FOTBAL  »  Superliga  »  EDITORIAL

OPINIE Inițialele au preluat puterea » Adrian Georgescu: "Derby-urile noastre sunt ca războaiele nucleare pornite de la întrebarea «Cum se spune corect: Iran sau Irak?»"

Foto: Cristi Preda
Foto: Cristi Preda

Articol de GSP - Publicat miercuri, 18 aprilie 2018 09:58

Adevărata tragedie este că Steaua – Rapid nu mai e Steaua – Rapid și că se joacă în Liga a 4-a. Nu-i nimic romantic în această întâmplare, doar fotbal slab jucat cu bani veniți de la stat, prin primării și ministere. Din această dispariție am pierdut toți, indiferent cu ce echipă ținem sau chiar dacă nu ne interesează fotbalul.

Căci adorăm lupta pe viață și pe moarte, cu mize mărunte. Așa băgăm rapid orice stea în groapă.

Din momentul în care în viața și în denumirea unei echipe apar niște inițiale în plus, acea echipă începe să moară. În spatele acestor litere în plus sunt oameni discreți și profesioniști, atașați acelor litere, deși am putea să le spunem și "detașați".

În România, fotbalul nu înseamnă performanță. Înseamnă putere; nu a celor ce joacă, nu a celor ce susțin, nici măcar a celor ce participă. Dimpotrivă: e puterea asupra lor. Dă-i omului un conflict și el va alege pe loc o tabără, deseori după criterii ciudate, în loc să se întrebe de ce naiba sunt două tabere acolo unde trebuia să fie un grup.

A fost cea mai oribilă manipulare din fotbalul nostru și a reușit perfect. Fiecare club mare - cu excepția lui Dinamo, dar ei au fost lăsați să se pregătească pentru Liga Campionilor – a fost rupt în două. Acest furt continuu a dus la o substituire. În loc să avem echipe care să joace meciuri în Liga Campionilor sau în Europa League avem mult mai palpitantele partide identitare, gen FCSPTV – ASC Batalionul. Și mai avem alte genuri de înfruntări: Sepsi – Concordia Chiajna, nume în care s-a strâns toată tradiția centenară a fotbalului românesc. Sau Burleanu versus Lupescu, în spatele cărora se încolonează aceleași duhuri galonate ce patronează televiziuni, servicii de siguranță sau partide.

Bannerele galeriilor, uneori simpatice, alteori cuprinzând mesaje rasiste, seamănă mai mult cu lumânările de la priveghiuri, ultimele semne pâlpâitoare ale unor sentimente.

Adevărul, dragi suporteri, ultrași sau huligani, e că v-au luat totul, dar v-au lăsat stadionul, să vă puteți bate acolo, pentru liniștea lor și pentru liniștirea voastră.
Înainte de-a fi slab, fotbalul nostru e cumplit de trist.

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (2)
Pana
Pana  •  18 Aprilie 2018, 20:05

Adevărata tragedie este că Steaua – Rapid este analizat de jurnalisti ca d-tra, care in loc sa ajute renasterea unor echipe de traditie, le criticati fara sa fi jucat macar in curtea scoli. As fi foarte interesat daca stiti cumva cum se da o centrare din partea stanga cu piciorul drept,, as fi iarasi curios daca puteti face un sprint de 35-40 metri asa cum face Daniel Niculae sau Ionut Voicu. Rusine ptr acest articol.

timm
timm  •  18 Aprilie 2018, 10:09

Valoarea ta ca ziarist e ZERO. Tu stii nbine ca ce scrii nu e adevarat, deoarece, nu ai nici macar curajelul sa-ti pui numele pe un articol platit. ***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează