FOTBAL  »  Superliga  »  U CRAIOVA

EXCLUSIV Rodion Cămătaru și Sorin Cârțu, dezvăluiri incredibile despre meciul generației Craiova Maxima: „Dacă aș avea puteri supranaturale, aș rejuca acel meci”

Mereu tineri, câțiva membri ai Craiovei Maxima, Beldeanu, Cămătaru, Lung și Cârțu
Mereu tineri, câțiva membri ai Craiovei Maxima, Beldeanu, Cămătaru, Lung și Cârțu

Articol de - Publicat joi, 20 aprilie 2023 18:31 / Actualizat joi, 20 aprilie 2023 18:32

Astăzi, 20 aprilie, trebuia să fie cea mai importantă zi din istoria europeană a Universității Craiova. În urmă cu 40 de ani, pe 20 aprilie 1983 s-a jucat manșa secundă a semifinalelor Cupei UEFA, între Știința și Benfica Lisabona, 1-1, după 0-0 în Portugalia.

  • Revista "Craiova Maxima, povestea unei iubiri alb-albastre" poate fi CUMPĂRATĂ ONLINE > Comandă AICI!

Toată suflarea din Oltenia, toată România, visa la prima finală continentală pentru o echipă din România. Din România socialistă, cum era atunci. Craiova făcuse istorie oricum în acea ediție: le răpusese pe Fiorentina, Shamrock, Bordeaux și Kaiserslautern și-și câștigase dreptul de a fi denumită Maxima, prima echipă din România care a bifat o semifinală continentală.

O revistă excepțională: „Craiova Maxima, povestea unei iubiri alb-albastre” » 148 de pagini PREMIUM într-un album istoric, care e de azi pe piață
O revistă excepțională: „Craiova Maxima, povestea unei iubiri alb-albastre” » 148 de pagini PREMIUM într-un album istoric, care e de azi pe piață

Răpuși și de propriile buturi

Trebuia să fie cea mai fericită zi, a fost cea mai mare deziluzie! Ilie Balaci a înscris în minutul 14, Rodion Cămătaru a scăpat singur spre poarta lui Manuel Bento, dar a fost prins de un adversar și blocat chiar când să șuteze pentru 2-0, iar în minutul 53 Zoran Filipovici a restabilit egalitatea.

 Pentru a întregi o zi de coșmar, cu 12 minute înainte de final, Zoli Crișan a izbit mingea cu tărie, dar balonul s-a dus în transversală. După meci, s-a descoperit că poarta era cu 4 centimetri mai scundă, așa cum aveau să dezvăluie Ilie Balaci și Sorin Cârțu ulterior! Pur și simplu, fără ca oltenii să-și dea seama în prealabil, pământul Băniei absorbise buturile...

Silviu Lung explică acum de ce a lăsat Craiova Maxima pentru Steaua: „Îmi dăduseră dezlegare să plec la Dinamo. Dar am zis nu!”
STEAUA
Silviu Lung explică acum de ce a lăsat Craiova Maxima pentru Steaua: „Îmi dăduseră dezlegare să plec la Dinamo. Dar am zis nu!”

Au rămas amintirile și poveștile, acestea au rămas în patrimoniul Craiovei Maxima. Gazeta Sporturilor a oferit microbiștilor în această primăvară un album, o revistă masterpiece - așa a fost denumită de suporterii Științei ce și-au procurat și savurat cele 148 de pagini de colecție - în care fotbaliștii de atunci ai alb-albaștrilor au povestit episoadele unui puzzle ce-a reprezentat stagiunea de glorie a Universității.

In corpore, jucătorii de atunci, domnii venerabili de acum, au concluzionat că ghinionul, programul supraîncărcat și încrederea prea mare au dus la negrul eșec.

1-2 este scoruleșecului din dubla manșă a finalei înregistrat de Benfica în favoarea celor de la Anderlecht

Marea victorie a naționalei - ghinion pentru juveți

Cu patru zile înainte de returul cu Benfica, prima reprezentativă a României a jucat cu Italia, pe care a învins-o cu 1-0, Squadra Azzurra fiind campioana mondială en titre. Boloni a înscris golul victoriei în minutul 24, dar Balaci a fost genial. 

Din echipa Științei au mai evoluat Ștefănescu, Ungureanu, Geolgău, Cârțu și Cămătaru, iar Negrilă și Crișan au stat pe bancă. Prima victorie a României în fața Italiei, primul succes în fața unei campioane mondiale în exercițiu!

Apoi, lanțul ghinioanelor. Autocarul ce ducea jucătorii Craiovei spre Bănie s-a defectat pe drum, au trecut câteva ore până să fie reparat, vorbim totuși de 1983!

„Şi staff-ul nostru a greşit, deoarece se vorbise să mai rămânem la Bucureşti o zi după meciul cu Italia. Puteam să facem noi un antrenament de refacere, dar antrenorul nostru, nea Tică Oţet, a fost influenţat în ultimul moment şi a trimis un autobuz după noi în Capitală. În drum spre Craiova, acel autobuz s-a stricat. Eu nu am mai rezistat şi am plecat la Craiova cu o maşină care venise după mine", a declarat, ani mai târziu, Ilie Balaci.

Marele Rodion Cămătaru povestește cum își împarte timpul între afaceri, hobby-uri, fotbal și sport: „Mergeți la sală, ieșiți afară, faceți sport! Eu nu mai pot trăi fără asta”
INTERVIU
Marele Rodion Cămătaru povestește cum își împarte timpul între afaceri, hobby-uri, fotbal și sport: „Mergeți la sală, ieșiți afară, faceți sport! Eu nu mai pot trăi fără asta”

„S-au descătușat negativ"

A doua zi, după meciul cu Benfica, jucătorii au ieșit la antrenament în dorul lelii. "Am ieșit și trăgea fiecare la poartă, iar cineva a avut ideea să măsoare chiar poarta unde Zoli lovise bara. Am aflat că poarta era mai mică cu 4 centimetri", și-a amintit "Prințul din Bănie".

Rememorând acea campanie, Sorin Cârțu a mărturisit: "Dacă aș avea puteri supranaturale, mi-ar plăcea să retrăim meciul cu Benfica, să tratăm altfel acel duel. Partida a venit la patru zile distanță de la acel meci extrem de mediatizat cu Italia, acel 1-0 celebru. 

Trebuia gândită altcumva partida cu Benfica, începând din minutul 90 sau 92 al partidei cu Italia. Fiindcă eram mulți de la Universitatea Craiova la formația națională. Dacă a fost și lipsă de concentrare la returul cu Benfica? Da, poți spune. 

A fost încărcătură mare la meciul cu Italia, am fost ținuți într-un stres competițional, iar victoria aia a descătușat toate sinapsele... Le-a descătușat negativ pentru ceea ce avea să urmeze pentru noi, cu Benfica, la retur".

Eu n-am vrut niciodată să plec de la Craiova. Am avut cu duiumul oferte, de la Steaua, de la Dinamo. Dar pentru mine, raiul pe pământ a fost la Pielești. Nu erau bani mulți la Craiova, dar erau de ajuns. Mai ales că jucam în cupele europene. Plus ce mai luam de la echipa națională
- Ion Geolgău

A fost o superechipă, alta ca aia nu cred că va mai fi prea curând la Craiova. Plus că acum e foarte greu să mai joci pentru o finală europeană după doar cinci "duble". În viață este o balanță între noroc și ghinion. Probabil, la returul cu Benfica s-au adunat toate relele
- Nicolae Ungureanu

Alte știri din fotbalul românesc:

Un fost mare jucător al Universității Craiova surprinde: „Vreau să ia FCSB campionatul! Oltenii mei sunt prea emotivi”

Golgeterul lui FC Botoșani a vorbit despre relația pe care o are cu Flavius Stoican: „Dacă eu sunt «Vinicius», dânsul este «Klopp»”+ Ce spune despre echipa națională

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (8)
Moshu
Moshu  •  21 Aprilie 2023, 14:15
Postat de rajner pe 20 Aprilie 2023, 17:01

Sa reamintim cateva scandări ironice ale galeriei Rapidului din meciul de pomina cu blatistii- sinistrii de la Secu’: “Camataru Rodion, nu e gheata, ci soson”, apoi “Camataru, hai pe noi, sa ne dai si golul doi”. Rasu’-plansu’ cu sosonul Rodion.

Bai frustratule,tu l-ai vazut jucind pe omul ala ? Ce au facut dinamovistii nu-i treaba lui si nu putea sa faca altceva decit hotarau sefii,ca erau generali aia bai nu....d'astia din pipera ! A fost poate cel mai mare atacant central al Romaniei si tu vii cu...prostiile galeriilor de *** !

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

.Caravela
.Caravela  •  20 Aprilie 2023, 21:29

Fenomenala echipa, mult mai valoroasa decat steaua dar n-a avut mecanismul extraordinar al Ceausestilor. La Craioveni era amatorism. Steaua juca 4 meciuri pe ani in campionat, restul erau blaturi. intanea echipe fara valoare gen vejle, honved si lathi. Nici n-a stiut cum a ajuns in semifinala cu Anderlecht. stesaua a castigat cce jucand doar 3 meciuri tari.

rajner
rajner  •  20 Aprilie 2023, 17:39

Bai profanule cu nume de apostol, citesti ceea ce scrii? Cum adica "pământul Băniei absorbise buturile”? Bai neantule, realizezi ca agramatii de la Craiova se auto-denunta, fara sa-si dea seama? Au scurtat una dintre porți, dar au cazut in propria capcana. Noroc ca au trecut multi ani de atunci, altfel UEFA ar putea analiza cazul și le-ar anula rezultatele din acel sezon european, deoarece au TRUCAT dimensiunea unei porți. Incredibil, ce ageamii!

Vezi toate comentariile (8)
Comentează