FOTBAL  »  Superliga  »  PASIUNE

REPORTAJ. Fotbalul între chibiții și șahiștii din Cișmigiu: „Dinamo e echipă de hoți, să se ducă-n B”

Articol de - Publicat luni, 01 iunie 2020 17:00

Într-o vreme în care stadionul e văzut doar de la distanță, zona "La Șahiști" se transformă într-o "tribună" de ocazie. Un loc în care "seniorii" împart impresii și trec rapid de la politică la sport și înapoi.

Au fost două luni când parcurile au avut bariera pusă, nimeni n-a călcat pe iarbă sau pe alei. Pandemia a ținut oamenii în casă, mult în fața televizoarelor, doar-doar vor veni zile mai bune. Zile când să putem ieși din casă fără declarații, fără să fim vigilenți după echipajele de poliție.

Din izolare, direct la rummy și table

15 mai a fost ziua când autoritățile au pus stop unor interdicții, au redeschis parcurile, iar vremea bună a strâns din nou, în jurul meselor de piatră din Cișmigiu, câțiva domni, parte a "găștii" neoficiale de șahiști, jucători de table și rummy. Ce-i drept, puțini față de zilele bune, când n-aveau nevoie de măști și atenție pentru a se deplasa.

Mă pun într-o parte, privesc de la câțiva metri buni pasiunea jocului și discuțiile aprinse. "Băieți, vă rugăm! Sper că nu vreți să arătați că suntem câte 5-6 la masă. Nu vrem să ne trezim că ne dau afară. Să ne lase doamna Firea, că nu facem niciun rău. Uitați, purtăm mască, avem și o distanță. Vă dați seama că suntem atenți", ne-a atenționat un jucător.

"Sunt cu sportul, nu cu politica"

Un alt domn, e printre vechi "șahiști". Nu ne-a lăsat să plecăm fără să vorbim. "Lăsați-i pe băieți, ei sunt cu sportul. Nu cu politica. Ia spuneți, băieți! Cu ce vă ajut?". După ce ne-a trecut prin pasiunile sale, Steaua, Dinamo și Rapid. "Sunt fan al bucureștenilor. Țin cu Steaua, dar îmi plac și celelalte. A, și Clujul. E tare cu Dan Petrescu". Apoi ne-a invitat la o masă, unde un stelist și un dinamovist își disputau o rundă de table.

Cu un alt "chibiț" pe lângă, ce-l întărâta din când în când pe fanul Stelei. A fost scânteia care a aprins discuția. Iar fotbalul comunist, cel în care Dinamo și Steaua își disputau supremația, a rămas viu în mintea domnilor, cei mai mulți trecuți de 70 de ani. Sunetul zarurilor și tablelor de lemn era acoperit ușor de cel al replicilor, de multe ori fără perdea, date de cei implicați în discuție.

"N-avem echipă națională"

De la Dobrin la Hagi și Stanciu. De la Dinamo și Steaua la echipa națională. Drumul e scurt. Parcurs în câteva minute. Concluzia, una singură: "N-avem echipă națională, nu ne calificăm la Europene". Oamenii și-au pierdut speranța în actuala echipă, fotbalul romantic, cel dinainte de Revoluție, e la modă în Cișmigiu. "Domne, mie-mi plac mingicarii. Ce Hagi?, Dobrin a fost cel mai mare! Mai trăgea și câte una. Și stătea cu nasul pe sus, d-asta îi ziceau Gâscanul". Sunt totuși preferați și în zilele noastre, iar Stanciu e printre ei.

REPORTAJ. Fotbalul între chibiții și șahiștii din Cișmigiu: „Dinamo e echipă de hoți, să se ducă-n B”

"Dinamo e echipă de hoți, să se ducă-n B"

Au trecut repede 30-35 de minute! Discuțiile continuă în schimb. "Sunt probleme financiare mari de tot la Dinamo! Sunt în pericol să intre în faliment", spune unul dintre pasionații de table. "Eu țin cu Steaua, domnule! Niciodată n-am ținut cu hoții. Iar Dinamo sunt echipă de hoți. Dinamo înseamnă hoți! Steaua înseamnă armata! Dinamo o să se ducă în B! De ce să nu credem? Poate să se ducă-n B, nici bani n-au să dea la jucători", vine replica imediat.

"Seniorii" s-au aprins și i-am lăsat în plin joc. "Băieți, să mai treceți pe la noi. Să ne dați frumos acolo, să ne scoateți mai tineri", a glumit unul dintre ei. "Și treceți peste înjurături, știți cum e la fotbal. Te aprinzi repede. Dar noi rămânem prieteni. Fotbalul e fotbal, prietenia e altceva" a fost ultimul lucru pe care ni l-au spus.

Și am plecat! Vom reveni în Cișmigiu, în același colț, "La șahiști", loc plin de istorie, unde se strâng "seniorii" dinainte de Al Doilea Război Mondial.

VIDEO EMOȚIONANT. Nu există obstacol peste care să nu trecem! România va fi și mai puternică

CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV Un jucător infectat = Adio, fotbal! De ce se va opri Liga 1 chiar și dacă doar un fotbalist are COVID-19

EXCLUSIV Ce se întâmplă dacă Liga 1 va fi oprită DEFINITIV, după reluare » GSP prezintă toate detaliile

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (21)
ipse
ipse  •  03 Iunie 2020, 10:13

Dinamo a fost si va fi perceputa de intreaga suflare a suporterilor drept cea mai blatista si hoata echipa de fotbal de la noi pentru totdeauna.

fcd18
fcd18  •  02 Iunie 2020, 18:01

Cine tine cu steaua...

george1111
george1111  •  02 Iunie 2020, 12:50

Gsp a ajuns sub limita legala a penibilitatii,autorul articolului este cel putin jenant .Un ziarist simpatizant al anumite echipe sa discuti cu un suporter ,pufuletar al aceeiasi echipe ,despre rivala lor,este cel putin s-ca .r b o /s .Unde s-ar ajunge daca maine un ziarist dinamovist,rapidist etc(nu dam nume) o sa publice si el un interviu cu un suporter al anumite echipe unde sa discute despre echipa rivala si tot asa,jenant.Macar stim ceva concret,ziaristul asta,Vlad Nedelea,o sa dispara mai repede decat ar crede ,si asta doar din cauza neuro/nului lui,sau cel putin asa ar fi nomal. Ziar cu probleme grave , ziaristi la fel ...*** .

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (21)
Comentează