FOTBAL  »  Superliga  »  FCSB

Gigi se plânge degeaba! Culisele relației controversate FCSB - Istvan Kovacs

Istvan Kovacs și Gigi Becali, finanțatorul FCSB
Istvan Kovacs și Gigi Becali, finanțatorul FCSB

Articol de , , - Publicat joi, 29 aprilie 2021 08:51 / Actualizat joi, 29 aprilie 2021 10:41

Istvan Kovacs (36 de ani) a fost arbitrul pe care Gigi Becali l-a acuzat cel mai dur de când e în fotbal, însă în disputele cu Craiova a avut în Istvan un megaaliat, în vreme ce împotriva CFR-ului s-a transformat într-un imens dușman.

Istvan Kovacs la Craiova - FCSB! Delegarea-șoc, anunțată în exclusivitate de gsp.ro marți după-amiază, a fost confirmată ieri de site-ul Comisiei Centrale a Arbitrilor. La scurt timp după ce ediția online a Gazetei a informat despre alegerea lui Vassaras, Gigi Becali, un contestatar feroce al "centralului" din Carei, a avut o atitudine mai degrabă defensivă și chiar de acceptare a faptului că va fi arbitrat de cel pe care îl consideră un aliat al CFR-ului.

Gigi Becali: „Chiar îmi convine delegarea lui Kovacs!”

"Mă așteptam, oarecum, să-l delege pe Kovacs. El, Hațegan și Feșnic sunt arbitri valoroși. Într-un fel sunt îndoit, dar mă și bucur... E bun, însă are momente în care i se întunecă mintea. Mă bucur într-un fel, că e un arbitru de valoare. Știu eu ce să zic? Decât un arbitru fără valoare, mai bine unul cu valoare. Dacă vrea să arbitreze corect... Ați văzut cum arbitrează în Champions League? Într-un fel, chiar îmi convine! 

Măcar știu că e valoros. De ce ar arbitra el împotriva noastră? Nu are niciun interes! E onoarea lui în joc! Trebuie să demonstreze și să spună «Nu am nimic cu voi! Atunci am fost întunecat, am greșit!». Are posibilitatea să arate că atunci a greșit! Mie îmi pare bine că l-au delegat", a spus Becali pentru gsp.ro.

Ce poate ascunde o astfel de poziție, extrem de înțelegătoare, din partea unui patron care folosea termeni precum "hoț", "mizerii", "furăciuni", atunci când comenta modul în care fusese arbitrat de Kovacs? Gigi a mai adăugat o afirmație: "Pe mine mă interesează să nu mi-l delege la meciul cu CFR".

Plecând de la aceste declarații ale lui Becali, Gazeta a analizat, meci cu meci, modul în care FCSB s-a comportat atunci când l-a avut pe Istvan la centru. Au fost luate în calcul exclusiv meciurile din campionat, iar concluziile pun într-o altă lumină declarațiile calme ale lui Gigi. Și chiar afirmațiile patronului sunt explicate în detaliu:

1. Diferență frapantă cu Kovacs la centru în partidele cu Craiova vs cele cu CFR

ATENȚIE! Până la startul sezonului 2017-2018, Kovacs nu arbitrase niciodată un meci între FCSB și CFR, dar nici între FCSB și Craiova. De atunci, în mai puțin de 4 ani, a fost la centru în 11 astfel de dispute, împărțite aproape în mod egal: de 6 ori a fluierat FCSB vs Craiova și de 5 ori în disputele FCSB vs CFR.

Nu doar că există diferențe în privința rezultatelor înregistrate de roș-albaștri, dar e un contrast uluitor! În primul rând: clubul lui Becali nu a pierdut niciodată cu el arbitru împotriva oltenilor. În schimb, contra clujenilor, FCSB n-a câștigat vreodată cu Kovacs la centru!

Gigi se plânge degeaba! Culisele relației controversate FCSB - Istvan Kovacs

2. Scandalul din 2014 l-a transformat pe Kovacs

În relația FCSB - Istvan Kovacs s-a petrecut un moment extrem de important în urmă cu peste 6 ani și jumătate. Mai precis în toamna lui 2014, la meciul ASA Tg. Mureș - FCSB. Trupa lui Gâlcă a pierdut atunci, 0-1, însă prestația "centralului" a fost una părtinitoare și toate deciziile lui greșite au fost împotriva bucureștenilor. 

Totul a culminat cu decizia de a nu-i acorda cartonaș roșu lui Gabi Mureșan, care l-a lovit intenționat cu cotul în față pe Rusescu, căruia i-a provocat o fractură de os zigomatic. În afara acestei erori, Kovacs i-a refuzat FCSB-ului un penalty clar, l-a eliminat greșit pe Pârvulescu și nu i-a arătat al doilea avertisment lui Sepsi, de la gazde. Pentru prestația din acel meci, GSP i-a acordat nota 0, o premieră în istoria ziarului.

În urma acelui joc, FCSB a lansat acuzații grave la adresa lui Kovacs, care a fost oprit de la delegări de către CCA nu mai puțin de 4 luni! Modul agresiv în care au vorbit cei de la FCSB despre el i-a determinat pe decidenții din fruntea Comisiei de Arbitri să nu-l mai delege o foarte lungă perioadă la meciurile roș-albaștrilor.

Din octombrie 2014, de la acel joc ASA - FCSB 1-0, și până în decembrie 2016, deci mai bine de 2 ani, Kovacs nu a mai oficiat la nicio partidă a FCSB-ului. În finalul lui 2016 a fost trimis la un meci de Cupă, disputat la Mioveni, unde FCSB a fost învinsă la penalty-uri. Apoi, a fost delegat la un derby FCSB - Dinamo, în care roș-albaștrii s-au impus, scor 2-1.

Acel moment de la Tg. Mureș trage, de fapt, linie între două perioade în care FCSB s-a comportat diferit cu Kovacs la centru.

Înainte de acel episod, îl avusese pe Istvan de 12 ori în campionat, iar randamentul a fost unul foarte bun: aproape 60% au fost victorii și s-au bifat 23 din cele 36 de puncte puse în joc. În schimb, după acel moment, lucrurile au început să se deterioreze pentru FCSB, la nivel de performanțe obținute atunci când a dat peste Kovacs: procentajul victoriilor a scăzut sub 50%!

FCSB cu Kovacs, înainte de epsiodul de la Tg. Mureș

  • 12 meciuri 
  • 7 victorii 
  • 2 remize 
  • 3 înfrângeri 
  • 64% puncte câștigate

FCSB cu Kovacs, după episodul de la Tg. Mureș

  • 22 meciuri 
  • 10 victorii 
  • 6 remize 
  • 6 înfrângeri 
  • 54% puncte câștigate

FCSB cu Kovacs, excluzând meciurile cu Craiova, după episodul de la Tg. Mureș

  • 16 meciuri 
  • 5 victorii 
  • 5 remize 
  • 6 eșecuri 
  • 41% puncte câștigate

3. Derby-urile cu grad ridicat de risc au fost conduse bine

Istvan Kovacs e contestat vehement de FCSB, însă radiografia delegărilor lui la meciurile echipei lui Becali arată că a avut prestații apreciate în meciurile cu miză mare. De exemplu, în cele 11 confruntări pe care FCSB le-a susținut în ultimele 4 sezoane cu CFR și Craiova, în nu mai puțin de 10 dintre ele, GSP i-a acordat nota 7, ceea ce înseamnă cel puțin o evoluție bună și foarte bună! 

O singură dată a primit un calificativ mic, 5, pentru CFR - FCSB 1-0, din turul actualului sezon, în special pentru faza din minutul 3, la care oaspeții au solicitat un penalty la un henț comis în propria suprafață de Camora.

În schimb, Istvan a avut randament slab și foarte slab mai degrabă la partide în care FCSB a întâlnit formații cu care nu se afla în luptă directă, la acel moment, pentru câștigarea titlului.

4. Gigi Becali l-a acuzat că e pro-CFR fiindcă e de etnie maghiară

Relația extrem de încordată dintre FCSB și Kovacs a fost alimentată mai ales de Gigi Becali, care l-a acuzat în dese rânduri că face jocurile CFR-ului fiindcă e de etnie maghiară și se simte apropiat de gruparea ardeleană. Încă din urmă cu mai bine de 10 ani, Becali a lansat această ipoteză, în urma unui meci FCSB - Ceahlăul, scor 1-3, disputat în Ghencea, cu Istvan "central".

 "Am avut mare încredere în el, dar mi-a demonstrat că este patriot faţă de ungurii lui. Nu a dat penalty pentru că e ungur! De acest lucru eu sunt sigur 100%", a spus Becali după meciul disputat în 2010.

De-a lungul timpului, Istvan Kovacs a fost subiectul mai multor controverse cauzate de etnia sa. Printre acestea, se numără o eliminare a lui Cosmin Matei în octombrie 2013, la un meci dintre Astra și Dinamo, când fotbalistul ar fi aplaudat galeria care scanda "Afară, afară cu ungurii din țară!". Fotbalistul a văzut al doilea cartonaș galben deoarece arbitrul a considerat că că jucătorul încuraja manifestările galeriei.

De altfel, fostul președinte CCA, Gheorghe Constantin, a declarat în trecut că la testele scrise, Istvan Kovacs întâmpina probleme în a lua notă de trecere pentru că avea dificultăți în ce privește exprimarea în limba română. Și că unele deficiențe în această privință i-au fost trecute cu vederea, tocmai fiindcă cei de la Comisie vedeau în el un mare talent ca arbitru.

Eu l-am descoperit, mi-a plăcut ca arbitru, însă din caza faptului că el vorbea mai mult limba maghiară, la testele teoretice nu se descurca bine. Am insistat să trec peste acest deficit al lui pentru că am zis că are calităţi native, fizice în special, pentru a deveni un bun arbitru.
- Gheorghe Constantin, fost șef CCA la vremea când Kovacs a fost promovat

Kovacs, născut la 15 km de granița cu Ungaria! Maghiarii l-au ofertat!

Istvan Kovacs s-a născut în Carei, un oraș aflat extrem de aproape de Ungaria, la 15 kilometri de granița cu această țară. Conform ultimului recensământ, realizat acum un deceniu, populația majoritară e cea formată din etnici maghiari, aproape 52%, în vreme ce românii sunt sub 40%. În urmă cu mai mulți ani, Kovacs a avut o porpunere, din partea Comisiei de Arbitri din Ungaria, pentru a merge acolo să activeze și să oficieze jocurile din prima ligă maghiară, ofertă pe care a declinat-o!

5. Descrierea celor din jurul său: tip răzbunător și arogant

O posibilă explicație pentru faptul că în urma acuzelor violente pe care Becali i le-a adresat și a acelui meci de la Tg. Mureș, din cauza căruia a avut mult de suferit, Kovacs a devenit mai degrabă un arbitru cu care FCSB nu mai are un procentaj ridicat al punctelor câștigate e modul în care colegii și cei din jurul său îl descriu. Istvan e văzut ca "un tip extrem de răzbunător, care plătește polițe atunci când cineva îl supără cu ceva sau pur și simplu îi contestă deciziile".

În plus, el e caracterizat ca fiind arogant inclusiv cu unii dintre colegii săi, reproș pe care unii dintre șefii care au fost la CCA i l-au făcut, mai ales în anii trecuți.

Istvan Kovacs, 13 ani de la prima partidă

Istvan Kovacs a avut un progres rapid. În vara lui 2006, la solicitarea lui Ionuț Lupescu, care atunci era director general al FRF, Kovacs, deși era foarte, foarte tânăr, numai 22 de ani, a fost delegat la Supercupa dintre Rapid și Dinamo (foto), câștigată de giuleșteni la penalty-uri. Ulterior a fost promovat în Liga 1, după care pe lista FIFA a acces în 2010! Primul meci al FCSB-ului la care a fost delegat a fost în urmă cu mai bine de 13 ani, în martie 2008, la FC Vaslui - FCSB. 

