FOTBAL  »  Superliga  »  REPORTAJ GSP

VIDEO, FOTO „Tavi, tataia Ionel te iubește!” » Reportaj GSP în satul natal al lui Octavian Popescu, perla FCSB crescută din grâu și porumb: „Pff, nu mai pot, îmi vine să plâng”

Bunicul lui Octavian Popescu speră  să-și poată vedea nepotul de pe stadion. FOTO: Ionuț  Iordache +23   FOTO
Bunicul lui Octavian Popescu speră să-și poată vedea nepotul de pe stadion. FOTO: Ionuț Iordache

Articol de , , - Publicat joi, 18 februarie 2021 07:57 / Actualizat joi, 18 februarie 2021 12:18

REPORTAJ GSP. Abia a împlinit 18 ani, însă lumina reflectoarelor e pe Octavian Popescu. Tânărul de pe urma căruia Gigi Becali speră să obțină o sumă uriașă de transfer e din Nucet, sat dâmbovițean aflat la 60 de kilometri de Bucureşti. Gazeta a vizitat locul de unde vine unul dintre cei mai talentați tineri pe care i-a dat România în ultimii ani.

Man, Coman, Tănase, Moruțan și Octavian Popescu. Ultimul! Cel mai fraged, cea mai proaspătă găselniță a FCSB-ului. Și cu cât noroc! A trecut pe la rivala Rapid, apoi sub formă de împrumut pe la CSU Craiova. Tavi, așa cum îi spun apropiații, vine din Nucet, un micuț sat din comuna cu același nume. La cam 60 de kilometri de București, o oră cu mașina.

VIDEO, FOTO „Tavi, tataia Ionel te iubește!” » Reportaj GSP în satul natal al lui Octavian Popescu, perla FCSB crescută din grâu și porumb: „Pff, nu mai pot, îmi vine să plâng”

"E timid ca o fată", îl descriu cei ce-l cunosc bine. Și cam asta-i și părerea vecinilor din sat. "Timid, dar băiatul ăsta chiar iubește fotbalul. De când se crăpa de ziuă până apunea soarele era pe teren. Minge, minge și iar minge. Asta i-a plăcut! Și va reuși! E prea talentat! Și pe cât e de timid, pe atât e de greu îl afectează cele din jurul lui", povestește un tânăr, căruia i-am cerut ajutorul pentru a găsi casa lui Octavian.

Satul nu-i mare, numără puțin peste 2.000 de locuitori. Case de-o parte și de cealaltă. E viu totuși. Oamenii se arată la porți, nu par foarte deranjați de pandemie și încă se strâng să disece subiectele arzătoare: politică și sport. Cu mingea de când a învățat să meargă

VIDEO. Reportaj GSP în satul natal al lui Octavian Popescu, noua senzație de la FCSB

Continuăm drumul prin Nucet. Mai străbatem maximum 500 de metri, ne dăm seama că suntem departe de numărul casei pe care o căutăm. Oprim din nou. În dreptul unui bătrân, pe la 80-85 de ani. Stătea pe bancă, în fața casei. "Dacă-l știu pe Octavian? Cum să nu!", și începe povestea.

Nu știam că am dat chiar de-un apropiat al lui Tavi. "Era mic, dar grăsunel. Pff, nu mai pot", spune tataia Ionel, cu lacrimi în ochi și voce tremurândă: "Da, îmi vine să plâng. Așa a crescut el, cu mingea aia de cauciuc. Pe terenul școlii gimnaziale, în fața casei lui. Acolo a stat de când îl știu eu. A plecat de mic de lângă noi".

VIDEO, FOTO „Tavi, tataia Ionel te iubește!” » Reportaj GSP în satul natal al lui Octavian Popescu, perla FCSB crescută din grâu și porumb: „Pff, nu mai pot, îmi vine să plâng”

La 18 ani împliniți pe 27 decembrie, Octavian are deja 18 meciuri pentru FCSB. A intrat în echipă profitând de infectările cu coronavirus ale colegilor. A intrat și a rămas acolo.

Tataia Ionel tresare ori de câte ori îl vede pe teren: "S-a născut cu talentul ăsta. Mingea aia de cauciuc l-a atras pe el. Mor când îl văd la televizor. Îl cam exploatează ăștia mai vechi de la Steaua. Așa e în sufletul meu! El e un dribleur înnăscut. Vorba lui Cornel Dinu", a mai spus bătrânul, neputând să-și potolească emoțiile. "Fotbal a făcut de când a plecat în picioare. Nu mai vine pe aici. Anul trecut l-am văzut ultima dată".

"Îl iubește tataia Ionel"

VIDEO, FOTO „Tavi, tataia Ionel te iubește!” » Reportaj GSP în satul natal al lui Octavian Popescu, perla FCSB crescută din grâu și porumb: „Pff, nu mai pot, îmi vine să plâng”
Tataia Ionel

Nucetul a rămas doar locul copilăriei lui Octavian. Și cel în care îi locuiesc părinții. Pentru că vizitele puștiului-minune de la FCSB sunt scurte și rare.

Totuși, tataia Ionel mai are o dorință, exprimată cu jind și amărăciune: "Sunt stelist de când mă știu. Îmi pare bine că a ajuns acolo. Dacă rămânea la Craiova nu mai puteam să mergem să-l vedem, să-l mai mângâiem. Era departe. Din suflet mi-aș dori să-l văd pe stadion, mi-e teamă că nu mai apuc. Sunt bătrân", a mai zis bătrânul care l-a însoțit pe Tavi într-un turneu la Vâlcea. I-a și trimis un mesaj copleșitor: „Îl iubește tataia Ionel mult de tot. Asta îi transmit. Așa îmi zicea el. Am o nenorocită de artrită și m-am rugat de copiii ăștia să mă ia și pe mine pe stadion când ne-or lăsa ăștia. Să mor cu inima împăcată".

Prin pădure spre liceu

Avem coordonatele. Am găsit și casa lui Octavian. Undeva la marginea pădurii, într-un peisaj de poveste. La "poalele" mănăstirii, un plus pentru Gigi Becali. Un peisaj molcom, de aici poate și calmul pe care-l expune Tavi chiar și atunci când ai aștepta o grimasă pe fața lui. Prin pădure ajungea și la Liceul Tehnologic Nucet.

10 minute de mers, până-n 5 de alergare ușoară. Floare la ureche pentru un tânăr plin de energie, în care ardea dorința de a fi fotbalist. Școala i-a fost parțial casă, loc de joacă și de formare. Pentru că liceul din Nucet are o poveste aparte, atipică.

2.000 de locuitorinumără satul Nucet din comuna cu același nume

190.000 de euroa plătit FCSB pentru a deține integral drepturile economice ale fotbalistului Octavian Popescu. Fotbalistul are acum o clauză de reziliere de 100 de milioane de euro

Fotbal finanțat cu lapte, brânză, grâu și porumb

Aici începe povestea Liceului Tehnologic Nucet. Locul unde directorul Constantin Gherghe a ales să facă și clase cu profil vocațional-sportiv, specializare fotbal.

+19 FOTO

Mai sunt clase cu profil piscicol și de prelucrător de pește, de tehnician în activități economice, de tehnician în gastronomie, silvic sau panificație și produse făinoase.

Printre ei, și sportivii, cu tratament special. Între care și Octavian, elev în clasa a XII-a A. Situat la jumătatea distanței dintre principalele orașe ale județului, Târgoviște și Titu, într-un cadru natural adecvat specializărilor pe care le slujește și adunând o activitate de 120 ani, Liceul Tehnologic Nucet este unul din avanposturile reformei învățământului inițiate de Spiru Haret și e o fostă herghelie domnească.

