FOTBAL  »  Superliga  »  FCSB - DINAMO, DUMINICĂ, 21:00, DIGI, TV TELEKOM, LOOK, GSP

Meci de 90 de trofee și 500 de prezențe europene » FCSB - Dinamo, duelul dintre cele mai titrate echipe din România

Articol de , - Publicat duminica, 29 iulie 2018 09:00

FCSB şi Dinamo se vor afla pentru a 173-a oară faţă în faţă într-un meci oficial, iar ca de fiecare dată interesul fanilor pentru Derby de România este unul pe măsură! Steliștii au 56 de trofee interne câștigate, 34 sunt trecute în palmares de Dinamo. În Europa, FCSB e lider autoritar: 316, față de 180 de meciuri disputate de dinamoviști.

La ora de start a partidei de pe Arena Națională, cele două echipe sunt la egalitate perfectă la capitolul victorii, 59, fiind contabilizate și 54 de remize! Dintre acestea, 142 de jocuri au avut loc în Liga 1, unde FCSB s-a impus de 43 de ori, 51 de partide s-au încheiat la egalitate, iar 48 de meciuri s-au terminat cu victoria dinamoviştilor, fiind singurii adversari întâlniţi de FCSB cel puţin în două sezoane care au palmares pozitiv în faţa acesteia.

Pentru Nicolae Dică și Florin Bratu, acesta va fi primul Derby în care se întâlnesc în postura de antrenori. Pe 31 iulie 2005, avea să fie consemnat primul duel în teren dintre actualii antrenori, ambii reuşind atunci, în Supercupa României, Dinamo - FCSB, 3-2, câte un gol. În total, Dică a strâns 10 prezenţe şi 4 goluri în Derby ca jucător, în timp ce Bratu a evoluat de 5 ori şi a înscris de două ori. 

Înaintea meciului din această seară, Gazeta vă prezintă cele mai interesante 10 informații din istoria de 70 de ani a Derby-ului.

1. Pe 1 octombrie 1951, Dinamo - Steaua, 6-2, s-a întregistrat cea mai clară victorie pentru Dinamo. Meciul a rămas în istoria Derby-ului şi ca partida cu cele mai multe goluri înscrise în Liga 1. În cronica meciului apărută în "Sportul popular", rezultatul a fost considerat unul surprinzător, asta deoarece militarii dominaseră autoritar primele 16 runde, interval în care pierduseră doar un joc!

2. Arena Naţională va găzdui pentru a 20-a oară un asemenea eveniment, topul stadioanelor unde s-au disputat întâlnirile dintre cele două fiind condus de fostul "23 August/Naţional" - 67 de meciuri, în Ștefan cel Mare - 36 partide, iar pe Ghencea, 34 jocuri.

3. Sulejman Demollari a fost primul jucător străin care a evoluat în Derby, pe 6 octombrie 1991, Dinamo-Steaua 1-0, partidă în care a și marcat! El este şi unul dintre cei 15 străini care şi-au trecut numele pe lista marcatorilor, 9 pentru FCSB (Thereau, Kapetanos, Iliev, Szukala, Hamroun, De Amorim, Boldrin, Momcilovici, Teixeira) şi 6 pentru Dinamo (Demollari, Elhamed, Palici, Gnohere, Nemec și Pesici).

4. 30 de jucători au bifat prezenţe în Derby-urile din campionat pentru ambele echipe. Dintre aceştia, patru fotbalişti au marcat atât în poarta lui Dinamo, cât şi într-a FCSB: Ionel Dănciulescu, Cătălin Munteanu, Dennis Şerban şi Andrei Cristea.

5. Pe 4 aprilie 1998, în meciul Steaua-Dinamo, 5-0, s-a întregistrat cea mai mare diferență din Derby în confruntările din campionat. Dănciulescu de două ori, Rotariu, D. Şerban şi Ciocoiu au punctat pentru echipa antrenată la vremea respectivă de Stoichiţă.

6. Pe 9 septembrie 1989, dinamoviștii au oprit seria de 104 meciuri fară înfrângere în campionat înregistrată de Steaua, record continental rămas şi astăzi în picioare. Mai mult, pe 22 aprilie 2000, în urma victoriei lui Dinamo cu 3-2, gruparea din "Ştefan cel Mare" a oprit o serie-record de invincibilitate în Derby a Stelei de aproape 9 ani.

7. Pe 22 septembrie 1995, Dinamo-Steaua 1-1, a fost primul Derby pentru Ionel Dănciulescu, cel care avea să contabilizeze 36 de prezenţe în toate competiţiile (campionat: 21 Dinamo / 8 Steaua), cele mai multe dintre toţi jucătorii care au jucat un Dinamo-FCSB. El a marcat 11 goluri în campionat (6 FCSB / 5 Dinamo) şi două în Cupă (ambele pentru FCSB). Doar Florea Voinea a mai înscris 13 goluri în toate competiţiile!

8. Nicolae Tătaru I a marcat în primul minut cel mai rapid gol înscris în istoria confruntarilor dintre cei doi granzi! Partida s-a jucat pe 6 noiembrie 1955, Dinamo-Steaua 2-1.

9. Steaua a reuşit primul succes abia în cel de-al 5-lea meci direct, pe 6 mai 1951, FCSB-Dinamo 2-1. Soarta jocului a fost decisă în prima jumătate de oră, atunci când Francisc Zavoda I (min. 20) şi Nicolae Roman (min. 25) l-au învins pe Iosif Fuleiter, reuşita lui Florian Ambru (min. 53) fiind doar una de onoare.

10. Cele mai multe goluri marcate de roş-albaştri în Derby-urile din campionat: Gheorghe Constantin (10), Ion Alecsandrescu (9), Florea Voinea şi Ion Vlădoiu (fiecare câte 7), iar pentru Dinamo: Dudu Georgescu, Mircea Lucescu (fiecare câte 9), Alexandru Ene I (8), Constantin Frăţilă (6).

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează