FOTBAL  »  Superliga  »  DINAMO

Dezvăluiri șocante în emisiunea lui Denise Rifai: „Am bătut toată echipa Dinamo, în vestiar! Au vrut bătaie, le-am dat bătaie!”

Miron Cozma, la Denise Rifai // foto: captură YouTube
Miron Cozma, la Denise Rifai // foto: captură YouTube

Articol de - Publicat miercuri, 26 mai 2021 08:19 / Actualizat miercuri, 26 mai 2021 13:12

Miron Cozma, 66 de ani, a fost invitatul emisiunii „40 de întrebări cu Denise Rifai”, la Kanal D. Printre temele abordate, referitoare la mineriade sau la viața sa personală, fostul lider al minerilor din Valea Jiului a rememorat și un episod vechi de 25 de ani, pentru care a primit replica din partea lui Dănuț Lupu

  • CONTEXT: Miron Cozma, fostul lider al minerilor din Valea Jiului, a făcut 10 ani de închisoare pentru subminarea puterii de stat, ca urmare a violențelor de la mineriadele din 1991 și 1999
  • Prima condamnare a venit în 1999, pentru mineriada din 1991: 7 ani și 11 luni
  • Ulterior, a primit două noi condamnări, în 2003, la 10, respectiv 7 ani de închisoare, pentru acțiunile violente din ianuarie și februarie 1999, la Costești
  • Cozma a executat doar 10 ani din pedeapsa totală, o parte din sentință fiindu-i grațiată în decembrie 2004, printr-un decret al fostului președinte Ion Iliescu
  • A fost eliberat din pușcărie în 2007. 

Ca șef al Jiului Petroșani, în 1996, Miron Cozma a fost protagonistul unui moment reprobabil, care a făcut vâlvă la acea vreme: l-a lovit cu capul în figură pe Dănuț Lupu la un meci Jiul - Dinamo, supărat că fostul internațional a intrat "mișelește" asupra vedetei locale Vasile Matincă. Cozma a intrat pe teren și s-a răfuit cu fostul mijlocaș, una dintre vedetele primei ligi. Apoi, a avut conflicte cu Cornel Dinu și cu Cristi Borcea.

„Maestrul meu de aikido spunea că el vrea să mă învețe să nu mă bat. Cu Lupu n-am avut nimic, dacă-l lovea pe Matincă în timpul meciului, nu aș fi făcut nimic. Dar, la pauză, să vii pe la spate și să-l lovești pe ăla, pe care am dat 100.000 de dolari, banii minerilor... Pe Cornel Dinu l-am primit la mine acasă cu pâine și cu sare, iar el ce-a vrut? Să-mi bată nevasta și copiii. Au vrut bătaie, le-am dat bătaie. 

Am bătut toată echipa Dinamo în vestiar, pe toți. Și-am vrut s-o fac și la București, dar l-a scăpat Nicu Gheară pe Lupu. Eu nu sunt un bătăuș incontrolabil. De fiecare am făcut ceea ce am făcut doar în ideea de a proteja sau cineva a vrut să mă atace pe mine sau să mă omoare, cum a fost în pușcărie", a reacționat fostul lider al minerilor.

Miron Cozma, suspendat doi ani după acele incidente

Meciul la care Miron Cozma a făcut referire a avut loc pe 25 august 1996. Dinamo a pierdut cu Jiul Petroșani, scor 0-1, într-un meci din etapa 4 a Diviziei A, în care Lupu a fost eliminat în minutul 45.

Jiul Petroşani - Dinamo 1-0 
Dinamo: Prunea, Contra, Tâlvan, Bătrînu, Macavei (46 Coporan), Tararache, Mohora, Petre, Dănciulescu (60 Cula), Lupu, Ivan (60 Mihalcea)
*Lupu a fost eliminat în minutul 45
Antrenor Dinamo: Marian Bondrea

Pentru violența la care a recurs, Cozma a fost suspendat de FRF din activitatea fotbalistică timp de doi ani și a primit o amendă de zece milioane de lei. Decizia a fost luată în ședința din 26 august 1996 a Comitetului de Urgență al FRF, notează Libertatea.

Miron Cozma: „Pe Popescu și pe Hagi i-au amenințat că nu mai intră în Spania”

Fotbalul este una dintre pasiunile fostului lider al minerilor din Valea Jiului. A redeschis un subiect sensibil în fotbalul românesc, cel legat de meciurile tricolorilor la Euro 1996, când elevii lui Anghel Iordănescu au fost acuzați că ar fi cedat victoria Spaniei (1-2). 

Florin Răducioiu a provocat valuri cu o declarație în martie 2021 prin care a dat de înțeles că jucătorii echipei naționale i-au lăsat pe iberici să câștige ultimul meci jucat de "tricolori" la acel turneu final. Acel detaliu a adus furia lui Gică Popescu. Acum, Miron Cozma a redeschis "cazul". 

„Întrebați-l pe Răducioiu, vă rog să nu mă credeți pe mine. În 1996, am fost în Anglia, rugat de Federație să fiu acolo, să reprezint România. La meciul cu Spania, Răducioiu a fost schimbat după ce a dat gol. Un vârf de atac al spaniolilor a venit la Gică Popescu și la Gică Hagi și le-a zis: "Nu mai intrați în Spania!"

Oricum, nu aveam șanse. Iar cu Bulgaria a fost înțelegere cu Stoichkov. Mie nu mi-e frică nici de Hagi, nici de Gică Popescu. Știu ce vorbesc, fiindcă am fost acolo", a declarat Miron Cozma.

Dezvăluiri șocante în emisiunea lui Denise Rifai: „Am bătut toată echipa Dinamo, în vestiar! Au vrut bătaie, le-am dat bătaie!”
Miron Cozma, la Denise Rifai // foto: captură YouTube

Citește și: 

Replica lui Dănuț Lupu, după ce Miron Cozma s-a lăudat la TV că l-a bătut: „Te dai «smardoi», dar mai ții minte cum a fost când ne-am întâlnit în București?”

O rezolvă DDB și p-asta? » Cer peste un milion de euro de la Dinamo! 3 „bombe” gata să explodeze în club

Ruptură totală în Generația de Aur! Gică Popescu îl face praf pe Răducioiu: „L-aș da în judecată! Și eu pot spune că a făcut multe!”

Răducioiu nu-i rămâne dator lui Gică Popescu: „M-a dezamăgit! Nu vreau să chem avocatul, dar dacă nu se oprește, atunci voi face și eu ceva"

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (41)
polistul68
polistul68  •  27 Mai 2021, 10:37
Postat de talpaiadului pe 26 Mai 2021, 23:59

Cei 15 sportivi din vestiar au suportat pasivi si speriati tiradele si cele cateva palme administrate de craisor. Inclusiv Lupu, care ar fi putut fara nici o problema sa-i administreze o bataie in toata regula sindicalistului. Motivul: vestiarul era in stadionul Jiului, la Petrosani, cu cateva mii de mineri in tribune. Cozma a jucat rolul iepurelui care da palme ursului si vulpei avandu-l in spate pe cumnatul leu, asa au stat lucrurile atunci la Petrosani.

Hai sa fim seriosi....am.fost in deplasari cu Poli la.Petrosani, la Motru....da, clar era.presiune, dar nu esti in jungla..echipele erau protejate..sincer, cred ca sunt filme im capul.simdicalistului...acuma si vezi 1000 de.mimeri intrand in curtea sradionului, sa i bata pe sportivi...astea sunt regii, filme sf...nici in liga a 4.a nu se face asa ceva, ce naiba...

1723620404427675
Marian Dobrica  •  27 Mai 2021, 00:39

un taran redus ,mai tine costumul ala ,e de tot risul,chiar nu avea pe cine sa invite la emisiue

talpaiadului
talpaiadului  •  26 Mai 2021, 23:59
Postat de polistul68 pe 26 Mai 2021, 21:12

Sa fim seriosi..in spatiu inchis, in vestiar erau 15 sportivi....

Cei 15 sportivi din vestiar au suportat pasivi si speriati tiradele si cele cateva palme administrate de craisor. Inclusiv Lupu, care ar fi putut fara nici o problema sa-i administreze o bataie in toata regula sindicalistului. Motivul: vestiarul era in stadionul Jiului, la Petrosani, cu cateva mii de mineri in tribune. Cozma a jucat rolul iepurelui care da palme ursului si vulpei avandu-l in spate pe cumnatul leu, asa au stat lucrurile atunci la Petrosani.

Vezi toate comentariile (41)
Comentează