Dirigintele l-a dus la fotbal

"Pofta" cu fotbalul e susținută din fonduri proprii. Ministerul Educației nu finanțează pasiunea puștilor din liceu. Iar cei aproape 20.000 de euro anual vin din ferma liceului: 30 de vaci, 40 de porci, 20 de oi, plus culturile de porumb, grâu și lucernă. Plus un parc fotovoltaic destul de întins. Animalele dau alimente pentru cantina în care sunt hrăniți cei ce stau la internatul școlii. Și nu-s puțini, pentru că grupele pentru fotbal numără 140 de copii. Practic, un liceu e susținut financiar de propria fermă, propria producție.

Și pentru că are internat și cantină, servește drept casă pentru mulți dintre ei. De aici, pe lângă Octavian Popescu au mai ieșit câțiva fotbaliști: Alexandru Țigănașu, al cărui portret îl găsim la intrarea în liceu, Alexandru Stoica de la Voluntari, care a înscris primul gol în Liga 1 în aceeași zi cu Octavian Popescu, Cristi Neguț.

VIDEO. Constantin Gherghe, directorul Liceului Tehnologic Nucet: "Îl invit pe Gigi Becali la Nucet"

Constantin Gherghe, directorul Liceului Tehnologic Nucet, a explicat cum reușește să continua activitatea fotbalistică în unitatea de învățământ veche de 120 de ani.

- Domnule director, cum țineți toată această activitate fotbalistică? 
- Domnilor, ușor nu ne este. Pentru că noi nu luăm niciun ban de la stat. Facem totul aici. Avem oi, porci, vaci, culturi de grâu, lucernă și porumb. Mai hrănim animale, surplusul îl vindem. Cu producția proprie hărnim cu 3 mese copilașii din internat. Dar ne descurcăm. Sigur, loc e de mai bine. 

- Ce ați simțit când l-ați văzut la TV pe Octavian Popescu în tricoul FCSB-ului? 
- O bucurie extraordinară! Nici nu m-am așteptat că poate juca la Liga 1. Credeam că va fi la Liga a 3-a. Sincer, merită la ce talent are. Înseamnă că e apreciat. Sper să nu vină valul să-și rupă gâtul. Pentru că-s mulți așa. Mediatizarea e mare, simte presiunea. Știe ce responsabilități are, dar numai așa poate ajunge sus, așa cum vrea Gigi Becali. Apropo, știți care e rugămintea mea față de voi? 

- Vă rog! 
- Îi transmit prin voi o invitație la Liceul Tehnologic Nucet. Să ne cunoască mai bine. Avem 50 de hectare de teren arabil, avem fermă. Noi întreținem fotbalul numai din fermă. Ne trebuie cam 60.000 - 70.000 de lei pentru a ține 4 echipe în campionat: arbitraj, transport, legitimații, ambulanță. Tot! Cheltuielile din fotbal se întrețin de la fermă. Dacă scârțâie ferma, o face și fotbalul. De asta îl aștept cu nerăbdare pe domnul Becali la noi. 

- Cum s-a remarcat Octavian? 
- În competiție. Pentru asta strângem bani. Îi ducem peste tot. Am fost și la Cupa Hagi Danone. Peste tot! E mort domnul profesor să se ducă la competiții cu ei. I-a scos în lume. Avem, n-avem bani, mergem! Găsim! Nu avea nici 12 ani când l-a luat Regal Sport de la noi. Toți l-au văzut cât e de bun. Au și profitat de o chestiune de regulament de la acea vreme, când părinții decideau totul pentru copil până la vârsta de 12 ani. Noi nu avem acord de transfer la Tavi. Vom beneficia doar de acea clauză de solidaritate dacă îl va ajuta Dumnezeu și va fi transferat pe o sumă mare. 

- Ați mai dat un copil la Craiova, pe David Ciolacu spuneați. Luați ceva pe el? 
- Craiova a fost un club foarte cinstit. A venit cu două variante. Să ne dea grila, și aici încheiam discuția, sau să negociem. Am făcut Consiliu de Administrație să vedem care e varianta mai bună. Am negociat. Și aici luăm bani în funcție de cât joacă, de ce face. Știm ce-am crescut, așa că mergem pe varianta asta. 

