FOTBAL  »  Superliga  »  DINAMO

exclusiv Plan SF la Dinamo: Zăvăleanu promite venituri de 20 de milioane €!

Plan SF la Dinamo: Zăvăleanu promite venituri de 20 de milioane €!
Plan SF la Dinamo: Zăvăleanu promite venituri de 20 de milioane €!

Articol de , - Publicat joi, 04 noiembrie 2021 17:38 / Actualizat joi, 04 noiembrie 2021 17:44

Firma ce se ocupă de reorganizarea clubului propune achitarea sumelor restante în procent de 100%, dar fără să plătească nimic în primul an ♦ Fotbaliștii care s-au înscris la masa credală să intre în posesia creanțelor abia din anul 3 ♦ Administratorul judiciar susține aprobarea planului anticipând că veniturile, pe următorii 3 ani, vor fi cu 60% mai mari față de precedenții 3

Dinamo e oficial în insolvență, însă planul de plăți propus celor care au creanțe, dar și estimările de venituri propuse în mod oficial de cel care conduce această operațiune, Răzvan Zăvăleanu, developează o strategie surprinzătoare. Prima concluzie e faptul că în acest plan, Dinamo acceptă să achite în proporție de 100% toate datoriile care au fost admise la masa credală și care depășesc 6,5 milioane de euro.

Alegerea firmei ce administrează insolvența e făcută în acest sens, cu plata de sută la sută, tocmai pentru ca toate categoriile să voteze planul și, în acest mod, Dinamo să nu primejduiască obținerea licenței de a activa în Liga 1.

10% în primul an

Totuși, modalitatea prin care clubul se angajează să facă acest lucru arată că situația în acest moment e cu adevărat disperată. Planul prevede ca în primul dintre cei 3 ani ai insolvenței, să nu se achite niciun ban. Apoi, în al doilea, să le fie achitate datoriile celor din categoria salariați și de la bugetul statului. Abia în al 3-lea an sunt prevăzuți și cei din categoria chirografari, unde sunt încadrați și jucătorii, care dețin ca formă de angajare contracte de activitate sportivă.

Există o singură șansă pentru ca această ultimă categorie să primească bani mai repede, chiar și în primul an, dar în acest caz s-ar alege cu numai 10 la sută din ceea ce au de recuperat.

Faptul că Zăvăleanu recurge la acest mod de achitare a datoriilor, cu zero lei achitați în primul an, demonstrează dificultățile majore din punct de vedere financiar pe care clubul nu doar că le traversează în prezent, în ciuda faptului că presiunea salarială pe bugetul echipei a scăzut odată cu diminuarea fondului de contracte ale fotbaliștilor, dar și că nu se întrevăd rapid surse de finanțare din care să se poată plăti pe parcursul primului an al insolvenței respectivele sume către creditori.

Preconizează venituri-record

De fapt, estimările de venituri pe care firma lui Zăvăleanu le-a introdus în plan, cu speranța că acesta va fi votat, sunt departe de realitățile pe care clubul le traversează. Sunt anunțate încasări de aproape 100 de milioane de lei în următorii 3 ani. Ceea ce înseamnă 20 de milioane de euro. Se prezintă și defalcat de unde ar proveni marea majoritate a acestor sume:

- aproape 3,9 milioane de euro din drepturi TV

- în jur de 3,9 milioane de euro din publicitate

- 3 milioane de euro din vânzarea jucătorilor

- aportul acționarilor ar aduce peste 8 milioane de euro

- restul ar fi reprezentat de bilete și alte venituri

Suma de 20 de milioane de euro, pentru următorii 3 ani, ar însemna ca Dinamo aproape să explodeze din perspectiva veniturilor, raportat la ce s-a petrecut în precedenții 3 ani

