FOTBAL  »  Superliga  »  OPINIE

OPINIE Radu Oprișan » Campionatul de tineret-speranțe deșarte. Să fim onești, ar fi greu și pentru Gigi să facă două echipe de start și 6 schimbări în aceeași zi!

Articol de GSP - Publicat joi, 28 decembrie 2017 20:36

Stimulați de succesul regulii U21, șefii FRF vor să reînființeze campionatul de tineret-speranțe! O competiție care și-a trăit apogeul în anii '80.

Rămâne de văzut dacă ideea se pliază pe realitatea actuală. Hai să vedem ce însemna această competiție în momentul său de glorie.

Erau într-adevăr meciuri fascinante! Tineretul juca în deschiderea meciului echipelor mari, de multe ori chiar pe terenul principal! De cele mai multe ori cu 3.000 sau 4.000 de spectatori în tribune ori în jurul terenului, când nu se juca pe arena principală. Pe atunci, fotbalul românesc era la un nivel fabulos în anii în care România avea trofeul Champions League, plus încă o finală prin Steaua și mai multe semifinale (Craiova, Dinamo, Steaua), plus înca o finală a Stelei cu Milan! Nivelul fotbalului nostru era fantastic și implicit campionatul de tineret arăta bine! Să mergem la Hunedoara, Corvinul având un nucleu fascinant de jucători tineri. Ioan Andone își aminteste, evident, cu nostalgie: "Aveam echipă formidabilă, cu Rednic, Klein, Gabor, Petcu! Jucam cu 8.000 de oameni în tribună, veneau cu 3-4 ore înainte, să vadă și meciul de tineret.

Ando a prins tineretul și pe la Dinamo pe atunci, la tineret jucau fotbaliștii suspendați sau cei care nu prindeau lotul echipei mari. Dinamo juca pe terenul de lângă velodrom. Puhoi de lume în jurul terenului! Îl mai vedeai pe Răducioiu, uneori pe Orac ori Bogdan Bucur! Show-ul era asigurat. Steaua juca pe Ghencea, ori pe terenul 6, spectatorii de la tribuna a doua sau de la peluza cu tabela se urcau pe rândul de sus să tragă cu ochiul. La meciurile Stelei îi mai puteai zări pe Dan Petrescu și Ilie Dumitrescu, pe Stângaciu ori alți jucători de la echipa mare. Era fascinant!

Ce însemna jucătorul de la tineret? Deseori era cu adevarat în anticamera echipei mari. Prindea deplasări afară, mirosea a parfum ca în vestiarul echipei mari, avea blugi, "sahariana" de blugi prespalați și pantofi la modă, ghete ca jucătorii mari. De multe ori pleca acasă cu o Dacie cu îmbunătățiri! Semizeu!

Sportul Studențesc era cu adevărat o atracție! Dacă nu era vreme bună, tineretul se muta pe terenul "de la cabană", câțiva metri lângă arena centrală. Acolo, 3.000-4.000 de oameni se băteau pe un ochi de gard să-i vadă pe Sorin Răducanu, Șumudică, Stanici sau Răzvan Lucescu. Hagi era prea mare, nu juca la tineret.

Sportul antrenat de Dan Apolzan câștiga și campionatul '87!

Legenda spune că această competiție era atât de tare încât unii jucători din Regie, pol de talente, au mers cu intervenții mari la miliție să își dea înapoi vârsta din buletin ca să poată juca la tineret!

Hai să ne imaginăm, ce ar însemna FCSB astăzi la tineret? Unde ar juca? Poate câteva stații mai încolo, pe Dinamo? Și pe cine ar da la tineret? Să fim onești, ar fi greu și pentru Gigi să facă două echipe de start și 6 schimbări în aceeași zi! Cât despre Dinamo, ar însemna ceva dacă i-ar mai energiza un pic pe Andone, Augustin sau Țețe Moraru.

În concluzie, nostalgia campionatului de tineret-speranțe rămâne, numai că e posibil să nu ne raportăm bine la realitate.

"E o idee extraordinară, dacă poate fi pusă în practica. Erau meciuri fantastice, cu un nivel excelent"
Ioan Andone

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (10)
chimistul_99
chimistul_99  •  29 Decembrie 2017, 21:24

Din pacate, investitorii din fotbalul romanesc nu cred ca doresc reinfiintarea campionatul de tineret. Poate doar obligati de federatie sau liga... Cu bune si rele, a fost o competite utila. O mica observatie pentru autor. In 1987, Sportul Studentesc a castigat campionatul la jiniori republicani. La tineret campioana a fost Steaua, pregatita de Ludovic Satmareanu. Era al doilea titlu consecutiv, dupa cel din 1986 castigat de echipa pregatita de Radu Troi. Din echipa campioana in 1987 faceau parte printre altii : Ilie Dumitrescu, Craiu, Dorobantu, Giurca, Mirea, Blid, V.Petcu, Marian Ivan, Petrache. Fotbalisti care au evoluat multi ani in divizia A , unii si la loturile nationale.

10152745185266576
Romeo Ionescu  •  29 Decembrie 2017, 09:32

În București mai există 2 stadioane dotate, Cotroceni și Sportul Studențesc. Bună gluma că Gigi nu are timp să facă schimbările la 2 echipe în aceeași etapă. Dar la stadiul actual, pe ce terenuri ar juca echipele de tineret ? Juventus nu joacă în orașul său nici în liga I, Viitorul are unde, dar sediul este Constanța, care are un stadion abandonat. Cine ar veni la un meci de tineret jucat pe un teren din alt cartier ? În plus, ar trebui plătit hotel și la echipa de tineret, ar mai trebui salarii (timișorenii se plângeau că nu le-au primit pe ultimele luni), in ultimile luni echipe de liga I au fost în insolvență, ce facem cu ele, pe ce să joace tinerii ? Orașe și județe cu multe performanțe de-a lungul anilor au părăsit primele 2 ligi: Prahova, Bacău, Maramureș, Hunedoara, Galați. După deceniul patronilor infractori, trebuie gândită altă soluție de finanțare a fotbalului românesc. Oare de ce i-a trebuit închisoare lui Copos, om educat, cu relațiile necesare privatizării post 1990, fără ifose și tupeu de îmbogățire la limita legii. Fotbalul l-a ajutat să ajungă unde nu și-a dorit, iar presa l-a ațîțat

10152745185266576
Romeo Ionescu  •  29 Decembrie 2017, 09:19

Campionatul de tineret (speranțe, o perioadă juniori divizionari) s-a desfășurat regulat cam în perioada 1962-2000. Să nu uităm cadrul comunist de desfășurare: reprezentantă a județului, deci efortul liderilor PCR de a asigura banii de cazare, supliment de hrană, antrenor calificat. La echipă jucau și cei din prima divizie, când antrenorul de seniori nu dorea să-l folosească, un fel de retrogradare, sau reacere după accidentare. Pentru cei care scriu ca să de indicații pe care nimeni nu le ia în seamă, echipa de tineret a fost înlocuită cu echipa satelit sau echipă secundă, de ex Dinamo - Poiana Câmpina, FC Național - Cimentul Fieni (dacă nu greșesc), Sportul Stud - Sportul 30 decembrie. Dar atunci județul asigura tot ce este necesar pentru aceste echipe. Dacă echipa de seniori retrograda din A, cea de tineret dispărea și apărea atunci când se promova din B în A. Cei 4000 spectatori veneau atunci când meciul de tineret era pe același teren cu cel de seniori, ceea ce nu se întâmpla când timpul era ploios și să nu uităm că nu se juca în feburarie sau după 10 decembrie (decât rar). După 2001 multe echipe au ținut echipe secunde, chiar în divizia B (Steaua II, Dinamo II, Gloria II, CFR II). Dar poți, oare, obliga o echipă la care vin în liga I 50 de spectatori să umilească și o trupă de tineret ? Avem un campionat cu foarte puțini spectatori, aici ar trebui lucrat prima dată și puține orașe au posibilități să construiască stadioane noi precum Cluj, Craiova, Ploiești.

Vezi toate comentariile (10)
Comentează