FOTBAL  »  Superliga  »  ARBITRI

Meciul 300! Bornă istorică pentru Ovidiu Hațegan » Doar alți 4 „centrali” au reușit asta

Articol de , - Publicat vineri, 20 octombrie 2023 09:00 / Actualizat vineri, 20 octombrie 2023 15:52

Ovidiu Hațegan (43 de ani) va conduce duminică duelul Universitatea Craiova - Petrolul ajungând la o bornă importantă în cariera sa de „central” în Liga 1, pornită la drum pe 20 septembrie 2006

După pauza cauzată de meciurile echipelor naționale, fotbalul intern se întoarce cu runda a 13-a, care aduce un meci de referință pentru unul dintre cei mai buni arbitri români.

Arădeanul Ovidiu Hațegan a fost delegat duminică la Universitatea Craiova - Petrolul, meci în care se va bifa o bornă importantă în cariera arbitrului de 43 de ani. Acesta va fluiera în cel de-al 300-lea său meci pe prima scenă din România.

Primul impact cu arbitrajul pentru Hațegan: „Wow! E foarte tare!”

„M-am născut la Arad și mi-am petrecut copilăria la 60 de kilometri distanță, cu bunicii, pentru că părinții munceau. La șapte ani m-am mutat în oraș. Jucam deja fotbal de la trei ani, atunci am primit prima minge de piele, una adevărată”, își amintește Ovidiu.

Pe partea cealaltă a străzii unde locuiam era terenul. Am fost norocos, pentru că îl vedeam în fiecare zi când ieșeam din casă. Și m-am îndrăgostit instantaneu
- Ovidiu Hațegan, arbitru

Destinul său avea să ia o altă turnură la 15 ani, când un prieten de-ai tatălui său i-a sugerat să meargă la cursul pentru arbitri.

„A durat aproape cinci luni. Din prima clipă în care am ținut un fluier în mână și am fluierat, chiar mi-a plăcut. Am spus: «Wow! E foarte tare!». Era un fel diferit de a vedea fotbalul, dar m-a atras”, a punctat românul în documentarul „Man in the middle”, realizat de UEFA.

Ovidiu Hațegan // foto: Imago Images
Foto: Hațegan e gata să arbitreze din nou în Superliga / Raed Krishan
După mai bine de un an, Ovidiu Hațegan, 42 de ani, revine ca arbitru de centru. A fost delegat la manșa tur a barajului de promovare în Liga 2, Unirea Ungheni - Corvinul Hunedoara (sâmbătă, ora 18:00).
Ovidiu Hațegan / Sursă foto: Facebook@ UTA Arad
Ovidiu Hațegan / Sursă foto: Facebook@ UTA Arad
+22 FOTO

A renunțat la medicină pentru arbitraj

Hațegan a terminat Facultatea de Medicină, dar în 2005 a fost promovat în prima ligă și a renunțat la visul de a ajunge doctor. 

„A fost un șoc pentru toți, dar am crezut în mine, în visul meu. Eram sigur că voi ajunge în vârf, nu doar în România, ci și în Europa”, spune Ovidiu.

Iar prima delegare a venit pe 20 septembrie 2006, Gloria Bistrița - FC Vaslui, 3-0, arbitraj fără greșeală și nota 7 din partea Gazetei Sporturilor. 

De atunci au urmat alte 298 de meciuri, iar duminică seară, pe gazonul de pe „Oblemenco”, Ovidiu va arbitra cel de-al 300-lea său meci pe prima scenă!

O performanță unică pe care doar alți patru "centrali" au reușit-o în toată istoria fotbalului nostru.

Iubesc arbitrajul, pentru mine fiecare meci e la fel de important. Fascinant, oferindu-mi emoție, o emoție profundă, pozitivă. Pe teren sunt concentrat la maximum. Sunt acolo, în lumea mea
- Ovidiu Hațegan, arbitru

Top 10 all-time prezențe în prima ligă

1. Alexandru Tudor381
2. Sebastian Colțescu373
3. Cristi Balaj341
4. Istvan Kovacs333
5. OVIDIU HAȚEGAN300
6. Sorin Corpodean268
7. Nicolae Rainea267
8. Radu Petrescu265
9. Marius Avram246
10. Adrian Porumboiu239

Pauză de 443 de zile după infarct!

Un infarct suferit anul trecut i-a "furat" lui Ovidiu Hațegan o finală europeană, dar și prezența la primul Campionat Mondial din carieră. 

A urmat o perioadă lungă de recuperare, teste medicale, vizite speciale la clinici din străinătate, apoi s-a întors ca arbitru VAR.

Hațegan a revenit pe teren la un meci oficial după 443 de zile, atunci când a condus Unirea Ungheni - Corvinul Hunedoara 0-2, din turul barajului de promovare în Liga 2. 

În Liga 1 s-a întors după alte 66 de zile (24 iulie), fiind delegat la CSU Craiova - Oțelul. Ultima partidă condusă în L1 fusese duelul dintre FC Argeș și FCSB (1-0), de pe 3 martie 2022.

„Am câștigat dreptul la a doua viață”

"Centralul" din Arad a condus ireproșabil partida CSU Craiova - Oțelul 0-0, iar după acel meci a venit să vorbească la microfonul deținătorilor de drepturi TV. 

Cu lacrimi în ochi, Ovidiu a vorbit despre lucrurile pierdute și regăsite după "cumpăna" pe care a depășit-o.

„A fost un moment emoționant. Au fost luni dificile, îi mulțumesc lui Dumnezeu că am reușit să trec peste ce a fost! Dumnezeu mi-a dat un semn, probabil, să fac o mică pauză”, declara Ovidiu.

Mi-am resetat tot și mi-am spus: «OK, arbitrajul face parte din trecut». N-am considerat că am pierdut ceva, nici măcar Qatar-ul, ci că am câștigat dreptul de a avea a doua viață
- Ovidiu Hațegan, arbitru

Sprijin de la familie pentru Hațegan

Ovidiu Hațegan are doi copii, pe Matei (12 ani) și pe Caroline (3 ani), împreună cu Nicoleta, soția sa. Pe 20 septembrie cei doi soți au sărbătorit nunta de cristal, după 15 ani de căsnicie.

Meciul 300! Bornă istorică pentru Ovidiu Hațegan » Doar alți 4 „centrali” au reușit asta

Cariera de arbitru nu a coincis însă numai cu amintirile frumoase, ci și unele de-a dreptul dureroase. Unul dintre ele s-a petrecut pe 19 noiembrie 2018, atunci când Ovidiu oficia Germania - Olanda (2-2), în Liga Națiunilor.

La pauză, a fost anunțat că mama lui, care suferea de o boală terminală, s-a stins. A dus meciul impecabil până la capăt, dar la final, tulburat, a început să plângă, fiind consolat de Van Dijk.

Meciul 300! Bornă istorică pentru Ovidiu Hațegan » Doar alți 4 „centrali” au reușit asta
Imaginea în care acesta îl îmbrățișa pe Hațegan s-a viralizat în întreaga lume în doar câteva minute.

Apoi, pe 12 mai 2022 Hațegan și-a pierdut și tatăl, aflat la terapie intensivă, după ce suferise un AVC.

Citește și:

Csikszereda, „copilul” de 10 milioane de euro al lui Orban, s-a făcut mare: România profită mai mult de pe urma dezvoltării clubului decât Ungaria
Csikszereda
Csikszereda, „copilul” de 10 milioane de euro al lui Orban, s-a făcut mare: România profită mai mult de pe urma dezvoltării clubului decât Ungaria
Triplul campion al Maratonului Arctic Tiberiu Ușeriu, la un pas de moarte în urmă cu câteva zile: „Am făcut un șoc anafilactic sever. M-am trezit cu o branulă pe braț și cu un cocktail de substanțe în sânge”
DEZVĂLUIRI
Triplul campion al Maratonului Arctic Tiberiu Ușeriu, la un pas de moarte în urmă cu câteva zile: „Am făcut un șoc anafilactic sever. M-am trezit cu o branulă pe braț și cu un cocktail de substanțe în sânge”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (5)
danutcornel
danutcornel  •  20 Octombrie 2023, 18:16

si din 300 de meciuri in cate ia ajutat pe fcsbisti?

legio.sud
legio.sud  •  20 Octombrie 2023, 17:17
Postat de Elis pe 20 Octombrie 2023, 12:08

Să fie sănătos și să lase stilul "șmecheresc", semn că a învățat ceva din tot ce i s-a întâmplat!

“ Năravul din fire , n-are lecuire “ spune un vechi proverb românesc foarte actual … mai ales printre arbitrii păstoriții de “ fanariotul “Vassaras !

Elis
Elis  •  20 Octombrie 2023, 12:08

Să fie sănătos și să lase stilul "șmecheresc", semn că a învățat ceva din tot ce i s-a întâmplat!

Vezi toate comentariile (5)
Comentează