FOTBAL  »  Superliga  »  GSP LIVE

EXCLUSIV Noi dezvăluiri despre hărțuitorul sexual Devis Mangia » Daminuță: „Am fost la Ascoli, iar colegii vorbeau în vestiar despre obiceiurile lui”. Pe cine a agresat în Italia

Devis Mangia a fost antrenor la CS Universitatea Craiova, foto: Imago
Devis Mangia a fost antrenor la CS Universitatea Craiova, foto: Imago

Articol de - Publicat miercuri, 01 martie 2023 12:27 / Actualizat miercuri, 01 martie 2023 12:37

Cristian Daminuță (33 de ani), fost jucător la Inter și AC Milan, a povestit în direct la GSP Live că a fost la probe la Ascoli în perioada când antrenor era controversatul Devis Mangia și că a simțit de atunci că italianul are o problemă de comportament sexual în vestiarul echipei. 

În ianuarie 2016, presa anunța că fiul rătăcitor al fotbalului românesc, Cristi Daminuță, se pregătește să semneze cu echipa italiană de Serie B, Ascoli, unde evolua și Bogdan Mitrea. Antrenor era nimeni altul decât Devis Mangia, cel care avea ulterior să fie acuzat de hărțuire sexuală împotriva jucătorilor săi la Universitatea Craiova și la naționala Maltei. 

„Devis Mangia era la cârma echipei și la cârma marinarului”

Daminuță tocmai terminase contractul cu echipa irakiană Zakho și se afla în căutarea unei noi echipe: „Am susținut o probă la Ascoli, ei se pregăteau de reluarea campionatului. Totul era format, îmi era greu să prind ritmul lor. Aveam nevoie de o lună-două de adaptare și de continuitate ca să pot emite pretenții să joc. Am decis să nu semnez cu ei”. 

Mijlocașul român a stat aproape o săptămână în probe la echipa italiană, timp în care - susține el la GSP Live - și-a dat rapid seama că Mangia are o problemă comportamentală: 

„Eu sunt uns cu toate alifiile și sunt mai mult spre Iad decât spre Rai. L-am simțit de atunci. El era la cârma echipei și la cârma marinarului (aluzie vulgară). Am urmărit și eu cele declarate de el și de avocatul lui după cazul din Malta și am început să râd. Ce s-a întâmplat în Malta s-a întâmplat și la Ascoli. Am înțeles că avea o simpatie pentru “suedezii” ăștia - cum le zic eu - veniți din Guineea (n.r. - aluzie cu tentă rasistă)”.  

  • Moderator: Există informația că a hărțuit sexual un tânăr jucător african. Erau doi în lotul lui Ascoli.
  • Daminuță: Eu n-am stat mult, vreo 5-6 zile m-am antrenat cu ei, dar din ce vorbeau colegii mei în vestiar cam astea erau obiceiurile dânsului. După ce am plecat de acolo, chiar mă gândeam, Doamne ferește, să nu-mi fi făcut mie vreo schemă. Nu sunt de acord cu așa ceva. Am văzut că recent un alt fotbalist care era în perioada aia la Ascoli, Jakub Jankto, a declarat că e gay și că nu se mai poate ascunde. (se aprinde) Băi, eu n-am nicio treabă, fiecare cu înclinația lui, vedeți-vă de treaba voastră acasă, dar să nu vă văd în public că vă luați de mâini și să pupați pe gură.

„Doi africani au început să plângă, le trimitea mesaje”

Conform informațiilor aflate de jurnaliștii Gazetei, Devis Mangia a fost demis de la Ascoli la 5 luni după plecarea lui Daminuță din club, imediat după un incident petrecut într-un hotel din Novara unde echipa era cazată pentru meciul de Serie B de a doua zi. 

Un ziarist italian din Ascoli a povestit sub protecția anonimatului: „Problema în Italia este că nimeni nu vrea să vorbească despre acel caz. E ca mafia. Toată lumea știe ce s-a întâmplat. Mangia s-a dat la un tânăr jucător african din lot, colegii lui au aflat și au sărit să-l confrunte pe antrenor. A existat un conflict dur între Mangia și veteranul Daniele Cacia”. 

Daminuță a aflat și el povestea de la colegii pe care i-a cunoscut în zilele petrecute în club: „Sunt lucruri știute în Italia. Doi jucători de culoare au început să plângă în vestiar și au arătat mesajele primite de la antrenor. Era un șantaj grosolan, ceva de genul “dacă vreți să jucați, trebuie să oferiți mai mult”. Nu se poate să faci așa ceva într-un colectiv”. 

În momentul petrecerii incidentului, Ascoli avea în lot trei tineri jucători africani: Bright Addae -  un ghanez de 22 de ani, Doudou Magni - un senegalezo-italian de 22 de ani și Sulayman Jallow - un gambian de 19 ani. 

Noi dezvăluiri despre hărțuitorul sexual Devis Mangia » Daminuță: „Am fost la Ascoli, iar colegii vorbeau în vestiar despre obiceiurile lui”. Pe cine a agresat în Italia
Devis Mangia a fost antrenor la CS Universitatea Craiova, foto: Imago

Acuzat de hărțuire sexuală la Craiova

Plecat cu scandal de la Ascoli, Mangia nu a mai prins niciun contract timp de un an, deși fusese selecționerul U21 al Italiei și era considerat un antrenor de mare perspectivă. În mai 2017, a fost angajat de CS Universitatea Craiova deși anumiți oficiali ai clubului oltean știau despre agresiunea sexuală comisă la Ascoli. 

Cinci ani mai târziu, în octombrie 2022, mama lui Răzvan Popa - fundaș central în mandatul lui Mangia - a dezvăluit în direct la GSP Live că fiul ei a fost hărțuit sexual de antrenor. „L-a întrebat mai întâi despre activitatea lui sexuală, apoi a început să-i facă avansuri directe. Asta în timp ce se masturba în fața copilului meu”. 

Pentru că a refuzat avansurile, Popa a ieșit din circuitul primei echipe, a intrat într-o puternică depresie, iar la începutul lui 2022 s-a retras din fotbal. 

Aș vrea să reiterez neechivoc că nu doar că nu m-am comportat într-o manieră care a ofensat demnitatea sexuală a unei persoane, dar și faptul că nu a existat nicio acuzație a celor de la federație la adresa mea, legată de abuz sexual sau hărțuire.

- Devis Mangia, comunicat din noiembrie 2022

Malta. Mangia acuzat din nou de hărțuire sexuală

Plecat de la Craiova în mare grabă cu o seară înainte de confruntarea dorită de părinții lui Popa, Mangia a preluat naționala Maltei în decembrie 2019. Trei ani mai târziu, a fost suspendat brusc din funcție de federație după ce doi internaționali au depus plângeri împotriva antrenorului pentru hărțuire sexuală. Ulterior, Mangia și-a dat demisia, iar fotbaliștii și-au retras plângerile. 

Gazeta a încercat în repetate rânduri să-l contacteze pe antrenorul italian, însă acesta nu a răspuns la apeluri și la mesajele jurnaliștilor. 

Citește și alte știri despre scandalul cu Devis Mangia: 

Mama lui Răzvan Popa, fost fotbalist la Universitatea Craiova, acuzații șocante la GSP LIVE: „Devis Mangia îi făcea avansuri și s-a masturbat în fața lui. A fost ajutat de club să scape”

Sorin Cârțu, despre scandalul de la Craiova: „Mangia? Se făceau glume, vrăjeli... Abia apoi am aflat"

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (25)
max9
max9  •  02 Martie 2023, 04:03

dupa mine craiova a jucat cel mai bine in perioada aia....mangiaavea echipa toti italieni

steaua.libera
steaua.libera  •  01 Martie 2023, 21:43

Ce sprâncene are Daminuță. Sunt mai groase ale nevestei

VardyParty
VardyParty  •  01 Martie 2023, 20:53
Postat de gigimarga2 pe 01 Martie 2023, 18:15

Stimate domn.Cei de la Craiova STIAU. Chiar eu l -am instiințat pe unul din oficiali in ziua in care an vazut ca Mangia a semnat. Deci ,despre ce vorbim. ....

Exista raspunsul logic la ce ai scris tu, si exista raspunsul Oltenesc. Le am pe amandoua in sange. Ma blochezi. Nu stiu pe care sa ti-l dau :)

Vezi toate comentariile (25)
Comentează