Încasări Dinamo în ultimii 3 ani

AnulSuma (euro)
20185.700.000
20193.500.000
20203.300.000
TOTAL12.500.000

Sursele de venit vor scădea

Nu e luat în calcul acest an, în care veniturile vor fi probabil și mai mici, undeva la sub 3 milioane de euro. Practic, planul prevede că Dinamo va aduce un surplus de 60%, lucru imposibil de realizat. În afara aportului acționarilor, sursele de venit aferente drepturilor TV, sponsorilor și vânzărilor de jucători vor fi mult mai mici. În primul rând din cauza lipsei de rezultate, Dinamo fiind în momentul de față pe loc retrogradabil, dar și din motiv că echipa nu mai e atractivă pentru companii și firme puternice, care să dorească să-și asocieze imaginea cu echipa din Ștefan cel Mare. Exemple:

- în 2019 și 2020, Dinamo a încasat de pe urma transferurilor de jucători sub 350.000 de euro, în vreme ce pentru fiecare an din următorii 3 sunt prevăzuți câte 1 milion de euro. O previziune de aproape 6 ori mai mare;

- în 2020, Dinamo a primit din drepturi TV suma de 1,3 milioane de euro. Suma s-a datorat în principal locului 9 obținut la finalul sezonului 2018-2019, dar și faptului că la momentul respectiv Liga 1 avea doar 14 echipe. În schimb, pentru fiecare dintre următorii 3 ani, Dinamo estimează că se va baza pe aceeași sumă. Cum acum sunt 16 echipe, din start fiecare loc pierde în jur de 200.000 de euro, iar o clasare pe locurile de baraj, ceea ce pare maximum ce poate obține echipa în acest sezon, ar însemna un venit total, din drepturile TV, de 900.000 de euro. Cu 30% mai puțin față de anul precedent!

- în privința sponsorilor, Zăvăleanu estimează aproape 1,3 milioane de euro anual. La acest capitol, Dinamo s-a prăbușit odată cu diminuarea rezultatelor sportive.

Plan SF la Dinamo: Zăvăleanu promite venituri de 20 de milioane €!
Răzvan Zăvăleanu

În 2020, publicitatea a fost 40% față de cea din 2017

ANULÎNCASĂRI PUBLICITATE (€)PREVIZIUNI ÎNCASĂRI PUBLICITATE (€) 
20172.100.000- 
20181.300.000- 
20191.200.000- 
2020900.000- 
2022?1.300.000 
2023?1.300.000 
2024?1.300.000 

În 2017, Dinamo a evoluat pentru ultima dată în play-off și chiar a fost în lupta pentru titlu până în ultima etapă. A terminat pe locul 3 și a mers în cupele europene, unde a jucat împotriva lui Bilbao, cu care a remizat, scor 1-1, pe Arena Națională.

Fie DDB majoritar, fie Cortacero vinde

Planul pe care Zăvăleanu l-a făcut pentru a o scoate pe Dinamo reorganizată financiar la finalul insolvenței mai conține un capitol important. În urma analizei modului în care clubul a fost condus anul trecut, s-a ajuns la concluzia că foști administratori trebuie șă-și atragă răspunderea. Se va deschide o astfel de procedură împotriva spaniolilor, care vor fi acuzați de proastă gestionare și, implicit, vor fi făcuți direct responsabili.

Această acțiune are și scopul de a-i determina să renunțe la acțiuni în favoarea DDB-ului. Foarte probabil, planul prevede că la majorările succesive de capital social care vor urma, aproape sigur Cortacero nu va participa din cauza lipsei fondurilor și în acest mod s-ar putea ajunge la ceea ce se dorește: DDB să devină acționar majoritar.

Sau, a doua variantă, ca spaniolul să accepte să cedeze acțiunile către un nou investitor, pe care actualul administrator judiciar îl caută inclusiv în rândul unor oameni potenți din zona Golfului.

"Lucrurile se întâmplă foarte greu, sunt puțini sponsori care să plătească bani, însă sunt optimist. Jocul din ultima perioadă, în ciuda rezultatelor, ne face să credem că în perioada următoare vor apărea și rezultatele pe plan sportiv. Noi trebuie să ne ocupăm de ieșirea din insolvență" 
Răzvan Zăvăleanu, la DigiSport

"În mod normal, un club precum Dinamo ar trebui să trăiască fără niciun fel de probleme în Liga 1. Dar salariile mari moștenite și cheltuielile mari lăsate de spaniole sunt greu de gestionat. Următoarele 6 luni sunt decisive!" 
Răzvan Zăvăleanu

1,8milioane de euro e creanța cu care DDB a fost acceptată la masa credală

1,1milioane de euro reprezintă creanța cu care ANAF s-a înscris la masa credală

1,05milioane euro e datoria pe care o are de recuperat Poli Timișoara SA (echipa lui Marian Iancu, în faliment). În acest caz,Dinamo a câștigat în instanță ca suma să nu fie acceptată, însă decizia nu e definitivă

4e numărul cluburilor de fotbal la care Zăvăleanu a fost administrator judiciar în insolvență: pe două le-a salvat (CFR Cluj și Gaz Metan), la unul n-a putut evita falimentul (ASA Tg. Mureș), iar la Dinamo e abia la începutul procesului de insolvență

„Fară aportul nostru, Dinamo moare!” » Liderii DDB, mesaj de ultim moment: „Mai avem doi pași până la salvarea și recuperarea clubului”
DINAMO
„Fară aportul nostru, Dinamo moare!” » Liderii DDB, mesaj de ultim moment: „Mai avem doi pași până la salvarea și recuperarea clubului”

Zăvăleanu ar putea câștiga 500.000 €

În luna septembrie, GSP a dezvăluit modul în care e sau urmează să fie remunerat administratorul judiciar al lui Dinamo. Răzvan Zăvăleanu ar putea ajunge să câștige nu mai puțin de o jumătate de milion de euro în cei 3 ani de insolvență. De unde ar proveni suma:

- 10.000 de euro lunar până la aprobarea planului de reorganizare;

- 7.000 de euro lunar după aprobarea planului;

- 10.000 de euro lunar în al doilea an de insolvență;

- 11.500 de euro lunar în al treilea an;

- firma condusă de el ar urma să încaseze 35.000 de euro pentru întocmirea planului de reorganizare;

- 250.000 de euro va fi onorariul de succes, dacă Dinamo va ieși reorganizată din insolvență

Zăvăleanu ar mai beneficia și de alte sume:

- 6% din valoarea obținută la valorificarea/transferul activelor de orice fel. Ceea ce înseamnă că va aplica procentul și la transferurile fotbaliștilor;

- 5% din ceea ce obține societatea ca urmare a unor procese pentru recuperarea unor creanțe ori pentru repararea unor prejudicii;

- 3% din valorile pe care le va genera în momentul în care va atrage noi investitori.

Toate sumele acestea sunt fără TVA și trebuie să fie aprobate de Adunarea Creditorilor pentru ca Zăvăleanu să încaseze banii pe care îi cere. PCH, prin programul DDB, e unul dintre creditorii care vor vota dacă administratorul judiciar merită să primească sumele pe care le solicită.

EXCLUSIV Rednic așteaptă întăririle! Cine sunt cei 3 jucători care ar putea intra cu CFR Cluj

Cum se implică Nicolae Badea la Dinamo: „A ajutat serios echipa” + șefii clubului așteaptă revenirea oficială

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (25)
creeperno115
creeperno115  •  04 Noiembrie 2021, 22:41

De unde visezi ilegalitate? In sezonul precedent, Dinamo a reusit sa evite retrogradarea cu ajutorul antrenorului Uhrin. Penultimul sezon, aveam 5 meciuri restante din cauza protocolului lor de tot rasul. Care ilegalitate?

geanylasfierbinti
geanylasfierbinti  •  04 Noiembrie 2021, 21:21

Dar Burleanu cat % are ca va tine de 2 ani ilegal in liga 1 ???? Milogilor ...

demolarii
demolarii  •  04 Noiembrie 2021, 19:55

Exista o eroare. Din 6.5 milioane euro datorie, cca 2.5 milioane ar reprezenta datoria către DDB. DDB a anunțat că acești bani se vor întoarce în club. Cred ca pentru gsp.ro ar fi o onoare să le spun milițieni reporterilor. Infracționalitatea pe vremea când erau milițieni era mult mai mică ca in timpurile poliției. De aceea ii voi numiți pe autorii articolului "bișnițari " de știri.....

Vezi toate comentariile (25)
Comentează