FOTBAL  »  Superliga  »  FCSB

Dică e ultimul antrenor cu care Gigi a avut succes » 3 mari argumente pentru a deveni noul „principal”

Dică e ultimul antrenor cu care Gigi a avut succes
Dică e ultimul antrenor cu care Gigi a avut succes

Articol de , , - Publicat luni, 25 iulie 2022 20:09 / Actualizat marti, 26 iulie 2022 08:13

Toni Petrea a demisionat, iar la meciul de joi, cu Saburtalo, echipa va fi condusă de Pintilii, în vreme ce pe bancă licența Pro o va bifa Cristian Țermure. Becali a început discuțiile cu Dică pentru revenirea acestuia după 4 ani și jumătate, el fiind tehnicianul cu care FCSB s-a calificat ultima dată în grupele cupelor europene, ajungând inclusiv în primăvară

"Nu vreau să vorbesc despre treaba asta, pentru că, deocamdată, e un antrenor acolo. Nu vreau să discut acum, atât timp cât e acolo un antrenor şi nu am vorbit cu nimeni de acolo". Așa a răspuns Nicolae Dică la întrebarea care i-a fost adresată duminică, înainte de meciul din Giulești, atunci când a fost chestionat la Orange Sport dacă ar prelua FCSB în cazul în care va fi ofertat. FCSB a pierdut, iar Toni Petrea și-a prezentat azi demisia în fața lui Becali, care i-a acceptat-o, iar din acest moment, echipa caută un alt A1.

Iar prima variantă pe lista cuplului Becali-Mihai Stoica e chiar Nicolae Dică. Acesta are 3 mari argumente pentru a deveni noul "principal" al roș-albaștrilor:

Mihai Stoica numește momentul în care s-a rupt totul la FCSB: „Golul din ofsaid al Voluntariului ne-a afectat foarte tare. Ne-a debusolat!”
FCSB
Mihai Stoica numește momentul în care s-a rupt totul la FCSB: „Golul din ofsaid al Voluntariului ne-a afectat foarte tare. Ne-a debusolat!”

1. Are licența PRO, e liber de contract și ar putea prelua imediat echipa. Ar putea inclusiv să stea pe bancă la meciul de joi, cu Saburtalo, returul din turul 2 Conference League;

2. A mai colaborat cu Gigi Becali și chiar a făcut-o pe o perioadă lungă, de un an și jumătate;

3. A fost, practic, ultimul antrenor cu care FCSB a avut succes. N-a câștigat nici el titlul, deși a fost extrem de aproape, în 2017-2018 a terminat la un singur punct în spatele CFR-ului. 

Totuși, în Europa, de la el nimeni n-a mai reușit să ducă echipa în grupele competițiilor europene. În 2017-2018, a eliminat-o pe Viktoria Plzen, a accesat play-off-ul de Champions League, unde a fost scos de Sporting, dar a ajuns în grupele Europa League, de unde a reușit să treacă mai departe, în primăvară, la "dubla" cu Lazio, victorie acasă, 1-0, eșec la Roma, 1-5.

Inclusiv Becali a recunoscut azi că Dică e o variantă pe care o ia în calcul. "Da, eu oricând pot să lucrez cu el. E un om cuminte, mă gândesc la el, acum să vedem ce se va întâmpla", a declarat Becali. FCSB e presată de timp, fiindcă joi are meciul retur cu Saburtalo, astfel că prima decizie după demisia lui Petrea a fost în direcția asigurării băncii tehnice. Iar echipa va fi condusă de Mihai Pintilii. Cum acesta nu are licență Pro, rolul de "principal" în acte va fi preluat de Cristian Țermure, fost secund al lui Petrea, cu licență din 2018. 

Doar din Europa a produs peste 12 milioane de euro

Chiar dacă n-a câștigat titlul cu FCSB, Dică a produs exact ceea ce Becali n-a mai avut parte în ultimii ani. Și anume, încasări mari din partea UEFA, de pe urma participării în cupele europene. Dică a prins două campanii pe continent, iar de pe urma acestora, clubul s-a ales cu aproape 12,5 milioane de euro. În schimb, în 2019, 2020 și 2021, FCSB s-a ales cu un total de numai 2,5 milioane de euro, fiindcă de fiecare dată a ratat accesul în grupe și a rămas doar cu premiile aferente tururilor preliminare.

Antrenorii FCSB-ului după plecarea lui Dică, în decembrie 2018

PerioadăNume
ianuarie - mai 2019Mihai Teja
iunie - iulie 2019Bogdan Andone
iulie 2019Vergil Andronache
august 2019 - mai 2020Bogdan Vintilă
iunie 2020 - mai 2021Toni Petrea
iunie - august 2021Dinu Todoran
august - noiembrie 2021Edi Iordănescu
decembrie 2021 - iulie 2022Toni Petrea

Dică e al doilea cel mai longeviv cu Becali patron

Laurențiu Reghecampf - 2 ani

# e vorba despre primul mandat, iunie 2012 - mai 2014

# perioadă în care a cucerit de două ori titlul, a dus echipa în grupele UCL și în "optimile" din Europa League

Cosmin Olăroiu - 1 an și jumătate

# decembrie 2005 - iunie 2007

# a cucerit titlul și a dus echipa până în semifinalele Cupei UEFA, dar și în grupele UCL

Nicolae Dică - 1 an și jumătate

# între iunie 2017 și decembrie 2018

# a dus echipa în play-off de UCL, în grupele și în primăvara Europa League

Laurențiu Reghecampf - 1 an și jumătate

# al doilea mandat, între decembrie 2015 și iunie 2017

# a dus echipa în play-off de UCL și grupe de Europa League

Victor Pițurcă - 1 an și jumătate

# ianuarie 2003 - iulie 2004

# antrenorul cu care Becali a pornit la drum după ce a devenit acționar majoritar și a preluat FCSB

Echipa era formidabilă în 2017-2018

Dică a reușit rezultate excelente în Europa, însă a și avut pe mână un lot cu mult peste ceea ce există în momentul de față la FCSB. Atât primul "11", cât și echipa formată din jucătorii care aveau statut de rezervă arătau excelent.

Primul "11"

Niță - R. Benzar, Bălașa, Planici, J. Morais - Pintilii, Teixeira - Man, Budescu, Fl. Tănase - Gnohere

Formula rezervelor

Bălgrădean - G. Enache, Larie, V. Găman, Momcilovici - Golofca, Nedelcu, Ov. Popescu (L. Filip), De Amorim - Alibec, Fl. Coman

"Eu am o propunere de antrenor pentru Gigi. Piţurcă. Dacă aş fi în locul lui Gigi, un an de zile i-aș da echipa pe mână lui Pițurcă. Și așa Gigi se duce pe la mănăstiri, să se rupă de fotbal un an! Dau în scris că ia campionatul şi face o disciplină cum n-a mai existat niciodată acolo" 
Dumitru Dragomir, președinte LPF 

"Ca să ne înțelegem și o repet iarăși ca să priceapă toată lumea: eu nu voi lăsa pe nimeni, niciodată, să decidă pe banii mei! Adică să și pierd banii și să o facă și altcineva? Nu! Eu decid totul" 
Gigi Becali, patron FCSB

Panduru, dur: "Becali cumpără demnitatea antrenorului"

Aflat în studio la Orange Sport duminică seara, după derby-ul Rapid - FCSB, Basarab Panduru a comentat încercările de explicații pe care Toni Petrea le-a avut atunci când a justificat de ce a efectuat nu mai puțin de 4 schimbări la pauză. "Becali, cu 10.000 de euro, îţi cumpără demnitatea. Asta face, nu altceva. El nu dă nimic pe tine ca antrenor. Cu 3.000-4.000 nu mai mergea, de aceea a ajuns la o sumă mai mare, de 10.000. La FCSB, ca antrenor, nu faci nimic. 

Nu faci schimbări, nu faci echipa. Petrea vine şi spune că a făcut 4 schimbări la pauză pentru că voia viteză. De parcă la început nu voia!. Și-a dat seama abia după 45 de minute. Nu poate să vină nimeni să-mi spună mie că «mă duc eu la FCSB, fac eu...». Nu, la FCSB nu faci nimic! Primești echipa, primeşti schimbările și nu faci nimic". Pentru o scurtă perioadă, în sezonul 2009-2010, Panduru a fost și el angajat la FCSB, în postura de director sportiv, unde a lucrat cu Bergodi și Stoichiță, ca antrenori.

Rapid schimbă antrenorii la FCSB

Și în sezonul precedent, tot după un meci disputat împotriva Rapidului, FCSB a fost nevoită să-și caute antrenor. Atunci era etapa a 5-a, iar pe bancă stătea Dinu Todoran. S-a terminat 1-0 pentru giuleșteni, meci care a urmat "dublei" cu Șahtior Kagarandî, din turul 2 în Conference League. 

Todoran a fost demis și în locul său a fost instalat Edi Iordănescu, care n-a rezistat însă nici măcar 3 luni și a demisionat din cauza imixtiunii patronului. Toni Petrea a fost ofertat atunci și a fost de acord să revină.

5antrenori au câștigat titlul cu FCSB în ultimii aproape 20 de ani: Zenga, Protasov/Olăroiu, Reghecampf și Gâlcă

Nicolae Dică, gata de revenirea la FCSB: „În mare parte ne-am înțeles!” » Când va fi discuția decisivă cu Becali
FCSB
Nicolae Dică, gata de revenirea la FCSB: „În mare parte ne-am înțeles!” » Când va fi discuția decisivă cu Becali
Olaru a șocat staff-ul de la FCSB: „N-am mai văzut așa ceva în 30 de ani de carieră”
FCSB
Olaru a șocat staff-ul de la FCSB: „N-am mai văzut așa ceva în 30 de ani de carieră”

A luat parte la un moment istoric în fotbalul românesc, acum lucrează pe TIR în Germania: „Patronii sunt foarte faini! Mai stau un an și mă întorc acasă”

„Traduceri avem?” » Cum se comportă „Hagi” Luțu la cursurile de director sportiv: „E disperat!”


Comentarii (8)
Rapid1923
Rapid1923  •  26 Iulie 2022, 09:32

Toti plangeti de grija si pe umarul lui Gigi. Dragomir mai tare ca un crocodil. Piaza rea la fcsb este mm. Are capul mic si nu are de unde sa aiba idei ci numai niste ironii de grupa zero , pe care gigi nu da doi bani si el isi inchipuie ca este jumatate de patron.

bulldo
bulldo  •  26 Iulie 2022, 09:27

E plina Superliga de antrenori de 2 lei cu licente luate prin Rep Moldova, foste slugi ale ciobanului, sau care au intregit meciurile omeniei si te mai miri de ce am ajuns in halul asta

Toty67
Toty67  •  26 Iulie 2022, 09:13

Dică antrenor? Gluma secolului!

Vezi toate comentariile (8)
Comentează