FOTBAL  »  Superliga  »  FCSB

Nici Guardiola nu îi dă dreptate lui Becali! Obsesiile și fanteziile de la FCSB fac praf echipa: analiză punct cu punct

foto: Raed Krishan, GSP
foto: Raed Krishan, GSP

Articol de , - Publicat miercuri, 05 decembrie 2018 09:00

Becali l-a criticat pe Dică și după victoria cu Gaz Metan, enervat că echipa lui nu pasează ca a lui Hagi și din cauza asta se află uneori sub presiune, amenințată de adversari.

FCSB câștigă datorită valorii jucătorilor, dar nu joacă suficient de bine din vina antrenorului.

Asta e concluzia la care a ajuns Becali în urma partidei cu Gaz Metan, încheiată cu victoria steliștilor, 2-1. Cel mai nou motiv de nemulțumire a lui Gigi: echipa nu pasează îndeajuns de mult și de bine.

Pentru că n-a fost capabilă să păstreze balonul, a fost presată și amenințată de Mediaș inclusiv în momente în care formația lui Teja evolua cu un jucător mai puțin, după eliminarea lui Ivanov. 

Ardelenii s-au apropiat la 1-2 și au avut ocazii să și egaleze.

"Dacă Viitorul poate să paseze și noi nu, mă gândesc că de vină e antrenorul. Să nu se supere Gică, dar eu nu cred că are el fotbaliști mai buni decât ai noștri, deci ar trebui să plimbăm mingea mai ușor noi!" e comparația la care a recurs șeful FCSB.

Cumpără degeaba de acolo?

Are dreptate? Formația lui Dică nu stă rău într-un clasament al Ligii 1 realizat în funcție de posesia medie înregistrată, e a doua, la fel ca în ierarhia reală. Asta spune că roș-albaștrii alcătuiesc o echipă care pasează foarte bine. Mai bună e doar Viitorul, deci impresia "din ochi" a lui Gigi e corectă, oamenii lui Hagi chiar țin mingea mai bine!

Și e vorba despre un club de la care Becali a cumpărat pe cine a vrut, a adunat de la Ovidiu aproape toți jucătorii pe care i-a dorit și i-a adus de acolo pe multe milioane de euro.

Doar Nedelcu și Coman au costat 4.750.000 de euro! Cu jucătorii care i-au rămas, Gică a creat o formulă mai tehnică decât e a cumpărătorului Gigi! 

"Dacă avem 2-0, cum am avut la un moment dat cu Gaz Metan, pe mine nici nu mă mai interesează să dăm și golul al treilea, vreau doar să ținem noi mingea, s-o plimbăm și să nu mai aibă nicio șansă adversarii!"
Gigi Becali, patron FCSB

Clasamentul calculat în funcție de posesia medie

1. Viitorul 58,6%
2. FCSB 56,3%
3. Craiova 56,3%
4. CFR 53,1%
5. Gaz Metan 51,4%
6. Dinamo 49,7%
7. Chiajna 49,1%
8. Sepsi 49%
9. Iași 48,7%
10. Astra 48,2%
11. Botoșani 47,5%
12. Hermannstadt 47,1%
13. Voluntari 45,7%
14. Călărași 42,8%
*Procentul se referă la timpul în care o echipă deține mingea, din totalul minutelor de joc efectiv 

E doar fantezia lui Becali

Posesia slabă, pe care i-o reproșează Gigi lui Dică, nu constituie neapărat un motiv de îngrijorare sau o dovadă că FCSB joacă slab.

Nu câștigă neapărat cine pasează mai mult, dovadă că Dinamo e pe locul 6 în clasamentul posesiei, de play-off, în vreme ce ierarhia reală, după numărul de puncte, îi arată pe "câini" pe locul 10, la un singur punct de retrogradarea directă!

Călărași e antepenultima, pe loc de baraj, o poziție normală pentru nou-promovată, care și-a propus să se salveze de la retrogradare cu un lot dintre cele mai slabe din campionat.

Posesia Dunării e de departe cea mai slabă din competiție, pentru că Alexa preferă ca echipa lui să stea la cutie și să aștepte contraatacuri, nici nu încearcă să țină ea mingea pentru mult timp. 

Schimbările sunt de vină?

Hagi a creat o echipă care plimbă mingea fără probleme, indiferent de adversarul pe care-l întâlnește în România, și datorită legăturilor care există între jucători.

Mulți se cunosc de când erau copii, joacă împreună de ani de zile, așa că le e mai ușor să combine pe teren. Ianis Hagi, Drăguș, Ciobanu, Țâru, Vână, Ghiță, Băluță, Mățan sunt crescuți în club, antrenați și ca juniori după principiile pe care le folosește Viitorul și la seniori: același sistem, 4-3-3, și un joc bazat pe posesie. FCSB procedează invers, schimbă mulți jucători în fiecare fereastră de transferuri, modifică și echipa de start des.

"Mi-aș dori să facem o greșeală în acte și să ne suspende UEFA două perioade de transferuri, să nu mai avem voie să facem achiziții!", a reacționat Mihai Stoica, disperat că Becali nu se oprește din "shopping" nici vara, nici iarna. 

Nici Guardiola nu mizează atât pe posesie

Becali e convins că păstrarea balonului constituie cheia în fotbal, spre deosebire de inventatorul acestui stil de joc, Josep Guardiola.

Spaniolul a schimbat jocul cu Barcelona, care ajunsese la procente fantastice în unele meciuri, aproape că pasa doar ea. Stilul tiki-taka nu-i făcuse pe catalani invincibili, se întâmpla ca ei să piardă în fața unor formații care petreceau aproape tot timpul alergând ca să recupereze balonul.

După ce a pierdut un meci cu Chelsea, 0-1, deși avusese posesie de 72 la sută, Pep și-a dat seama că tiki-taka nu prezenta garanții: "Posesia nu e suficientă, cel mai greu e să bagi mingea în poartă, nu s-o pasezi".

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (5)
1035504319811062
Romeo Daniel  •  05 Decembrie 2018, 11:26

Sunt satul de aceste analize facute zilnic despre FCSB....chiar nu vede nimeni(sau cei care fac articolele nu vor sa-l deranjeze pe GIGInho?) ca echipa nu joaca din cauza lui ? Acolo este haos,tensiuni,ce se discuta astazi maine nu mai este valabil,Gigi incearca de ani de zile sa faca pe antrenorul,pune antrenori'ascultatori' ca sa faca el echipa si tactica de joc...ce tot vorbim ? Cel mai bun exemplu a fost atunci cand a stat inchis 3 ani(FCSB a castigat 3 campionate)si a fost liniste . VAd ca acum il ridica pe Hagi in slavi ca este mare antrenor,ca echipa lui are posesie dar cand Hagi a antrenat acolo nu stia cum sa scape de el pentru ca nu 'asculta'sfaturile lui Gigi....ASTA este groparul fotbalului romanesc,din cauza lui jucatorii talentati care ajung la FCSB ajung sa plece pe usa din dos doar dupa 6 luni maxim 1 an. Cum se face ca toti care au venit la FCSB erau cei mai buni la echipele de unde au fost transferati si la el sunt praf: Exemple: Tanase,Coman,Nedelcu,Benzar,Alibec,De Amorin.Enache,J.Morais,Boldrin,Jankolis,Tucudean...etc. Si astia doar in ultimii 1-2 ani,sa nu mai aduc aminte de 'lotul'Urziceni si multe altele de genul acesta...Jucatorii sunt bulversati,sunt folositi pe alte posturi(Morais din fundas stanga a ajuns mijlocas,Momcilovici din stanga a ajuns fundas central,Man din al 2-lea varf joaca mijlocas dreapta(in sfarsit de 2 meciuri au observat si specialisti de acolo ca il strica si acum joaca pe postul sau),Tanase si Coman din mijlocasi stanga,atacanti

vnelu02
vnelu02  •  05 Decembrie 2018, 10:59
Postat de Andrei Kolozsi pe 05 Decembrie 2018, 10:34

Fix de FCSB il doare pe Guardiola ..ce titlu de *** , nici o legatura intre titlu si continut . Mare criza de subiecte aveti daca abordati asemenea paralele intre elucubratiile astuia si o declaratie a lui guardiola in cu totul alt context.

Dacă te uiţi cine semnează "articolul" te lămureşti imediat. Mai ales primul este tot timpul în criză, cu slabe şanse să-şi revină.

849116668469409
Andrei Kolozsi  •  05 Decembrie 2018, 10:34

Fix de FCSB il doare pe Guardiola ..ce titlu de *** , nici o legatura intre titlu si continut . Mare criza de subiecte aveti daca abordati asemenea paralele intre elucubratiile astuia si o declaratie a lui guardiola in cu totul alt context.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (5)
Comentează