FOTBAL  »  Superliga  »  RAPID

EXCLUSIV Interviu cu afaceristul care investeşte 10 milioane de euro la Rapid: „Vreau un club câștigător”

Patronul de la Mobexpert, Dan Șucu, vrea să investească la Rapid
Patronul de la Mobexpert, Dan Șucu, vrea să investească la Rapid

Articol de - Publicat marti, 08 martie 2022 07:08 / Actualizat marti, 08 martie 2022 13:20

„Un Rapid câștigător și prietenul copiilor!” este țelul patronului de la Mobexpert, Dan Șucu, care a început o colaborare cu giuleștenii, pe bazele căreia urmează să se dezvolte o școală de fotbal, pentru sportul de masă, dar și o academie, vizând performanța.

Omul de afaceri Dan Șucu (58 de ani) a devenit de curând partenerul Rapidului pe zona juvenilă, dar este dispus să extindă această colaborare și la echipa mare.  A făcut handbal în tinerețe și este un împătimit al tenisului, pe care îl practică aproape zilnic. 

Visului lui este „să scoatem copiii de la calculator și să-i aducem pe terenul de fotbal".

3 concluzii la finalul sezonului regulat » Handicap FCSB, 16 echipe doar pe hârtie + visuri năruite la Rapid și FCU Craiova
CONCLUZII
3 concluzii la finalul sezonului regulat » Handicap FCSB, 16 echipe doar pe hârtie + visuri năruite la Rapid și FCU Craiova

Dan Șucu pentru GSP: „Am identificat vreo 12 baze sportive părăsite, doar în nordul Bucureștiului”

- Domnule Șucu, ați luat două baze sportive, „Coresi", unde deja se antrena Rapidul, și „Constructorul", chiar lângă Pro Rapid.  
- Nu le-am luat, am cumpărat terenurile pe care se aflau. La „Coresi" e vorba de două hectare și m-a costat două milioane de euro. La „Constructorul" sunt 3,5 hectare, iar prețul a fost de 3 milioane de euro.

Sunt părinte, știu ce probleme am avut cu băieții mei, când erau mai mici și nu prea aveai unde să-i duci să facă sport. Și m-am decis să fac ceva. Am identificat vreo 12 baze sportive părăsite, doar în nordul Bucureștiului. Aș fi vrut să mă asociez cu un proprietar, dar n-am putut. Așa că m-am hotărât să cumpăr eu. Două. Restul de zece, întrebați-l pe ministrul sporturilor ce va face cu ele.

Dan Șucu: „Miniștrii, primarii, politicienii doar cer și împart bani, atât"

- Cum s-a ajuns aici, cu atâtea baze sportive lăsate să moară?
- Lumea tot așteaptă ca lucrurile bune să fie făcute de miniștri, primari, politicieni. Însă ei sunt capabili numai de un lucru, luptă să obțină din buget o felie cât mai mare. Iar cu banii respectivi nu construiesc ceva, ci îi reîmpart ulterior, pe baza unor criterii știute doar de ei. Să te aștepți ca un om care nu are niciun fel de expertiză să construiască, să dezvolte ceva, mi se pare fără sens. Numai zona privată ar putea face așa ceva.

- Dacă ați avea la firmă manageri precum cei din Ministerul Sportului...
- N-ar avea nicio șansă. Oamenii care au doar expertiza de a împărți banii pe care alții i-au creat n-ar putea ajunge să conducă entități în zona privată.

- Atunci, cum să conducă România?
- Asta pot să vă întreb și eu. L-ați auzit vreodată pe ministrul sporturilor, nici nu știu cine este, vorbind despre ce se întâmplă cu bazele părăsite? Dar ne întrebăm de ce nu mai avem nicio șansă la Olimpiade... Tot se plâng că nu au bani, dar nu banii sunt problema. Când sunt bani și se fac investiții, de exemplu, stadioane, nefiind capabili să le opereze, mai mult cheltuie decât aduc.

- Ați avea o soluție?
- Da, ministrul ar putea să decidă ca orice bază sportivă părăsită să fie taxată cu un impozit suplimentar, cât se poate de punitiv. Să-i forțeze pe proprietari fie să le readucă în stare de funcționare, fie să le vândă către cineva care poate face asta. Asta n-ar costa nimic ministerul, iar ministrul n-ar trebui să facă nimic, doar să se gândească la binele comunității.

Șucu, investiție de 10 milioane de euro la Rapid

- Revenind, care a fost resortul care v-a determinat să faceți această investiție?
- Cum spuneam, sunt părinte și cred că e datoria noastră, a fiecăruia, să ducem copiii la sport. Trebuie să-i scoatem de la calculatoare. Eu sunt un iubitor al sportului de masă. Știu cum erau pe vremea mea, cu bazele sportive pline. Nu știu un om de afaceri care să nu fi făcut sport în tinerețe. Pentru că asta te pregătește, îți dă ambiție și capacitatea de a înțelege că atunci când nu ești bun pierzi. Sportul te învață că dacă dai greș, înseamnă că tu ești primul vinovat, nu să dai repede vina pe alții. Eu așa îmi educ copiii. 

- Sunteți rapidist?  
- Nu, nu sunt neapărat rapidist. Sunt un iubitor al sportului de masă. E adevărat că se pregăteau deja la „Coresi" când am cumpărat baza, însă diferența e că atunci erau 100-120 de copii, iar când va fi gata, eu vreau ca acolo să se antreneze 700 de copii, în condiții absolut moderne.

- Ce ar însemna „absolut moderne"?
- O altă investiție de încă 5 milioane de euro pe ambele baze, adică terenuri, de la cele pentru pitici până la cele mari, apoi infrastructură, vestiare, săli de antrenamente, de recuperare, de kinetoterapie. Chiar și săli de antrenament pentru părinți, să nu stea degeaba dacă tot vin cu copiii. La „Coresi" aș vrea să facem fotbal de inițiere, de masă, un ONG care să se numească Școala de fotbal Rapid. Iar la „Constructorul" să aducem 400 de copii, unii tot așa, pentru a face sport, iar alții de elită, la Academia Rapid. 

Totul se va desfășura sub umbrela acestui club de tradiție, care are o puternică componentă socială.  Bazele vor fi complet private, într-un mod de eficiență pe care îl știu eu. De aceea vreau să mă implic personal acolo. De zona de elită se va ocupa exclusiv clubul. Am discutat cu Victor Angelescu, cu Daniel Niculae, îmi place cum gândesc și vreau să mă implic, să-i ajut, dar nu cu orice.

În partea de fotbal pentru masă, trebuie să găsim profesori care să-i facă pe copii să iubească fotbalul. La nivelul de masă e zona mea de implicare, la elită e partea clubului. Ei știu ce au făcut, acolo nu mă pricep, nu mă bag 
- Dan Șucu, patron Mobexpert

„În fotbal sunt cam mulți oportuniști și amatori, Hagi e o excepție"

- Adică?
- Eu le-am cerut o singură promisiune: îmi doresc un Rapid câștigător și prieten cu copiii. Dacă vom merge pe această linie, voi ajuta mult. Sunt deja sponsor pe zona juvenilă. Am avut discuții și pentru formația de seniori. Condiția ar fi să înțelegem că pe lângă un targhet sportiv, avem și unul social, iar eu aș fi dispus să le devin partener. Un copil e atras mereu de echipa câștigătoare. 

Îmi amintesc de acea zi când FRF a umplut stadionul cu copii, fiindcă era cu porțile închise. Știu, au mai făcut și alții, chiar și Rapid, și Craiova. Eu cred că ziua aia a fost cea mai frumoasă din acel stadion. N-ar trebui să existe meci în Giulești la care orice profesor care vine cu cel puțin cu 10 jucători de la el de la club, nu neapărat de la Rapid, să nu poată să intre gratuit cu ei.

Interviu cu afaceristul care investeşte 10 milioane de euro la Rapid: „Vreau un club câștigător”

- Nu e cam dur limbajul stadionului pentru copii de 7-8 ani? 
- Poate că și acel limbaj s-ar mai înmuia cu ei în stadion. Vă dați seama, dacă Rapid ar avea legitimați un minim de 1.000 de copii, la școala de fotbal sau la elită? Care să vină la meciuri, cu părinții de mână? Poate că lucrurile ar arăta altfel.

- De ce nu investesc marile companii românești în fotbalul nostru? 
- E o situație nefericită. Nu e vorba doar de legislație. Majoritatea oamenilor care conduc firme mari au în ADN ideea de construcție, de a face ceva deosebit. În fotbalul de la noi, în afară de Hagi, majoritatea celorlalți sunt oportuniști. E o zonă de oportunism, de amatorism, de politicieni confuzi. Nu prea îți vine să te implici cu totul, ca om de afaceri. 

Dar dacă găsești un scop social, cum am găsit eu, lucrurile se schimbă. Rapid are o componentă socială, iar eu sunt interesat s-o dezvolt. Să readuc mii de copii la sport, la fotbal, e un scop care mă provoacă. Să readucem România sportivă unde a fost, da, e un țel pentru cineva care a construit ceva în viață.

