FOTBAL  »  Superliga  »  INTERVIU

EXCLUSIV Ousmane Viera a refuzat să mai joace și se face impresar: „Aduc talente în România” » Momente de pomină, după o carieră impresionantă: „Am crezut că Becali este președintele României”

Ousmane Viera, în 2008, într-un duel cu Messi/ Foto: Imago
Ousmane Viera, în 2008, într-un duel cu Messi/ Foto: Imago

Articol de - Publicat marti, 01 martie 2022 14:55 / Actualizat marti, 01 martie 2022 15:33

Ousmane Viera (35 de ani), fostul fundaș de la CFR, Pandurii, Sepsi și Hermannstadt n-a acceptat oferta de a juca în "B", la Șelimbăr, și se pregătește pentru cariera de agent de jucători.

Unul dintre cei mai vechi jucători străini din istoria României, Ousmane Viera, nu o duce deloc rău. Deși a luat o pauză de la fotbal, declară că se simte român și că are planuri mari în ceea ce privește fotbalul nostru. Într-un interviu acordat Gazetei, ivorianul care a împlinit 35 de ani în decembrie a spus ce va face după ce își încheie cariera de jucător și și-a amintit câteva episoade din aventura sa în România.

- Salut, Ousmane! Cum o mai duci? Ai cam dispărut după ce te-ai despărțit de Hermannstadt. 
- Salut! Sunt bine, sănătos. Am planuri mari pentru viitor. În primul rând, mă gândesc la retragere în această vară. 

- Am citit ceva știri că te-ai duce la Șelimbăr, în divizia secundă. 
- Aaa, nu, doar m-am pregătit o perioadă acolo, ca să mă mențin în formă. Chiar acum sunt în Franța, la niște cursuri.

Wow! Ce a făcut Marius Croitoru, când a auzit că Becali îl vrea la FCSB: „A venit să semnăm de urgență. E mai al dracului decât Edi Iordănescu!”
FC BOTOȘANI
Wow! Ce a făcut Marius Croitoru, când a auzit că Becali îl vrea la FCSB: „A venit să semnăm de urgență. E mai al dracului decât Edi Iordănescu!”

Ousmane Viera: „Vreau să-mi deschid o firmă de impresariat”

- Te pregătești pentru cariera de după ce te vei lăsa oficial de fotbal? 
- Da. Doresc să-mi deschid o firmă de impresariat. Eu am acumulat experiență în mai multe țări și cred că pot face asta foarte bine. Vreau să merg prin Africa, Franța, Turcia, Brazilia și să descopăr tineri talentați pe care să îi pot aduce în România. 

- În felul acesta ai putea ajuta și fotbalul românesc. 
- E adevărat. Știi, eu mă simt român. Îmi pare rău că în acest moment cluburile din România nu mai realizează performanțe în cupele europene. Îmi aduc aminte că atunci când am venit eu în Liga 1 erau echipe bune de tot, FC Vaslui, Poli Timișoara, CFR, care aveau străini de mare calitate. Având acei jucători buni în lot reușeau să facă o figură frumoasă în Europa. Pe unii dintre ei îi vindeau pe sume mari în străinătate, să ne gândim la Lacina Traore, ce profit a adus CFR-ului.

-Eu pot aduce tineri foarte talentați pe care îi ajut să se adapteze ușor. În Africa, mai ales, există mulți fotbaliști cu potențial care nu au norocul de a prinde un contract în Europa. Din România, eu cred că ar avea o vizibilitate bună.

 - Și tu ai avut o carieră bună de când ai ajuns în Europa.

- Așa este. Dumnezeu m-a ajutat și am făcut bani din fotbal. Adaptarea a fost mai grea, dar uite că am reușit să mă impun.

Viera vrea să se stabilească în România. Ezită între Sibiu și București

- Chiar așa. Îți mai aduci aminte cum a fost primul tău contact cu România? 
- Cum să nu? Eram foarte tânăr, am venit la Cluj în iarna lui 2008. Am plecat îmbrăcat de vară și am ajuns la -10 grade la Cluj, unde era o zăpadă de doi-trei metri! Primul antrenament l-am avut cu echipa a doua, primul lot era plecat în Antalya. După 5 minute am ieșit de pe teren, îmi înghețaseră picioarele. Am crezut că nu voi reuși să mă adaptez vreodată. Totuși, uite că am făcut-o. Colegii au fost de treabă, încă din prima zi au venit să vorbească cu mine și să mă ajute în caz că aveam nevoie de ceva. 

- Și te-ai hotărât să rămâi aici. Ce îți place cel mai mult la țara noastră? 
- Da, aș vrea să mă stabilesc definitiv aici. Îți mai spun încă o dată, eu mă simt român. Îi sunt recunoscător României pentru că aici am devenit fotbalist. Am început să prind încredere în mine, am cunoscut mulți oameni din fotbal și cred că și asta mă va ajuta în viitor. Dacă merg în Africa trebuie s-o iau de la zero. Majoritatea prietenilor mei de acolo au plecat, în România mi-am făcut foarte mulți prieteni și mă simt bine. 

- În ce oraș ai vrea să te stabilești? 
- Între Sibiu și București voi alege, dar cred că va fi București. În Sibiu e frumos, e mai liniște, oamenii mai calmi, aglomerație mai puțină. În București nu îmi place aglomerația, dar de aici pot să mă deplasez mai ușor în alte țări. "Românilor le lipsește forța fizică și mentală"

Ousmane Viera: „Românilor le lipsește forța fizică și mentală”

- Te-ai gândit la antrenorat?
- Sincer, nu. Ca antrenor ar trebui să fiu în permanență cu echipa, antrenamente, cantonamente. Vreau să duc o viață ceva mai liniștită. Viața de fotbalist e foarte solicitantă, eu aș vrea să pot și să mă relaxez. 

Ousmane Viera a refuzat să mai joace și se face impresar: „Aduc talente în România” » Momente de pomină, după o carieră impresionantă: „Am crezut că Becali este președintele României”
La 1,86 metri și 82 de kilograme, Viera a fost unul dintre cei mai puternici stoperi care au activat în Liga 1 în ultimii 15 ani // Foto: Imago

- Că tot am vorbit despre nivelul fotbalului din România. Tu vii din Coasta de Fildeș, o țară care a dat niște fotbaliști de talie mondială. Ai jucat și în Turcia, unde nivelul campionatului și al naționalei e mai ridicat decât în România. Ce crezi că ne lipsește nouă?
- Cred că trebuie schimbată mentalitatea. Încă de la copii, de la 7-8 ani. Jucătorii români sunt tehnici, însă n-au forță fizică și forță mentală. Să îți spun ceva. În Africa condițiile nu sunt cele mai bune, însă antrenamentele sunt exact ca în Franța. Se lucrează mult la forța fizică. La fel și în Turcia. 

- Și eu am avut un mic șoc când am plecat, antrenamentele erau mult mai dure, mai grele. Problema românilor e că se vaită și se plâng foarte mult. Dacă nu te sacrifici și nu muncești, iar la fiecare antrenament spui "Aoleu, e greu!", "Aoleu, nu mai pot!", nu o să te dezvolți ca fotbalist.

Aminitri din fotbal. Despre Drogba, Yaya Toure, „Grig” și „Geană”

- Ce amintiri frumoase ai legate de fotbal?
- Cele mai frumoase amintiri ale mele se leagă de echipa națională a Coastei de Fildeș. În 2015 am câștigat Cupa Africii pe Națiuni. Am participat și la Campionatul Mondial din Brazilia, în 2014. Chiar și în 2008, la Olimpiada din China, când am întâlnit Argentina lui Messi și Mascherano. Din România am de la Pandurii, când am obținut acel loc 2. La Pandurii pot spune că m-am simțit cel mai bine. Steaua sau FCSB avea un lot mai valoros, însă și noi aveam o trupă bună, cu jucători mari precum Nistor și Pintili. Uun grup foarte unit, care a arătat ca poate produce un fotbal excelent. 

Ousmane Viera a refuzat să mai joace și se face impresar: „Aduc talente în România” » Momente de pomină, după o carieră impresionantă: „Am crezut că Becali este președintele României”
În 2008, Viera a dat piept cu Messi la Jocurile Olimpice. Argentina s-a impus atunci cu 2-1 în fața Coastei de Fildeș, Leo marcând primul gol al sud-americanilor // Foto: Imago

- Fă-mi, te rog, un Top 3 al fotbaliștilor și al antrenorilor cu care ai lucrat! 
- Un Top 3 al tuturor coechipierilor ar fi: Drogba, Yaya Toure și Zokora. În România: Chiricheș, Nistor și Maxim. Iar la antrenori: Petre Grigoraș, pentru că mi-a dat foarte multă încredere, Eugen Neagoe și Cristi Pustai. 

- Mai ții legătura cu foștii colegi? 
- Cu Lemnaru, de exemplu, sunt prieten bun și astăzi. La fel și cu Florin Cernat, cu care m-am împrietenit când am ajuns în Turcia, la Rizespor. El era și căpitan atunci, am petrecut foarte mult timp cu el. Mereu ieșeam să luam masa în oraș.

Ousmane Viera: „Am crezut că Gigi Becali este președintele țării”

- Îmi poți spune o întâmplare amuzantă cu tine în România? 
- Da (râde). Când am ajuns la CFR eu mă uitam foarte mult la televizor ca să învăț limba română. Și tot timpul îl vedeam pe Gigi Becali vorbind la televizor. Eu am crezut că e președintele țării, pentru că la noi, în Coasta de Fildeș, doar președintele apare atât de des și vorbește așa mult la televizor. Colegii au râs și mi-au spus că, de fapt, e conducător de club de fotbal, nu de țară. 

- Liga 1 ai mai urmărit, cum ți se pare lupta la titlu? 
- Desigur, urmăresc mereu campionatul. Cred că cele mai mari șanse le are tot CFR, ei au un avans important și cel mai bun lot din țară, după părerea mea. Plus Dan Petrescu pe bancă, un tehnician formidabil.

Îmi place mâncarea tradițională românească, dar evit carnea de porc, fiind musulman. Sunt îndrăgostit de mămăliguța cu brânză și smântână. Și de ciorbe

Ousmane Viera

235de meciuri a bifat Viera în Liga 1. E pe locul 4 în topul străinilor cu cele mai multe partide în prima divizie, fiind depășit de Camora, Takayuki și J. Morais

CV Ousmane Viera:

  •  Născut pe 21 decembrie 1986, la Daloa (Coasta de Fildeș)
  •  A evoluat la: CFR Cluj (2008-2009), Internațional Curtea de Argeș (2009-2010), Pandurii Tg. Jiu (2010-2013), Rizespor (2013-2016), Adanaspor (2016-2017), Sepsi Sf. Gheorghe (2018-2019), Hermannstadt (2019-2021) 
  •  Meciuri / goluri la naționala Coastei de Fildeș: 19 / 1

Citește și alte știri din Liga 1:

Clubul din Liga 1, interdicție în cazul fotbalistului rus din lot » Anunț în direct, înaintea duelului de astăzi

De ce nu „funcționează” Edjouma la FCSB: „A găsit copii râzgâiați. E ceva incredibil echipa aia!”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (2)
192486884818821
Mihnea Ilie  •  01 Martie 2022, 17:06
Postat de gicapuia pe 01 Martie 2022, 16:48

E veche stirea. Nu mai aveti ce scrie ? Mai luati citeva statistici si trageti un articol. 95 % la suta din articolele din ziar sunt interpretari ale unor situatii statistice total insipide si care nu interseaza pe nimeni. Asta e jurnalism ? Ati auzit de munca de teren si documentare fata in fata ? Voi sunteti functionari de birou nu jurnalisti.

Unde sa se ducă? Ăștia sunt cu telefonul în mana, toată ziua, și se cred jurnaliști /ziariști... Varza toți...

gicapuia
gicapuia  •  01 Martie 2022, 16:48

E veche stirea. Nu mai aveti ce scrie ? Mai luati citeva statistici si trageti un articol. 95 % la suta din articolele din ziar sunt interpretari ale unor situatii statistice total insipide si care nu interseaza pe nimeni. Asta e jurnalism ? Ati auzit de munca de teren si documentare fata in fata ? Voi sunteti functionari de birou nu jurnalisti.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează