FOTBAL  »  Superliga  »  SEPSI

EXCLUSIV GSP a aflat ce pedeapsă drastică îl așteaptă pe Cosmin Matei și care-i diferența față de „cazul Halep”: „Doar așa i se poate reduce suspendarea”

Cosmin Matei trece prin cumpăna carierei / Sursă foto: Imago Images
Cosmin Matei trece prin cumpăna carierei / Sursă foto: Imago Images

Articol de - Publicat luni, 18 martie 2024 17:44 / Actualizat marti, 19 martie 2024 02:05

Cosmin Matei riscă până la doi ani de suspendare dacă va fi găsit vinovat în cazul de dopaj care face valuri în sportul românesc! Un expert contactat de Gazeta Sporturilor a explicat de ce situația în care se află fotbalistul de 32 de ani e una extrem de delicată pentru cariera sa.

Șocantul caz de dopaj de la Sepsi, făcut public de site-ul Sport pe Surse, a făcut rumoare în lumea fotbalului românesc, la patru ani de la precedentul caz de amploare, consumat la Astra și care i-a avut protagoniști pe Takayuki Seto, Alex Ioniță și Fatai. Acum, în lumina reflectoarelor se află Cosmin Matei, cel care a fost depistat pozitiv, în urma unei probe de urină, cu o substanță aflată pe lista interzisă, 5-metilhexan-2-amină.

Ce urmează la Sepsi, după ce Cosmin Matei a picat un test doping » Informație din club: „Abia apoi o să discutăm”
SEPSI
Ce urmează la Sepsi, după ce Cosmin Matei a picat un test doping » Informație din club: „Abia apoi o să discutăm”

Cosmin Matei riscă doi ani de suspendare!

La scurt timp de la izbucnirea scandalului de dopaj, GSP.ro a încercat să afle informații suplimentare despre riscurile care-l pândesc pe jucătorul lui Sepsi. Un personaj cu vaste cunoștințe în zona dopingului, familiarizat cu regulamentele ANAD, a pătruns în particularitățile „cazului Matei”, dezvăluind ce suspendare îl paște pe decarul de la Sepsi, dar și care-i diferența dintre substanța ingerată de Matei și deja celebrul Roxadustat cu care a avut de-a face Simona Halep.

„E o substanță specifică. Iar în cazul substanțelor specifice, sancțiunea începe de la doi ani de zile. În momentul în care un sportiv a fost depistat pozitiv pentru o substanță specifică, nu apare imediat și suspendarea provizorie, cum a fost în cazul lui Halep. La Halep a fost o substanță nespecifică.

Aici, vorbim despre o substanță specifică, depinde și de ajutorul pe care i l-a dat organismului. Sancțiunea este de doi ani de zile. Acum, nu știu ce a scris în formular.

Dacă o să fie vorba despre un supliment contaminat, care să figureze în formular, atunci poate să i se reducă [suspendarea], dacă vorbim despre lipsa vinovăției, a intenției semnificative. Depinde ce a scris în formular”, a punctat o sursă autorizată a Gazetei.

👉 Important: ANAD arată că „un caz care implică o substanță nespecifică este presupus intenționat, cu excepția cazului în care sportivul sau altă persoană poate stabili că nu a fost intenționat”, iar atunci când încălcarea este intenționată, perioada de suspendare este de 4 ani. ANAD mai punctează că „un caz care implică o substanță specifică se presupune că nu este intenționat, cu excepția cazului în care organizația anti-doping stabilește că încălcarea reglementărilor anti-doping este intenționată.”

Substanța ajută pe termen scurt

Clubul Sepsi Sf. Gheorghe a confirmat că a primit o înștiințare din partea Agenției Naționale Anti-Doping. Substanța 5-metilhexan-2-amină se află pe lista interzisă a organismului național.

Substanța numită 5-metilhexan-2-amină ar fi un stimulent pe termen scurt, care oferă un plus de viteză, energie și tonus muscular.

