FOTBAL  »  Superliga  »  FCU CRAIOVA

Analiză Recordul carierei pentru Giovanni Costantino » I-a depășit pe Mutu și pe Croitoru la FCU Craiova

Giovanni Costantino, antrenor FCU Craiova / FOTO: FCU Craiova
Giovanni Costantino, antrenor FCU Craiova / FOTO: FCU Craiova

Articol de - Publicat sambata, 16 decembrie 2023 01:11 / Actualizat sambata, 16 decembrie 2023 11:14

Tehnicianul echipei FCU Craiova, Giovanni Costantino (39 de ani), trece prin cea mai bună perioadă din scurta lui carieră de antrenor principal. Cu victoria obținută vineri pe terenul lui FC Voluntari, scor 1-0, italianul a reușit să lege pentru prima dată trei succese consecutive. Mai mult, și fără gol primit.

Seria victoriilor a fost începută cu FCSB, 2-0, în Cupa României, după care a urmat un rezultat identic și cu FC Botoșani, în etapa precedentă din Superliga.

MM și Mititelu s-au pus de acord » Fotbalistul comparat cu Crouch: „Va juca la un club mare din Europa! Are toate calitățile”
Voluntari - FCU Craiova 0-1
MM și Mititelu s-au pus de acord » Fotbalistul comparat cu Crouch: „Va juca la un club mare din Europa! Are toate calitățile”

Înainte să fie angajat de Adrian Mititelu la FCU Craiova, Giovanni Costantino a mai avut două experiențe foarte scurte ca A1 la echipe profesioniste, precum MTK Budapesta, prima ligă din Ungaria (18 mai - 4 octombrie 2021), și Agia Napa, eșalonul secund din Cipru (5 septembrie - 15 octombrie 2023).

La MTK a reușit două victorii la rând, 7-0 cu Sényő FC (Liga 3), în Cupa Ungariei, și 1-0 cu Mezokovesd, în campionat. Giovanni Costantino a fost demis după doar opt etape, în care a înregistrat patru înfrângeri, un egal și trei victorii.

La Agia Napa a stat doar patru jocuri, cu rezultate contradictorii: 1-1 cu Ypsonas FC, 0-3 cu Achyronas FC, 3-2 cu PAEEK Kyrenia și 0-2 cu Omonia 29 Maiou.

Giovanni Costantino a mai obținut trei victorii consecutive în Serie D

Giovanni Costantino a mai obținut trei victorii consecutive, în septembrie 2022, dar cu formația italiană de amatori Casarano Calcio, din Serie D.

Înainte să-și înceapă cariera de antrenor principal, Giovanni Costantino a fost secund la naționala Ungariei, în mandatul lui Marco Rossi, între iulie 2018 și mai 2021.

Antrenorul italian a semnat cu FCU Craiova, pe 16 octombrie 2023, un contract valabil până în vara anului 2024, cu drept de prelungire din partea clubului de încă un an.

Vreau să fac lucruri pe care nu le-a mai făcut nimeni la FCU. Muncim foarte bine, ideile mele tactice se potrivesc jucătorilor, dar totul depinde de ei. Chiar simt că au început să pună în aplicare ideile mele de când am ajuns la Craiova 
- Giovanni Costantino, antrenor FCU Craiova

Giovanni Costantino are bilanț mai bun decât au avut Adrian Mutu și Marius Croitoru, după 10 meciuri la FCU Craiova

Meciul cu FC Voluntari este al zecelea pentru Giovanni Costantino pe banca echipei FCU Craiova, opt în Superliga și două în Cupa României. Antrenorul italian are următorul bilanț: 5 victorii, două egaluri și 3 înfrângeri: 17 puncte, o medie de 1,7 puncte/meci.

Giovanni Constantino are al doilea cel mai bun palmares după primele 10 meciuri, dintre antrenorii care au reușit să atingă această bornă la FCU Craiova, după promovarea în Superliga.

Constantino i-a depășit pe Adrian Mutu (3 victorii, două egaluri, 5 înfrângeri), pe Nicolo Napoli, din sezonul 2021-2022 (4 victorii, 3 egaluri, 3 înfrângeri) și pe Marius Croitoru (4 victorii, două egaluri, 4 înfrângeri).

