FOTBAL  »  Superliga  »  "U" CLUJ

Mesaj pentru "U"

Articol de GSP - Publicat vineri, 30 noiembrie 2007 00:00

In iunie 1945 s-a jucat meciul ce poate fi considerat primul derby pentru suprematie. Adversare erau, pe de-o parte, Vasas (Ferar), o echipa bogata, ca si actualul CFR, blindata cu vedetele vremii si fosta candidata la titlul de campioana a Ungariei. De cealalta parte se afla "U", pe jumatate dezintegrata dupa exilul la Sibiu.

"Tremuram"
Multi dintre jucatori se aflau inca la Medias sau la Sibiu, pregatindu-se ocazional sau deloc. "Era in joc Cupa orasului Cluj. Cei de la Vasas, Ferar in traducere din maghiara, m-au intrebat unde sint jucatorii. I-am adunat cu greu, de pe la Sibiu si Medias. In ziua meciului, tremuram, chiar imi parea rau ca am acceptat partida. Vasas batuse Dermata la 15 goluri si Haggibor-ul la 16! Era o echipa incredibila", si-a amintit doctorul Mircea Luca (86 de ani), unul dintre cei care s-au aflat in teren la acea partida, ramasa in istoria "sepcilor rosii". "Am stabilit tactica: presing pe tot terenul, sa nu-i lasam sa respire, si pase scurte, precise. stiam ca acestea vor fi moartea Ferarului. si Tony Dascalu a marcat pentru 1-0! Atunci am simtit ca se poate. Genunchii nu ne mai tremurau, iar Vasas nu mai parea atit de cumplita", a continuat doctorul Luca, care a avut specializarea ORL.

Sfirsitul hegemoniei
Meciul a continuat la fel, cu Medrea III, Dascalu, Luca, Joja si Coracu dansind pe teren. La 2-0, gol Straja din penalty, jucatorii lui Vasas inca zimbeau. Coracu a facut 3-0, dupa o cursa de 50 de metri in care a driblat tot. "La 4-0, druckerii Ferarului au parasit tribuna, iar ai nostri cintau. A fost victoria unei echipe care 4 ani a rezistat ca vai de lume, intr-un camin cu 12 paturi, departe de casa, la Sibiu", a incheiat Luca. La scurt timp, Vasas-Ferar s-a destramat. "A fost sfirsitul hegemoniei Ferarului in fotbalul din Transilvania. Calitatile morale ale jucatorilor ne-au ajutat sa cistigam", a mai spus doctorul.

Mircea Luca a evoluat doar la "U, intre 1932 si 1956, jucind si finala Cupei Romaniei in 1949, 1-2 cu CCA. A fost capitanul Universitatii in perioada 1945-1956

"Cind spui Cluj, spui U si invers. Nu am fost dusmanii CFR-ului niciodata. De multe ori i-am ajutat cu jucatori sa-si faca echipa. Unul dintre acestia a fost doctorul Radulescu"
 Mircea Luca

Vasas formidabila
"U" avea de ce sa se teama. Primul "11" al echipei Vasas are si acum rezonanta: Marki - Szanislo, Vass - Petschovski, Demeter, Fulop - Fabian, Covaci IV (antrenorul Ajaxului 1970, n.r.). Bonyhadi, Reinhardt, Covaci V. Apoi, Marki, Vass, Petschovski si Fabian au format baza echipei UTA, ulterior de 6 ori campioana a Romaniei! "Uitasem tot fotbalul pe care-l stiam. Cei de la Ferar erau linistiti. Voiau sa bata repede si sa plece la un coniac, la Continental", a povestit doctorul Luca.

Duelul galeriilor
Stadionul era arhiplin, peste 5.000 de oameni fiind prezenti la meci, unii in tribune, altii pe garduri, altii, pur si simplu, in copacii din apropiere. Iar galeriile si-au facut repede simtita prezenta. Cea a formatiei Vasas, cu strigate de mobilizare, tobe si indemnuri sacadate. "U" avea de partea sa studentii, care cintau marsul nascut in exilul de la Sibiu: "Haide U! Haide U! / Esti simbolul tineretii studentesti/, Haide U, Tempo U/, Esti mindria unor inimi romanesti!". "Stateam linga un gard si ascultam. Nu mai stiam fotbal, uitasem tot", a rememorat Mircea Luca.

