FOTBAL  »  Superliga  »  INTERVIU

EXCLUSIV Marcel Răducanu face pachet Superliga: „Andrei Ivan e mereu pe jos, Bîrligea e bun la arabi!”. Vede „Steaua” campioană, dar cu o condiție

Marcel Răducanu
Marcel Răducanu

Articol de - Publicat marti, 08 august 2023 07:26 / Actualizat marti, 08 august 2023 10:17

Fostul mare internațional român Marcel Răducanu, jucător al Stelei între 1972 și 1981, este și el de părere că FCSB trebuie să fie lăsată să joace în Ghencea: „Dacă plătesc, de ce să nu joace? Suferă suporterii, suferă fotbalul. Lasă-i, dom'le, să joace, ce atâta scandal și orgolii?!”

Aflat în țară de săptămâna trecută, fostul mare jucător al Stelei, Marcel Răducanu, a reușit să vadă și două meciuri din etapa a 4-a a Ligii 1. Pe cel de la Craiova, Universitatea - FC Hermannstadt (1-0), l-a urmărit din tribuna stadionului „Ion Oblemenco", iar derby-ul FCSB - CFR Cluj (1-0), din fața televizorului.

Gigi Becali, prima reacție după ce ar fi primit iar interzis în Ghencea: „De-asta s-a supărat CSA”
FCSB
Gigi Becali, prima reacție după ce ar fi primit iar interzis în Ghencea: „De-asta s-a supărat CSA”

Marcel Răducanu: „Cămătaru făcea preluări cu doi în spate. Andrei Ivan e mereu pe jos"

- Cum vi s-au părut?
- Meciul Stelei cu CFR-ul a fost mai bun. A avut o altă dinamică. Cel de la Craiova mi s-a părut lent, cam de nivelul ligii a treia din Germania. Doar ăla mic, Alexandru Mitriță, a creat pericol când a avut mingea. Îmi place, e genul mingicar. Iar când își ia și viteză n-ai cum să-l oprești altfel decât prin fault. Dar și el are momente când dispare din joc. Trebuie să facă mai mult.

- Atât?
- Mi-a mai plăcut căpitanul lor, Bancu, dintre jucătorii de națională. Ivan, în schimb, nimic. Păi Cămătaru făcea preluări cu doi adversari în spate. Băiatul ăsta e mereu pe jos. Nu e genul meu. Mie îmi plac jucătorii de creație, care fac spectacol și ridică tribunele în picioare.

Despre CFR Cluj: „Bîrligea e bun de România, eventual la arabi”

- Derby-ul?
- A fost ceva mai bună Steaua. FCSB, cum i se zice. A contat mult și atmosfera. S-a văzut că le place să joace în fața unui stadion plin. A, că mi-am adus aminte. M-am uitat mai cu atenție la Bîrligea, că s-a scris că l-ar vrea Hoffenheim, ceea ce eu nu cred. Bârligea e bun de România, eventual la arabi. Dar nu-l văd să facă față în Bundesliga.

- Din ce ați văzut, e vreunul pe care l-ați recomanda în Germania? Florinel Coman, eventual?
- Mbappe de România? E la fel ca Mitriță. Face câteva faze frumoase, apoi are momente când dispare din joc. Nu cred că vreun club din Bundesliga ar lua la ora actuală vreun jucător de la noi. Și nu văd vreunul care ar face față acolo.

+20 FOTO

„Compagno? Asta să-l întrebați pe Gigi, că el face echipa”

- Penalty-ul din care a câștigat FCSB a născut multe polemici. Dumneavoastră cum comentați?
- Mi s-a părut cam ușor acordat, sincer să fiu. Pe vremea când jucam eu nu cred că s-ar fi dat, dar arbitrajul s-a schimbat enorm de atunci. E și meritul lui Compagno, a știut să-l obțină.

- E de ținut pe bancă un asemenea jucător?
- Asta-i o întrebare pe care trebuie să i-o puneți lui Gigi Becali. Am înțeles că el face echipa. Compagno se vede că-i profesionist adevărat. De cum a intrat s-a implicat, a alergat, s-a bătut pentru minge, a scos câteva lovituri libere. Un altul să fi fost în locul lui se supăra că nu l-a băgat de la început. Ca Budescu! Ăla nu mai juca în viața lui în Germania, nu există să reziliezi pentru că te-a schimbat antrenorul.

Marcel Răducanu: „Eu nu l-aș fi luat pe Budescu. E genul care joacă doar cînd e soare"

- Dar Hagi l-a luat imediat la Farul. A procedat bine?
- Budescu nu e un jucător rău, dar dacă are atitudinea asta .... În Germania nu-l mai lua nimeni, nici eu nu l-aș mai și luat. Măcar dacă te gândești că într-o bună zi poate să-ți facă și ție așa ceva. E genul care joacă doar atunci când are chef. Când e soare. Din păcate, sunt mulți așa, în România. Cam pe la fiecare echipă găsești câte unul.

- Probabil este și unul dintre motivele pentru care "afară" nu se adaptează...
- Mitriță n-a jucat cu adevărat bine nici la americani, nici la arabi, nici la Răzvan Lucescu. S-a spus că "nu s-a adaptat". Cum adică? Eu ce să mai zic, că am rămas în Germania în anii 80? Dacă ești valoros și ai atitudine te adaptezi oriunde.

„Dacă FCSB plătește, de ce să nu joace în Ghencea?"

- Pe cine vedeți campioană?
- Steaua are lot bun, cel mai bun dintre toate, la ce am văzut eu. Și vrea să joace fotbal. La ce efectiv are, dacă reușește să rămână și-n Ghencea, cu 30.000 de oameni în tribună, are toate șansele să ia titlul.

- E Becali un pericol pentru echipă?
- Acum văd că este liniște. Dar mi se pare normal, echipa are patru victorii din tot atâtea posibile. Vedem când or să mai și piardă ce se întâmplă, ce reacție va avea patronul. Dar, repet. Acum, că au și revenit acasă, în Ghencea, sunt principalii favoriți la titlu.

- A fost corect să fie ținuți atâta vreme departe de Ghencea?
- Nu știu exact ce s-a întâmplat, care-i istoria. Dar vorbim despre un stadion ridicat din bani publici. Dacă plătesc, de ce să nu joace în Ghencea? Suferă suporterii, suferă fotbalul. Lasă-i, dom\'le, să joace, ce atâta scandal și orgolii?!

CV Marcel Răducanu

  • S-a născut pe 21 octombrie 1954, la București
  • Înălțime / greutate: 1,78m / 74kg
  • A făcut junioratul la Steaua
  • A jucat, ca mijlocaș ofensiv, la: Steaua (1972-1981), Borussia Dortmund (RFG, 1. Bundesliga, 1982-1988), FC Zürich (Elveția, liga a doua, 1989 - 1991)
  • Meciuri/goluri în prima divizie din România: 229/94
  • Meciuri/goluri în prima divizie din RFG: 163/31
  • Meciuri/goluri în divizia secundă din Elveția: 47/12
  • Meciuri/goluri la naționala României de seniori: 18/3
  • Meciuri/goluri în cupele europene: 16/5 (cu Steaua și cu Dortmund)

Citește și alte știri din Superliga: 

Rapid a bifat un nou transfer » A fost prezentat oficial: „Sunt foarte entuziasmat să fiu aici”

EXCLUSIV Adrian Porumboiu desființează deciziile lui Bîrsan din FCSB - CFR Cluj: „Penalty la Dawa, simulare la Compagno!”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (45)
istet10
istet10  •  09 August 2023, 22:18
Postat de legio.sud pe 08 August 2023, 11:45

Erai copil și așa ai rămas , dacă nu era fotbalist nu juca la Dortmund atâția ani … alde coman, Ivan și restul nu ar avea acces nici în muzeul clubului în vizită !

Aici ai dreptate.

1945sv0509
1945sv0509  •  08 August 2023, 18:15

Oare care este motivul pentru care unii mari jucatori se ramolesc atat de tare la batranete?

PeterChristian
PeterChristian  •  08 August 2023, 16:34
Postat de bogdaniulian pe 08 August 2023, 14:14

Pentru ca a fugit din țara , nu tuturor le plăcea in raiul cazon. După aia a jucat la Dortmund unde și acum lumea isi amintește de el. Chiar trebuie sa va facem lecții de istorie?

Marcel si acum este iubit dar mai ales RESPECTAT in Dortmund !

Vezi toate comentariile (45)
Comentează