FOTBAL  »  Superliga  »  INVESTIȚIE

VIDEO + FOTO Mocirla dispare, o bază nouă apare! Stadionul a fost dărâmat, CNI va investi peste două milioane de euro

Terenul este pregătit pentru începerea lucrărilor / FOTO: Vlad Nedelea +10   FOTO
Terenul este pregătit pentru începerea lucrărilor / FOTO: Vlad Nedelea

Articol de , , - Publicat joi, 05 ianuarie 2023 08:29 / Actualizat joi, 05 ianuarie 2023 10:04

Stadionul din Predeal a fost dărâmat. Pe locul vechii arene, CNI va ridica două terenuri, unul exclusiv de fotbal, dar și unul pentru alte sporturi, care vor costa peste două milioane de euro

Puțină istorie legată de micuțul stadion din Predeal, aflat vizavi de primăria din oraș, în marginea Drumului Național 1. Povestea a început în 1928. Atunci, colonelul Ioan Grigoriu a inaugurat arena din localitate. Asta după ce în urmă cu doi ani înființase Clubul Sportiv Predeal.

Alexandru Ișfan ar fi fost refuzat de FCSB dintr-un motiv grav » MM le-a spus apropiaților: „Dacă sunt prieteni, e clar!”
CSU CRAIOVA
Alexandru Ișfan ar fi fost refuzat de FCSB dintr-un motiv grav » MM le-a spus apropiaților: „Dacă sunt prieteni, e clar!”

Reportaj VIDEO din Predeal: stadionul a fost dărâmat. CNI are în plan o investiție de peste 2 milioane de euro

Micuțul stadion a fost construit la ideea lui Grigoriu chiar în curtea Batalionului IV Vânători de Munte pe care-l conducea. Tot de numelele colonelului se leagă și pârtiile din oraș. El a fost cel care a pus bazele pârtiilor de schi în vederea școlirii în special a militarilor, dar și a localnicilor.

„Laboratorul atletismului românesc”

Chiar dacă avea un teren cu iarbă naturală, pe stadionul din Predeal au avut loc în trecut mai frecvent evenimente din alte sporturi decât din fotbal. Pentru că arena beneficia de o pistă de atletism, și-a căpătat rapid renumele „Laboratorul recordurilor europene și mondiale din atletismul românesc”.

Era unul dintre cele mai căutate și apreciate stadioane pentru atletism din țară! Iar acest lucru este menționat în presa vremii, dar și în cărțile de specialitate. Virgil Ludu scrie în cartea „Oameni și atletism” despre arena din Predeal: „La noi, un stadion de tradiționale concursuri a fost cel de la Predeal. Altitudine: 1.050 metri. Culoare: șase în linie dreaptă, patru în turnantă. Spectatori nelipsiți: Piatra Mare și Postăvarul. Era stadionul pe care Ion Moina a alergat, într-o zi de august a anului 1945, primul nostru 10,4!”

Mocirla dispare, o bază nouă apare! Stadionul a fost dărâmat, CNI va investi peste două milioane de euro
Concurs de atletism la Predeal în anul 1938 / FOTO: Facebook

Recordul stabilit de Moina a rezistat nu mai puțin de 21 de ani!

Bani zero, mizerie peste tot

Mocirla dispare, o bază nouă apare! Stadionul a fost dărâmat, CNI va investi peste două milioane de euro
Celebra intrare pe vechiul stadion din Predeal / FOTO: Iosif Popescu

Revenim în prezent. Predealul nu are echipă în primele trei ligi din România, așa că arena s-a degradat treptat, din lipsa banilor și a interesului, devenind o ruină.

O groapă de gunoi, plină cu pet-uri de bere și alte mizerii aruncate de trecători și localnici. Cum fonduri pentru sport în conturile primăriei nu prea existau, conducerea orașului a solicitat ajutor pentru modernizarea stadionului.

Și l-a primit de la Compania Națională de Investiții. Care a aprobat construirea unei noi baze sportive, în valoare de peste două milioane de euro! Ce cuprinde proiectul? Un teren pentru fotbal cu dimensiunile de 75,5 x 117 m, plus o zonă de protecție perimetrală cu lățimea de 3 metri pe laturile lungi și de 6 pe cele scurte.

Mocirla dispare, o bază nouă apare! Stadionul a fost dărâmat, CNI va investi peste două milioane de euro
Macheta noii baze construite de CNI

Gazonul poate fi marcat și pentru două terenuri de mini-fotbal. Suprafața de joc va fi formată dintr-un covor de gazon artificial, pe straturi de balast și piatră compactate.

Al doilea teren e dedicat sporturilor de echipă

Pe lângă acest teren, încă unul, multifuncțional, dedicat meciurilor de handbal, baschet, volei și tenis de câmp. Suprafața de joc va fi dintr-un covor de tartan, pe un planșeu din beton armat și balast compactat.

De asemenea, baza sportivă este prevăzută cu gradene pentru 500 de spectatori. Adiacent gradenelor vor exista locuri pentru 20 de persoane cu dizabilități locomotorii, dar și parcare pentru mașini și autocare, alei pietonale și spații verzi.

În acest moment, terenul vechiului stadion a fost readus la starea inițială și a fost predat Companiei Naționale de Investiții, care va începe în acest an construcția bazei. Termenul de finalizare este prevăzut a fi între 8 și 12 luni. 

După ani de zile de speranță, la Predeal vom avea din nou o bază sportivă modernă, la cele mai înalte standarde. Am primit cu bucurie aprobarea proiectului de către CNI, cea care se va ocupa de tot ce înseamnă construirea acestor terenuri. Predealul merita să fie pus pe harta sportului din România, mai ales că ne aflăm într-o zonă montană, liniștită, unde vom putea primi în pregătire inclusiv echipe din prima ligă
Marius Mateescu, viceprimar Predeal

Vezi și:

Stadionul comunist, vechi de 60 de ani, trebuie să fie înlocuit: „Avem promisiuni”
POLI IAȘI
Stadionul comunist, vechi de 60 de ani, trebuie să fie înlocuit: „Avem promisiuni”
Stadion din România cu numele lui Pelé?! Anunțul neașteptat făcut luni
A MURIT PELE
Stadion din România cu numele lui Pelé?! Anunțul neașteptat făcut luni

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (3)
AceBro
AceBro  •  07 Ianuarie 2023, 21:49

Da spital nou , cat de mic, de ce nu face CNI ??????? AVEM Mai mare nevoie de el , sport faci si in parc, cu putina ambitie, infectiile in vechile spitale insa sunt greu de combatut. Se fura mai mult asa nu ?

dobrin
dobrin  •  05 Ianuarie 2023, 17:15

Se face un teren de fotbal. Pai si cu atletismul cum ramane?

parpalache
parpalache  •  05 Ianuarie 2023, 12:10

Mda!Nimeni nu se intreaba DE CE România nu are voie-de la UE-sa construiasca și fabrici și uzine!Vorba lui Mircea Dinescu„niciodata nu o sa facem noi mașini ca nemții-dar nici alimente nu mai știm sa facem?!”!Da,nu ca nu știm!Ni s-a rezervat rolul de exportatoare de materii prime agricole!Ca Ucraina!Nu zic sa facem fabrici și uzine de mașini și utilaje,dar nici macar fabrici- care sa prelucreze cerealele și alte produse agricole?!Am aflat și eu- de la tv.- ca cel mai mare deficit comercial il avem cu...Ungaria și cu...Polonia!De la unguri importam...faina,ulei,zahar și...aluat(!),iar de la polonezi,zahar și...mere!!!

Vezi toate comentariile (3)
Comentează