FOTBAL  »  Superliga  »  REMEMBER

Poveștile fotbalului » Cum a fost Societatea de Gimnastică Sibiu aproape de a deveni campioană la fotbal în România

Echipa de fotbal a Societății de Gimnastică Sibiu la finala cu U.D. Reșița din 1931 // Foto: razvanpop.ro
Echipa de fotbal a Societății de Gimnastică Sibiu la finala cu U.D. Reșița din 1931 // Foto: razvanpop.ro

Articol de - Publicat vineri, 03 mai 2019 11:32

Pare greu de crezut, dar Societatea Gimnastică din Sibiu a fost aproape de a deveni campioană la fotbal în România, în sezonul 1930/1931. A terminat pe locul doi, fiind învinsă în finala pentru titlu de UD Reșița, scor 2-0.

În 1862, când a apărut clubul, Sibiul făcea parte din Imperiul Austro-Ungar. Clubul a apărut cu obiectivul de a educa tinerii din oraș prin sport și a fost fondat inițial ca o echipă de gimnastică.

De la educație la performanță

Peste doar trei ani, echipa a devenit un club academic, sprijinită și de un decret al Imperiului prin care participarea la o disciplină sportivă era obligatorie pentru tinerii elevi.

De-a lungul anilor din secolul XIX, clubul a format echipe bune de gimnaști, dar și de gimnaste care au concurat în competițiile locale și naționale. După 1890, accentul s-a pus mai mult pe formarea de gimnaste.

societatea gimnastica sibiu*antrenament al gimnaștilor de la Societatea Gimnastică Sibiu // Foto: patrimoniu.sibiu.ro

Din 1903, clubul a început să formeze și jucători de tenis, dar și să organizeze competiții în această disciplină sau să participe cu jucătorii ei la diferite turnee.

Gloria secției de fotbal

Toate activitățile Societății de Gimnastică Sibiu au fost suspendate de Primul Război Mondial, însă după finalul conflagrației echipa a revenit și a fondat în cadrul clubului o secție de fotbal, sport care se dezvoltase între timp și în România și prinsese rădăcini.

În anii '20, exista o singură ligă națională de fotbal în România, iar meciurile se desfășurau în sistem eliminatoriu, asemenea unei Cupe. În liga națională echipele participau după ce câștigau competițiile regionale organizate pe criterii geografice.

În sezonul 1925/1926, Societatea de Gimnastică Sibiu a participat pentru prima dată cu secția de fotbal la turneul național, însă a fost eliminată în sferturi de Juventus București, scor 3-1.

A participat și sezonul următor, în 1926/1927, fiind eliminată de această dată în runda preliminară de Unirea Tricolor București, scor 3-2.

În următorul sezon nu a mai concurat, însă a revenit în 1929/1930, competiție în care a trecut de Brașovia Brașov și a fost scoasă de Universitatea Cluj cu un drastic 7-0.

A urmat cel mai bun sezon, cel din 1930/1931, când echipa de fotbal a clubului din Sibiu a fost la un pas să câștige titlul, ajungând până la meciul decisiv cu UD Reșița, pierdut, însă, cu 2-0. Pe parcurs, fotbaliștii trecuseră de echipe precum Crişana Oradea și Maccabi Cernăuţi.

Revenirea în divizia secundă

În ciuda sezonului bun, Societatea de Gimnastică nu a mai apărut în următoarele competiții ale primei ligi din România.

În 1934 s-a fondat liga secundă, la nivel național, intitulată pe atunci Divizia B, iar în această competiție au pornit nu mai puțin de 40 de cluburi împărțite în cinci serii a câte opt echipe. Printre acestea și secția de fotbal sibiană.

Jucătorii Societății de Gimnastică au evoluat în cea de-a patra serie și au terminat pe primul loc. Campionatul a continuat cu un play-off în care participau echipele care terminaseră pe primul loc în fiecare serie.

În această fază, evoluția sibienilor nu a fost la fel de bună, terminând pe ultimul loc din cele cinci echipe. Câștigătoarea a fost Jiul Petroșani, echipă care a și promovat în Divizia A.

Sibienii au mai evoluat și în următorul sezon în Diviza B, însă au teminat pe locul 6 în seria lor și au retrogradat.

Echipa a fost dizolvată complet în 1945, după ce nici în anii precedenți clubul nu fusese foarte activă din cauza celui de-Al Doilea Război Mondial.

A rămas, însă, în istoria fotbalului românesc drept clubul de gimnastică ce a fost la un pas să devină campion la fotbal.

Citește și:

FAKE NEWS-ul de acum 24 de ani! Straniul caz al lui Marco Boogers, olandezul transferat „la plesneală” pe o sumă imensă

Playtech: TRAGEDIE! Doliu URIAȘ în politica din România! A MURIT în urmă cu puțin ...

Ianis Hagi și Dennis Man, în centrul atenției la reunire » Ținute extravagante alese de „tricolori”


Comentarii (5)
f_i_v
f_i_v  •  10 Ianuarie 2021, 17:53

Corectie: Club Atletic Cluj a fondat sectia de fotbal in 1904.

f_i_v
f_i_v  •  10 Ianuarie 2021, 17:50

Pentru cei care au scris aici ca li se pare ciudat cum un club de gimnastica juca fotbal, pot sa le spun ca in teritoriile sub ocupatie maghiara, dar si in Bucovina(sub ocupatie austriaca), cluburile aveau in principiu acelasi nume dar tradus in romaneste in forme diferite. De exemplu, Kolozsvari Athletikai Club(fondat in 1885) si care a infiintat sectia de fotbal in 1909, a fost tradus in romaneste ca Clubul Atletic Cluj, dar desi a jucat intreaga existenta sub acest nume, e cunoscut in Romania ca Ferar Cluj, fiindca a jucat ultimul sezon in liga 1 sub acest nume. In Bucovina, la fel ca in celelalte zone unde existau sasi(in Transilvania) sau svabi(in Banat), cluburile aveau denumirea de Turnverein, care s-a tradus la noi cu: "Sportiv" sau "de Gimnastica". In ziare se tot traduce Societatea de Gimnastica Sibiu, dar clubul a evoluat sub prescurtarea HATV(Hermanstadter TurnVerein), cum apare si in poza facuta inaintea meciului de finala cu cei de la UD Resita(azi CSM Resita).(verifica cu google) Sa raspund la celalt gand, da, gimnastii, jucau si fotbal, la fel cum fotbalistii de la Olimpia Bucuresti jucau si rugby, si care din 1915 au ales sa ramana cu rugby-ul, desfiintand sectia de fotbal. Si in Bucuresti a existat un club german, Bukarester FK, FK venind de la Fussball Klub, dubla vicecampioana nationala(la 3 puncte in spatele echipei Colentina Bucuresti, si doar 2 in spatele echipei Prahova Ploiesti) si care a terminat inca de doua ori pe locul

kordell
kordell  •  03 Mai 2019, 19:46
Postat de sepsi.osk pe 03 Mai 2019, 13:24

Si clubul de gimnastica avea sectie de fotbal! Nu gimnastii jucau fotbal! Da' e gesepehehe. :)))

Habarnismul gesepist .

Vezi toate comentariile (5)
Comentează