- Tavi apare, într-o poză pe care ne-ați arătat-o, alături de președintele FRF, Răzvan Burleanu. Mai știe dânsul că a fost pe aici? 
- I-am dat un mesaj. I-am trimis poza și l-am întrebat dacă își mai aduce aminte de anul 2016, când a fost la un turneu aici. I-am zis: "Între dumneavoastră și antrenor este Octavian Popescu. Așa se scrie istoria". A răspuns. Probabil că nu i-a venit să creadă: "Aș fi bucuros dacă s-ar pregăti cu seriozitate și să ajungă în echipa națională și să câștigăm cu el la U19". Un lucru extraordinar! 

- Aveți și următorul Octavian? 
- Cum să nu? E chiar urmașul lui. E fratele său! Vreți să vi-l arăt? (n.r îl cheamă de la oră) Ce ziceți? Seamănă? E Octavian tot! Ascultați-mă, e și mai ambițios. Vrea să fie șeful clasei, căpitan de echipă, lider peste tot. Are și mai mult tupeu.

VIDEO, FOTO „Tavi, tataia Ionel te iubește!” » Reportaj GSP în satul natal al lui Octavian Popescu, perla FCSB crescută din grâu și porumb: „Pff, nu mai pot, îmi vine să plâng”
Directorul Constantin Gherghe, alături de fratele lui Octavian Popescu

"Avem panoul cu Țigănașu la intrare, vreau să fac și cu Octavian. Curând! Vreau să umplu pereții cu toți cei pe care-i avem în activitate" 

"Toți copilașii sunt mândri după apariția lui Octavian Popescu. A apărut o emulație fantastică. Vom merge toți să-l vedem pe stadion atunci când vom putea. Și eu cu ei" 

Constantin Gherghe, director Liceul Tehnologic Nucet

Marius Rotaru, profesorul lui Octavian Popescu de educație fizică: "Pentru Tavi am devenit stelist"

VIDEO, FOTO „Tavi, tataia Ionel te iubește!” » Reportaj GSP în satul natal al lui Octavian Popescu, perla FCSB crescută din grâu și porumb: „Pff, nu mai pot, îmi vine să plâng”
Marius Rotaru

La liceu, între două ore de educație fizică, l-am întâlnit și pe Marius Rotaru, profesorul lui Octavian la fotbal și dirigintele de la clasă. Dinamovist convins, profesorul spune că a șters cu buretele pasiunea veche pentru rivala FCSB-ului doar de dragul puștiului Tavi Popescu.

- Domnule Rotaru, descrieți-l puțin pe Octavian Popescu! 
- Îl știu pe Tavi din clasa a 2-a. De la 7 ani. Eram profesor de educație fizică la școala generală din Nucet, iar casa lui e vizavi. L-am ochit imediat. Termina școala, arunca ghiozdanul și bătea mingea. Fiind antrenor la juniori la Titu, l-am luat cu mine și l-am legitimat. Practic, așa a început fotbalul. 

- Se descurcă la școală? Acum îi e mai dificil fiind fotbalist de Liga 1... 
- E un băiat foarte cuminte, își vede de treaba lui. Se descurcă și cu notele, stă OK din punctul ăsta de vedere. Trebuie susținut pentru că la finalul acestui an are și BAC-ul. Să știți că participă la orele online! Se interesează mereu. 

- De unde are maturitatea asta? Pare de neclintit orice s-a întâmpla. 
- Dezinvoltura pe care dumneavoastră o vedeți pe teren el a avut-o mereu. Juca la fel, cu tupeu. Dribla când voia, dădea mingea printre picioarele adversarilor când dorea. Asta face și acum! E născut cu talent. Sunt mândru și bucuros că reușește. Sper să o facă și în continuare. 