Pentru mine, la aproape 60 de ani, n-ar mai fi chiar așa o provocare să conduc un club de fotbal, chiar și de Liga 1. E o treabă pentru un om de 30-40 de ani. Dar le-aș putea fi partener celor de la Rapid 
- Dan Șucu, patron Mobexpert

„Sănătatea copiilor e în mâna părinților, nu a altora" 

- Mergeți la meciuri, vă place fotbalul?
- Da, normal că-mi place. Merg pe stadion cu băieții mei, care joacă la Rapid. Dan are 15 ani, e fundaș central, Andrei are 13 ani și e mijlocaș. Unul e mai muncitor, celălalt mai talentat. Vorbesc mereu cu ei și le spun că atunci când talentul nu muncește, munca bate talentul. 

- Când vor fi cele două baze finalizate complet? 
- La nivel de terenuri, sper ca până în august să fie gata toate. Vreau doar ce e mai bun pentru copii, să punem suprafețe sintetice, cu granule naturale, antișoc, să-i protejăm. Nu s-a mai adus așa ceva în România. 

Problema e la infrastructura cealaltă, cu obținerea autorizațiilor de construcție. Sper ca anul ăsta să finalizez partea de birocrație, iar din 2023 să mă ocup de planurile de construcții. Până atunci vom improviza, vom folosi containere speciale.

- Vor fi prețuri mari?
- Nu, fiindcă nu mă aștept să am beneficiu, însă nici n-aș vrea să aduc bani de acasă toată viața. Bazele trebuie să ajungă să se autosusțină. Iar părinții trebuie să înțeleagă că sănătatea copiilor e în mâna lor, nu a altora. 

Acum 15-20 de ani, pentru un magazin Mobexpert obțineam autorizația de construcție în 3 luni. Acum durează 3 ani să obțin autorizația. De aceea va dura mai mult să finalizăm toată infrastructura pe cele două baza
 - Dan Șucu

VIDEO Adrian Mutu, primă conferință cu nervi la Rapid

Citește și: 

Cum a reușit FCSB să-l transfere pe Octavian Popescu » De ce nu a rămas la Rapid sau la Universitatea Craiova

Unul dintre favoriții fanilor Rapidului îl apără pe Mutu: „A jucat doar șase luni la Dinamo. Cu antrenori veniți de acolo am avut cele mai mari performanțe

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (33)
ucluj2011
ucluj2011  •  09 Martie 2022, 11:34
Postat de valentindragobete pe 08 Martie 2022, 18:31

Să-ți arhivezi comentariul că să-l recitești peste 3_4 ani și să-i compari promisiunile lu' nenea ăsta și să nu uit: bagă la arhivare și-o lista cu preturile d-acu', oricum majorate in ultimile 3_4 luni dar nu mai contează, cu alea care vor fi prin 2025-26! Și să nu uit 2: " gluma " cu aragazu este a unui gardelean prost

Nu este o glumă prostache. Cei ca voi sunt doar băgători de seamă care nu sunt în stare să facă nimic în viață , dar îi critică pe alții care vor să facă sau chiar fac/au făcut. Ce spui tu este posibil , dar nu este mai bine să așteptăm până atunci , și dacă este așa... atunci "să aruncăm cu pietre"??? În acest moment , acest OM , merită lăudat și respectat că a făcut și vrea să facă ceva ce Statul Român , Ministrul Sportului sau alți oameni cu bani chiar mai mulți decât el nu au făcut și nu sunt dispuși să facă.

rapid_visiniu
rapid_visiniu  •  09 Martie 2022, 00:31

Felicitări!

bogdan.iacob
bogdan.iacob  •  08 Martie 2022, 23:35

Nr. 1 - Era corect sa marcati articolul ca fiind advertorial. Nr. 2 - Daca dl Dan Sucu promite pe cuvint de pionier (a fost pionier, nu-i asa?) ca nu construieste nimic altceva pe terenurile respective DECIT edificii servind bazele sportive vom putea fi entuziasmati, cam ca Marius Margarit. Daca nu, raminem la scepticismul pe care ni-l dicteaza lectura articolului https://www.fanatik.ro/afacerea-pro-rapid-sau-cum-a-transformat-statul-o-baza-sportiva-intr-o-groapa-de-gunoi-exclusiv-19543180 pe care va sugerez sa-l cititi si voi. E lung, da' merita...!!!

Vezi toate comentariile (33)
Comentează