoretic, avea un afiș mai bun, dar s-a jucat pe un stadion vechi. Dacă Dinamo - FCSB ar fi fost tot pe Arenă, pe un gazon perfect, cu de 3 ori mai mulți spectatori, cum ar fi arătat acel meci? Vă întreb pe voi!

- Clar, Rapid - UTA a fost un meci mai confortabil de privit!
- Și atunci, dacă toți cei care activează în fotbal știu acest lucru, de ce trebuie să ducem un meci Dinamo - FCSB în astfel de condiții? De ce să chinuim jucătorii, spectatorii și telespectatorii pe un stadion care nu mai e la un nivel corespunzător vremurilor pe care le trăim? Vedeți? Despre asta e vorba! Când tu, club, iei astfel de decizii, atunci e greu să ai pretenții să atragi sponsori puternici.

Liga 1 are o problemă majoră de credibilitate în fața brandurilor din economia României. Cum poți să atragi o firmă mare dacă ai echipe la care salariile jucătorilor sunt întârziate chiar și 4-5 luni? Păi, oamenii ăia se vor întreba, pe bună dreptate: merg să investesc într-un astfel de club sau dau bani într-o organizație care salvează copiii? 
– Orlando Nicoară

„Salariile jucătorilor să fie garantate de LPF din drepturile TV!"

- LPF vi se pare că se comportă ca un partener onest, la fel cum, să zicem, procedează UEFA cu Champions League?
- UEFA are un business de multe miliarde de euro. Nici chiar ea n-a făcut profitabilă Europa League, dar are Champions League, care e la un nivel deosebit. LPF e formată din 16 echipe și conducerea Ligii e preocupată să mulțumească pe fiecare dintre cluburi și de aici apar tot felul de probleme. LPF nu e FRF, care are relaxarea de a avea peste de 250 de membri. La Ligă, orice vot are greutate.

- Gino Iorgulescu, din exterior, pare că e inactiv, că nu mișcă nimic notabil în direcția de care vorbeați, de a dezvolta acest produs!
- El are rolul unui CEO. Deși voi nu-l vedeți activ, el pune mâna pe telefon și rezolvă multe dintre problemele care apar. Gino face bine o parte dintre lucruri, iar pe celelalte le-a dat în responsabilitatea subalternilor săi. Dar să știți ceva: când a apărut o problemă importantă și eu l-am sunat pe Gino, el a rezolvat-o imediat! Se pot face mai multe lucruri? Cu siguranță. 

Noi am cerut multe aspecte, stadioane cu condiții minime, care să aibă încălzire sub teren, din noiembrie până în aprilie, ca să nu avem gazoane înghețate. Am solicitat ca jucătorii să fie plătiți fiindcă ei creează acest produs. Dacă ei sunt neplătiți cu lunile, toată competiția e afectată, imaginea e stricată. Totul devine negativ. Neplata fotbaliștilor e problema numărul 1 din fotbalul românesc.

- Și chiar nu se poate rezolva?
- Eu sunt interesat să-mi apăr produsul și am cerut ca un procent din drepturile TV să fie reținut de LPF ca un fel de asigurare în cazul în care apar cazuri cum sunt cele de acum. Să fie alocați ca să susțină salariile fotbaliștilor. Am cerut ca Liga să aibă o structură prin care să verifice bugetele cluburilor. Și dacă un club nu arată că poate să producă venituri cât cheltuie, atunci cum să mai fie acceptați alți jucători pentru a fi legitimați, nu e clar că la un moment dat o să ajungi in incapacitate de plată din moment ce produci mai puțin decât cheltui?

