FOTBAL  »  Superliga  »  GAZETA VA PREZINTA RETROSPECTIVA CELOR MAI TARI CAMPIONATE DIN EUROPA. AZI: FRANTA

Numai OL

Articol de GSP - Publicat marti, 03 iulie 2007 00:00

In Franta, nu exista decit o echipa: Lyon, care bate propriile recorduri. A ajuns la al 6-lea titlu consecutiv

Trec anii in Franta, dar nu se modifica nimic. Acelasi scenariu, previzibil. Olympique Lyon joaca singura, pentru ca adversare nu are, si cistiga fara efort. Un meci, doua, 24 si iarasi are titlul. A sasea oara la rind, cum nu s-a mai intimplat niciunde si nicicind intr-o competitie respectabila.

Pe 3 decembrie, era campioana de toamna, cu 14 puncte avans. Pe 22 aprilie, cind mai ramasesera cinci etape de disputat, devenea campioana. Avea 17 puncte in fata! Coupet, Cris, Juninho, Malouda si Fred si-au terminat antrenamentul. Urmeaza inca unul? Al 7-lea? Foarte posibil. Chiar daca au un nou antrenor, Alain Perrin. Chiar daca, probabil, vor mai pleca dintre olimpici spre alte provocari.
Presedintele clubului, Jean-Michel Aulas, nici nu se gindeste la intrecerea din Hexagon. "Pe mine ma intereseaza Champions League, nu Ligue 1, pe care oricum o vom cistiga", a declarat el, planuind sa mareasca bugetul cu 60 de milioane de euro. De la 140 la 200 de milioane.


2,25  este media de goluri pe meci; s-au marcat 855 de goluri, cu 44 mai mult decit in sezonul 2005-2006

5  antrenori au fost dati afara in stagiunea precedenta: Le Dizet, Eo (Nantes), Boloni ( Monaco), Romano (Sedan) si Guy Lacombe (PSG)

4  jucatori au reusit sa cistige toate cele 6 titluri cu Lyon: Juninho, Coupet, Cacapa si Govou

88 de cartonase a primit Monaco (81 galbene si 7 rosii), fiind cea mai dura echipa; jucatorul cel mai avertizat a fost Jerko Leko (Monaco, 15)

94  de penaltyuri au fost acordate; 76 au fost ratate

508  fotbalisti au fost utilizati de cele 20 de formatii; 7 au evoluat integral (Abriel, de la Lorient, a fost singurul jucator de cimp)

8,2  milioane de spectatori au asistat la cele 380 de meciuri; Marseille a avut cei mai multi fani (medie de 48.887 suporteri)

0  este numarul echipelor neinvinse acasa; si Lyon a pierdut, 1-2 cu Bordeaux


JUCaTORUL SEZONULUI
Spre Chelsea
Dupa Juninho, tot un lyonez, Malouda. Un sezon extraordinar pentru mijlocasul nascut in Guyana, fiind cel mai important jucator al lui OL, cu zece goluri si cinci pase decisive. La 27 de ani, Florent vrea sa se transfere, alegind deja pe Chelsea. Lyon cere 25 de milioane, englezii propun 20 si, probabil, se vor intelege la jumatate.



ANTRENORUL SEZONULUI
Adio, dupa doi ani
Doua sezoane si gata: Gerard Houllier a spus adio Lyonului, cu un an inainte de termen. Oficial, antrenorul de 59 de ani a preferat sa se retraga din circuitul OL. Neoficial, intre tehnician si o parte a vestiarului exista o ruptura insurmontabila. A cistigat doua titluri, bilantul fiind onorabil: 108 partide, 70 de victorii, 23 de egaluri si 15 infringeri.

GOLUL SEZONULUI
Foarfeca
Pe 25 februarie, in etapa a 26-a, a fost inscris cel mai frumos gol al campionatului, ales de catre telespectatorii postului Canal Plus. Reusit de brazilianul Ilan Araujo, atacantul lui St. Etienne, la 2-0 in deplasare cu PSG. In urma unei centrari de pe partea stinga, Ilan l-a invins pe Landreau cu o superba foarfeca de la 12 metri, in coltul lung.

Cea mai iubita
Chiar daca Lyon domina Franta in ultimii sase ani, cea mai iubita echipa este tot Marseille. OM a atras cei mai multi spectatori in deplasare (25.670, in medie), a avut cea mai mare galerie pe teren strain (1.318 suporteri) si a fost urmarita acasa, pe "Stade Velodrome", de 48.887 fani, cu peste 10.000 mai mult decit Lyon.

Liga tinerilor
Printre cele mai puternice cinci competitii europene (Italia, Spania, Anglia, Germania si Franta), Ligue 1 este cea mai tinara. Are o medie de virsta de 24,4 ani, in timp ce restul campionatelor se gasesc intre 25,7 si 26 ani.

Demis rapid
Boloni n-a stat decit 10 meciuri la AS Monaco
Anul trecut, in mai, Loti Boloni semna un contract pe 2 ani cu Monaco. Avea un salariu bun, un milion de euro, dar nu si control total asupra transferurilor. A incercat sa creeze o noua echipa in Principat, sub presiune, dupa locul 10 ocupat in sezonul precedent. N-a reusit. A inceput cu stingul, doua esecuri in primele doua etape, si n-a continuat mai bine. Dupa zece runde, suferise deja 7 infringeri. Iar multi jucatori erau impotriva lui. 1-3 cu Toulouse acasa i-a fost fatal. Doua zile mai tirziu, pe 23 octombrie, a fost concediat. Yaya Toure, mijlocasul ivorian, a declarat imediat: "Ma bucur ca a plecat. Nu ma intelegeam deloc cu el".

DEZAMaGIREA SEZONULUI
Dupa 44 de ani
Nantes a fost o catastrofa stagiunea anterioara, iar Keseru poate depune marturie. A incheiat pe ultimul loc, retrogradind pentru prima oara din elita franceza, dupa 44 de ani. Degeaba au fost demisi doi antrenori, Le Dizet si Eo, nu s-a intimplat nimic. Nimeni nu a putut impiedica picajul necontrolat. Cu atit mai putin Barthez. Adus in ianuarie, fostul campion mondial si european a primit 23 de goluri in 14 meciuri. Pe 29 aprilie, dupa o bataie cu un suporter, a intrat din nou in retragere.

O zi neagra
14 aprilie 2007 nu va fi uitata prea usor de francezi. In acea simbata au fost marcate numai 4 goluri in 8 partide. Iar 6 meciuri s-au incheiat la egalitate, complet nule: 0-0. Un adevarat record negativ.

Schimbari
Opt cluburi din L1 au inlocuit antrenorii in pauza competitionala. Lyon a scapat de Houllier, luindu-l pe Perrin, de la Sochaux, care a ocupat locul lasat liber cu Hantz. Dar, astfel, Le Mans a ramas fara tehnician. A venit Garcia (Dijon). Dupa plecarea lui Ricardo, care s-a oprit la Monaco (nu l-a mai vrut pe Banide), Bordeaux a optat pentru Laurent Blanc, aflat la debut. Lens, despatita de Gillot, l-a reactivat pe Guy Roux (68 de ani), iar Strasbourg, care a renuntat la Papin, s-a multumit cu Furlan (Troyes). In fine, St. Etienne a ajuns la Roussey, fostul secund al lui Hasek.

Topul ofensivei
Din sezonul trecut a aparut Clasamentul ofensivei. O ierarhie paralela, realizata la ideea fostului selectioner Michel Hidalgo, avind ca scop cresterea eficacitatii. Singura diferenta este ca, in cazul victoriilor la un gol diferenta, o echipa e recompensata doar cu doua puncte. La doua goluri, ia 3 puncte. 20 de milioane de euro au fost promise cluburilor, Lyon (a cistigat 2,4 milioane) terminind tot prima, la 14 puncte distanta de Marseille.

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează