FOTBAL  »  Superliga  »  INTERVIU EXCLUSIV

EXCLUSIV Mario Camora se deschide în fața românilor, într-un interviu de colecție acordat Gazetei: „N-am niciun prieten în fotbal! Eu sunt un om direct, îți zic totul în față”

Mario Camora, alături de familie
Mario Camora, alături de familie

Articol de - Publicat luni, 05 octombrie 2020 14:38 / Actualizat luni, 05 octombrie 2020 17:50

Mario Camora, căpitanul lui CFR Cluj, a explicat cum a devenit din portughez român și ce l-a convins să ajungă acum în postura de a fi primul străin ce îmbracă tricoul „tricolorilor”.

Mario Camora, 34 de ani, se confundă cu istoria CFR-ului din ultimul deceniu. Mai exact din vara lui 2011, când a pășit în premieră în Cluj Napoca. Portughezul cu 6 trofee în tricoul "feroviarilor" a primit și cetățenia română, a fost convocat în premieră la naționala "tricolorilor", ar putea fi primul străin care îmbracă echipamentul galben, cu Islanda. 

Lusitanul are emoții pozitive vizavi de acest detaliu, de aceea a acceptat o discuție pentru cititorii Gazetei Sporturilor fără a vorbi strict de convocare și de proxima partidă, "din respect pentru cei de la lot, pentru colegii de la CFR Cluj, despre națională voi dialoga când voi merge la echipă". Adică de azi încolo. Totuși, legătura dintre Camora și România a devenit solidă.

- Mario, ce are CFR Cluj atât de special de domină Liga 1 în ultimii trei ani? 

- Tot! De la jucători până la staff, tehnic, medical, administrativ. Suntem un club foarte organizat, chiar dacă avem și noi probleme, ca oricine. Și salariile, chiar dacă au întârziat, s-au plătit așa cum s-a promis. 

- Dar și alții sunt organizați. Ce face diferența? 

- Grup, valoare, conducere, au fost mai mulți factori. Dar la noi se vorbește puțin pe afară și se face mult în interior.

EXCLUSIV Mario Camora se deschide în fața românilor, într-un interviu de colecție acordat Gazetei: „N-am niciun prieten în fotbal! Eu sunt un om direct, îți zic totul în față”

Camora: "Prefer echipele de renume" 

- Al doilea an la rând în grupele Europa League. Ediția trecută, ați răzbit într-o grupă cu Lazio, Rennes și Celtic, ați jucat în primăvara europeană cu Sevilla. Anul acesta, jucați cu Roma, Young Boys Berna și ȚSKA Sofia

- Primul obiectiv a fost să intrăm în grupele Europa League, acum mergem pas cu pas. Noi dorim să ajungem cât mai departe, măcar să repetăm performanța din sezonul trecut, când am jucat de la egal la egal în "16-imile" competiției, cu formația ce-a câștigat trofeul. Noi am bătut Lazio, am învins Rennes, echipe de Champions League acum, suntem mândri de noi, avem încredere.

- Va fi mai simplu să repetați traseul din ediția precedentă? 

- E greu să spunem acum. Eu prefer să joc cu echipe de renume. Întotdeauna, mi-a plăcut să joc cu formațiile puternice. Poate vor avea și suporterii posibilitatea să revină în tribune.

Camora: "N-am niciun prieten în fotbal"

 - Cum reziști ritmului, uneori din trei în trei zile? -

- Depinde de organism. Eu sunt genul care, în afara pregătirii care e sfântă, pot să mănânc orice, absolut orice, nu mă îngraș. Pentru alții e o problemă. Eu n-am avut accidentări, în afara unei rupturi de ligamente încrucișate când eram în Portugalia. Nu știu dacă am lipsit 5-6 antrenamente sau două meciuri la rând. Da, sunt un norocos cu acest organism al meu!

- Ce te motivează? 

- Familia. Care e lângă tine, la bine, la greu, nu dispare niciodată. La bine, toți îți sunt prieteni, la rău, nu mai vezi pe niciunul. Eu am soția, copilul, familia, toți mândri de mine. 

- Ai prieteni mulți sau puțini? 

- Eu, la fotbal, n-am niciunul. Am 2-3 cu care să vorbesc ceva, personal. Am jucat cu 300-400 de băieți, aici și în Portugalia, dar n-am niciunul. E o muncă, ne respectăm, apoi, în afară, fiecare e cu viața lui. Am 2-3 băieți cu care sunt la greu, când am nevoie știu că sunt prezenți.

- E bine, e rău? 

- Pentru mine? E bine. Eu vorbesc cu oamenii ăștia, doi-trei, orice, de la viața sportivă la cea din afara fotbalului, îmi dau sfaturi, am încredere în ei.

- Ai sosit în vara lui 2011 la Cluj Napoca. Tu ai crezut atunci că vei deveni un simbol, nu doar căpitan al echipei, vei obține cetățenia, vei fi convocat la națională? 

- Atunci? Niciun moment! Am zis că vin 2-3 ani și după aceea să plec. Din fericire pentru mine, am găsit o familie minunată și am rămas pentru totdeauna. 

- Primul impact? 

- N-am privit cu ochi buni varianta, mai aveam ofertă și din Portugalia, nu prea voiam să vin în România. Nu ieșisem niciodată din țară, nu știam unde vin. Am cerut două zile să vin să văd Clujul, mai era campionat în Liga 1, în Portugalia se încheiase mai repede. Am văzut orașul cu Răzvan Zamfir și cu domnul Iuliu Mureșan, am semnat după prima zi, am ajuns la un consens.

- Ce ți-a plăcut atunci? 

- Oamenii. Se vedea că e un oraș cu mulți străini, nu doar români. Era și atunci un oraș în care pulsa viața. De aceea le zic tuturor, și din țara mea natală, să vină să vadă România, să nu-și facă o idee doar din auzite. Au venit mulți străini la Cluj, după ce pleacă vor să se întoarcă! Clujul s-a dezvoltat fenomenal în ultimul deceniu.

Dietă neaoșă

- Ce nu-ți place? 

- Mămăliga. (râde) Nu știu de ce, dar nu-mi place! În rest, mănânc de toate. Nu pot! Slănină prăjită sau crudă, cu ceapă, perfect! Sarmale, ciorbă de burtă, perfect. Dar niciodată mămăligă. 

- Chiar ai un organism perfect! 

- Ți-am zis că mănânc orice. Nu refuz niciodată. Sarmale? Doamne, ce bune sunt! Ciorbă de burtă mănânc de două-trei ori pe săptămână, îmi place foarte mult. Nu țin nicio dietă. Sunt un norocos. Din vacanță, dacă vin cu un kilogram în plus e mult. De obicei, vin în minus.

- Ai putea trăi în alt oraș, în altă zonă a României? 

- Am vizitat mult, e o țară frumoasă. Îmi place să merg 2-3 zile la București, e alt stil de viață, diferit de al nostru. Dar atât, 2-3 zile! La Cluj e viața mai calmă, mai liniștită, nu e nebunie ca în Capitală. Îmi place Bucureștiul, e un oraș frumos, merg cu familia să stăm câteva zile. După liniștea din Cluj, să merg să stau în nebunia și traficul din București... Cam mult.

- Unde vă faceți vacanțele? 

- În ultimii doi ani, doar aici, la mare. În România. Îmi place mult. Iar când avem pauză 2-3 zile mergem la Felix, la Oradea, ne relaxăm împreună, eu, soția, copilul, când are și el vacanță. 

- Locul tău preferat din România? 

- (râde) Cluj, stadion CFR. Aici petrec mai mult timp decât acasă. În ultimul sezon, n-am dormit două-trei zile pe săptămână acasă.

Camora: "Sunt un om direct, îți zic totul în față"

- Motto-ul tău? 

- Eu nu sunt un om care să aibă răutate. Poate lumea s-a folosit de asta. Și spun totul frontal, verde în față. Dacă n-am dreptate și greșesc, sunt primul care recunoaște. Sunt o persoană directă, îmi asum ce spun, sunt sincer, chiar dacă sunt judecat greșit când spun adevărul. Eu când am ceva să-ți spun, îți zic pe față, nu pe la spate sau transmit prin cineva. 

EXCLUSIV Mario Camora se deschide în fața românilor, într-un interviu de colecție acordat Gazetei: „N-am niciun prieten în fotbal! Eu sunt un om direct, îți zic totul în față”

- Ce mesaj ai împărtăși copiilor care fac fotbal?

- Familia trebuie să-i ajute pe copii, dar sprijin, nu să impună! Pe Erico l-am băgat la fotbal pentru că așa a vrut el. Cel mic va decide. A fost cu mama lui pe Celtic Park, când am învins cu 4-3, era stadionul plin, cântau toți, a fost uluit. Până atunci, venea la meciurile mele și se juca, nu avea ochi pentru fotbal. După Celtic s-a transformat total, are în cap doar fotbal la 6 ani. "Dar unde e lumea aici, la CFR, de ce nu e ca la Celtic?", mă întreabă mereu. În câteva luni, îmi mai vine unul!

- Adică? 

- Soția e însărcinată! Din păcate pentru ea, tot băiețel va fi. (râde) Și eu, și ea am fi vrut o fetiță. Dar așa a vrut Dumnezeu.

- Cine a jucat un rol esențial în stabilirea ta aici

- Soția, familia, cei 2-3 prieteni din Cluj.

A învățat româna la masă

- Cum ai învățat româna? 

- Ușor și cu tehnică. Când am venit aici, eram 11-12 portughezi, antrenor Jorge Costa. Apoi, am plecat în cantonament în Austria, o lună, m-am pus la masă cu Cadu, care era de ani buni aici, cu Stăncioiu, cu Mureșan. Așa am învățat, stând la masă cu cei ce vorbeau română. Și am prins repede. Dacă eram la masă cu străinii, nu știu când aș fi învățat.

- Îți vine să crezi că Gabi Mureșan a ajuns primar? La Apold, o comună din Mureș

- Mă bucur pentru el, tot timpul a fost o persoană serioasă. Să muncească bine și să facă politică frumoasă pentru România!

- Te-ar tenta viața politică aici? Sunt la modă străinii care câștigă mandate în România. 

- Nici chiar așa... Nu mă pricep și n-am chemare. Rămân la fotbal, unde mai știu ceva.

Și în finalul sezonului trecut, deși loviți de virus, de probleme, eram siguri că vom ieși campioni. Acele chestii ne-au întărit. CFR are mentalitate, are experiență, pe care nu știu, nu cred că le au ceilalți" "Oamenii sunt mai deschiși decât în Portugalia. Mai prietenoși, mai calzi. E principala chestie ce m-a impresionat de la început. Clujul s-a dezvoltat incredibil de mult. Știu mulți oameni, români și străini, care vin în acest oraș și se îndrăgostesc, nu mai vor să plece - Mario Camora

343 de meciuria adunat în tricoul lui CFR Cluj, marcând de 9 ori și oferind 29 de assist-uri

3 cluburia adunat în CV: Beira Mar, Naval și CFR Cluj

VIDEO Islanda - România: totul despre semifinala barajului pentru EURO 2020

Citește și alte știri despre naționala României: 

Mirel Rădoi, răspuns pentru ultrașii care contestă convocarea lui Camora: „Nu am cum să câștig această bătălie”

Mirel Rădoi, mesaj de război înainte de Islanda - România: sarcina clară pe care le-a transmis-o jucătorilor

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (6)
doardinamo1948
doardinamo1948  •  06 Octombrie 2020, 05:11
Postat de sala_dalles pe 05 Octombrie 2020, 17:48

Off topic : credeam ca surorile osoianu sunt morosence ! Nu stiam ca daci sunt si la est de prut !

Îți cam place reclama la Kaufland.

Vezi toate comentariile (6)
Comentează