FOTBAL  »  Superliga  »  RETRO GSP

Retro GSP // VIDEO Liță Dumitru: „Cruyff? Un lord! Pele? M-a scuipat!”

Articol de , - Publicat sambata, 28 septembrie 2019 09:01

Pe 28 septembrie 1977, Steaua întâlnea pe FC Barcelona, în manșa secundă a turului 1 din Cupa UEFA. 

Circa 30.000 de oameni au burdușit tribunele stadionului din Ghencea, deși șansele de calificare ale militarilor erau practic nule, după 1-5 pe Camp Nou. Lumea a venit să vadă vedetele catalanilor, în special pe olandezii Cruyff și Neeskens.

După ce Cruyff a deschis scorul (23'), spectatorii și-au luat adio și de la ultimele speranțe de calificare și au admirat jocul oaspeților, dar și câteva momente bune ale bucureștenilor. Care au și egalat înainte de pauză, dintr-un penalty transformat de Dumitru (36').

În ciuda eșecului categoric, 2-8 la „general”, Liță n-a uitat niciodată întâlnirea cu marele Johan: „La Bucureşti, nea Imi l-a pus pe Ion Ion să-l marcheze pe Cruyff. Toţi ne-am prăpădit de râs de ce a păţit săracu' Ion. La finalul acelui meci, nea Ioan Chirilă l-a abordat pe olandez pentru un scurt interviu şi am stat şi eu să-l aștept, că îmi promisese tricoul. A fumat vreo 4-5 ţigări, apoi a venit. Am stat de vorbă, apoi mi-a dat tricoul. Toată echipa Barcelonei l-a aşteptat o oră în autocar fără ca nimeni să-i reproşeze că a întârziat!”.

Căpitanul din acea perioadă al Stelei continuă să-l considere pe Cruyff cel mai bun fotbalist al tuturor timpurilor: „Am jucat la viaţa mea împotriva lui Pele, Beckenbauer, Netzer, Uwe Seeler, dar Cruyff era ceva unicat. Pur şi simplu nu puteam să-i iau mingea! Spre deosebire de Pele, olandezul era și un lord. La Mondialul din '70, Pele m-a scuipat, mi-a strigat că sunt fiu de curvă... Bine, şi eu l-am scuipat şi l-am şi înjurat!”.

Într-o partidă amicală, Dumitru a fost și coleg cu Cruyff: „În toamna lui '71 parcă a fost meciul. Piști Covaci, care era antrenorul selecționatei europene, m-a chemat și pe mine. Atunci mi-a făcut cunoştinţă cu Johan, la banchetul dinainte de meci. Am fost titular într-o linie de mijloc alături de Cruyff, Netzer şi Neeskens”.

+2 FOTO

Steaua - FC Barcelona 1-3 (în tur 1-5)

Au marcat: Dumitru (36-pen) / Cruyff (23), Asensi (76), Sánchez (90)
Steaua: V. Iordache - Anghelini (61' Zahiu), Agiu, Sameș, Vigu - T. Stoica, I. Ion, I. Dumitru - Troi (70' Aelenei), M. Răducanu, C. Zamfir. Antrenor: Emeric Ienei
FC Barcelona: Artola - A. Ramos, Olmo, Migueli, De La Cruz - Asensi, Neeskens (76' Juanjo), Cruyff - V. Sanchez, Heredia, Zuviria. Antrenor: Rinus Michels

„Mi-amintesc și un duel la națională cu Cruyff, pe la începutul anilor '70. Eu eram pe val, stăpâneam toate tehnicile de deposedare. Mă uitam numai după minge, niciodată nu faultam, îmi formasem un stil aparte de a lua balonul adversarilor. Chiar eram foarte bun la aşa ceva. Dar ce mi-a făcut Johan în acea primă repriză a fost umilitor. 45 de minute nu i-am putut lua nicio minge. Nici măcar una!”
Liță Dumitru

Citește aici toate poveștile din seria RetroGSP!

Playtech: TRAGEDIE! Doliu URIAȘ în politica din România! A MURIT în urmă cu puțin ...

Ianis Hagi și Dennis Man, în centrul atenției la reunire » Ținute extravagante alese de „tricolori”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează