FOTBAL  »  Superliga  »  COVID-19

EXCLUSIV Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a dialogat cu GSP despre reluarea Ligii 1: „Puteți controla o galerie și bucuria de la un gol?” + meciuri cu spectatori, abia din toamnă!

Nelu Tătaru a vorbit despre reluarea Ligii 1 / FOTO: Sebastian Gîrju
Nelu Tătaru a vorbit despre reluarea Ligii 1 / FOTO: Sebastian Gîrju

Articol de - Publicat vineri, 05 iunie 2020 11:57

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, vorbește într-un interviu exclusiv pentru cititorii Gazetei despre cele mai mari dileme ale fanilor fotbalului în această perioadă. 

Omul din fruntea Ministerului Sănătății a explicat de ce nu se permite deocamdată disputarea meciurilor cu spectatori, estimează o dată la care acest lucru s-ar putea realiza și subliniază importanța măsurilor de precauție care au fost adoptate în ultima lună. 

- Domnule ministru Tătaru, de ce există această diferențiere între competițiile sportive și spectacole sau concerte, unde s-a permis revenirea graduală a publicului? De ce nu pot veni spectatori și la meciurile de fotbal?

- În momentul de față, noi avem spectacole în aer liber, pe scaun, cu distanțare. Întrecerile sportive n-o să le putem face de pe scaun. Oamenii sunt în mișcare, sunt în apropiere, iar distanțarea nu mai poate fi controlată. Puteți controla o galerie? Puteți controla o bucurie a golului? Pe noi ne interesează să existe precauții. În momentul în care vom vedea că în comunitate nu vom mai avea acea transmitere accentuată, vom putea gestiona și lucrurile cu public.

Nelu Tătaru: „Nu cred că vom avea spectatori în acest final de campionat”

- În țări vecine, la care ne putem raporta inclusiv din punct de vedere epidemiologic, s-a permis disputarea meciurilor cu spectatori. De exemplu, la un meci din Ungaria au putut asista peste 10.000 de spectatori.

- Nu putem compara. În acest moment, în Ungaria avem două cazuri la o mie de locuitori, noi suntem la 8,9. Gândiți-vă că noi gestionăm următoarele zile în care acest 8,9 s-ar putea să fie mai ridicat (n.a. - să crească). 

- Când să ne așteptăm să putem revedea spectatori în tribune în România?

- În funcție de evoluție. În acest sfârșit de campionat nu cred că vom avea spectatori, mai ales că se va termina foarte repede. Meciurile vor fi fără spectatori. Din toamnă, dacă evoluția ne permite, vom putea ajunge să avem o competiție normală. 

Nelu Tătaru: „Impunem restricții tocmai pentru a nu ajunge la blocarea competiției”

- Vi se pare normală situația în care o întreagă industrie ar putea fi paralizată în cazul apariției unui caz? De exemplu, în Ucraina, după ce numeroși jucători de la o echipă s-au infectat, meciul formației respective a fost amânat, însă campionatul n-a fost întrerupt. În România, s-a spus clar că toată competiția va fi întreruptă dacă se va ajunge în acel scenariu. 

- Stați să ajungem la acel moment. Din punctul meu de vedere, eu sper să nu ajungem acolo. Noi facem o evaluare și impunem niște restricții tocmai pentru a nu ajunge acolo. 

- Am văzut joi o creștere a numărului de cazuri în România. Dacă acest număr va continua să crească, există un risc să se amâne din nou campionatul?

- Nu. Gândiți-vă că pentru acest lucru s-a făcut acel cantonament. Avem niște participanți, fie că vorbim de jucători, personal tehnic sau personal de asistenți, iar ei au fost testați, retestați și ținuți în aceste cantonamente. Acesta a fost rostul acestui cantonament, să se poată întâlni apoi cei care sunt testați și sunt negativi și nu pot produce o infectare. Vizavi de raportarea pe zile, analizăm fiecare zi în parte. Analizăm cazurile noi, cazurile de terapie intensivă, cazurile de primiri la Urgențe. În același timp, facem și o evaluare la o săptămână, pentru a vedea dacă acest trend se menține. Cât timp este doar un joc al numărului de cazuri de la o zi la alta, putem gestiona situația. 

Citește și alte știri despre reluarea Ligii 1:

EXCLUSIV Ce se întâmplă dacă Liga 1 va fi oprită DEFINITIV, după reluare » GSP prezintă toate detaliile

EXCLUSIV Un jucător infectat = Adio, fotbal! De ce se va opri Liga 1 chiar și dacă doar un fotbalist are COVID-19

EXCLUSIV Răzvan Burleanu nu vrea fani în tribune „Nu-i momentul să forțăm!” » LPF se revoltă: „E o gafă”

Dosar-ȘOC în Spania! Starul Barcelonei a dezinfectat camera, „de cei care nu-s musulmani”, apoi a vandalizat o vilă de lux, cu 7 dormitoare: perdele transformate în „hamuri și leagăne sexuale”! Tribunalul anunță: „Sunt 500 de poze la dosar”

Constantin Gâlcă, noul antrenor al Universității Craiova! Acord cu Mihai Rotaru


Comentarii (13)
897648226960465
Melicescu Roland  •  06 Iunie 2020, 02:49

Pe cine ameninti si de ce ,idiotule ?? Mars ,*** !

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

samertx
samertx  •  05 Iunie 2020, 22:56

Optisomn, Noapte bună!

patratel79
patratel79  •  05 Iunie 2020, 22:32
Postat de catalynn pe 05 Iunie 2020, 19:45

Avem doua scenarii: A) versiunea oficială: CoViD19 = Ciumă caz in care măsurile luate de Guvern sunt perfect justificate. B) CoViD19 este doar o gluma proasta, un virus nici pe departe atât de mortal dar numai bun pt a satisface setea de putere dincolo de limitele Constituției a unora, caz in care, evident!, toate aceste măsuri sunt nu doar ridicole ci și antiproductive .......................... Acum depinde de fiecare cum vede treaba. Din sondajul de opinie văzut zilele trecute se pare ca 82% dintre romani cred varianta oficială așa ca practic discuția se oprește aici. Dacă sondajul e eronat, perfect posibil!, pana acum ar fi trebuit sa vedem mișcări de masa, proteste de strada etc. erc. etc. Vorba aia grecii de exemplu au ieșit in strada pt George Floyd, sa recunoaștem o speța complet marginala in cazul lor, așa ca mă gândesc ca ieșeau și romanii dacă erau chiar atât de dornici sa fie ridicate toate restricțiile antiCoViD. :-)))

E pe fonduri europene, cat primesc, atat tine criza.

Vezi toate comentariile (13)
Comentează