FOTBAL  »  Superliga  »  LPF

LPF, mai bogată decât jumătate din Liga 1 » Gino Iorgulescu zice că nu sunt bani de VAR, dar Liga și-a oprit 9 milioane de euro din drepturile TV!

Gino Iorgulescu și Justin Ștefan, adică numărul 1 și numărul 2 în structura LPF FOTO: sportpictures.eu
Gino Iorgulescu și Justin Ștefan, adică numărul 1 și numărul 2 în structura LPF FOTO: sportpictures.eu

Articol de , - Publicat joi, 25 aprilie 2019 09:00

LPF susține că n-are bani pentru implementarea VAR, dar în ultimii 5 ani, forul condus de Iorgulescu și-a oprit cotă-parte din contractul de drepturi TV o sumă cololasă: 9 milioane de euro.

„Nu avem bani pentru a introduce VAR, iar din drepturile TV nu e corect să oprim un procent pentru așa ceva”. Gino Iorgulescu a prezentat acest argument în momentul în care a explicat de ce Liga 1 nu are și nici nu va avea prea curând sistemul de arbitraj video care există deja în foarte multe țări din Europa și nu numai.

6,5% rămân în conturile LPF

Șeful LPF a oferit ca alibi varianta că nu se poate atinge de drepturile TV, însă chiar forul pe care îl conduce taie și își păstrează o felie importantă din tortul financiar al Ligii 1. LPF oprește nu mai puțin de 6,5% din suma anuală de 27,5 milioane de euro.

Ceea ce înseamnă în jur de 1,8 milioane de euro. Fără TVA! O medie de 150.000 de euro pe lună. Practic, Liga încasează mai mult decât jumătate dintre cluburile din campionat. Ia aproape dublu față de o nou promovată și cam la fel cu banii primiți de gruparea care câștigă play-out-ul!

Ce promiteau șefii LPF

Cele 6,5% sunt stipulate inclusiv în Statutul LPF și procentul a fost aprobat și de Adunarea Generală. Totuși, în momentul în care a venit în fruntea LPF, Gino Iorgulescu promitea public că „toți banii din drepturile TV vor ajunge la cluburi. Sunt banii lor”. Și secretarul general al Ligii, Justin Ștefan, anunța în martie 2014: „Toate sumele din drepturile TV vor intra exclusiv în contul cluburilor, nu către terțe persoane”.

La fel ca pe vremea lui Dragomir

În realitate însă, chiar dacă a renunțat să mai acorde un comision de vânzare a drepturilor, cum s-a petrecut până să vină Gino președinte, actuala Ligă continuă să-și oprească o sumă imensă din drepturi TV, la fel cum proceda și Dumitru Dragomir.

Din aceștia, oficialii LPF susțin că își plătesc angajații, utilitățile la sediul din strada Alexandru Vitzu, dar și serviciile juridice.

În total, din ultimul contract, care s-a întins pe durata a 5 ani, 2014-2019, LPF s-a ales cu nu mai puțin de 9 milioane de euro! Adică bugetul pe aproape un an întreg al celui mai potent club din Liga 1, FCSB! 

3.800.000 €au fost cheltuielile LPF pe parcursul anului 2017, an în care LPF a raportat deficit peste o jumătate de milion de euro

150.000 de euro lunar pentru 36 de angajați

Conform raportului financiar-contabil depus la Ministerul Finanțelor, LPF avea la finalul anului 2017 un număr de 36 de angajați. Cum procentul pe care LPF îl ia din drepturile TV e de 1,8 milioane de euro anual, rezultă o medie de 150.000 de euro lunar. Mai departe, calculată la fiecare angajat în parte ar înseamna peste 4.000 de euro pe lună!

VAR costă cât are LPF cotă din drepturi

Chiar Gino Iorgulescu a anunțat de ce efort financiar ar fi nevoie pentru ca Liga 1 să beneficieze de implementarea arbitrajului video. „Suma ar fi în jur de 1,5 milioane de euro. E destul de mult și ar trebui să găsim alte surse, nu să luăm din banii cluburilor”, a declarat Iorgulescu.

Grila oficială a drepturilor TV pe contractul 2014-2019

  • Locul 1 - 2.725.584 €
  • Locul 2 - 2.593.069 €
  • Locul 3 - 2.460.555 €
  • Locul 4 -  2.328.041 €
  • Locul 5 - 2.195.527 €
  • Locul 6 - 2.063.013 €
  • Locul 7 - 1.849.245 €
  • Locul 8 -  1.716.731 €
  • Locul 9 - 1.584.217 €
  • Locul 10 - 1.451.703 €
  • Locul 11 - 1.319.189 €
  • Locul 12 - 1.186.674 €
  • Locul 13 - 1.054.160 €
  • Locul 14 - 1.054.160 €
  • TOTAL - 25.581.867 €

Poziția LPF: „Da, luăm bani din drepturile TV, totul este legal!”

Gazeta Sporturilor a solicitat un punct de vedere din partea forului condus de Gino Iorgulescu. A răspuns secretarul general Justin Ștefan:

„Da, oprim un procent din drepturile TV. Se oprește cota legală pe care Legea sportului o prevede. Este un articol în Legea nr. 69/2000 unde se stabilește clar din ce este format bugetul Ligii”

„Cotele astea se opreau și pe vremea fostului președinte, nu e nimic nou”

„Nu e vorba de comisioane sau alți bani reținuți de la cluburi. Totul este legal!”

„De unde s-ar putea finanța activitatea LFP? Se opresc cotele din lege corespunzătoare încasărilor realizate din valorificarea drepturilor aflate în patrimoniul Ligii. În plus, bugetul anual e aprobat și de Adunarea Generală, la fel ca și grila de repartizare a drepturilor TV”

„În loc să vă bucurați de suma obținută de LPF, din noul contract de drepturi, care e în beneficiul fotbalului, căutați subiecte acolo unde nu sunt”

„Vă anunț că prin acest subiect tocmai ați descoperit că Liga respectă legea și hotărârile Adunării Generale”

tabel

Citește și:

Drepturile TV, ÎN AER? Firma care le-a cumpărat cu 28 milioane de euro riscă insolvența » Un club îi cere în instanță plata unei datorii de 65.000 de euro » Cum se apără EAD.RO

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (8)
764468963651742
Ilie Golombioschi  •  25 Aprilie 2019, 21:31

Sunt pentru introducerea sistemului VAR ,sistemul de achizitie a acestuia cred ca poate fi rezolvat prin suplimentarea baremului de arbitraj la liga 1 cu o suma adecvata ce ulterior sa fie alocata, eventual in transe pentru achizitia VAR,pregatire arbitri, tehnologie. Oricum rapid, imediat, trebuie si se poate introduce expermental,cu costuri minimale, un sistem VAR simplificat care sa se foloseasca de transmisia normala a meciului, de un arbitru de calitate acasa la el, si de o conexiune telefonica buna a acestuia cu arbitru central.Arbitrajul poate beneficia insa in viziunea mea de inca multe reforme fara tehnologie suplimentara si costuri aferente. Acum nu e spatiu si timp pentru expunerea acestora dar in cazul unei solicitari serioase pot sa le prezint public desi am mai facut asta si in alte situatii.

843767456003170
Georgica Omu  •  25 Aprilie 2019, 17:48

E o discuție inutilă. Nu înțeleg de ce Liga, poate un pic și Federația și cluburile (deoarece toate sunt implicate în acest fenomen și toate ar beneficia) nu ar împărți cheltuielile. Mi se pare normal ca Liga să își ia o cotă parte. Nu ar exista, altfel. Dar nu cluburile ar trebui să mai vireze bani la Ligă, din moment ce există acea cotă parte din drepturile tv. Toată lumea o dă că „ar trebui să se găsească”, „ar trebui să se facă”, dar nu vrea să miște un deget. Să nu se mai plângă cluburile, e puerilă atitudinea.

ticbis
ticbis  •  25 Aprilie 2019, 11:53
Postat de mosvasile pe 25 Aprilie 2019, 10:36

De ce?Simplu!Pentru ca nu sunt banii Ligii!Sunt banii cluburilor,dovada ca cluburile pot constitui garantii(ipoteci mobiliare),pe cota ce le revine din acesti bani,dupa cum am aflat recent, din scandalul "finantarii'Astrei de catre Becali!Aaaltfel,ehee,Gino-prietenul "din tinerete"al lui Becali-i-ar fi satisfacut demult cererea acestuia, ca echipei lui sa-i fie atribuita cel putin 50% din suma primita de la televiziuni!

mosvasile, bati campii! Liga Profesionista este o asociatie a cluburilor profesioniste de fotbal ce activeaza in prima divizie; este organismul care ORGANIZEAZA campionatul de prima divizie de fotbal din Romania. Acest organism are nevoie de finantare ca sa poata exista si sa-si faca treaba; prin urmare, cluburile afiliate contribuie cu bani, conform statutului pe care l-au semnat si la care s-au angajat in momentul in care au facut cererea de afiliere. Peste tot in lume, Ligile profesioniste din orice sport isi opresc o cota parte a drepturilor de televizare, drepturi pe care le detin in exclusivitate. In Premier League, suma pe care Liga profesionista din Anglia si-o opreste din cuantumul total al vanzarii drepturilor de televizare este fabuloasa!!! Mai mult chiar si la noi, in Liga a IV-a de amatori, ca FC Talpan sau FC R sa fie televizate, platesc catre asociatia la care sunt afiliate, AMFB, o cota parte din contractul de televizare, de cateva mii de euro pe meci!!! Articolul este de o stupizenie colosala, ca sa puna prostii botul!:))) Sa-mi arate mie ziaristul care a scris ineptia asta, in ce tara din lume o liga profesionista de fotbal, mandatara legal a drepturilor de televizare a meciurilor din campinat, nu-si opreste un procent din aceste incasari in scopul de a-si finanta activitatea curenta! Numai in cazul in care fiecare club in parte si-ar negocia individual si independent drepturile tv, liga n-ar avea de ce sa primeasca vreun ban, altfel NU!

Vezi toate comentariile (8)
Comentează