- Ce înseamnă reușitele lui Octavian pentru liceul la care sunteți, pentru satul Nucet? 
- Tavi ne face și nouă reclamă. Iată că și de la Nucet, de la un liceu cu clase cu program sportiv, se poate ajunge spre marea performanță. 

- Mai puteți discuta cu el? Mai are timp? 
- Ținem legătura cât putem. Sunt dirigintele lui. E o legătură continuă. Am discutat cu el înaintea meciului cu Dinamo. Vă zic un secret: eram dinamovist înfocat! Dar cu el, datorită lui, sunt stelist. Nu puteam ține cu Dinamo la acel meci. Îmi doream să câștige Steaua pentru el. Îmi doresc să ia Steaua campionatul. Până acum ceva timp, era de neconceput pentru mine. Tavi a făcut asta! Îi doresc tot binele din lume

"Tavi e un tip blând, blajin. Mi s-a părut nedrept să fie criticat după acel interviu. Orice copil s-ar fi pierdut. Se vorbește mult despre el. Impactul a fost foarte mare. O să vedeți alt Octavian la următorul interviu, vă garantez!" Marius Rotaru, dirigintele și primul antrenor al lui Octavian Popescu

Stadion de 1 milion de euro

VIDEO, FOTO „Tavi, tataia Ionel te iubește!” » Reportaj GSP în satul natal al lui Octavian Popescu, perla FCSB crescută din grâu și porumb: „Pff, nu mai pot, îmi vine să plâng”

La intrarea în Nucet, pe partea dreaptă, lângă un teren sintetic de dimensiuni mici, se alfă și unul dintre stadioanele din sat. În paragină de câțiva ani, autoritățile locale se zbat acum pentru a fi modernizat pe fonduri europene. E foarte posibil ca proiectul să abiă succes și în scurt timp pe acel loc să "răsară" o arenă mică, de 500 de locuri, cu o investiție de un milion de euro. 

Citește mai multe știri despre FCSB:

GSP a făcut două simulări pe lupta la titlu în Liga 1 » În ambele scenarii, aceeași campioană din trioul FCSB - CFR Cluj - Craiova!

MM Stoica aprinde războiul FCSB - CSA Steaua: „Trebuie stopată! Îmi asum ce spun” + „Plătesc un fotbalist, cu burtă, în Liga 3 cu 6.000 de euro?!”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (33)
aurelianionut
aurelianionut  •  18 Februarie 2021, 21:17

Serios? Perla? Nu-mi vine sa cred ce a ajuns presa asta...Bai,e doar un fotbalist..Frate,*** pe Becali nu stiu,dar stiu sigur ca sunteti partasi la reclama asta nesimtita

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

doar..titi
doar..titi  •  18 Februarie 2021, 18:04
Postat de cunoscatorul pe 18 Februarie 2021, 15:24

Care perlă mă, si pe man il vedeati perloi si acum la o retrogradata din Italia nu atinge mingea in 45 de minute de trei ori? Perle cu chindia si fc arges sau botosani.

dap pisoi ...lasa-l tu pe man ..ca ala face de 20(douazeci) de ori ...cat valoarea dinamoului ..cu tot cu ddb , basca si autocarul !!

112651963934596
Neagu Mihai  •  18 Februarie 2021, 15:39

Nucet-un sat mare si frumos,cu liceu,posta si celebra padure de nuci(de aici vine numele Nucet).Manastirea Nucet este o capodopera ,fiind a doua din judet dupa M.Dealu. Atat liceul cat si manastirea se autofinanteaza ,avind ferme din care scot bani. Cumparati produse lactate "Bunatati Manasiresti" produse de maicute de la manastirea Nucet.Au preturi si gust bun.Celebrele helestee de morun tot la Nucet se afla.Orice bucurestean ,poate merge duminica sa asiste la o slujba la manastire ,sa traversese padurea de nuci si sa se intoarca acasa cuo sticla de apa sfintita de la vechiul izvor al tamaduirii.

Vezi toate comentariile (33)
Comentează