GSP a aflat ce pedeapsă drastică îl așteaptă pe Cosmin Matei și care-i diferența față de „cazul Halep”: „Doar așa i se poate reduce suspendarea”
Cosmin Matei a fost depistat pozitiv imediat după eșecul suferit de Sepsi cu Universitatea Craiova, pe 4 februarie 2024

Explicațiile lui Cosmin Matei: „Nu am luat nimic intenționat, poate a fost ceva în alea”

Cosmin Matei a avut o primă reacție, scriind un mesaj pentru GSP.ro, în care și-a expus punctul de vedere. „Ancheta este în desfășurare, nu știu nici eu de unde ar putea să fie (substanța interzisă). Nu am luat nimic intenționat, asta e clar. Am fost răcit, poate a fost ceva în alea (medicamente), habar n-am! O să vedem rezultatul”, a reacționat fotbalistul.

Proba B, următorul pas în „cazul Cosmin Matei”

Gruparea din Sfântu Gheorghe a confirmat în cursul zilei că fotbalistul de 32 de ani a picat un test doping imediat după duelul Sepsi - Universitatea Craiova 1-3, disputat pe 4 februarie 2024. Ce urmează la formația din play-off? David Kertesz, vicepreședintele clubului, a anunțat că pasul firesc în proaspătul caz de dopaj declanșat este analizarea probei B.

Ce presupune mai exact verificarea probei B? Nu va fi vorba despre o nouă recoltare, așa cum fals se preconizase inițial. Asta fiindcă eșantionul inițial e împărțit în două probe, proba A și proba B, analizele fiind efectuate pe baza aceleiași doze de urină.

„Am înțeles că se va face proba B și apoi o să discutăm în profuzime despre ce este vorba. Și noi ne-am mirat că a ieșit pozitiv, așa este, dar se va face testul B (n.r - se va verifica) și apoi vom vedea ce se va întâmpla. Până nu se definitivează, nu am ce să spun.

Am primit și noi hârtia, asta e, a ieșit pozitiv”, a declarat vicepreședintele clubului, David Kertesz, într-un dialog telefonic purtat cu GSP.ro.

Citește și alte știri despre cazul de dopaj al lui Cosmin Matei:

EXCLUSIV Cosmin Matei pentru GSP.RO: „Poate a fost ceva în alea” + Reacția tranșantă a patronului după proba pozitivă a fotbalistului: „S-a jurat în fața lui”

Depistat pozitiv după Sepsi - Universitatea Craiova » Clubul confirmă: „Am rămas fără cuvinte!”

EXCLUSIV Ce urmează la Sepsi, după ce Cosmin Matei a picat un test doping » Informație din club: „Abia apoi o să discutăm”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (8)
elgabri
elgabri  •  18 Martie 2024, 23:21

Eu zic ca antrenorul i a dat ceva el nu e vinovat ca nu avea de unde sa stie .

Extraterestrul_2023
Extraterestrul_2023  •  18 Martie 2024, 23:07

Sepsi i-a cam drogat de ceva timp , se vede pe teren ca au luat 2 cupe si o Supercupa ! - Frf trebuie sa intervina , sunt dezavantajati cei corecti.....

anonim91
anonim91  •  18 Martie 2024, 22:16

Specialiștii ăștia mai și greșesc când își dau cu părerea. Nu contest calitatea profesionala a persoanei în cauză, dar ce vreau sa spun e că de multe ori ei își dau cu părerea după cum cred și cum știu ei și în realitate iese altfel. Spre ex. cazul Halep. I s-au luat la interviuri bătrânului ăla ce a fost șef la antidoping sau la laboratorul din Romania antidoping, nu mai țin minte exact, o somitate in orice caz, care spunea că Halep e dopată 100% și n-are șanse să scape decât dacă ia altcineva vina asupra lui, și uite că nu a fost chiar așa de rău precum spunea dansul. La fel și opinia renumitului Pompiliu Popescu. Iată că în realitate Halep a scăpat mai ieftin. La fel si in cazul de față. Nu se știe cât primește și dacă primește Cosmin Matei. Sa nu ne mai dăm cu părerea aiurea că n-are rost. E o anchetă în curs. Cat va lua, va lua. Dacă va lua ...

Vezi toate comentariile (8)
Comentează