Mediile de puncte realizate de antrenorii care au antrenat FCU Craiova cel puțin 10 meciuri, după promovarea în Superliga

  • Giovanni Costantino (2023-2024) - 1,7 puncte/meci (10 meciuri)
  • Nicolo Napoli (2022-2023) - 1,81 puncte/meci (27 de meciuri)
  • Marius Croitoru (2022-2023) - 1,29 puncte/meci (14 meciuri)
  • Nicolo Napoli (2021-2022) - 1,72 puncte/meci (18 meciuri)
  • Adrian Mutu (2021-2022) - 1 punct/meci (12 meciuri)

Dacă nici el nu reușește, va fi foarte greu să reușească cineva. Eu îl voi ajuta cu tot ce depinde de mine. Am un sentiment foarte bun despre acest om! Poate mă hazardez, dar doar ghinionul îl poate împiedica. E un moment istoric, în fotbalul românesc a pătruns un antrenor care va ridica fotbalul românesc
- Adrian Mititelu, patron FCU Craiova (19 octombrie 2023, după numirea lui Giovanni Costantino)

Cine e Giovanni Costantino

Giovanni Costantino deține licența PRO, obținută în 2021 la Coverciano. Și-a început cariera în fotbalul maghiar, „secund” la Honved. A mai trecut pe la Dunajska Streda, „Sepsi a Slovaciei”, înainte să colaboreze cu Marco Rossi la prima reprezentativă a Ungariei.

În mai 2021 a ales să facă pasul spre cariera de „principal”. A rezistat doar 9 meciuri pe banca lui MTK Budapesta. A ajuns apoi în țara natală, la Casarano, în Serie D.

Pe 5 septembrie 2023 fusese instalat pe banca lui AO Agia Napa, în liga secundă din Cipru, dar a reziliat contractul pentru a semna cu FCU Craiova.

Giovanni Constantino, antrenor cu un drum inedit

Giovanni Costantino a fost conductor de tren în regiunea Emilia Romagna și s-a lăsat de această meserie pentru a deveni antrenor.

„Am jucat fotbal de mic, dar nu am avut talentul necesar pentru o carieră profesionistă. Așa că am mers pe zona de antrenorat, în paralel cu alte meserii. În 2013 am început primul curs, la Federația Italiană și am fost apoi admis la Licența UEFA B.

Am trimis CV-uri prin Europa, pentru că știam că în Italia, fără o carieră de jucător în spate, nu puteam reuși. Așa am ajuns în liga a doua din Finlanda, la o echipă de copii, la 3.500 de km distanță de casă. Am mers apoi la o echipă de fotbal feminin, Aland United.

M-am specializat și în domeniul de analiză a partidelor. Am avut ocazia de a merge la antrenamentele lui Marco Rossi, la Honved, și el m-a luat în staff-ul său, ca analist. Așa a început aventura mea în Ungaria. Mister a construit un grup extraordinar și a obținut rezultate importante”, povestea Costantino în 2017, pentru La Repubblica.

VIDEO. FC VOLUNTARI - FCU CRAIOVA 0-1. Adrian Mititelu: „O victorie care ne dă aripi”

Citește și alte articole:

Ia în calcul plecarea imediată de la Rapid: „Vom vedea după meciul cu Farul”

Mesaj din Liga 1 pentru Edi Iordănescu: „Sper să mă caute cineva din staff-ul naționalei. Da, mă gândesc la convocare!”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (8)
TIborSzoltan
TIborSzoltan  •  17 Decembrie 2023, 19:26
Postat de kub.a. pe 16 Decembrie 2023, 11:50

Forta Stiinta! Forta PS97! Forta Constantino!!!

Cică Mititelu o să fie amendat pentru ce are afișat pe clădirea din centru: Universitstea! Va fi amendat pentru clonarea unui club adevărat! Știai, clonache? Pentru. A scăpa de amendă o să scrie unica craiova 289742688

kub.a.
kub.a.  •  16 Decembrie 2023, 11:50

Forta Stiinta! Forta PS97! Forta Constantino!!!

Nea.Marin.
Nea.Marin.  •  16 Decembrie 2023, 11:17
Postat de george.br pe 16 Decembrie 2023, 10:38

Corect! Daca Ajica isi vede de treaba si-l lasa in pace, are toate sansele sa reuseasca. Dar il lasa? Aici e cheia.

Sa ne concentrăm pe victoria lui Poli Iași astăzi:)))))

Vezi toate comentariile (8)
Comentează