Deținătorul drepturilor TV îi spulberă speranțele lui Dinamo: „Șanse de 0,0001% pentru 18 echipe în Liga 1”
Orlando Nicoară // Foto: Octav Ganea / Inquam Photos

„Dacă se retrage Clinceni, Liga 1 pierde spre două milioane de euro"

- Cazul Clinceni vi se pare OK din punctul de vedere al unui deținător de drepturi, al televiziunilor, al oamenilor care consumă acest produs?
- Evident că nu e OK. Pe de altă parte, dacă Academica Clinceni se retrage acum din competiție, ea mai având de jucat 16 partide, gândiți-vă că nu ne va fi livrat numărul de meciuri pentru care am plătit. Un meci costă peste 100.000 de euro. Practic, se va ajunge ca suma din drepturi să fie cu aproape două milioane de euro mai mică! 

- OK, dar nici să joace cu copii de 13-14 ani nu pare o soluție!
- Nu, dar dacă la începutul campionatului se făcea ceea ce noi solicităm și anume Clinceni să fi fost invitată să-și anunțe bugetul, să arate ce venituri așteaptă etc, atunci azi nu mai aveam acest caz. LPF lucrează la acest proiect de control financiar. Ceea ce se petrece azi cu Clinceni afectează toată competiția, întreg produsul! Două milioane sunt mulți bani, fiindcă această sumă va fi suportată în solidar de toate celelalte echipe fiindcă cei de la Clinceni și-au încasat deja toți banii de la TV pe acest sezon. 

Dacă ei se retrag, va fi pagubă și pentru restul. De-asta pot să înțeleg poziția Ligii, încearcă să evite o astfel de situație, dar nici cu copii de 13 ani nu e o soluție. Când m-au anunțat în dimineața meciului cu Farul că se amână, am întrebat câte cazuri de Covid au. Patru! Patru? Și nu se joacă meciul?! Păi, da, că lista lor cuprinde 15 jucători. Incredibil!

- Trecerea de la 14 la 16 echipe a fost bună sau proastă?
- Pe formatul actual, cu miză și pe play-out, a fost o decizie corectă și benefică pentru televiziuni.

„Cluburile vor fi cele care nu vor accepta 18 echipe. Șanse de 0,0001 la sută pentru această variantă"

- Și dacă se ajunge la 18 în vară?
- Mie îmi place că voi tot băgați bățu' prin gard cu această variantă, ați prezentat în ziar și care ar fi cele 3 scenarii, le-am citit. Decizia e la FRF, dar până acolo, cele 16 cluburi din Liga 1 trebuie să voteze acceptarea sistemului cu 18. Ce înseamnă asta? Ca în decurs de 3 ani, Liga 1 să treacă de la 14 la 18 echipe în același exercițiu financiar al drepturilor TV. Ar fi o cotă mult mai mică, pentru fiecare club, dacă s-ar trece la 18, din acest motiv nu cred că vor accepta echipele așa ceva.

- Decizia e la FRF și LPF, dar deținătorul de drepturi acceptă 18 echipe?
- Televiziunile nu doresc 18 echipe cu tur, retur și atât. Dacă se găsesc soluții cu 18 echipe, dar cu play-off și play-out, atunci televiziunile nu vor spune „nu"! Noi nu putem să impunem numărul de echipe, dar noi putem să spunem că nu vrem un campionat doar cu tur și retur! Repet, eu estimez la 0,0001 la sută șansele să se treacă acum la 18 echipe!

- Ce ar însemna pentru această industrie dacă Dinamo o să retrogradeze?
- Ar fi o pierdere enormă. În vară ne-am bucurat că a venit Rapid, că a promovat încă o echipă din Craiova, plus alte 3 branduri apărute în ultimii ani: UTA, Argeș, Farul. Să dispară Dinamo din Liga 1 ar fi o gaură majoră pentru tot sistemul. Televiziuni, presă, campionat, spectatori, imagine. Toți vom pierde.

Afară, un club de fotbal produce din sponsorizări, din activități de merchandising, din vânzările din ziua meciului și apoi vin și drepturile TV și altele. La noi, sunt drepturile TV, cu o mare pondere, sponsorizările au început să apară, apoi bani publici, care sunt mulți, și cam atât
– Orlando Nicoară

„Cluburile n-au suportat nimic, vor plăti doar costurile de operare ale VAR"

- Firma pe care o conduceți s-a obligat să se implice în implementarea sistemului VAR. În ce va consta exact acest lucru?
- Avem pregătite deja mașinile. Vor fi 3. Două sunt gata, le recepționăm zilele acestea. Noi vom asigura și echipamentul sistemului, inclusiv cel pe care arbitrii se antrenează. S-a făcut trainingul în sală, iar din această lună se va ieși pe teren, vor fi simulări. 

- Ce fel de mașini sunt cele în care va exista studioul VAR?
- Sunt dubițe. Analizăm dacă va fi nevoie și de a 4-a. Mașinile sunt noi, Mercedes și Ford, încă n-am decis dacă ne mai trebuie una, pentru a fi de backup fiindcă într-o zi sunt cel mult 3 meciuri.

- Va atrage audiență în plus apariția VAR-ului?
- Nu cred că va conta foarte mult. E o miză pentru a avea o competiție corectă. Poate că la început va atrage privitori, care să fie interesați de modul în care se va apela la VAR, dar nu cred că cineva se va uita la un meci Clinceni - Voluntari fiindcă e VAR!

- Cluburile au suportat ceva?
- Nimic, ele vor susține doar costurile de operare ale arbitrajului video. 

La cele 28 de milioane de euro, suportăm și producția meciurilor, care se ridică la alte 3-4 milioane de euro pe sezon! Deci pentru 5 ani de contract, costurile pentru drepturile și televizarea jocurilor din Liga 1 înseamnă peste 150 de milioane
– Orlando Nicoară

Citește și:

Iordănescu și-a găsit secund: un fost antrenor de la Dinamo și FCSB! » Aduce în staff și un om de la CFR Cluj

Cornel Dinu râde de dinamoviști » Fotbalistul luat în vizor: „El e de film, nu de fotbal!”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (47)
legio.sud
legio.sud  •  08 Februarie 2022, 15:54
Postat de ge0x pe 08 Februarie 2022, 14:31

Nu baiatule. Real Madrid si Barcelona sunt echipe favorizate de stat ,ca sunt branduri uriase. Cluburile astea sunt tot timpul pe minus si au datorii de sute de milioane.

Și ce -ai vrea mă , cățelule ?

legio.sud
legio.sud  •  08 Februarie 2022, 15:45
Postat de sile007 pe 08 Februarie 2022, 14:34

Si de ce nu va construiti voi unul, sau patronul de la coafor? Radeti de noi ca nu avem stadion dar voi va milogiti sa vi se faca unul...ce ati facut voi pentru tara asta sa primiti unul cadou, si fara pista? De ce nu il modernizati pe asta? La-ti transformat intr-o cocina, intr-o orezarie, aprinzi incalzirea in gazon si se ia nocturna wtf? Spui ca sunteti club privat, de ce unui club privat sa i se construiasca stadion din bani public? Iti spun eu de ce, pentru ca nu sunteti club privat ci sustinut de stat, de servicii, ochi albastri si tit tacamul.

Și acum și in trecut “ cateii “ au fost susținuți , împinși sa facă nenorociri in fotbalul romanesc , sa se desființeze ce mare paguba-n ciuperci !!!

mal.
mal.  •  08 Februarie 2022, 15:08
Postat de puki33 pe 08 Februarie 2022, 10:03

vezi astazi meci de Liga 1 la 15:00 cum adica ??? sa nu mai vorbim de a merge la stadion, nici macar la TV nu poti sa vezi ???

Cu respect vă rog să verificați orele la care se joacă în Anglia, Spania, Italia. E drept, Germania face ușor excepție la acest aspect. Credeți că la noi doar ora e de vină? Ar trebui să bubuie stadioanele seara! La noi sunt echipe fără suporteri (Clinceni, Voluntari), echipe fără stadion (Chindia)... plus un joc mizerabil la aproape toate echipele. Plus albanezi, kosovari, kazahi care ne scot din turul preliminar! Eu asta cred, vă rog să nu vă supărați...!

Vezi toate comentariile (47)
Comentează