Atunci, roș-albaștrii, cu Lăcătuș antrenor, se aflau în luptă cu CFR pentru primul loc și s-au impus în Moldova, scor 1-0, grație reușitei lui Pepe Moreno. Kovacs s-a descurcat onorabil și a fost notat cu 6 de Gazetă.

36 de aniare Kovacs, care în vară va oficia la primul său turneu final, Campionatul European

25 de aniavea Kovacs la 1 ianuarie 2010, când a primit ecuson internațional, fiind la acel moment cel mai tânăr arbitru FIFA din lume

Kovacs, urmașul lui Anderco

Președintele AJF Satu Mare, Ștefan Szilagyi, l-a format si promovat pe Kovacs. "Mă bucur că au avut încredere în el, chiar dacă e foarte tânăr. E un băiat modest, corect și eu, unul, spun că va ajunge departe în arbitraj. Cred că de la Otto Anderco încoace, arbitrajul sătmărean n-a mai avut parte de o astfel de delegare la un derby Dinamo - Rapid", a declarat Szilagyi în vara lui 2007, când Istvan a fost trimis să oficieze la Supercupa României. 

Otto Anderco, născut în 1935, a fost cel mai mare nume pe care l-a dat arbitrajul din Satu Mare. A fost arbitru FIFA timp de 10 ani, a oficiat la peste 170 de meciuri în Liga 1, în 1980 a fost tușier, în brigada lui Rainea, la finala Campionatului European, RFG - Belgia 2-1, și are și două finale de Cupă în palmares. Ultimii ani din viață i-a trăit la Centrul de Servicii Sociale "Sfântul Gheorghe" din Românaşi. A murit în primăvara lui 2019, la vârsta de 84 de ani. 

Acum 15 ani a refuzat 2 lei în plus

În momentul în care arbitra la nivelul Ligii a 3-a, la jumătatea anilor 2000, Istvan își construise reputația unui arbitru extrem de corect. La o confruntare din al treilea eșalon, oficialii echipei gazdă i-au rotunjit baremul cu 2 lei, motivând că nu au mărunt. După ce și-a numărat banii din plic, Kovacs s-a dus la un magazin din apropiere și s-a întors la stadion cu restul, pe care l-a lăsat pe masa din vestiarul arbitrilor.

VIDEO. Mesajul clar al unui arbitru FIFA: „Chiar dacă sunt foarte buni, Hațegan și Kovacs nu ajungeau în Elite fără Kyros Vassaras”

Mai multe știri din Liga 1:

Atacantul refuzat de Dinamo le bate obrazul „câinilor”: „Eram bun și nu cheltuiau cu mine”

Iordănescu, deranjat de repriza a doua cu Botoșani: „Nu asta am pregătit eu”

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (29)
stoichkov10
stoichkov10  •  30 Aprilie 2021, 08:53
Postat de Silvio pe 29 Aprilie 2021, 12:24

"Nu e atins" :)))))). Si vorbesti de obiectivitate.. uita-te atent aici: https://youtu.be/htrJTOCCO_0?t=57 . Isma Lopez are cotul in spatele lui Man, pe care il impinge in saritura, iar acesta se dezechilibreaza si cade! Nu e un penalty clar, dar contactul exista si nu e nici vorba de simulare. Ce-i drept, nu e atat de clara faza precum cea in care Camora respinge mingea de langa Gustavo la acel penalty :)))

izma lopez, mai silvica, matale vinzi flori la o taraba putin mai "incolo"?

stoichkov10
stoichkov10  •  30 Aprilie 2021, 08:51
Postat de Silvio pe 29 Aprilie 2021, 12:37

Corect, da in minge. Dar tu spui ca daca lovesti mingea nu e niciodata fault?

silvica, gigi se plange. tu ce faci?

petrucj
petrucj  •  29 Aprilie 2021, 13:32
Postat de Silvio pe 29 Aprilie 2021, 12:37

Corect, da in minge. Dar tu spui ca daca lovesti mingea nu e niciodata fault?

Nu, dar aici nu e fault. Si toata lumea a spus ca a fost dat aiurea penaltyul.

Vezi toate comentariile (29)
Comentează