"U" 1945
Meciul cu Vasas a insemnat si nasterea echipei care a urcat pina in finala Cupei Romaniei, la finalul sezonului 1948 - 1949. Primul "11", cu care "U" a jucat si in intiiul campionat postbelic era urmatorul: Cristea - Vigu II, Medrea II - Joja, M. Luca, C-tin Radulescu - Roman, Medrea III, Zahan, T. Dascalu, Coracu. Jifcovici si Borzan jucau adeseori titulari. In 1946, un an de la meciul cu Vasas-Ferar, "U" batea cu 1-0 cea mai puternica echipa a Bucurestiului, Carmen, chiar in capitala.

Similitudini multe
Doctorul Mircea Luca a remarcat asemanarile dintre acel derby si cel programat duminica. Ferar era o echipa puternica, bogata, care se batuse pentru titlul de campioana a Ungariei, insa, in vreme ce actualul CFR vrea coroana in Romania. De asemenea, aduna o pleiada de vedete, ca si CFR-ul de acum. "U", pe de alta parte, se adunase greu, dupa o perioada de saracie, in exilul de la Sibiu. Ca si azi, "sepcile rosii" treceu printr-o perioada de revolutie la nivelul clubului. Extinzind, Ferar - "U" poate fi considerat primul derby modern al Clujului.

Fuziune pentru "A"
Ferar a stat la baza echipei care a jucat, in sezonul 1947-1948, in prima liga din Romania sub numele CFR Cluj. In pauza de iarna, Ferar a fuzionat cu gruparea feroviara, aflata in "B", cedindu-i acesteia din urma si locul detinut in prima divizie. In 1950, CFR isi schimba numele in Locomotiva, formatie care a mizat pe un nucleu de jucatori adusi de la "U" Cluj, dar nu a reusit promovarea in "A". Daca numele Ferar a disparut definitiv, la denumirea CFR s-a revenit ulterior.

Securitate sporita
Aproximativ 500 de forte de ordine, apartinind Jandarmeriei, Politiei, Politiei comunitare si firmei de paza PP Protect,  vor asigura securitatea la meciul dintre CFR Cluj si "U" Cluj, care se va disputa duminica sear,a cu incepere de la ora 20:30. "Jandarmi vor fi 300. Daca suporterii Universitatii se vor indrepta in grup spre stadionul <<Dr. Constantin Radulescu>>, ii vom insoti, iar daca nu, ne vom adapta situatiei pentru a preintimpina eventuale incidente", a precizat purtatorul de cuvint al Gruparii Mobile de Jandarmi Cluj, locotenent Ilie Milici. ( Marius Tuhut)

Echipament nou
Nemultumiti de colaborarea cu firma de echipament sportiv Diadora, oficialii Universitatii Cluj au inceput cautarile pentru un nou furnizor de echipament. "Am facut adrese catre anumite firme de echipament sportiv. Deocamdata, am primit ofertele de la Lotto si Nike, mai asteptam si ofertele altor firme cum ar fi Puma, Adidas, Umbro, dupa care Consiliul de Administratie al clubului le va analiza si o va alege pe cea mai buna", a spus managerul general al clubului clujean, Alin Tise. (Marius Tuhut)

Haciatrian vine vineri
Armeanul Romik Haciatrian va ajunge abia vineri la Cluj. Conform directorului sportiv al "sepcilor rosii", Sorin Vadana, mama mijlocasului armean este grav bolnava. "Este un caz de forta majora. Mama lui este grav bolnava si e internata in spital. El face miscare si doar antrenorul va decide daca joaca sau nu impotriva CFR-ului", a specificat Vadana. (Marius Tuhut)

"Prima speciala"
In mod obisnuit, "studentii" clujeni cistiga 400 de dolari pentru fiecare punct cistigat. In cazul obtinerii unui rezultat pozitiv pe terenul liderului Ligii I, jucatorii Universitatii vor avea parte de o recompensa financiara suplimentara. "Cu siguranta va fi o prima speciala care sa-i multumeasca. Nu bani sint importanti acum, ci obtinerea unui rezultat pozitiv", a spus vicepresedintele Radu Constantea. (Marius Tuhut)

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează