FOTBAL  »  Superliga  »  OPINIE

OPINIE GSP // Gică Hagi, pe când era prinț » Cristian Coman povestește o întâmplare genială din Regie: „Bă, chemați salvarea!”

Gică Hagi
Gică Hagi

Articol de - Publicat vineri, 01 februarie 2019 11:23

La tribuna a doua, pe stadionul din Regie, octombrie părea luna perfectă. Cel puțin pentru spectatori.

Glumele cu perdea despre regim, semințele de floare, toamna blândă și mai ales prezența prințului fotbalului (atenție – va mai trece un timp până la încoronare, încă nu ajunsese rege) în echipa Sportului Studențesc animau atmosfera. El era oficial golgeterul campionatului. În ultima etapă, înscrisese de 6 ori în poarta celor de la… Scornicești. Adică acolo unde nici cu gândul nu îndrăzneai să crezi că cineva se poate întoarce umilit.

Studenții din Regie (cei cu carnete, nu fotbaliștii) intrau gratis la meciurile din campionat. Era o invitație pentru a umple tribunele, deseori goale. Printre pâlcurile de viitori ingineri erau „bătrâni” dezamăgiți de prestația Rapidului, care străbeau un kilometru prin Crângași în căutarea - pe teren și în tribune – a prospețimii „studenților”. Și, mai ales, se săturaseră de înjurat.

Unul dintre ei, astenic, se agita lângă grupul nostru mai mult decât fiecare dintre noi. Absența unei părți importante din dantură nu îl califica pentru semințe, așa că se mulțimea să își ducă batista în dreptul buzelor. Nu spunea nimic; ridica brațele spre cer în speranța că cineva acolo sus va scoate „ceața” dintre studenții de pe teren. Dintr-o dată, cel mai bun dintre ei s-a desprins la mijlocul terenului și a șutat cu stângul aproape de vinclu. Tribuna, în picioare, a scos un oftat puternic.

Lângă grupul nostru, „astenicul” și-a ridicat o mâna ca și cum îi curgea sânge din nas. Cu cealaltă mână încerca să își deschidă geaca în dreptului gâtului, să aspire mai mult.

-HAAAAAA….HAAAAAAAAA…

Noi nu eram de la Medicină, așa că ne-am speriat.

-Ce-ai tataie? Ți-e rău?

Omul nu ne băga în seamă, acum era cu ambele mâini la propriul gât.

-HAAAAAA… HAAAAAAAAA…

Noi ne-am făcut galbeni.

-Bă, chemați salvarea!

-Dă-i apă, dă-i apă!

Ne-am bulucit încurcați în jurul lui.

Imperturbabil, omul nostru a continuat.

-HAAAAAAA… HAAAGI, HAAAGI!

Ne-am prăbușit în hohote de râs. Susținătorul lui Gică Hagi reușise în final să-și exprime simpatia. Toată viața lui păruse a se agăța de acele strigăte înăbușite. Victoria lui asupra propriului corp era de fapt spectacolul vieții pe care îl căutau suporterii trecuți de prima tinerețe.

Doar tribuna ne privea nedumerită, spectacolul se mutase.

Peste ani, când „regele” făcea legea în echipa națională, amintirea lui HAAAAGI, HAAAAGI ne aducea pe față zâmbete complice.

Chiar și acum, când el este mai supărat ca niciodată. Pentru că acum trebuie să vândă din nou jucătorii cei mai buni. Viitorul și „Viitorul” – cu și fără ghilimele - trebuie să supraviețuiască. Și blazonul regelui. Poate că de aceea este abătut, de aceea înjură și strigă de pe margine. Se ceartă din nou cu jurnaliștii, ca pe vremea lui „Mustață, nu strâmba!”

Eu cred însă că este îndârjire, nu disperare.

Ne așteaptăm ca el să sclipească, precum în epoca prințului de altă dată.

Nu avem răbdare.

Cred însă că pentru echipa pe care o conduce, el este același HAAAGI din Regie.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (2)
demolarii
demolarii  •  01 Februarie 2019, 14:24

Încercarea autorului de a avea carisma literară este limitată de capacitate sa de interpretare. Când patronii ca Simota, Iancu, Becali , Badea, Lucaci sau Siman au scăpat de acei suporteri, dispuși să moară pe stadion doar din pasiune, și au încercat să-l copieze pe Ceaușescu și să își pună tabloul inclusiv la Wc-ul ecologic, s-au folosit de neadaptați social și i-au transformat în jurnaliști sportivi, juriști cu funcții administrative, sau președinți/manageri/ directori de club ori instituții publice. Iar rezultatul e vizibil în calitate sportului românesc și a cetățeanului român. Hagi a fost doar o stea trecătoare. A fost Nadia, Radu Beligan, Sergiu Nicolaescu, Brâncuși, Iorga, și mulți alți oameni care pentru UN moment, mai scurt sau mai lung, au fost The Best...dar timpul trece, o spunea Phoenix acum 60 de ani, și a trecut vremea lui Ceaușescu, a lui Iliescu, sper că și a lui Băsescu (Iohannis pare prea legat de fostul președinte pentru a avea credibilitate, la fel și PNL. PSD prezintă o gândire de tip perestroika, dar cine mai are azi nevoie?). Cam atât despre regi și republici, oricum când cetățeanul vrea schimbă sistemul....doar să vrea...

bodrin
bodrin  •  01 Februarie 2019, 12:31

Am arătat, cu vârf și îndesat, că suntem republicani. Mai lăsați-ne cu regii voștri! Niciun fotbalist profesionist de pe planetă nu este prinț și, cu atât mai puțin, rege. Poate o exista vreun șeic arab pe undeva...

Vezi toate comentariile (2)
Comentează