FOTBAL  »  Superliga  »  MINISTERUL SPORTULUI

Urmează o nouă întâlnire Burleanu - Novak » Cum speră șeful FRF să-l determine pe ministru să renunțe la ordinul controversat

Articol de , , - Publicat miercuri, 13 iulie 2022 07:32 / Actualizat miercuri, 13 iulie 2022 07:46

Răzvan Burleanu a avut o întâlnire cu ministrul Sportului, Eduard Novak, și vor mai discuta din nou peste două săptămâni, când președintele FRF va încerca să-i demonstreze șefului MTS că impactul ordinului asupra fotbalului va fi foarte mare.

Eduard Novak e contestat puternic din cauza ordinului pe care l-a publicat recent, dar reacțiile din sport nu-i schimbă planul. 

Ordinul prin care cluburile profesioniste sunt obligate să aibă în meciuri 40 la sută sportivi români a fost publicat în Monitorul Oficial. Următorul pas ar fi ca fiecare federație să-și modifice regulamentul ca să respecte impunerea ministrului și să stabilească și sancțiunile pe care le vor suporta cluburile care nu vor respecta regula nouă.

Eduard Novak, contrat dur după ce a spus că ordinul controversat nu încalcă legile UE: „Opinia ministrului este eronată. A fost consiliat nepotrivit, ca să folosesc o exprimare elegantă”
MINISTERUL SPORTULUI
Eduard Novak, contrat dur după ce a spus că ordinul controversat nu încalcă legile UE: „Opinia ministrului este eronată. A fost consiliat nepotrivit, ca să folosesc o exprimare elegantă”

Federația Română de Fotbal a publicat un comunicat imediat după ce Novak a anunțat care era intenția sa. FRF a cerut lămuriri, pentru că nu fusese consultată înainte de formularea ordinului. 

Un prim pas a fost făcut, Burleanu a avut o întâlnire cu ministrul și au stabilit să reia discuțiile peste două săptămâni, pentru ca Răzvan să consulte până atunci sindicatul jucătorilor, Liga Profesionistă și să-i prezinte lui Novak date clare despre impactul pe care l-ar avea regula aceasta asupra fotbalului.

„E simplu, dați afară străinii!"

Nicio persoană din fotbal nu a aprobat până acum, în declarațiile publice, ideea ministrului. 

Burleanu speră să-l convingă prezentându-i amănunte despre problemele concrete pe care le va genera ordinul, inclusiv despre costurile foarte mari pe care le-ar suporta unele cluburi, forțate să rezilieze contracte cu fotbaliști străini sau să-i păstreze și să-i plătească de pomană, fără a avea dreptul să-i folosească.

Novak a spus într-un interviu din Nemzeti Sport, în Ungaria, că echipele de fotbal mai au timp să-și modifice loturile, din moment ce perioada de transferări nu a fost încheiată. 

Ce nu a înțeles el: contractele cu fotbaliștii nu pot fi reziliate unilateral fără achitarea unor despăgubiri. CFR, spre exemplu, ar trebui să achite câteva milioane de euro ca să-i dea afară pe toți străinii pe care nu i-ar mai putea folosi!

N-a întrebat mai nimic

Ministrul vrea ca acei 40% sportivi români să se afle pe teren pe toată durata unui meci. Ceea ce înseamnă că o echipă va trebui să aibă permanent în componență cinci fotbaliști români. 

El a susținut, după ce a publicat ordinul, că avusese consultări cu federațiile. În realitate, Novak întrebase FRF care e procentul jucătorilor străini în campionat și care e numărul obligatoriu de români în echipe. Federația i-a răspuns că 35 la sută dintre fotbaliștii din Liga 1 sunt străini. Și l-a mai informat că există regula U21, care obligă cluburile să aibă timp de 90 de minute pe teren un jucător disponibil pentru naționala de tineret. 

Și l-a mai informat pe ministru și că loturile trebuie să conțină minimum opt fotbaliști formați la nivel național, deci români. Când i-a cerut Federației acele date, Novak nu l-a informat pe Burleanu despre intenția pe care o avea. FRF, ca și celelalte federații, a aflat doar când ministrul a publicat ordinul. 

„E într-o eroare juridică"

Novak a susținut în interviul din Nemzeti că ordinul care-i favorizează pe români în dauna altor cetățeni din Uniunea Europeană nu încalcă legile comunitare, din moment ce sportivii au contracte de activitate sportivă, nu contracte de muncă.

Îl contrazice Csaba Astalos, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării: 

„Opinia ministrului este eronată juridic. Curtea de justiție a Uniunii Europene spune că atunci când o activitate sportivă are caracterul unei activități salariate sau al unei prestări de servicii remunerate, nu contează tipul de contract încheiat".

VIDEO Daniel Stanciu, după ordinul lui Novak: „Nu poți face asta de pe o zi pe alta!”

Citește și: 

Eduard Novak, contrat dur după ce a spus că ordinul controversat nu încalcă legile UE: „A fost consiliat nepotrivit, ca să folosesc o exprimare elegantă”

Xavi Pascual a vorbit despre ordinul ministrului Novak: „Regulile trebuie respectate, chiar dacă uneori nu ne convin"

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (13)
istet10
istet10  •  13 Iulie 2022, 21:15
Postat de vasileroaita pe 13 Iulie 2022, 08:59

Exemplu concret: CFR l-a folosit pe Itu pentru a respecta regula aberanta U21. Acum, desi Itu a crescut mult, nu mai are loc in echipa pentru ca nu-l poti compara cu Boateng!! Si sunt multi ca Itu.

Spui regula aberanta. Pesemne ca spui asta pt ca ea nu a adus progres pt toti cei despre care tu ne explici ca ar fi fost favorizati de prevederile ei. Adica, rezulta ca unii au fost discriminati si ca li s-a ingradit dreptul la munca. Pai asta ar insemna ca e o regula contrara legislatiei ue? E, uite ca nu a fost considerata astfel. Si pe cale de consecinta ar fi de asteptat ca nici ordinul lui novak sa nu fie considerat ca unul ce incalca respectiva legislatie.

cdba3133
cdba3133  •  13 Iulie 2022, 14:09

In esenta pana la urma este un Ordin constructiv pentru Romania. Ca acest Ordin nu se poate aplica este cu totul altceva. Oricum si din puzderia de strainii care vin pe la noi doar cativa sunt de doamne-ajuta. Restul sunt vai de mama lor. Doar ca romanasi nostri ii vad mari vedete. La ce stadiu am ajuns noi se subintelege.

clubman
clubman  •  13 Iulie 2022, 12:23

Acest s*** trebuia de mult timp demis... Nu inteleg agitatia, ORICE tribunal sterge pe jos cu acest ''ordin''...

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (13)
Comentează